כשמשק חשמל מתבסס על אנרגיה סולארית, ברגע בו השמש שוקעת לא נותר מקור לייצור האנרגיה. במצב כזה, הפתרון היחיד לבעיה הוא אגירה של אנרגיה. בימים אלו של התעוררות גלובלית, נוצרה ההבנה שיש לאתר פתרונות שיתנו מענה לאגירה הטובה והנקייה ביותר של אנרגיה סולארית באופן שיאפשר יציבות של אספקת החשמל על אף אי-היציבות של האנרגיה המתחדשת.
כיום משתמשים לאגירה של אנרגיה סולארית במערכות שמבוססות על סוללות ליתיום, אלה מזיקות לסביבה, בעלות אורך חיים מאוד מוגבל ואינן בטוחות משום שהן עלולות להתפוצץ – כך שעצם השימוש בליתיום לאגירת אנרגיה ברשת החשמל מוביל לכך שאנחנו יוצרים במו ידינו את המשבר האקולוגי הבא.
חברת נוסטרומו אשר פועלת בתחום האנרגיה המתחדשת, פיתחה בטריה מבוססת קרח שיודעת לתת מענה ירוק לצורך במיזוג אוויר. המערכת מורכבת מתאי אנרגיה ייחודיים בשם ™IceBrick, שכל אחד מהם מכיל מאות קפסולות של מים, והם מוצבים על גגות של מבנים מסחריים. בכל תא כזה ניתן לאגור כ 350 ליטר מים שהופכים לקרח בזמן שהתא נטען מהאנרגיה הסולארית שמגיעה מהשמש. לאחר מכן, ניתן ׳לפרוק׳ את האנרגיה שנאגרה אל מערכת מיזוג האוויר המרכזית בנייני משרדים, בתי מלון, קניונים, בתי חולים ובכלל מבנים גדולים (שהם הצרכנים הכי גדולים של מיזוג אוויר). בשונה ממערכות אגירת אנרגיה אחרות, הפתרון של נוסטרומו אינו מתבסס על סוללת הליתיום הבעייתית, אלא על מים, מה שהופך את המערכת ל-100% ידידותית לסביבה.
הפתרון הזה מאפשר לעשות שימוש בקור שנאגר שעות ארוכות לאחר שאגרו אותו באופן שאינו מזהם ושיודע לתת מענה ירוק לצרכן האנרגיה המרכזי של חשמל - מיזוג אוויר.
מי שיזם את הרעיון הוא ירון בן נון, (בנו של אביהו בן נון, מפקד חיה"א) מייסד החברה. ירון מגיע מרקע מגוון - טייס ,במאי וגם איש עיצוב תעשייתי. בעשור האחרון הוא פעיל בתחום הסביבה והיעילות האנרגטית.
"הצפי הוא שעד 2050 הדרישה לצריכת אנרגיה בעולם הולכת לשלש את עצמה", אומר יורם אשרי, מנכ"ל נוסטרומו, "על אף שמדובר בסוגייה בוערת, עד היום נושא האגירה לא היה בפרונט. מיזוג אוויר הוא צרכן אנרגיה גדול ועד היום לא היה לו פתרון אגירה. אגירת אנרגיה היא תנאי להחדרת אנרגיה מתחדשת. למים יש יכולת מופלאה לאגור אנרגיה, אם צריכים קלוריה אחת כדי לחמם גרם מים, כדי להקפיא צריך פי 80 יותר אנרגיה, לכן היכולת של המים לאגור אנרגיה עצומה, השאלה היא איך מנצלים אותה".
יורם מסביר שהרעיון של שימוש במים או בקרח כדי לאגור אנרגיה קיים כבר כ-50 שנה אבל לא באופן שהיה שמיש ויעיל. "מדובר במיכלים ענקיים וכבדים שמתאימים למפעלי תעשייה אך הם לא יעילים מבחינת כמות האנרגיה שמתבזבזת בתהליך. הרעיון של ירון וצוות המהנדסים שלו היה להפוך את האגירה ליעילה מבחינת השטח שתופסת מערכת מודולרית לכל בניין מסחרי, בדיוק כמו בלגו, אפשר לסדר את הבלוקים בכל צורה אופקית או אנכית, הרעיון כאן הוא מהפכני כי הוא מאפשר החלפת חום מהירה ויעילה ב-90% לעומת יעילות של 40% במערכות הקודמות".
הפתרון של נוסטרומו רלוונטי לבניינים מסחריים בעלי 5 קומות ומעלה שמקוררים על ידי צ'ילרים (ולא למבנים פרטיים). באוגוסט 2020 נוסטרומו הודיעה על כוונתה להתמזג עם חברת סומוטו, ההסכם נחתם בדצמבר אותה שנה, ובחודש יוני נוסטרומו המאוחדת נרשמה באופן רשמי בבורסת תל אביב. בחודש אפריל 2021 נחתם הסכם ל-20 שנה עם מלון הילטון בוורלי הילס (אחד מהמלונות הידועים והיוקרתיים ביותר של הרשת) במסגרתו תותקן מערכת בקיבולת של כ-1.5 מגה-וואט שעה, בנוסף להסכם עם חברת הנדל"ן Sandstone Properties להקמת מערכת בקיבולת של כ-800 קוט"ש בבניין משרדים בלוס אנג'לס ומזכר כוונות עם Westfield, רשת קניונים מהגדולות בארה"ב, להתקנת מערכות באתריה.
"כלכלת אגירה תלויה למעשה בהבדל בתעריפי החשמל, היכן שהפער גדול משתלם להתקין אגירה", אומר יורם, "בישראל אין כלכלת אגירה, לעומת זאת ארה"ב מובילה בתחום ויש תמריצים ממשלתיים שמעודדים זאת, ואני מאמין שכל העולם יתיישר כי לא תהיה ברירה - אין אנרגיה מתחדשת ללא אגירה".