הבוקר (רביעי) מפרסם המשרד להגנת הסביבה את מדד ההשפעה הסביבתית, המציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי התעשייה שבבעלות ציבורית או ממשלתית. המדד שמתייחס לשנת 2019, בוחן את הסיכון הסביבתי ביותר מ-120 מפעלי תעשייה גדולים, כ-50 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה וכ-700 תחנות דלק.
זוהי השנה התשיעית ברציפות בה מתפרסם המדד, והשנה נוספו אליו לראשונה 20 מפעלים שלא נסקרו בעבר. במקום הראשון במדד הנוכחי,כמפעל בעל ההשפעה הסביבתית הגבוהה ביותר, מדורג בז"ן עם עלייה של 18% בניקוד ביחס לשנת 2018. במהלך שנת 2019 בוצע שימוע למפעל בז"ן על הפרות של חריגות בפליטה לאוויר ואי
שדרוג תשתית. ובמהלך שנה זו תועדו הפרות רבות נוספות בעיקר של חריגות בפליטות לאוויר של מזהמים שונים, וכן הפרות הנוגעות לטיפול בשפכים ולחומרים מסוכנים.
עוד בעשירייה הפותחת של הרשימה האדומה "מככבות": רותם אמפרט – שהיה במיקום הראשון בשנתיים הקודמות והראה שיפור קל, מתקן השפד"ן - שנכנס לראשונה למדד, בית זיקוק פז אשדוד, מפעל כרמל אולפינים, מתקן טיהור שפכים (מט"ש) שוקת – עם עלייה של 76% בניקוד מ-2018, ומפעלי ים המלח.
המדד מורכב משלושה רכיבים, המרכיבים את הסיכון הסביבתי הכולל; הראשון בהם הוא ההשפעה הסביבתית של החברה – פליטת מזהמים לסביבה, הזרמות שפכים, העברות פסולת ושימוש בחומרים, תוך התחשבות לקרבת המפעל לאוכלוסייה; הרכיב השני מתייחס לפיקוח ואכיפה ולהפרת תקנות בנושאי סביבה; והרכיב השלישי נוגע לניהול סביבתי ולפעולות המפעלים לטובת התייעלות סביבתית.
במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי המדד הוא הכלי העיקרי למידע על רמת הסיכון הסביבתי של חברות, שמסופק לציבור על-ידי גורם ממשלתי, ומקווים שהוא יאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל אינדיקציה פשוטה וישירה על רמת הסיכון שלהן. "מדד ההשפעה הסביבתית מגלה בפני הציבור הרחב והמשקיעים בחברות התעשייה את הסיכונים הסביבתיים הגלומים בהן. המדד קושר בין הסיכונים הסביבתיים לגורמים שאחראים להם, ומאפשר למשקיעים בחברות - בין אם הם קרנות הפנסיה שלנו, הבנקים או הציבור הרחב - לדרוש השקעה בניהול סביבתי תקין ממנהלי אותן חברות", אמרה השרה תמר זנדברג.
התממשות סיכון סביבתי עשויה לגרור הפסדים לבעלי המניות והאג"ח של החברות המזהמות את הסביבה – הפסדים המקטינים את כספי החיסכון האמורים לשרת את הציבור בגיל פרישה. על בסיס המדד, אנליסטים ויועצי פנסיה יכולים לעזור למשקיעים לבחור את אפיק ההשקעה עם החשיפה הנמוכה ביותר לסיכון סביבתי, וכיום כל חוסך לפנסיה יכול לבחור קרן פנסיה עם ציון השפעה סביבתי מיטבי. מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, גלית כהן ציינה כי, "מדד ההשפעה הסביבתית מנגיש לציבור בשקיפות את המידע המצוי בפני המשרד, ככלי חשוב לניהול סיכונים סביבתיים. בשנים האחרונות אנחנו עדים לכך שהרגולטורים הפיננסיים דורשים מהחברות הציבוריות ומהגופים המוסדיים לצמצם את הסיכונים הסביבתיים שלהם ולחשוף אותם לציבור. המדד מאפשר מעקב פשוט אחר סיכונים אלו".
המדד מציג גם הסתכלות על חברות בכללותן, ולא רק על מפעלים בודדים, כאשר ניקוד החברות הציבוריות מציג את שיעור החשיפה, בבעלות ישירה או עקיפה, של חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה, להשפעה הסביבתית של המתקנים בבעלותם. מי שנמצאת בראש רשימת החברות היא פז, ומיד אחרה כימיקלים לישראל בע"מ, גם חברות הדלק האחרות – דלק, דור אלון וטן נמצאות במיקומים גבוהים ברשימה, עם זאת, מציינים במשרד הסביבה, כי לאורך שנות פרסום המדד השתפר הניקוד של כלל חברות הדלק. עוד נמצאות בין 10 החברות בעלות דירוג ההשפעה הסביבתית השלילית הגבוה ביותר: אלקטרה, חברת החשמל, החברה לישראל וקבוצת עזריאלי.
במשרד להגנת הסביבה גם הביעו תקווה, כי עצם חשיפת המדד, ושימת הזרקור על המפעלים והחברות המזהמות יביאו לשינוי ויעודדו את החברות להשתפר וצמצם את את השפעתן הסביבתית השלילית.