כולנו נולדים יחפים, אבל זמן קצר לאחר שלמדנו ללכת, כבר הצמידו לנו זוג נעליים על הרגליים – אבל מי אמר שזו הדרך הנכונה? להליכה יחפה יכולה להיות השפעה על מצב הרוח שלנו, הבריאות שלנו ואפילו על מצב כדור הארץ.
רון כהן, 30, איש חינוך ומאמן ריצה יחפה, דוגל בחופש כפות הרגליים, ומקדם את המודעות להליכה וריצה יחפה כדרך לחיים בריאים: "אני יחף כמה שיותר. רץ יחף מעל 12 שנים, עשיתי 4 מרתונים יחף ואני הולך יחף בכל מקום שמתאפשר".
למה בעצם החלטת לוותר על הנעליים?
"זה התחיל כשניסיתי את הריצה היחפה כניסיון לפתור פציעות כרוניות, והמשיך עם הבנה שתנועה עם כף רגל יחפה מחזקת ומשפרת את חוסן כף הרגל ומעבר למניעת פציעות – כף רגל חזקה משפרת את הביצועים האתלטים ויש לכך יותר ויותר מחקרים מקצועיים. אני הולך יחף כמה שיותר על כל מקום שמתאפשר. תחשבו על זה, שזה הרבה יותר נעים לנו להיות יחפים. באופן טבעי אנחנו אוהבים להוריד נעליים, בין אם זה בפיקניק, בחוף הים, על דשא או בטבע בטיול, זה ממש כיף לנו להוריד נעליים גם אם לא נלך יחפים, אנחנו אוהבים לתת לרגליים לנשום אוויר".
ואיך זה השפיע על החיים שלך?
"זה פשוט מרגיע אותי, הפחית לי סטרס מכף הרגל ולדעתי זה מפחית לי סטרס מנטלי, רגשי. באופן כללי, הליכה יחפה שיפרה את מערכת היחסים שלי בין הגוף והנפש שלי. כלומר, שדרך הגוף אני יודע לשים לב יותר מתי אני בסיטואציה שהיא נעימה לי ומתי פחות נעימה לי ואני רגיש וקורא יותר טוב את החיישנים ומה לעשות עם זה, למשל: אם אני עצבני. ובשורה התחתונה, זה גרם לי להיות הרבה יותר מודע לעצמי."
מה היתרונות הבולטים של הליכה יחפה? 5 סיבות ללכת יחפים לפחות 30 דקות ביום:
- אתם תהיו רגועים יותר – "הסיבה היא שדרך כף הרגל נפרק מטען חשמלי מהגוף. בגלל שבחיים המודרניים אנחנו כל הזמן בחציצה מלאה בין הגוף והאדמה, בנוסף, לכל המטענים החשמליים שסובבים אותנו 24/7 כמו סלולר/לוויין ועוד, המשמעות היא שהמטען האנרגטי בגוף הוא לא מאוזן. יש הטוענים שזה אפילו מקור להרבה מאוד מחלות ובעיות בריאותיות. כאשר אנחנו עם כף רגל חשופה על הקרקע, מתבצעת הארקה חשמלית ישירה, בין הגוף לבין הקרקע וזה מאזן את המטען החשמלי שהגוף נושא" מסביר כהן.
"בנוסף, הריכוז העצבי בכף הרגל הוא גבוה במיוחד. זה לא סתם כל כך מדגדג שם. ולא בכדי יש עולם שלם שנקרא רפלקסולוגיה, שהוא טיפול בכל העצבים של הגוף דרך כף הרגל. למעשה, כשאנחנו הולכים יחפים, אנחנו מעסים את כף הרגל, ואת כל המוליכים העצביים שנמצאים בה ולכן זה בדרך כלל מאוד נעים ומרגיע". - תהיו מודעים יותר – "תנועה עם כף רגל חשופה, מפתחת מודעות מאוד גבוהה לגוף גם מאותה הסיבה שכף הרגל מאוד רגישה ולכן אנחנו נשים לב באופן מיידי לתנועה ולגוף אם נלך יחפים בשטח. כשאנחנו הולכים יחפים אנחנו בעצם מתחברים לנוכחות ברגע. מרוב שכף הרגל שלנו עדינה אז ניזהר עליה ואז נלך ביותר מודעות לגוף וזה הופך להיות עוד הרגל בחיים שלנו".
- בריאות פיזית טובה יותר– תנועה עם כף רגל חשופה תורמת ליציבה טובה יותר על ידי פיתוח שרירי ליבה. אורתופדים רבים ממליצים כיום על הליכה יחפה כדרך לשיקום ולהחזרת החוסן אל כף הרגל.
- פיתוח חוסן מנטלי אישי – לדברי כהן, אנחנו לומדים דרך הליכה יחפה שהגוף שלנו הרבה יותר חזק ממה אנחנו חושבים, "אני רצתי 4 מרתונים יחף ואתה מבין שאנחנו לא צריכים נעליים ומדרסים ומייצבים ושרוולי לחץ וכדורי מלח. יש לנו כוח. יש לנו חוסן, הגוף יודע לבנות את זה, אנחנו לא צריכים שום דבר חיצוני כדי להרגיש את זה. זו תחושה מאוד נעימה להרגיש ביטחון ללכת יחף בכל מקום. אנחנו מחזירים את האלמנט החייתי לגוף וזה מפתח חוסן מנטלי".
- יתרון סביבתי – תרבות הצריכה שבה אנו חיים מקדשת תכנים שגורמים לנו להרגיש: 'אני לא מספיק יפה', 'אני צריכה עוד איפור', 'אני לא מספיק בריא', 'אני צריך עוד ועוד'. תחושת האין לי מספיק ואני לא מספיק מעודדת אותנו לצרוך הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים. תעשיית האופנה המהירה היא אחת המזהמות והמזיקות ביותר, ואולי אם נתרגל ללכת יחפים ונוותר על עוד זוג נעליים נגלה ש'Less IS MORE' ונאמץ את המינימליזם לעוד תחומים בחיינו.
איך מתחילים ללכת יחפים?
- המשטח הנכון – תבחרו משטח ברמת קושי שמתאימה לכם. אם אתם בתחילת דרככם כהולכים יחפים, תתחילו על חול ים או על דשא, שהוא הכי מומלץ, כי הוא גם משטח ידידותי ונעים וגם נותן קונטרה ופידבק.
- הדרגה – גם בהליכה יחפה תעשו דרך הדרגתית כי גם שם להרבה אנשים היא חשובה מאוד, למי שהולך רק עם נעליים – תתחילו עם 30 דקות הליכה על דשא ולאט לאט תשנו משטחים ותעלו עד 5 פעמים בשבוע.
- תתחברו אל הילד הפנימי שבכם – אפשר לראות כמה שזה פשוט וכיף לילדים ללכת יחפים וכמה שזה מוזר לילד לנעול נעליים לראשונה. התחברו לילד שבכם ואל תחששו להוריד את הנעליים.
*תוכן זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.