חודש בדיוק לפני פתיחתה, ועידת האקלים ה-27 של האו"ם – ה-COP27, שתתקיים בשארם א שייח' במצרים, כבר מעוררת סערות. מארגני הוועידה חתמו על הסכם חסות עם חברת המשקאות הענקית 'קוקה קולה' בצעד שמתואר על ידי ארגוני סביבה ופעילים כ"גרינווש (התיירקקות) טהור".
הכנס שנחשב לאירוע הגדול והחשוב ביותר בנושא משבר האקלים, יתקיים השנה בחוף שארם א-שייח' במצרים בין ה-6 ל-18 בנובמבר וצפויים לקחת בו חלק מנהיגים ונציגי ממשלות, אנשי עסקים וארגוני סביבה. זהו הפורום העיקרי לדיון עולמי במצב החירום האקלימי, להצגת פתרונות לבלימת ההתחממות הגלובלית ולגיבוש דרכי התמודדות עם שינויי האקלים.
קוקה קולה: "המזהמת הגדולה בעולם"
הסכם שיתוף הפעולה עם קוקה קולה כנותנת חסות לכנס, שנחתם על ידי ממשלת מצרים, הצליח לבלבל רבים ועוררה ביקורת, שכן החברה נחשבת לאחת ממזהמות הפלסטיק הגדולות בעולם. "קוקה קולה נותנת חסות ל-Cop27 זה גרינווש טהור. קוקה קולה היא אחת ממשתמשי הפלסטיק הגדולים בעולם", אמרה אמה פריסטלנד, רכזת של תנועת Break Free From Plastic העולמית. "במשך ארבע שנים , מצאנו שקוקה קולה היא מזהמת הפלסטיק המובילה בעולם בביקורות המותג השנתיות שלנו. זה מדהים שחברה הקשורה כל כך לתעשיית הדלקים המאובנים רשאית לתת חסות לפגישת אקלים כה חיונית".
על פי גרינפס, קוקה קולה מייצרת מעל ל-120 מיליארד בקבוקי פלסטיק חד פעמי מדי שנה. הפלסטיק אשר מיוצר מנפט יוצר פגיעה כפולה בסביבה – הן בשל הפליטות הכרוכות בייצורו והן בשל העובדה כי רובו המוחלט של הפלסטיק אינו מתמחזר אלא נטמן באדמה או מגיע לים ולטבע, מתפרק לחלקיקי מיקרו־פלסטיק ופוגע במערכות אקולוגיות ובעלי חיים.
Super fun to have a climate summit in a police state sponsored by @CocaCola while most "civil society" delegates save their indignation for jacked up hotel prices instead of locked up political prisoners. #COP27 in #Egypt is shaping up to be very cool and normal. #SaveAlaa https://t.co/28NEuyYxVD
בימים שלאחר ההכרזה על הסכם החסות התמלאה הרשת בתגובות למהלך, הטוענות כי הסכם שכזה נוגד לחלוטין את מטרות הועידה. "הפלסטיק חונק את כדור הארץ שלנו, ושנה אחר שנה חברה אחת מובילה את חבורת המזהמים - קוקה קולה", נכתב בעמוד העצומה שהוקמה כדי לבטל את הסכם החסות ועליה חתמו עד כה כ-17 אלף בני אדם מרחבי העולם.
"קוקה קולה מוציאה מיליוני דולרים על גרינווש של המותג שלהם, מה שגורם לנו להאמין שהם פותרים את הבעיה. אבל מאחורי הקלעים, יש להם היסטוריה ארוכה של שדלנות לעיכוב וביטול תקנות שימנעו זיהום", כתבו יוצרי העצומה. "ועידת האקלים אמורה להיות כינוס של מנהיגים העוסקים במשא ומתן דחוף למניעת שינויי אקלים, ולא ג'מבורי של מיליוני דולרים עבור חברות מזהמות והלוביסטים שלהם."
עצוב/סוריאליסטי ויותר מהכול מרתיח.
קוקה קולה היא הספונסר של ועידת האקלים ה-27 במצרים
היינו אומרים פאקינג לא יאומן אבל זה לגמרי יאומן. מספיק עם הועידות המיותרות האלו, חייבים לצאת ל #מריאזרחי#מצבחירוםאקלימי https://t.co/e2zlrFsRnn
מזהמת הפלסטיק הגדולה בעולם תהיה נותנת החסות הראשית לועידת האקלים הקרובה במצרים. קוקה-קולה מייצרת 120 מיליארד בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים בשנה - פלסטיק שמיוצר מדלקים פוסיליים, מחריף את משבר האקלים וחונק את האוקיינוסים והטבע שלנו. זהו ללא ספק הגרינווש המושלם.
בושה וחרפה. pic.twitter.com/YWWEof0yph
מצרים מארחת את הכנס ה-27 של ועידת האקלים של האו"ם כנציגת מדינות אפריקה, שכבר היום נחשבות לפגיעות ביותר לשינויי אקלים. למרות שהמדינות ביבשת אפריקה אחראיות על חלק קטן מאוד מהזיהום, הן סובלות ממרבית ההשלכות, כאשר גם האמצעים שלהן להתמודד עם שינויי האקלים מעטים יותר. ניומבי מוריס, פעיל אקלים מאוגנדה, אמר בראיון ל-BBC כי "כאשר מזהמים שולטים במו"מ על האקלים, אנחנו לא משיגים תוצאות טובות. כפעיל אפריקאי, אני מודאג מכך שיותר מהאגמים שלנו יתמלאו שוב בפלסטיק".
