לאורך ההיסטוריה פקדו את האנושות משברים רבים, אליהם הצטרפה בשנה האחרונה מגיפת הקורונה, אשר כידוע השפיעה רבות על אורח החיים של כולנו והביאה אותנו להתמודדות עם אתגרים חדשים. בתוך המציאות המורכבות הזאת היו כאלו שלא התמודדו עם המשבר הזה לבד – הקהילות. אלה מצאו פתרונות של ממש להתמודדות יעילה עם השלכות המגפה כגון דאגה למבודדים, סיוע במשלוחי מזון, פעילויות הפוגה לגיל השלישי ועוד מגוון של פתרונות שהוכיחו שפתרונות צומחים מלמטה. אך אם חשבנו שכשהקורונה תהיה מאחורינו נוכל לנוח על זרי הדפנה, לא כך הם פני הדברים. כבר עכשיו אפשר לומר שמשברים נוספים נמצאים ממש בפתח דלתנו, ואחד המשמעותיים שבהם הינו משבר האקלים העולמי. אני סבור שגם במשבר זה, הבשורה תבוא מן הקהילות.
בעוד ההנהגה הנבחרת בארץ ובעולם עוסקת במציאת פתרונות וביצוע תהליכים רוחביים, שלעיתים לוקח זמן עד שהם יוצאים לפועל (אם בכלל) ולרוב אלו תהליכים שלא מחוברים לשטח, משבר הקורונה הוכיח כי הפתרונות הכי יעילים צמחו דווקא מלמטה, מהקהילות במרחב העירוני, שמחוברות לשטח ומודעות לצרכים האמיתיים של התושבים. או במילים אחרות- "מלמטה למעלה". למשל, במקומות בהם קיימת תשתית של קהילתיות, התמיכה בפרט ומתן מענה לאתגרי הקuרנה, היתה הרבה יותר קלה. דוגמה לכך הוא פרויקט צאלה (צעירים אקטיביים למען הקהילה) במצפה רמון, סטודנטים אשר מתגוררים ברחבי הישוב ועוסקים בהקמת ועדי בתים וטיפוח החיים הקהילתיים בשכונות הוותיקות. דוגמה נוספת- חבורת סטודנטים מקרית אליעזר בחיפה, שבעזרת ארגון ארץעיר הקימו קהילה, וכאשר כולנו היינו מרוחקים חברתית מכל הסביבה הקרובה שלנו, הם הרימו את הכפפה והוציאו קבוצות הליכה שמיועדות לגיל השלישי.
בדומה לפתרונות היצירתיים שנולדו מתוך השטח במהלך ההתמודדות עם השלכות המגפה, גם משבר האקלים מצעיד את הקהילות למרכז הבמה. הבעיה העולמית הזו תביא את הקהילות ליצור פתרונות בני קיימא שיסייעו בהתמודדות עם המשבר. אחרי הכול, הקהילות הן בעלות הכוח להניע את הסביבה הקרובה וכך ליצור שינוי אמיתי בשטח. למעשה כבר היום ניתן לראות מספר דוגמות מהארץ ומרחבי העולם של קהילות היוזמות פעילויות פרו-סביבתיות. למשל תנועת Transition Towns אשר פועלת במקומות שונים בעולם, ביניהם אנגליה, ברזיל, ארצות הברית ועוד - ואפילו כאן בישראל. הארגון מעודד מעבר למגורים בקהילה, ולא סתם קהילה אלא קהילה אקטיבסטית. כזו שתעודד את החברים בה ליצור שינוי יחד. כל זאת מתוך אמונה שכך ניתן להתגבר על משברים אישיים וכלליים (כמו האקלים למשל). כמו גם ארגון locality הבריטי אשר משפיעים על למעלה מ-400,000 איש בשבוע ומעודדים קהילה מובילת שינוי.
גם בישראל ישנן קהילות וארגונים המקדמים קהילות אקטיביסטיות למען שינוי סביבתי. ארגון "לירה שפירא", הינו מיזם קהילתי המעודד את תושבי דרום תל אביב להמיר את הזבל האורגני שלהם במטבע מקומי משלים. כך שכל קילוגרם של זבל אורגני שמוטמן בקומפוסטר קהילתי מאפשר קבלה של לירה שפירא אחת, שאיתה אפשר לרכוש מוצרים ושירותים שונים ברמה המקומית. דוגמה נוספת היא פרויקט "רובין פוד" (robin food) מרשת היזמים שלנו בארגון ארץעיר. אשר דוגל במניעת וצמצום זריקת אוכל ומעודד את הקטנת הצריכה. כל זאת במטרה לסייע בהקטנת ייצור האוכל ושימוש נכון יותר במוצרים קיימים. גישה דומה ננקטת בפרויקט "שינוע חברתי" אשר מהווה מעין גשר המחבר בין המגזר העסקי למגזר השלישי בכל הנוגע לניהול ירוק של מוצרים עודפים. בפועל, כחלק מאופי תהליך היצור בעולם המודרני מוצרים רבים אינם מגיעים לצרכן הסופי ובכך מהווים נטל עסקי וסביבתי גדול. מן הצד השני ישנן אוכלוסיות רבות אשר יכולות לעשות שימוש בעודפים האלו, ובזכות "שינוע חברתי" הצורך הזה מקבל מענה.
בשורה התחתונה-בדומה למעשייה המפורסמת המספרת על זרד שנשבר בהיותו בודד עת הפעלת לחץ, אל מול קבוצת הזרדים המקשים את פעולת השבירה, עד כדי הפיכתה לבלתי אפשרית, זה בעצם הסיפור של קהילות ומשברים. משבר האקלים הינו בעיה עולמית. אם לא יתבצעו פעולות בשטח למען שמירה על הכדור שבו אנו חיים, אנחנו נמצא את עצמינו בבעיה חמורה יותר.
כפי שנוכחנו לגלות במהלך משבר הקורונה- קהילה חזקה, אקטיביסטית שפועלת כמקשה אחת אל מול המשבר הקרוב היא דרך לשינוי.
פתרונות שצומחים מלמטה הנם שיטה מוכחת לפתרון בעיות. יום כדור הארץ הקרוב (22/4) הוא תזכורת לכולנו שחשוב לשמור על הכדור, ובאותה נשימה שחשוב לעשות זאת יחד. אני פונה אל ההנהגה בישראל, הן הארצית והן המקומית- זהו הזמן לפתח את הקהילות בישראל. הקצו לכך משאבים ותחזו בעצמכם כיצד מאמצים שתעשו היום, יסייעו ליצור פתרונות בני קיימא למשברים של המחר. כפי שעשינו גם בקורונה, אנו בחברה האזרחית נדע לגייס את הקהילה, התושבים והפעילים בעשרות ערים. נביא את היצירתיות, החדשנות וההיכרות העמוקה עם השטח ויחד נצליח להתוות את הדרך הנכונה והיעילה ביותר להתמודד עם משבר האקלים העולמי.