"אני חולמת לחיות בבניין דירות שעשוי מבוץ במרכז העיר", מספרת טלי מוצקין (26), סטודנטית לגיאוגרפיה בבן גוריון, שהספיקה כבר לבנות במו ידיה בית מבוץ במושב שובה בדרום. "ייצור בטון גוזל המון אנרגיה ובוץ חסכוני בחומרים, ופחות מזהם את הסביבה", היא מסבירה, "אני מכירה בתי קרקע מבוץ, אבל עדיין לא ראיתי בארץ בניין דירות מבוץ, וודאי שלא בעיר. החיים בעיר הם אידיאלים מבחינת קיימות, כי אין צורך להשתמש ברכב כדי לנסוע לסופר או לבית הספר, בניין מבוץ נראה לי פתרון אידיאלי".
טלי צמחונית, מגדלת ירקות ותבלינים בגינה, עושה קומפוסט ומפרידה פסולת, ולמרות שהיא גרה בפריפריה ונמצאת בתנועה מתמדת, היא משתמשת בתחבורה ציבורית ומתניידת על סקייטבורד ברחבי באר שבע. לתפקידה כמארגנת קהילתית בארגון 'מגמה ירוקה' היא הגיעהבעקבות הרצון לעשות שינוי משמעותי, "הרגשתי שיש לי תשוקה למאבק ובעזרתה אוכל להלהיב עוד אנשים לבוא להיאבק איתנו. כשראיתי את הדרך שבה המארגנת הקודמת ניהלה דיונים ופעילויות ציבוריות בקבוצה בצורה רגישה ועניינית, ידעתי שזה מה שאני ארצה לעשות יום אחד", היא מספרת ומציינת כי התפקיד תופס חלק משמעותי מזמנה ומהחיים הדיגטליים שלה. "אני מעבירה מעגלי שיח, נמצאת בקשר רציף עם הפעילים, ומגייסת מועמדים חדשים. יש ימים שאני מקדישה לנושא הזה גם 10 שעות ביום".
המאבק הסביבתי שעומד לנגד עיניה של טלי ומעסיק אותה במיוחד בימים אלו הוא המאבק לעירוניות נכונה, "יש לפעול לחיזוק עירוניות פנימית ושכונות ותיקות במקום התרחבות לשטחים פתוחים. אין לנו הרבה שטחים בארץ והאוכלוסייה גדלה. במקום להתרחב לפאתי העיר, עדיף לצופף ולגרום להן להיות יותר אטרקטיביות כך חוסכים באנרגיה, ומייצרים איכות חיים. פה בבאר שבע הכול די מרוחק, השכונות מפוזרות ומפוצלות וקשה להגיע ממקום למקום במיוחד כשאין תחב"צ יעילה", היא מסבירה ומוסיפה כי גם המאבק של מפרץ חיפה הוא חשוב כי הוא נוגע באופן ישיר בבריאות התושבים.
להגן עלינו מפני עצמנו
"בניגוד לתדמית – המוצדקת לרוב – של פעילי סביבה, לא התחלתי מתוך אהבה לטבע, אלה דווקא מתוך אהבה לבני האדם", אומר ניב מאירסון (23), מכפר יונה, "כדור הארץ התקיים לפני בני האדם, ויתקיים גם אחריו, השאלה האמיתית היא, האם בני האדם יוכלו להתקיים על פני כדור הארץ, בתנאי האקלים הקיצוניים שיהיו כאן, והתשובה היא שאם נמשיך במצב עסקים כרגיל, לא בטוח בכלל שנוכל להמשיך ולשרוד. לפי התחזיות המדעיות, אזורים שלמים יוצפו ויהיו מתחת לפני המים, מליונים ברחבי העולם יאבדו את מולדתם ויהפכו לפליטי אקלים. בצורות וגלי חום קשים יובילו למלחמות אדירות על המשאבים הבסיסיים ביותר. יש צפי לנזק ממשי בתוצר החקלאי בהמון אזורים בעולם, מה שיוביל לגלי רעב כבדים. רבים יותר ויותר בכל העולם ימותו כתוצאה מאסונות ומצבי קיצון אקלימיים. המלחמה שלי היא להגן עלינו מפני עצמנו", הוא אומר ומוסיף כי, "בישראל, כחלק מהמזרח התיכון, צופים שההתחממות תהיה מהירה וקיצונית הרבה יותר, כמעט פי 2. אנחנו פשוט חייבים להלחם על הבית".
