הדבר הראשון שאנחנו עושים בכניסה לחיים האלו זה לנשום, וזה גם הדבר האחרון שנעשה רגע לפני שנצא מהעולם. אף אחד מאיתנו לא יכול לחיות בלי הנשימה. הבעיה היא, שרבים מאיתנו לא משתמשים במלוא היכולת שלנו כייצורים נושמים, והדבר עלול לגרום לנו לבעיות בריאותיות פיזיות ונפשיות רבות החל מצינון, דיכאון ועד כאבי גב ואפילו סרטן. לפני כשנתיים גילה אדם הייל, מדריך יוגה, נשימה וצלילה חופשית כי יש לו גידול על מיתרי הקול, שנבע לטענתו, מנשימה לא נכונה.
"לפני כמה שנים גיליתי שיש לי גידול על מיתר הקול, בעצם פוליפ שגרם לי לצרידות, לשיעול ולאי נעימות כללית כמו שריפת בגרון. כל הזמן הרגשתי כמו גירוי בגרון וזה התבטא בשבירת הקול, והתעוררתי בלילה עם שיעול. זה קרה לי אחרי שפתחתי את מועדון הצלילה שלי באילת, והייתי מדבר כמה שעות בשיעורי תיאוריה מהפה ואז מדבר עם מסכת צלילה, בערב הייתי מדבר בטלפון עם אנשים ובעצם שעות ארוכות נשמתי מהפה, מה שגרם לגידול על מיתרי הקול", מספר אדם, "הגעתי לרופא והוא אמר לי שיש גידול וקבע לי ניתוח תוך שבוע להוריד אותו. אמרתי לעצמי אדם, אתה מדריך נשימה וצלילה, איך זה גורם לך להוציא את הטוב ביותר מעצמך? אז התחלתי לחקור וגיליתי שאני נושם ברוב שעות היום שלי מהפה. את הניתוח לא עברתי. אחרי 3 חודשים חזרתי אל הרופא ללא הגידול, אני מייחס את ההחלמה שלי לתרגול הנשימה שלי דרך האף".
הבסיס להכל הוא הנשימה
"הפה שלנו בנוי לדיבור ולאכילה. האף בנוי לנשימה והדרך הנכונה ביותר לנשום היא מהאף. רוב בני האדם מסתכלים על מה אכלתי, מה שתיתי, אם עשיתי ספורט, אבל אנשים יכולים לחיות כל החיים שלהם ולהגיע לגיל מאה בלי לעשות דקה ספורט, אנשים יכולים לחיות גם בלי אוכל, אנשים יכולים לא לשתות גם 5 ימים אבל בלי נשימה אנשים יכולים לחיות אולי כמה דקות אז הבסיס להכל בעצם זו הנשימה. ברגע שאנחנו נלמד לנשום בצורה בריאה, זה יגיע מעצמו כל עוד נתקן את הבסיס".
איך בתכל'ס טיפלת בעצמך בעזרת הנשימה?
"דבר ראשון שעשיתי זה לשים לב לפוליפ ולפתח מודעות אליו ולנשימה שלי. שיניתי לגמרי את דפוס הנשימה שלי. אם הייתי רגיל לקחת נשימה מהפה ולהוציא אותה מהפה, מה שלמדתי לעשות זה לקחת שאיפה מהאף ולהוציא את המשפט מהפה. בשביל בן אדם שמדבר הרבה במהלך היום זה כבר הוריד הרבה יותר עומס מהנשימה שלי. דבר שני, התחלתי לרוץ ולנשום רק מהאף. זה קשה אבל מתרגלים לזה. הגוף שלנו מתרגל לכל דבר. וגם ביוגה כל הנשימה מהאף. עשיתי את אותן הפעולות שהייתי עושה בדרך כלל רק שהייתי נושם מהאף במקום זה".
ומה קורה בזמן השינה? שאין לנו שליטה על הנשימה?
"בזמן שינה באמת אין לנו שליטה על הנשימה שלנו. מה שעשיתי במשך 3 חודשים, זה שהייתי שם סוג של סלוטייפ על הפה וככה וידאתי שאני לא נושם מהפה. ככה הפה שלי נשאר סגור בלילה וזה הפתרון גם לאנשים שנוחרים. אפשר ממש להירפא מזה. השינה עם פה סגור היא ממש טובה, קמים בבוקר עם פה רטוב, ועם ריח של משחת שיניים. השינה דרך האף היא השינה הכי טובה שיש. בלילות הראשונים אשתי הייתה מתפקעת מצחוק ועכשיו היא ישנה עם זה בעצמה. הנשימה מהאף מגרה את הסינוסים להפריש מולקולת גז שמורכבת מחנקן חמצני, שהחנקן החמצני הזה הוא מחסל בקטריות וחיידקים. ברגע שאני נושם את האוויר בצורה הזאתי, אני הורג את כל החיידקים בגוף שלי. אדם שנושם מהפה חשוף לבקטריות ואז נוצרת ליחה או נזלת ויורקים את זה החוצה".
בפילאטיס למשל, שואפים אוויר מהאף ומוציאים מהפה זה לא טוב?
"זה לא תמיד פחות טוב. אם יש תרגיל קשה אז אפשר לתת נשיפה חזקה דרך הפה, העניין הוא לא לפתח הרגל לנשום דרך הפה. אנשים הנושמים דרך הפה מאבדים הרבה נוזלים. אם תעשו פו על חלון תראו הרבה אדים, תרגישו הרבה נוזל. אם תעשו את זה דרך האף אז לא תרגישו את הנוזל הזה. נשימה דרך האף עוזרת לנו לא להתייבש ולא להעמיס על הכליות. אנשים שנושמים הרבה דרך הפה יש להם כאבים בגב בגלל עומס על הכליות".
מהם יתרונות הנשימה דרך האף?
"בן אדם שלא שולט בנשימה שלו, לא שולט בעצמו. אם בן אדם יוצא לריצה ולא נושם טוב, או שהוא ינקע את הרגל שלו או שיחזור עם כאבים בגב התחתון. הבסיס בשליטה שלנו זה הנשימה. נשימה איטית דרך האף מרגיעה את האדם, ויש לה השפעות על המוח בדומה לדופמין וסרטונין. הנשימה עוזרת לשפר את הליבידו ואת התפקוד המיני, את זרימת הדם ועוזרת להחלים ממחלות שונות כרוניות ואוטואימוניות".
כך תתרגלו נשימה נכונה:
- תתרגלו לנשום מהאף. גם כשאתם רצים, מדברים (שאיפה מהאף), רצים או אפילו ישנים.
- הקדישו לנשימה שלכם זמן - תרגלו נשימה מודעת מהאף מדי יום כ-2-5 דקות.
- תרגיל לאיזון סטרס: "רובנו חיים בסטרס מתמשך: משכנתה, ילדים, בריאות... כדי לבטל את הסטרס הזה נרצה לקחת 3-4 שניות שאיפה, לשהות רגע אחד ואז להוציא בנשיפה כפול (6-8 שניות) החוצה גם דרך האף כי להביא אותנו לאיזון שבו נפעיל יותר את המערכת הפרסימטטית (שאחראית על רגיעה).
- תרגיל נוסף, מעולם הפראנימה, נקרא נשימה דרך נחיר מתחלף: לוקחים שאיפה 4 שניות, שוהים 8 שניות ומוציאים 8 מהנחיר השני ושוב.