מה נאכל בעוד 50 שנה? אולי רק צמחים, אולי תרביות שגדלו במעבדה? אולי חלבון פטריות? אני לא יודעת, אבל מה שבטוח - אין סיכוי שנמשיך לאכול את אותה כמות בשר וחלב מן החי כמו היום. ולא כי זה לא טעים או לא בריא, אלא פשוט כי כדור הארץ לא יעמוד בזה. לכבוד חודש הטבעונות, הנה 5 הוכחות לכך שכיום התזונה הטבעונית היא האקולוגית ביותר:
- נגמר לנו המקום לגדל פרות
כבר היום כמחצית מהקרקעות בעולם משמשות לחקלאות. על פניו זה נהדר, הרי במשך שנים האנושות נאבקה ברעב והפתרון הוא לגדל מזון על פני שטחים עצומים כדי שלאף אחד לא יחסר! העניין הוא שרוב היבול הזה שאנחנו מגדלים בכלל לא מיועד למאכל אדם. אז עבור מי אנחנו מגדלים כל כך הרבה מזון? עבור פרות וכבשים. כדי להפיק בסך הכל קילו אחד של בשר בקר – צריכים בערך 25 ק"ג של מזון צמחי כמו תירס או סויה למאכל עבור הפרה.
אם אתם יודעים משהו על יעילות שימוש בשטח, אתם בוודאי מבינים שזה לא המקרה. אם היינו משנים אפילו במעט את האיזון, אוכלים קצת פחות מוצרים מן החי ומשקיעים יותר בגידולים צמחיים למאכל אדם - היינו יכולים לייצר כמות הרבה יותר גדולה של מזון שתוכל להזין הרבה יותר אנשים, במזון יותר בריא. - שינויים אקלימיים פוגעים ביבול
האוכלוסייה האנושית על פני כדור הארץ הולכת וגדלה, אולם במקביל השטחים המתאימים לגידול מזון עבור מעל שני מיליארד כבשים ופרות מתעשיית הבשר והחלב – הולכים ומצטמצמים. שינויי האקלים שכבר מתרחשים הפכו לאיום של ממש על הביטחון התזונתי שלנו. גלי חום, בצורות ושאר אירועי אקלים קיצוניים שהולכים ונהיים תכופים יותר, גורמים לדילדול קרקעות, פוגעים בביטחון התעסוקתי של החקלאים וגם ביבול עצמו. השינויים האקלימיים מעלים גם את הסיכון למחלות ומגפות שעלולות לפגוע הן בגידולים והן בחיות עצמן. אם לא היינו צריכים לגדל כל כך הרבה מזון עבור הפרות, המצב היה הרבה פחות בעייתי. - אם חשבתם שהפלוצים שלכם קטלניים, כנראה שלא פגשתם פרה
תעשיית המזון מן החי אחראית לבין חמישית לרבע מפליטות גזי החממה בעולם. מעבר לבירוא היערות עבור שטח לגידול בעלי החיים והמזון עבורם, והזיהום שמייצרים מפעלי הייצור עצמם, גם הגזים (כן כן, פלוצים וגרעפסים) שבהמות מתעשיית הבשר והחלב מייצרות גורמות לפליטות גזי חממה (בעיקר מתאן) בכמות אדירה.
סך כל הפליטות המזהמות שמייצרת תעשיית המזון מן החי גדול מזה של כלל מערכת התחבורה העולמית, וזה כולל רכבות, אוטובוסים, רכבים פרטיים ומטוסים! כך למשל, בייצור המבורגר אחד מבשר בקר משתחרר לאטמוספרה שלנו כ-12 ק"ג של פחמן דו חמצני, כמות זיהום ששווה לזו של נסיעה ברכב פרטי מתל אביב לחדרה. זה אולי לא נשמע המון, אבל ישראל מדורגת במקום הרביעי בעולם בצריכת בקר, כך שבחירה בהמבורגר טבעוני בהחלט יכולה לעשות הבדל.
>> שוקלים לוותר על בשר? קבלו את המדריך לטבעוני המתחיל
>> עצה של מומחית: שקמה יעקבי עם 10 טיפים וסודות מהמטבח הטבעוני - רשתות הדיג מהוות כ-10% מהמיקרופלסטיק בים
אוקיי הבנו את עניין הבקר, אבל מה הבעיה עם דגים? כ-500,000 עד מליון טון של ציוד דיג מושלך לים בכל שנה. הציוד שעשוי מחומרים סינטטיים כמו פלסטיק מתפרק ונאכל על ידי הדגים, שנאכלים על ידי העופות ובמקרים רבים מסיימים בסופו של דבר על הצלחת שלנו. כלומר – הדיג התעשייתי, כמו "קומדיה של טעויות" מוביל לרצף בלתי נתפס של בעיות אקלימיות. החל מזיהום "פשוט" של הים, דרך פגיעה במערכות אקולוגיות קריטיות והרג נלווה של בעלי חיים, פגיעה בשרשרת המזון, סיכון זנים מסויימים בהכחדה ועד סכנה בריאותית לנו בני האדם, כאשר כבר היום נמצאו במחקרים כמויות מדידות של פלסטיק בדם אנושי. - ולבסוף - טבעונים מצילים בעלי חיים
כחברה שהתרגלה כל כך לשאול רק - איך זה עוזר לי? אולי קשה לנו להבין עד כמה הנקודה הזו חשובה ועמוקה. כשאדם בוחר להיות טבעוני הוא באופן אקטיבי מציל חיים. לא רק בכך שהוא עצמו לא אוכל בעלי חיים, אלא בזה שהוא דורש מהתעשייה להשתנות. אם זה היה רק אדם אחד, זה כנראה באמת לא היה משמעותי, אבל כשיש תנועה שלמה של צרכנים שקוראת לשינוי - דברים זזים. למעשה ישראל היא אחת הדוגמאות המובהקות ומעוררות התקווה לכך.
ישראל נחשבת לאחת המדינות עם אחוזי הצמחונים והטבעונים הגבוהים ביותר בעולם המערבי. בכל שנה עוד ועוד אנשים בוחרים בדיאטה המבוססת על מזון צמחי ותעשיית המזון מיישרת קו. חברות פוד-טק ישראליות מפתחות תחליפים ממגוון רחב של סוגים ודואגות לכך שבעתיד אף אחד לא יצטרך להתפשר על הטעם רק מפני שהוא בוחר בתזונה שלא מזיקה לבעלי חיים.
כבר היום הוכחדו מעל למחצית מבעלי החיים שחיו לצדינו על פני האדמה. וזה לא בגלל שלא היה להם כושר הישרדות אלא בגלל שאנחנו מתערבים באופן עמוק בשרשראות המזון ובאיזורי המחיה שלהם. קשה לדעת אם בטווח הארוך טבעונות תהיה התזונה שתציל אותנו ממשבר האקלים, אבל לפחות בינתיים - זו ההחלטה האישית הכי משמעותית שכל אחת ואחד מאיתנו יכולים לקחת כדי לצמצם את כמות הזיהום שאנו יוצרים. גם אם אתם עדיין לא מוכנים לוותר על מזון מן החי לחלוטין, כל הפחתה היא חשובה. למענם ולמעננו.