אם נסתכל על הצמחים בטבע, נוכל לראות צמיחה או נבילה, אין מצב של עצירה; גם מים עומדים הופכים להיות עכורים ומסריחים. ובקיצור – הזרימה היא חלק בלתי נפרד מהטבע ומהחיים עצמם. תחילת שנה היא הזדמנות מעולה לבדוק, האם אנחנו מובילים את חיינו למקום שאנחנו רוצים? אנחנו זורמים למקום שאנחנו רוצים להיות בו? התוצאות שיש לנו כרגע גורמות לנו להיות מאושרים באמת? אנחנו מגשימים את עצמינו? מממשים את הפוטציאל שלנו? ביקשנו ממיטב המאמנים לעזור לנו לענות על השאלות האלו דרך טיפים מעצימים לשנה חדשה מלאה בשפע, הצלחה והגשמה.
היו בטוחים שהטוב יגיע אבל אל תעשו עסקים עם החיים
המאמן המנטלי איתן עזריה טוען שכדי לחיות חיים מעצימים בשנה הקרובה ובחיים בכלל, הדבר הראשון שעלינו לשנות הוא את הציפייה שמגיע לנו לקבל תוצאות בזמן שלנו. "בני אדם מסתובבים בעולם בתחושה שהעולם חייב להם משהו, ושאם הם יתאמצו לעבר תוצאה, אז היא אמורה להתגשם לפי הציפיות שלהם ובזמן שלהם. כשזה לא קורה אנשים חווים תסכול, ירידת מוטיבציה, הרמת ידיים, דחף לפרוש, להחליף מוצר, לשנות דיאטה, להחליף זוגיות, למה? כי הם בעסקה עם החיים, אבל החיים לא אוהבים שעושים איתם עסקים" הוא מסביר.
"זהו פרדוקס העשייה שכדאי שנכיר, פרדוקס העשייה אומר שלא בגלל העשייה שלנו התוצאות יגיעו, אבל בלי העשייה שלנו אין לתוצאות תשתית להתהוות, ובמילים אחרות נרצה לשנות אחיזה". לטענת עזריה, תוכנית העבודה הכי טובה להישגים היא: השתדלות, אמונה וביטחון. ואלו הטיפים שלו לשנה החדשה:
- עשו השתדלות – "פתחו לעצמכם גישה חדשה שאומרת 'אני לא נשען על ניסים, אלא מייצר עשייה ומכין תשתית לתוצאות שיגיעו', יש לכם יעד? תעשו את חלקכם למקסימום, תלמדו למקצוע החדש, שווקו את המוצר, תיזמו שיתופי פעולה, בצעו פעולות אמיצות במשחק, בישיבת הצוות, פתחו מיומנויות חדשות - כדי שברגע שהשפע והתוצאה תדפוק לכם בדלת - אתם תהיו מוכנים ולא מופתעים."
- האמינו – "פתחו גישה חדשה שאומרת: 'אני באמונה שהמאמץ שלי יניב תוצאות – אבל לא לפי החליל שלי, אלא בתנאים ובזמן של הבריאה, ולכן אני משחרר אחיזה וציפיות ב׳מתי זה יקרה׳ ומתמקד בהשתדלות ובמאמץ', גישה כזו תחזיק אתכם ברגעים הקשים, וגם תאפשר ליקום להתארגן ולהוות את המציאות הנכונה לכם בזמן הנכון".
- 3. בטחו בעצמכם – "אדם עם ביטחון חי בתפיסה שאומרת: 'אני בטוח שהשפע יגיב לכוונה שממנה מגיע המאמץ שלי, אבל לא כי חייבים לי משהו, אלא כי הצלחת היקום חשובה יותר מאיתנו', במילים פשוטות, להיות בביטחון זה להיות בדרגת וודאות כזו שבה אנחנו בטוחים שהתוצאה תגיע, אבל לא בגלל שאנחנו מרכז העולם, אלא כי דרך השגת התוצאות שלנו אנחנו נוכל לחוות עולם מתוקן יותר. וזה אם תשאלו אותי - המשמעות של חיים מעצימים".
אושר הוא בחירה, תתבלו את החיים בשמחה
באיזה תבלינים תרצו לתבל את החיים שלכם? המנטור להצלחה רמי דבורה אומר שרוב האנשים לא ממש יודעים להגדיר את האושר שלהם. "אם תשאלו את מרבית האנשים מה הם מאחלים לעצמם, גם אם הם לא ידעו לומר בדיוק, כנראה שיאמרו 'אני מאחל לעצמי להיות מאושר' ואז עולה שאלה מה זה להיות מאושר? איך נמדד אותו אושר? והאם הוא באמת קשור לרכוש או מציאות ספציפית שאמורה להופיע בחייהם והיא 'תהפוך אותם' למאושרים?"
