משבר האקלים הוא המשבר הכי גדול שאיתו מתמודדת האנושות כרגע, והוא משפיע על כל תחומי החיים ובראשם אנרגיה, כלכלה, בריאות, ביטחון ותזונה. בעוד מנהיגי העולם לא מספקים פתרונות להתמודדות עם שינויי האקלים ולבלימת ההתחממות הגלובלית מי שדווקא עובדים במרץ על פתרונות הם ההייטקיסטים הישראלים.
בישראל, הידועה כאומת הסטארט-אפ פועלים כיוח לא פחות מ-694 מיזמים בתחום האקלים-טק, כך עולה מדוח חדש של PLANETech. על פי הדוח, אחד מכל שבעה סטארט-אפים שהוקמו בשנת 2021 הוא בתחום האקלים, כאשר הענף החדש ביותר ואולי המשפיע ביותר בבלימת המשבר הוא נושא לכידת הפחמן.
הדוח השנתי של PLANETech, הגוף הגדול והמוביל בישראל בתחום האקלים-טק מצביע גם על צמיחה אדירה בהשקעות, כאשר סך ההשקעות בחברות אקלים-טק בישראל בין 2018-2021 היה 5.2 מיליארד דולר – עלייה ב-340%, תוך 3 שנים המהווה צמיחה מהירה פי 2.6 לעומת ההשקעות באקלים-טק ברחבי העולם.
בחציון הראשון של 2022 סך ההשקעות באקלים-טק ישראלי הגיע לכ-1.5 מיליארד דולר, נתון לפיו 15% מסך ההשקעות בהייטק הישראלי מגיעות לחברות אקלים-טק, זינוק של כ-50% לעומת שנת 2021 בה רק 10% הגיע לחברות מהתחום.
על פי הדוח בישראל פועל כרגע מספר שיא של 694 סטארטאפים בתחום האקלים-טק, אשר מסייעים באופן ישיר לצמצום פליטות גזי חממה והסתגלות לשינויי האקלים – עלייה של 57 סטארטאפים לעומת השנה הקודמת. החברות מגיעות מסקטורים שונים: אנרגיה, תחבורה, חקלאות, מזון, כלכלה מעגלית, מים ועוד, אשר כל חברה נבחנה על בסיס הטכנולוגיה אשר פיתחה והמענה הישיר שנותנת למשבר האקלים.
התחום בעל הגידול הבולט ביותר הוא חלבונים אלטרנטיביים, ובו נרשמה עלייה משמעותית בכמות החברות הפעילות בתחום, ובמיוחד בכמות ההשקעות, אשר בשנת 2021 היה לתחום עם סך ההשקעות הגבוה ביותר עבור שנה זו. שני תחומים נוספים בהם נרשמה צמיחה מהירה בזירת האקלים-טק, הם לכידה ושימוש בפחמן העוסק בקיבוע של פחמן דו חמצני מהאטמוספירה, עם 12 סטארטאפים סך הכל, וניהול פחמן, סיכון ומימון אקלימי – תחום חדש בזירת האקלים-טק הכולל פלטפורמות דיגיטליות, עם 16 סטארטאפים.
>> "הצעד המשמעותי ביותר שאינו אלימות שאני יכול לנקוט״: שביתת רעב מול משרד ראש הממשלה
באופן כללי, 1 מכל 7 סטאטראפים שהוקמו בשנת 2021 הם מתחום האקלים-טק – עלייה משמעותית מ-9% ל-14% בשנה אחת. פרט לעלייה באחוזים מסך החברות, גם המספר המוחלט של חברות אקלים-טק חדשות שהוקמו עלה לעומת השנה הקודמת, בניגוד לטרנד הכללי בהייטק בו ישנה ירידה משמעותית בכמות הסטארטאפים שמוקמים מדי שנה. על פי הדוח, נתון זה משקף את הזליגה ההולכת וגוברת של יזמים מתחומי ההייטק הקלאסיים לתחום האקלים-טק.
הדוח הראשון שהוציאה PLANETech עם רשות החדשנות לפני כשנה, היה לדו"ח השני בעולם בתחום האקלים-טק והראשון שממפה אקוסיסטם אקלים-טק של מדינה. הדו"ח מאשתקד היווה בסיס להגדרת היעדים הממשלתיים כחלק מתכנית האקלים-טק הלאומית על סך 3 מיליארד שקל, והמתודולוגיה שנבנתה בו למיפוי החברות אף אומצה על ידי ארגון החדשנות האקלימית של האיחוד האירופאי. PLANETech הוא ארגון ללא מטרות רווח, קהילת חדשנות לאקלים-טק, הפועל כמיזם משותף של המכון הישראלי לחדשנות ו-Consensus Business Group, קבוצת השקעות בריטית שהשקיעה מעל ל700 מיליון דולר בהייטק הישראלי.
הדוח כולל לראשונה רשימה של יוניקורנים בתחום האקלים-טק, אשר זוהו מתחומים מגוונים, וכולל ציטוטים של מנכ"לי החברה לגבי האופן בו הטכנולוגיה שהחברה פיתחה מסייעת למאבק במשבר האקלים. בין החברות ניתן למצוא את Tomorrow.io ,Veev ,Wiliot, Augury ,Optibus, Via StoreDot.
אוריאל קלר מנכ"ל PLANETech: "הדו"ח שפרסמנו מראה כי הצמיחה של ההשקעות בתחום הקליימטק בישראל מהירה ביחס לעולם, וביחס להייטק הישראלי. הנתונים מהדו"ח מאמתים את המציאות שאנו רואים בשטח - ישנה זליגה של יזמים והשקעות מתחומי ההייטק הקלאסיים לתחום האקלים, דבר שאנו צופים שילך ויגדל בשנה הקרובה. בשבוע הבא אנו נוביל את כנס הקליימטק הגלובלי הראשון בישראל, ומהראשונים בעולם, שיקדם את המטרת המרכזית שלנו - לחבר את ההייטק הישראל לתחום האקלים."
ביום רביעי הבא, 21.9 יתקיים כנס האקלים-טק הגלובלי הראשון בישראל במרכז רבין בתל אביב. הכנס, מהגדולים בעולם בתחום טכנולוגיות האקלים יכלול 1500 משתתפים, תערוכה של 100 סטארטאפים, מומחים ומשקיעים מישראל ומהעולם. במסגרת הכנס ייבחרו 10 סטארטאפים כמשלחת האקלים-טק של מדינת ישראל לועידת האקלים ה-27 של האו"ם שתיערך בנובמבר בשארם א-שייח.