זה קצת לא ייאמן אבל חברת קוקה קולה היא נותנת החסות העיקרית של פסגת האקלים בשארם. שיא של התיירקקות לגוף מזהם מאוד, שמעודד צריכת פלסטיק, גורם לזיהום פלסטיק אדיר, ובכך עובד יד ביד עם תעשיית הדלקים שמשוועת להפוך כמה שיותר נפט וגז לפלסטיק, לא משנה המחיר!https://t.co/bP4gW4gQTn
My cartoon in today's @DomPost & @NZStuff
This years #COP27 is being held in...Egypt and to top it off their official sponsor is...erm, that bastion of saving the planet... #CocaCola
'Climate Change Tastes Better With a Coke'#PoliticalCartoon pic.twitter.com/n63c8zqU0i
"מוכנים לעשות את חלקינו"
אל מול הטענות, טוענים ב'קוקה קולה' כי הם מחויבים לפעולה מול שינויי האקלים, וכי אף הציבו יעדים להפחתה ולאיפוס הפליטות. "באמצעות שותפות COP27, חברת קוקה קולה שואפת להמשיך ולבחון הזדמנויות לבניית חוסן אקלים בכל העסקים, שרשרת האספקה והקהילות שלה, תוך שיתוף פעולה עם שחקנים אחרים במגזר הפרטי, ארגונים לא ממשלתיים וממשלות כדי לתמוך בפעולה קולקטיבית נגד שינויי אקלים", אמר דובר מטעם קוקה קולה בהצהרה שפורסמה באתר הכנס.
""אנחנו חולקים את המטרה של סילוק פסולת מהאוקיינוס ומעריכים את המאמצים להעלות את המודעות לאתגר הזה. אנו מוכנים לעשות את חלקנו והצבנו יעדים שאפתניים לעסק שלנו, החל מסיוע באיסוף ומיחזור בקבוק או פחית עבור כל אחד שאנו מוכרים - לא משנה מהיכן הם מגיעים - עד 2030", אמרו בחברה. "בשנת 2020 חתמנו על הצהרה משותפת הקוראת למדינות החברות באו"ם לאמץ אמנה עולמית כדי להתמודד עם סוגיית פסולת הפלסטיק באמצעות גישה הוליסטית, כלכלה מעגלית... התמיכה שלנו ב- Cop27 עולה בקנה אחד עם היעד המבוסס המדע שלנו להפחתת פליטת פחמן אבסולוטית 25% עד 2030, והשאיפה שלנו לאפס פליטת פחמן נטו עד 2050".
Left: pyramid of 225,000 plastic bottles on an island in Nile, collected by 60 fishermen over 45 days this year
Right: Egypt signs agreement with Coca-Cola, biggest plastic polluter in history, as sponsor for #COP27 climate talks
No wonder emissions keep rising#ClimateCrisis pic.twitter.com/ScymAWnm1Y
Are we going to talk about how the world’s biggest plastic polluter - Coca-Cola - is sponsoring COP27?
99% of plastics are made from fossil fuels, worsening both the plastic and climate crisis. #ShareACokeWithGasAndOil #COP27 #OceanGeneration pic.twitter.com/ZnscVpMCkF
לאורך השנים הציגה 'קוקה קולה' כמה ניסיונות למזער את זיהום הפלסטיק לו היא אחראית, בשנת 2009, חשפה החברה את ה-PlantBottle שלה, המכיל כ-30% חומרים על בסיס צמחי, עליו הכריזה כבקבוק הפלסטיק הניתן למחזור הראשון בעולם, אך בפועל הוציאה פחות מ-1,000 מהם. ניסיונות נוספים נערכו רק בשנה שעברה אז הכריזה החברה על פיילוט לבקבוקי נייר וכן על בקבוק 100 אחוז צמחי עשוי תירס. נכון לכרגע לא ברור איפה יוזמות אלו עומדות ובינתיים ממשיכה קוקה קולה לייצר בקבוקי פלסטיק בקצב של 4,000 בקבוקים בדקה.
הסערה על החסות של קוקה קולה היא לא המקרה הראשון בו מארגני ה-COP מתנהלים באופן לא אקולוגי וחוטפים ביקורת מארגוני הסביבה ומפעילים. בין נותני החסות לועידת ה- COP26 שנערכה בגלזגו לפני שנה, נמנתה גם חברת יוניליוור הנחשבת גם היא לחברה מזהמת. בנוסף עוררה זעם רב בקרב פעילים רבים ההחלטה להגיש בועידה בשר בקר, הנחשב לגורם מרכזי לפליטות גזי חממה, ונמתחה ביקורת רבה גם על השימוש במטוסים פרטיים כדי להטיס משתתפים בכירים גבוה לאירוע.