לדבריו, סוד האושר יושב על מילה אחרת והיא שלמות. "כאשר אדם מתבונן על חייו והוא שלם עם הקיים, הוא חי חיים מאושרים. חשוב להבין שאושר אינו קשור לְמה שיש לנו בחיים, כלומר לכמות הדברים. לא כמה כסף יש לנו, לא מה הסטטוס הזוגי שלנו ולא מצבנו העסקי – פשוט אין קשר. אדם אחד יהיה מאושר אם הוא מרוויח 12,000 ש״ח בחודש ולאחר זו תהיה מציאות קשה, כך שהתוצאות, למעשה, חסרות משמעות והן לא קובעות את האושר שלנו."
"חלק מבני האדם אף פעם לא מרוצים ממה שיש להם", אומר דבורה, "כל תורות המגנוט והשפע למיניהן טוענות שאנו מושכים לחיינו את כל ההצלחות על ידי רגש, אז גם לפי טיעון זה, האם לא עדיף לנו לשמוח כל יום בדרכנו אל ההצלחות החדשות? אושר הוא בחירה. כשאני שמח מהקיים ועדיין ממשיך לנוע לעבר הצלחות חדשות".
"הטיפ שלי, וגם הברכה האישית לכל אחד ואחת מכם היא תבחרו להיות מאושרים. תזכרו שאין שני בני אדם זהים, שכל אחד עובר את הדרך שלו ושמרמור ותסכול הם אף פעם לא תבלינים טובים להוסיף לחיים, כי שום דבר חיובי אי אפשר ליצור מאנרגיה שלילית. תבחרו לשמוח, לקבל את המציאות באהבה ואם אתם לא מרוצים מהתוצאות, מלאו עצמכם באנרגיה חיובית וצאו להגשים. אושר התלוי בדבר הוא לא אושר אמיתי, רק זה שמתחיל בלאהוב את הקיים. שנה טובה, חירות, שפע ואהבה לכולם".
תפסיקו לתרץ ותתחילו לזוז
גלית מוסקוביץ, מאמנת ומנחה ארגונית טוענת שיש יותר מטיפ אחד כדי לייצר שנה מוצלחת, אבל טיפ אחד בטוח יעזור לכם לזוז – פשוט להיות בתנועה, מתוך ההבנה שתנועה יוצרת שינוי. "התנועה הפיזית ידועה ומוכרת כבריאה, והתנועה הנפשית אפילו עוד יותר. תנועה נפשית מקדמת ועוזרת לשחרר" היא אומרת.
"תזוזו גם ממחשבות מקבעות שתוקעות אתכם שוב ושוב באותו מקום שלא טוב לכם איתן. להיות בתנועה זה אומר גם להתרחק מאנשים וממקומות שלא טובים לנו, לעזוב מקום עבודה או מקצוע שכבר לא מרגש או מקדם אותנו על אף הפחד מהלא נודע וחוסר הוודאות, פשוט לנוע. התנועה היא בריאות, היא בריאה, היא התקדמות. רק לא להישאר במקום – גם מים שעומדים באותו המקום הרבה זמן נרקבים".
אל תפחדו לחלום – אבל במדויק
המאמן המנטלי נדב מאירסון טוען שהגדרות מטרות מדויקות יעזרו לכם להגשים את עצמכם, אבל תחלמו בגדול כן? "אני מגיע מעולם הכושר, וכשעבדתי עם מתאמנים או ספורטאים, המטרות שלהם היו מאוד ברורות ולרוב מגיעות בצורה של מספרים שמתארים תוצאה של זמן, משקל או מרחק וכמובן היקפים, הכל ברור ומוגדר. כרגע כשאני עובד עם אנשים מכל המגזרים אני מוצא שלאנשים קשה לקבוע מטרות, מכל מני סיבות, אז קבלו 4 טיפים שלדעתי יכולות לעזור לכם לקבוע מטרות לשנה החדשה:
- אל תפחדו לחלום – "אנשים רבים מביאים מטרות קלות מדי להשגה כדי להבטיח לעצמם שיצליחו, אבל בדיוק להיפך! אם תכוונו לשמש מקסימום תפספסו ותפגעו בעננים, מה רע?"
- נסחו את המטרה בצורה חיובית- "במקום לומר: 'אני פותח עסק במטרה לא להיכשל' או 'אני רוצה לא להתנשף במדרגות', נסו את: אני פותח עסק כדי להצליח!' או 'אני רוצה לעלות במדרגות בקלילות!' נשמע טוב יותר נכון? קל יותר להתחייב למשהו מעצים."
- שימו מטרה כנה- "המטרה שלכם חייבת להיות שייכת אליכם, תחשבו טוב האם זה אתם שמציבים את המטרה עבורכם או שזה מישהו אחר, המטרה צריכה לאתגר אותנו במידה שאנחנו נהיה מסוגלים לשנות משהו בחיים על מנת להשיג אותה וזה אומר לפעמים לעשות וויתורים, אם המטרה לא באמת שלנו...זה לא יקרה."
- הגדירו במדויק – "המטרה צריכה להיות שינוי פיזי או התנהגותי למשל: 'אני רוצה להצליח לגייס 1.5 מיליון דולר לחברה שלי תוך 6 חודשים' או 'אני רוצה להצליח להגיע 3 פעמים בשבוע לחדר כושר שלי החל ממחר' ההתנהגות החדשה או ההישג תמיד יהיה במציאות הפיזית נראה בפועל ומכוון זמן."
