הודו הטילה ביום שישי איסור על שימוש ומכירה של מגוון מוצרי פלסטיק בשימוש חד פעמי ביניהם קשיות, סכו"ם וחבילות סיגריות, בניסיון להילחם בזיהום ההולך וגובר במדינה שרחובותיה זרועים פסולת. בהכרזה על האיסור, הממשלה דחתה את הדרישות של חברות מזון, משקאות ומוצרי צריכה לדחות את ההגבלות.
פסולת פלסטיק הפכה למקור משמעותי לזיהום בהודו, המדינה השנייה בגודלה בעולם. כ-14 מיליון טון פלסטיק נמצאים בשימוש במדינה מידי שנה, וללא מערכות מסודרות לטיפול בפסולת פלסטיק או תהליכי מחזור מסודרים, הרחובות בה מוצפים באשפה, שמציפה את מערכת הביוב, מגיעה גם לאגמים ונהרות ופוגעת בבעלי החיים.
האיסור החדש, שהוטל ביום שישי (1.7) מתייחס לייצור, ייבוא, אחסון, הפצה ומכירה של מוצרי פלסטיק בשימוש חד פעמי, וחל בשלב זה על 19 פריטי פלסטיק בלבד. הפריטים שנבחרו הם כאלו שאינם חיוניים במיוחד אך הם בעלי פוטנציאל גבוה להפוך לאשפה, ביניהם: כוסות פלסטיק וסכו"ם, קשיות, כפיות גלידה, מקלות אוזניים, מקלות לבלונים וחפיסות סיגריות.
אחד הפריטים שבאופן מפתיע לא חל עליהם האיסור הן דווקא שקיות הניילון החד פעמיות - זאת, לטענת הממשלה, כדי להקל על הצרכנים. הממשלה כן דורשת מהיצרנים לייצר שקיות עבות יותר, שיהיו קלות יותר למחזור.
אלפי מוצרי פלסטיק אחרים - כמו בקבוקי מים ושתייה קלה או שקיות חטיפים - אינם כלולים באיסור וימשיכו להמכר כרגיל, עם זאת, הממשלה קבעה יעדים ליצרנים שאמורים להיות אחראים למיחזור האריזות ולטיפול בפסולת - בדומה לחוק האריזות בישראל הפועל על עקרון המזהם ישלם.
רק לפני שבועיים הכריזה ממשלת קנדה על חוק דומה, אם כי מקיף יותר שיחול כבר מסוף השנה; בדומה לקנדה- גם בהודו הצהרות על איסור הפלסטיק התפרסמו כבר בשנת 2019 אך לא יצאו אל הפועל עד כה. בהצהרה הנוכחית אמר שר הסביבה של הודו כי האיסור יחול כבר השנה, זאת למרות התנגדויות מצד יצרנים.
ההתנגדויות הגיעו מצד יצרני הפלסטיק שפנו לממשלה בבקשה לעכב את האיסור, בטענה לאינפלציה ואובדן מקומות עבודה אפשריים. על פי הפרסום ב-CNN, גם חברות מזון ומשקאות התנגדו לאיסור וניסו להשיג דחייה נוספת - למרות שהחוק אינו כולל אריזות מזון או בקבוקי משקה - ביניהן חברות פפסיקו וקוקה-קולה, שניסו להחריג את קשיות השתייה מהאיסור.
בחודשים אפריל ומאי סבלה הודו מגלי חום כבדים במיוחד, ומטמפרטורות שוברות שיאים. הפלסטיק לא רק פוגע בטבע ובבעלי החיים, ייצורו גם משחרר גזי חממה לאטמוספירה ותורם להתחממות הגלובלית. הודו היא ביתם של מפעלים המייצרים למעלה מ-243,000 טון של פלסטיק חד-פעמי מדי שנה, והפחתת הייצור והשימוש בפלסטיק יכולה להיות חיונית עבור המדינה כדי לעמוד ביעדי הפחתת הפליטות שלה ולסייע בעצירת ההתחממות.