אתם באמת לא לבד. החיים שוחקים את כולנו. במיוחד בעידן שבו מצופה מאיתנו להיות הכי טובים בהכל: בעבודה, בחיי המשפחה, בחיים החברתיים, בזוגיות, ברשתות החברתיות, בשיווק, באיך שאנחנו נראים – וזו באמת עבודה לא פשוטה לספק את הסחורה ולצאת מזה פרש. אבל איך בכל זאת אפשר להכיל את כל מה שקורה בעולם המהיר הזה וגם להצליח ליהנות איכשהו מהמסע שלנו פה?
חופשה בקאריביים או אפילו סופש פה באיזה צימר, יכולים לחדש לנו כמה אחוזים מהסוללה, אבל בינינו, זה לא מחזיק מעמד. המאמן המנטלי איתן עזריה, שגם מפתח את תכנית שוברים שחיקה, טוען שיש לנו 4 מכלי אנרגיה שכדאי שנדאג למלא כל יום בשגרה העמוסה שלנו, ואם נטפח אותם, אולי השחיקה לא תשתלט עלינו. "בדיוק כמו שילדים זקוקים ליחס מההורים והסביבה כדי להיות מאושרים ושמחים, כך גם אצלנו כבני אדם יש 'ילדים' בתוכנו שזקוקים ליחס והם 4 מכלי אנרגיה נפרדים ושונים, אך קשורים ומשלימים – שזקוקים למילוי וריקון יומיומי כדי שנהיה מסוגלים לעמוד במטרות חיינו ובעומסים המתלווים אליהם באופן טבעי".
עזריה מפרט – "המכל הפיזי שמתמלא דרך כמות ואיכות השינה שלנו, התזונה, התנועה והתחדשות שאנחנו לוקחים או לא לוקחים במהלך היום; המכל הרוחני שמתמלא כשאנחנו מקיימים בתכלס של היום את הערכים העמוקים ביותר בחיינו – ולא רק מדברים עליהם; המכל הרגשי שמתמלא כשאנחנו מסוגלים לשאת באהבה ובלי אשמה רגשות שליליים בלי דרמה והיסטריה; והמכל המנטלי, שזה היכולת להתמקד במשימות הכי מקדמות בחיים שלנו ללא הפרעות והסחות דעת."
איך נדע שאנחנו שחוקים?
רגע לפני שאנחנו מתמודדים עם השחיקה כדאי להבין איך שחיקה נוצרת. "שחיקה היא בעצם החוויה שאנחנו חווים כאשר עומסי החיים המתגברים והמתמשכים גדולים מהיכולת שלנו לעמוד בהם. כשהעומס המשימות והדרישות של החיים מאיתנו גדל מהיכולת שלנו להכיל את העומס אנחנו חווים שחיקה" אומר עזריה. "דמיינו שהייתי מבקש מכם למלא כוס במפלי הניאגרה –אחרי כמה שניות הכוס הייתה מתנפצת לרסיסים. כי לכוס לא הייתה את הקיבולת לעמוד בעוצמות והעומסים הכבדים של המים, ולכן היא נשברה.
"בדיוק כמו שהכוס נשברה כי לא יכלה לעמוד בעומס של מפלי הניאגרה ככה אנחנו בני האדם נשחקים וקורסים כי הכלי האנושי שלנו לא מסוגל להכיל את העומסים המתמשכים והבלתי פוסקים של החיים. שחיקה היא אירוע כואב, לא נעים, כי כל עוד הכלי (האדם שאנחנו) נשאר קטן, לעולם לא נצליח להתאים את עצמנו לשפע הגדול יותר, למדרגה הבאה, ולכן הטעות של רב האנשים זה לנסות להוריד את הלחץ - במקום להגדיל את האדם שהם מול הלחץ״
לדבריו, יש כמה סימנים עיקריים שיכולים להעיד שאתם בשחיקה ועומס נפשי:
- אם אתם ישנים פחות מ7-8 שעות בממוצע ולרוב מתעוררים עייפים
- אם אתם מרבים לאכול על הדרך ולא מקדישים לעצמכם רגע זמן לאכול בנחת מזון מזין
- אם אתם מתאמנים פחות מ-2-3 אימונים בשבוע
- אם אתם מתוחים בתדירות גבוהה
- אם אין לכם מספיק זמן לבלות עם המשפחה או עם האנשים האהובים עליכם, ואם אתם כבר מבלים אז אתם לא באמת איתם
- אם אתם לא מקדישים מספיק זמן לדברים שאתם אוהבים ונהנים לעשות
- אם קשה לכם להתרכז במשימה אחת לאורך זמן, ואתם מגיבים רוב הזמן רק למטלות הדחופות שיש לכם במקום לתכנן את העתיד שמגיע לכם לחיות ופחות משקיעים זמן באסטרטגיה ויצירתיות
- אם אתם עובדים גם בסופי שבוע, חגים ולילות
- אם יש פער משמעותי בין מה שחשוב לכם בחיים לבין איך שאתם חיים באמת
- אם אתם משקיעים מעט מדי זמן ואנרגיה בעשיית טוב למען הזולת
אז איך יוצאים מהשחיקה הזו שנדמה שכולנו שם?
