ביום שלישי האחרון מכולות שהתפרקו מאונייה שהיתה בדרכה לנמל אשדוד נסחפו אל החוף באזור אשקלון, ותכולתן התפזרה לאורך החוף. כתוצאה מהתפרקות המכולות נסחפו חומרי פלסטיק ומוצרים נוספים בים ובחופים שבין הגן הלאומי באשקלון ועד לחוף ניצנים. מאות אנשים הגיעו למקום ואספו את הסחורה שכללה כלים חד-פעמיים, שמיכות וביגוד, בקבוקים, מוצצים וציוד לתינוקות, ואפילו מכשירי חשמל, אף בחופים נשארה פסולת רבה.

אתמול ארגוני הסביבה כבר התערבו וגייסו מתנדבים שהחלו לנקות את החופים, וכעת מגיעה גם התגובה הרשמית של המשרד להגנת הסביבה, שהוציא הבוקר (ה')  צו אשר יחייב את האחראים על זיהום החוף – בעלי המטען ובעלי האונייה, לדאוג לניקיון החוף.

מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה, רני עמיר, הוציא צו שמירת ניקיון על פי חוק שמירת הניקיון לחברת AKKON – בעלי מטען המכולות אשר נפלו לים והסחורה שבתוכן התפרקה והתפזרה מול חופי הדרום, ולבעליה האונייה ASTRID L. 

פסולת מהמכולות בחופי אשקלון (צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה)
צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה

"בעקבות נפילת המכולות, הוצאנו הבוקר צו ניקוי ודרישה מבעלי המטען ומבעלי האונייה לבצע ניקוי של כל 9 המכולות שנפלו לים ולבצע ניקוי של כל החופים מגן לאומי אשקלון ועד חוף ניצנים, ולהשאיר את החופים נקיים מכל הפסולת שזיהמה את חופי דרום הארץ", אמר עמיר בהודעה לעיתונות והוסיף, "נמשיך לפקח על ביצוע פעולות הניקוי והפינוי במטרה לשמור על החופים והסביבה הימית".

המשרד להגנת הסביבה ורשות הספנות והנמלים, הוציאו בתיאום דרישות לבעלי המטען והאונייה לסילוק המכולות וניקוי החופים והים ממוצרי הפלסטיק והצריכה השונים אשר נסחפו מהמכולות. זאת לאחר שביצעו ביקורת מקיפה באונייה, ותיחקרו את צוות האונייה והגורמים המעורבים באירוע.

עוד נמסר מהמשרד להגנת הסביבה כי המכולות לא מכילות חומרים מסוכנים, וכי הם ממשיכים לפעול מול הרשויות המקומיות ורשות הטבע והגנים לניקיון מהיר של הפסולת מהחופים.