את רוב המידע על משבר האקלים ותעשיות הדלקים ניב לומד וחוקר באופן עצמאי. במהלך השנים, עבר הכשרות רבות בחינוך והדרכה, הוא שירת ביחידה 8-200, וזכה בהצטיינות על חשיבה יצירתית פורצת דרך בפרויקט מחקר מודיעיני שהוביל. מעבר לתפקידו כרכז קשרי ממשל במגמה ירוקה, ניב לומד קורס על משבר האקלים, בשיתוף מרכז השל, מגמה ירוקה וארגונים נוספים ובשנה הבאה הוא מתעתד ללמוד תואר במשפטים-ומדעי המדינה.
לדבריו, המאבק הסביבתי החשוב ביותר כיום הוא גמילת מדינת ישראל מהתלות בדלקים פוסיליים מזהמים, ומעבר מהיר וצודק לאנרגיות מתחדשות. "בראש ובראשונה, מדובר כאן בשינוי מדיניות מסיבי, ושינוי סדרי העדיפויות של הממשלה ושל משרד האנרגיה. מגמה ירוקה מובילה מאבק לעצירת 34 הפרויקטים הפוסיליים המקודמים כיום, וביניהם קידוחי נפט וגז בים התיכון והקמת תשתיות לייצוא גז ונפט בהיקפים אדירים, אשר מסכנים את הים והחופים והמערכות האקולוגיות, ומגדילים את תרומתה של ישראל להחרפת משבר האקלים. מתוכם, מאבקי הדגל הם עצירת פרויקט האיסט מד לייצוא גז לאירופה והרד מד לייצוא נפט לאירופה, וכן עצירת הקידוחים בפנינת הטבע הייחודית פלמחים, 30 ק"מ בלבד מהחוף".
כבר שנים שניב מודע לסוגיות הקשורות לאיכות הסביבה ולהתחממות הגלובלית, אך מה שהניע אותו לקחת חלק פעיל ולהבין את חומרת המשבר הוא הסרט 'לפני המבול'. "הסרט הזה שינה את חיי, והוביל אותי למסקנה שאני פשוט לא יכול לעמוד מנגד, יש לי מחויבות מוסרית והיסטורית לפעול בכל הכוח ולתרום את תרומתי למאבק במשבר האקלים. אחרי הסרט לא יכולתי עוד לשתוק מול חוסר הצדק. התחלתי בשיתופים ופוסטים ברשתות החברתיות, וזה המשיך לפעילות כרכז קשרי ממשל במסגרת מגמה ירוקה במסגרתו אני משמש כלוביסט אקלימי כאשר המיקוד שלי הוא במשק האנרגיה. בחצי השנה האחרונה למדתי יותר על הסוגיות הסביבתיות והמשמעויות הפוליטיות שלהם לעומת מה שלמדתי בכל השנים שעסקתי בזה. בסוף, השטח הוא ספר הלימוד המוצלח ביותר".
ניב מספר כי המטרה שלו היא לגרום לנבחרי הציבור לפעול בנושא, ולהעלות את הנושאים הבוערים לראש סדר העדיפויות. כדי לקדם את מטרותיו הוא יוצר שיתופי פעולה עם נבחרי ציבור, נואם בוועדות, ומוביל מהלכים פרלמנטריים. במסגרת תפקידו, הוא יזם והוביל דיון בועדת הכספים, יחד עם תמר זנדברג, מירב מיכאלי ומיקי חיימוביץ', בנושא השקעת המליארדים של המדינה בקידום פרויקטים פוסיליים מזהמים. "בעקבות הדיון יצא מסמך של המשרד להגנת הסביבה המפרט את כלל הפרויקטים הפוסיליים שמקדם משרד האנרגיה, וזה שימש וישמש אותנו במאבק שלנו".
למידע על פעילויות והתנדבות -https://www.facebook.com/MegamaYeruka