עשו את מה שמפחיד ותשאלו שאלות מדי יום
המאמן והמטפל אליהו ויצמן מציע שהשנה הזו נסתכל על הפחדים בצורה שונה, ובמקום שהפחד ינהל אותנו, נתחיל לנהל אותו. "פחד לכאורה מגן ושומר עלינו, אך בפועל פחד הוא המעכב הכי גדול של האדם בכל תהליך של התחדשות, שינוי ופריצת גבולות. אם ברצוננו להפוך את השנה הבאה עלינו לטובה ליוצאת מגדר הרגיל, עלינו למצוא דרך לחזק את שריר האומץ ולא לתת לפחד לנהל אותנו. העניין הוא שלפחד יש מלבושים רבים, הפחד מתלבש בתפיסות עולם שמגבילות אותנו, בתירוצים, בתחושת סטרס והישרדות".
ויצמן מזכיר שלמילה פחד אותן אותיות כמו למילה דחף, "משמע שבתוך הפחד יש אנרגיית חיים עצומה שברגע שנלמד להתנהל איתה החיים שלנו ישתנו על אמת לטובה. הצעד הראשון הוא בכל יום לעשות משהו שגם מפחיד וגם מרגש אותנו, להגיד לעצמנו בראש, שאוקיי, אני מפחד/ת, אבל עדיין אני עושה את זה בכל מקרה. זה לא יהיה נוח ברוב המקרים, אך ברגע שתעשו זאת תחוו צמיחה והתחדשות עצומים".
לדבריו, אם ברצוננו שהשנה הזו תהיה שנת שיא בחיים שלנו, עלינו לאמן את עצמנו לראות את היש ולא את החסר. "ברירת המחדל של התודעה שלנו היא לראות את מה שחסר, את מה שאין לנו, לראות את הפערים בחיים שלנו. התנועה הזו יוצרת לחץ, קנאה, פחד, חוסר שביעות מהחיים ובטווח הארוך יכולה להחליש אותנו פיזית ואף לעשות אותנו חולים, כיוון שאף אורגניזם חי לא יכול להתקיים בתנאי לחץ מתמשכים."
לכן, הוא מסביר "עלינו להתחיל ליצור תנועה חדשה בתוכנו שרואה את הטוב שרואה את היש, שרואה את ההזדמנות. עשו לעצמכם את ההרגל הבא: מדי לילה לפני השינה, אחרי ששחררתם את הטלפון, על גבי מחברת קטנה ענו על השאלות הבאות: מה למדתי היום על עצמי? מה התחדש היום בחיי? על מה אני מודה היום? על מה יכול להודות? מה המחויבות שלי למחר? איך אני יכול להפוך את מחר ליום יוצא מגדר הרגיל?"
לראות את הטוב בשלושה צעדים
בכל שנה אנחנו בשיא האנרגיה להגשים, ועם זאת, לא תמיד זה קורה, כשמסתכלים על הדברים בדיעבד. שירלי נס ברלין, מנטורית לחשיבה חיובית, אומרת שיש שלושה צעדים פשוטים שאנחנו צריכים לעשות כדי שהשנה תראה לגמרי אחרת:
1. לחלום בגדול– "הצעד הראשון הוא לחלום בגדול בלי חשש, לא להתחיל לצמצם את עצמינו בשלב החלומות כי הרבה פעמים אנחנו כבר עורכים את עצמינו ומצמצמים את עצמינו בשלב של לחלום בגדול. בין אם זה למצוא עבודה חדשה זוגיות או לרדת במשקל, העניין הוא לתת לעצמינו את הזכות לחלום בגדול".
2. לפעול בקטן – תתחילו לפרק לצעדים קטנים, פשוטים ויישומים. אם הפנטזיה שלי היא למצוא זוגיות אז אני פורטת את עצמי לפרטים: מה אני יכולה לעשות בדברים קטנים כמו לשאול חברות אם יש מישהו להציע לי. כאשר הרעיון הוא צעדים קטנים וישימים שלא מעוררים בנו מתח."
3. להתחיל להתרגש – "לרוב מה שאנחנו עושים זה לומר לעצמינו כשאני אשיג את הדבר שאני רוצה אז אני אהיה מלאת הכרת טובה ושמחה. הצעד השלישי מדבר על ניסיון לשנות את הסדר. אז קודם כל לפני הכל, תגידו תודה על דברים טובים שקורים לי בחיים. אני מתחילה להכניס את עצמי לתדר של הודיה. כשאני משתמשת יותר במילה הזו תודה, אני בעצם אני מכניסה את עצמי לאזור של ראיית הטוב, שלווה, המקום הזה שאני בונה עם אמירת התודה הוא מגנט לדברים הגדולים שאני רוצה להשיג בחיים שלי גם אם אני לא מתרכזת בהם ישירות."