אולמפיאדת טוקיו מגיעה היום לסופה, עם כ- 5,000 מדליות שמוענקות לספורטאים המנצחים ביניהם ארבעה זוכים ישראלים שהביאו לישראל הרבה כבוד וגם שתי מדליות ארד ושתי מדליות זהב. מה שלינוי אשרם, ארטיום דולגופיאט ושאר הזוכים אולי לא יודעים, זה שהמדליות שלהם לא בדיוק עשויות מזהב.
מאז 1916 המדליות כבר אינן עשויות מזהב או כסף טהור, אלא רק מצופות בשכבה דקה ששוויה כמה מאות דולרים. ולמעשה כל המדליות שחולקו החודש בטוקיו עשוייות ממתכות ממוחזרות של מוצרים אלקטרוניים. מדובר במליוני כרטיסי מחשב מושבתים וטלפונים סלולריים שיצאו משימוש, אותם אספו אזרחי יפן במשך יותר משנתיים לצורך ייצור המדליות.
זהב טהור נחשב לחומר בעל מוליכות חשמלית גבוהה ביותר, ולכן נמצא בכמות מזערית בכרטיסי המחשב של מוצרי חשמל. לצורך הפרוייקט נאספו 79 אלף טונות של פסולת אלקטרונית, ובהם כ-6.2 מיליון מכשירי טלפון סלולאריים, וכמויות עצומות של כרטיסי מחשב מושבתים, אשר נגרסו ועברו תהליך כימי, שבסיומו הופרדו הזהב והכסף משאר סוגי המתכות, בהן נעשה שימוש לתוכנן הפנימי של המדליות.
הצעד הזה אולי לא ישנה את העולם, אבל בהחלט מדובר בשימוש יצירתי במיוחד בפסולת האלקטרונית, כזה שמוכיח שגם ביפן הבינו שתרבות הצריכה של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה הגיעה לממדים עצומים, והפכה את הפסולת האלקטרונית לאוייב הסביבה המסוכן בעולם.
כ-70% מהפסולת הרעילה מקורה בפסולת חשמלית ואלקטרונית, ורק חמישית ממנה מגיעה למחזור. ובעוד בטוקיו נדרשו להם שנתיים כדי לאסוף את הכמות הנדרשת לייצור המדליות, בישראל מצטברים מדי שנה כ-130 אלף טון של פסולת אלקטרונית, המזהמים את האדמה, המים שאנו שותים והאוויר שאנו נושמים.
"ייצור המדליות מפסולת חשמלית מהווה רק אקט סימלי שאין בכוחו להשפיע על המשבר הסביבתי העולמי, אך אולי הוא יסייע בהעלאת המודעות לאסון אקולוגי קרוב הרובץ לפתחנו, אם לא נלחם בהיקפי הרכישה הבלתי נתפסים של תרבות הצריכה", אומר דותן קבק, סמנכ"ל תאגיד מ.א.י למחזור פסולת אלקטרונית, ומוסיף: "אני קורא לציבור להביא את המוצרים האלקטרוניים הישנים שברשותו למחזור באחד ממרכזי האיסוף הפזורים ברשויות המקומיות וברשתות השווק. עצרו רגע בדרך לחופשה עם הילדים, השליכו את הפסולת האלקטרונית למחזור באחד מהמתקנים היעודיים, וכך גם תתרמו לסביבה וגם תלמדו את הדור הצעיר על חשיבות המחזור".