"למרות שנדמה שהמטרה היא להוריד עומסים, המטרה שלנו היא לא להוריד משימות, לוותר על מטרות או לצאת לחופשים בחו"ל כדי להוריד את רמות השחיקה והעומס הנפשי. המטרה שלנו תהיה לבנות את האדם שאנחנו כאדם חזק יותר המסוגל לשמור על ביצועים גבוהים ומתמשכים מול עומסי החיים המתגברים מבלי להישחק"
7 דרכים לצאת מהשחיקה
- קחו ברצינות את השינה שלכם – "רוצים חיים מלאי חיות ועוצמה? תקפידו על 7 שעות שינה לפחות. שום פעולה בתוך היום יום שלכם לא תהיה איכותית ואפקטיבית עם שינה בינונית או עם מחסור בשעות שינה. היו קנאים לשעות השינה שלכם."
- תבנו גוף שמסוגל להחזיק את החלומות שלכם – "או במילים אחרות: התאמנו! קבעו ביומן 3 חלונות תנועה או אימון כלשהו שאתם אוהבים וגם יניע אתכם בחיים. מתיחת הגוף לקצה והרפיה בסיום האימון, תבנה חוסן גופני שיתבטא ביותר פעולות בעבודה מבלי להתעייף."
- שבצו זמני להתחדשות פעמיים ביום, כל 90 -120 דק – "הכניסו זמן מוגדר להתחדשות ביומן של 15-30 דקות. טכנית אתם תעבדו פחות נכון, אבל איכות ואפקטיביות הביצוע תקפוץ לשמיים. ואיכות ביצוע תמיד תנצח יותר זמן שבו אנחנו מותשים."
- התזונה משפיעה – "לֶמה שאנחנו מכניסים לגוף יש השפעה גדולה על האנרגיה שלנו והיכולת לשמר אותה לאורך זמן. הקפידו בעיקר על שתיית מים, בבוקר, לפני כל ארוחה מה שיעניק לכם תחושת שובע ויותר אנרגיה, והשתדלו למזער בכמות הסוכר שאתם מכניסים לגוף שלכם".
- תעמדו במילה של עצמכם לעצמכם – "הגדירו את 5 הערכים הכי חשובים לכם בחיים, ותרגמו כל ערך למעשים/פעולות/אירועים שמשקפים את הערכים העמוקים האלה. אם המשפחה חשובה לכם, הכניסו ליומן דייט שבועי עם בן או בת הזוג, או זמן משפחה, או כל דבר אחר שחשוב לכם מבחינת הערכים שמובילים ומניעים אתכם. אם בריאות חשובה לכם, הכניסו זמני אימון ליומן – זה בדיוק כמו הפגישה הכי חשובה שלכם בעבודה, בעצם יותר."
- הציבו גבולות – "הגדירו מתי אי אפשר לתפוס אתכם בעבודה, הגדירו מתי אתם לא זמינים, ושימו את הגבול בביטחון. שחיקה היא תוצר לוואי של חינוך שוק גרוע, שבו אנחנו זמינים 24/7 – זה לא טוב לעבודה ולא לבריאות הנפשית שלכם. ולא לדאוג לגבי התגובה של העולם, רק יעריכו אתכם יותר."
- הגדירו עתיד רצוי – "כתבו לעצמם תמונת עתיד שבה תתארו את האדם שאתם רוצים להפוך להיות בעוד 5-10 שנים. לאחר מכם הגדירו הישג ביניים ל-90 ימים, שיקדם אתכם משמעותי לאני העתידי שלכם, ואז בכל יום הגדירו מטרה יומית או שבועית שתקדם אתכם לאני העתידי הזה. השקעה בהווה לעבר העתיד תאפשר לכם להיות בהתחדשות, אנרגיה ומוטיבציה במקום בתחושה שהחיים הם מוצר מוגמר."