מה הציבור יודע על משבר האקלים והאם אנחנו מוכנים לשנות הרגלים כדי לתרום את חלקנו במאבק בו? לקראת ועידת האקלים ה-27 של האו"ם אשר מתקיימת בימים אלו בשארם א שייח' במצרים, מפרסם המשרד להגנת הסביבה סקר דעת קהל, לפיו רוב הציבור (61%) מודאג ממשבר האקלים.
הסקר נערך באמצעות חברת שילוב באוקטובר 2022 במדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל הכוללת את הציבור הכללי, החברה הערבית, והחברה החרדית. ועולה ממנו כי מרבית הציבור הישראלי מודע למשמעויות הכבדות של משבר האקלים, כאשר 61% מהנשאלים בחברה הכללית העידו כי הם מודאגים במידה רבה או במידה רבה מאוד ממשבר האקלים, בחברה הערבית 50% מהנשאלים העידו כי הם מודאגים ובחברה החרדית 19% בלבד.
המשתתפים בסקר נשאלו "מהו משבר האקלים" ובעוד שבמגזר הכללי 4 מתוך כל 5 מרואיינים ידעו לציין פרט כלשהו על משבר האקלים, במגזרים הערבי והחרדי רק כמחצית ידעו לעשות זאת. הפרט המקושר ביותר למשבר האקלים בקרב האוכלוסייה הכללית והמגזר החרדי הוא התחממות כדור הארץ, אך במגזר הערבי פחות מקשרים לפרט זה ובקרבם נושא זיהום כדור הארץ הוא המוזכר ביותר. עוד הוזכרו (בסדר יורד): תופעות אקלים קיצוניות, פליטת גזי חממה, סוף העולם וניצול יתר של משאבים.
>> מה זה בכלל משבר האקלים? מילון הסביבה והאקלים שיעשה לכם סדר
>> מה שאנחנו אוכלים יכול להציל את העולם ויש לנו 5 הוכחות לזה
רוב הציבור מוכן לנקוט פעולה אישית
בהתייחס לשאלה האם הפרט יכול לבצע פעולות כלשהו לטובת צמצום משבר האקלים, 4 מתוך כל 5 מרואיינים בחברה הכללית סבורים כי יש פעולות כאלה, והראשונות שבהן הן שימוש מופחת בפלסטיק ומִחזור. בבדיקה נעזרת של נכונות לביצוע שינויים בסגנון החיים האישי בשל משבר האקלים השיבו המרואיינים כי יסכימו לבצע את השינויים הבאים: מִחזור בקבוקים (73%), צמצום שימוש בפלסטיק (72%), צמצום צריכת חשמל (38%), הפחתת נסועה ברכב פרטי ומעבר לתחבורה ציבורית (37%), צמצום צריכת הבשר והחלב (24%).
בעוד רובם הגדול של הנשאלים מהמגזר הכללי ומהמגזר הערבי מביעים נכונות לנסות ולשנות הרגלים לטובת צמצום משבר האקלים, במגזר החרדי שיעור המביעים נכונות כזו נמוך יותר; בולט במיוחד הפער בנכונות להפחתת השימוש בפלסטיק, כאשר 33% בלבד מהמשיבים החרדים העידו על נכונות לכך, לעומת 72% בציבור הכללי ו-57% במגזר הערבי.
וכמה מהישראלים כבר שינו הרגלים בפועל? בתשובה לשאלה 'האם בעקבות הבנת השלכות של משבר האקלים שינית בשנה האחרונה משהו בהרגלי סגנון החיים שלך או בהתנהגות שלך?' 36% מהחברה הכללית ציינו כי ביצעו שינוי ו-32% נוספים ציינו כי ביצעו שינוי כזה עוד קודם מתוך מחשבה על הסביבה ודאגה לסביבה – כלומר, 68% ביצעו שינויים כלשהם באורח החיים במטרה לצמצם את ההשפעה שלהם על התקדמותו של משבר האקלים. בחברה הערבית 49% מהנשאלים העידו כי ביצעו שינוי כזה ובחברה החרדית 31%.
"לתרום את שלנו להצלת האנושות״
הסקר מתפרסם בימים בהם עיני העולם נשואות אל שארם א-שייח', שם מתקיימת ועידת האקלים, ה- COP27, בו לוקחים חלק מנהיגים ונציגים ממדינות העולם, במטרה לדון בפתרונות להפחתת הפליטות ולבלימת משבר האקלים, וכן בצעדים הנדרשים כדי להתמודד עם שינויי האקלים שכבר מתרחשים ולהסתגל אליהם.
את המשלחת הישראלית לוועידה מוביל נשיא המדינה יצחק הרצוג, לאחר שראש הממשלה היוצא יאיר לפיד ביטל את השתתפותו. הרצוג המריא הבוקר למצרים וצפוי להיפגש עם מנהיגים מהעולם בהם נשיא מצרים עבד אל פתח א-סיסי, מזכ״ל האו״ם אנטוניו גוטרש, נשיא איחוד האמירויות הערביות מוחמד בן זיאד, ראש ממשלת נורווגיה יונס גר סטיורה, ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק ומלך ירדן עבדאללה השני.
הנשיא גם יישא הנשיא דברים בפני המליאה המרכזית של הועידה ויפתח את הביתן הישראלי שהוקם לראשונה בועידה בהשתתפות חברי המשלחת הישראלית והשרים המלווים את המשלחת: השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, השרה לחדשנות אורית פרקש הכהן והשר לשיתוף פעולה אזורי עיסוואי פריג׳.
הבוקר טרם המראתו למצרים אמר הנשיא: ״אני ממריא כרגע לשארם א שייח׳, למצרים, מדינה חשובה, לוועידת האקלים העולמית, אירוע היסטורי במאבק החשוב ביותר של האנושות הצלת האקלים של כדור הארץ. המזרח התיכון ניצב מול אתגרים אדירים. בנאומי אציג חזון ישראלי שאני קורא לו ׳מזרח תיכון מתחדש׳ בו ישראל בשיתוף מדינות האזור מספקות פתרונות משמעותיים מול משבר האקלים". עוד הוסיף כי "האקלים הוא בראש סדר יומה של מדינת ישראל. הוא קשור לעתיד ילדינו ולדורות הבאים. עלינו לעשות הכל לתרום את שלנו להצלת האנושות.״
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שתיפרד בקרוב מהתפקיד ומהכנסת ויצאה הבוקר גם היא לשארם א שייח', התייחסה לסקר ואמרה כי "הסקר שביצענו במשרד מראה שרוב הציבור הישראלי מודע לחומרת משבר האקלים ומוכן להשתתף במאמץ ההתמודדות עימו, במטרה להבטיח את המשך חיי האנושות על כדור הארץ. הציבור נושא עיניו לעבר ממשלות העולם ומצפה שיפגינו מנהיגות אל מול משבר האקלים ויבצעו שינוי, מתוך דאגה לעתיד הכדור. ישראל מגיעה לוועידה השנה בשארם א-שייח' במצב טוב מהשנה שעברה, אולם יש עוד עבודה רבה. בוועידה נציג את ההישגים הישראלים ונושיט יד לשיתופי פעולה אזוריים וגלובליים כדי לבנות חוסן אקלימי משותף".