היום יפתח השבוע השני של הדיונים בועידת האקלים של האו"ם בגלזגו סקוטלנד, אליה הגיעו מנהיגים, מומחים ונציגים מכל העולם כדי לדון בסוגיית משבר האקלים, ולגבש דרכי פעולה להתמודד איתו ברמה הבינלאומית. ברקע הועידה, שעד כה יצאו ממנה מספר מצומצם של התחייבויות עקרוניות, נערכו לאורך כל השבוע שעבר הפגנות, ופעולות מחאה של פעילי אקלים מרחבי העולם שהגיעו לגלזגו כדי להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות. בסוף השבוע הגיעו פעולות המחאה לשיאן עם שתי הפגנות ענק.

ביום שישי צעדו בגלזגו כעשרת אלפים מפגינים מכל העולם, בהפגנה של תנועת המחאה העולמית “Fridays For Future” שהוקמה בהשראת פעילת האקלים השוודית גרטה טונברי, שהחלה לפני כשלוש לשבות בכל יום שישי. במחאה שכללה צעדה משותפת, השתתפו בני ובנות נוער מכל העולם, כולל נציגות ישראליות של תנועת 'נוער למען האקלים' שטסו לקחת חלק בכנס, שקראו למנהיגים ומקבלי ההחלטות בועידה לנקוט פעולות משמעותיות לפתרון המשבר ועצירת ההתחממות הגלובלית ב1.5 מעלות צלזיוס.

בסופה של הצעדה, התקיימה עצרת מחאה בה נשאו נאומים פעילי אקלים מהעולם, ביניהם גרטה עצמה שאמרה כי ועידת האקלים היא כשלון ולא יותר מאירוע יחסי ציבור. ″זה לא סוד ש-COP26 הוא כישלון. זה צריך להיות ברור שאנחנו לא יכולים לפתור את המשבר באותן שיטות שהכניסו אותנו אליו מלכתחילה”, אמרה טונברי והוסיפה כי אנשים רבים תוהים מה נדרש כדי לגרום למקבלי ההחלטות להתעורר, אך "הם כבר ערים, הם יודעים בדיוק מה הם עושים, הם יודעים בדיוק מה המחיר שהם מקריבים כדי להמשיך בעסקים כרגיל".

לדבריה, המנהיגים פועלים באופן פעיל כדי להטיב עם עצמם, וכדי להמשיך לקצור רווחים מהמצב. ″ה-COP הפך לאירוע יחסי ציבור, שבו מנהיגים נושאים נאומים יפים ומודיעים על התחייבויות ויעדים מפוארים, בעוד שמאחורי הקלעים הממשלות של מדינות הצפון הגלובלי עדיין מסרבות לנקוט כל פעולה אקלימית דרסטית”, אמרה טונברי, "ה-COP26 זה פסטיבל גרינווש גלובלי, שבועיים של חגיגה של עסקים כרגיל ובלה בלה בלה. והאנשים שהכי נפגעים מהאיזורים שהכי נפגעים ממשיכים לא להישמע. הקולות של הדור הבא טובעים בגרינווש ובהבטחות הריקות שלהם." 

 

View this post on Instagram

A post shared by Sustainable Ocean Alliance (@soalliance)

View this post on Instagram

A post shared by Abel Rodrigues (@abelfrodrigues)

 אתמול (שבת), נערכה בעיר הפגנה נוספת בה לקחו חלק מעל לעשרת אלפים אנשים, שצעדו בעיר, וחסמו רחובות במשך 7 שעות. ההפגנה כללה בנוסף לבני הנוער, נציגים של תנועות אקלים מכל העולם כמו המרד בהכחדה ו-PETA, פעילי אקלים מרחבי העולם ואזרחים מודאגים. במקביל נערכו הפגנות הזדהות בעוד כ-100 מדינות נוספות בעולם כולל קניה, טורקיה, צרפת, ברזיל, אוסטרליה וקנדה.

בהפגנה בשבת, שהיתה הגדולה ביותר במהלך ה-COP26 עד כה, וכנראה גם אחת הפגנות האקלים הגדולות ביותר אי פעם, השתתפו מפגינים מכל העולם, ישראל, אירופה, ברזיל, הפליפינים, ארה"ב, אוסטרליה ועוד והיא כללה מייצגים של מגוון קבוצות ותנועות. המפגינים דרשו מהמשתתפים בועידה ומהמנהיגים לנקוט פעולה דרסטית, ולא לאכזב אותם פעם נוספת.

View this post on Instagram

A post shared by Raphaëlle Jarosz (@jrraphaelle)

View this post on Instagram

A post shared by Meganoticias Torreón (@meganoticiastor)

בעצרת המחאה נאמו נציגים מרחב העולם, אחת מהן פעילת האקלים מאוגנדה ונסה נקאטה אמרה "משבר האקלים והמשבר האקולוגי כבר כאן, אבל כך גם אזרחים מרחבי הגלובוס.למנהיגים רק לעתים נדירות יש את האומץ להנהיג. נדרשים אזרחים, אנשים כמוכם וכמוני, לקום ולדרוש פעולה. וכשנעשה זאת במספרים גדולים מספיק, המנהיגים שלנו יזוזו".

ההפגנה שנמשכה שעות, למרות מזג האוויר הקר והגשם, נראתה לרגעים יותר כמו חגיגה צבעונית עם תופים, ריקודים ושירים משותפים. ולצד הרבה כעס היתה שם גם הרבה מאוד תקווה. 

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa Nakate (@vanessanakate1)

View this post on Instagram

A post shared by CBC News (@cbcnews)