יש מצבים בחיים שמרימים אותנו ויש מצבים שזוללים לנו את כל האנרגיה עד כדי כך שאנחנו מרגישים שאין לנו כוחות לעשות שום דבר. יש גם אנשים שגורמים לנו להרגיש שהם גונבים מאיתנו את הכוחות, ובצורה אוטומטית אנחנו מתרחקים מהם, אבל מה קורה כשמי שזולל מאיתנו את האנרגיה הוא בעצם אנחנו? מה הן המחשבות שגורמות לנו להיחלש, אילו מחשבות יעצימו אותנו ואיך יוצאים מהלופ של המחשבות הטורדניות?
דפוסי חשיבה שמזיקים לנו הם כאלה שמחלישים אותנו גורמים לעייפות ולירידה באנרגיה, ולא מקדמים אותנו – אלא בדיוק להיפך. מדובר בעצם בדיבור פנימי שמתרחש בתוכנו, ולפעמים אנחנו כל כך רגילים לדיבור הזה שלנו, שאנחנו אפילו לא מודעים לכך שאנחנו מחלישים את עצמינו ולכך שהמחשבות שלנו הן הסיבה לכך שאנחנו שרויים במצב רוח ירוד.
המחשבות האלו הן תפיסות שגיבשנו לגבי עצמנו לאורך השנים למשל: אני גרוע עם כסף, אני לעולם לא אמצא זוגיות בריאה, אני כישלון, אני בינוני, יש טובים ממני, אני לא מספיקה, אני לא ראוי או תמיד אני נכשלת. כשזה הדיבור הפנימי שלנו, ואנחנו רגילים לחשוב בצורה תבניתית כזו כי ככה גדלנו והסקנו עם תרחישי החיים, אנחנו בסוג של לופ שאי אפשר לצאת ממנו – כי לקח לנו המון שנים להגיע למסקנות האלו, אז איך עכשיו אפשר להיפטר מהן?
אחת הדרכים שיכולות לעזור לנו, היא למצוא אמונה חדשה. כלומר: לחפש דרכים שיסדקו את האמונה הזו שמחלישה אותנו למשל 'אני לעולם לא אהיה בזוגיות כי קשה למצוא אהבה בימינו', ולהחליף אותה באמונה שתקדם אותנו, שנוכל להאמין בה, כמו למצוא אנשים שכן מצאו אהבה גדולה ולהראות למוח שזה אפשרי.
אליהו ויצמן, מנטור ללימודי מודעות ומחבר הספר הרמז, טוען שמה שאנחנו מתמקדים בו גדל, ואם בן אדם מזין את עצמו במחשבה כמו 'אני לא שווה', או 'אני לעולם לא אצליח', אז המוח שלנו ינסה למצוא מקומות להצדיק את המחשבה הזו ואז יווצרו בחיים שלנו מצבים שבהם נוכל להוכיח לעצמנו שאנחנו לא מספיק טובים.
"כשאנחנו מפרשים את הסיטואציה שאנחנו לא מספיק טובים, אז נראה באירוע מסוים רק את מה שלא טוב, ואת העדות של אנחנו לא טובים או ראויים. זה לא קורה סתם, אלא כי יש הורמוני סטרס שמכניסים אותנו לחשוב על הסיטואציה הכי גרועה שיכולה לקרות. זה מנגנון הגנה ששומר עלינו שנמר לא יטרוף אותנו אבל אין לנו באמת סכנת חיים אלא סיטואציות של החיים" אומר ויצמן.
3 שלבים ליציאה מהלופ של המחשבות המעכבות
- פחות מנטרות יותר מדיטציה– "הרבה אנשים מנסים לעזור לעצמם עם שינון כל מיני מנטרות אבל למעשה, אין לנו סיכוי אם נתחיל לומר לעצמינו מנטרות, זה פשוט לא עובד כי הדרך היחידה היא בהלימה עם המערכת הרגשית שלנו", אומר ויצמן ומסביר "אם אדם אומר לעצמו אני לא טוב, אז המחשבה הזו יוצרת תוקף, דרך רגשות קשים כמו עצב, תסכול או עצבים. בשביל שהוא יקבל את האינפורמציה החדשה, הוא צריך לשנות את המערכת הרגשית שלו. אחת הדרכים זה מדיטציה. מדיטציה שבה המטרה היא להרגיע את המוח האנליטי שלנו, על ידי התבוננות ואז להתחיל ליצור רגשות שהם מתאימים למחשבה החדשה שאנחנו רוצים ליצור."
- היכנסו למצב של הודיה – "כשבן אדם מציף את עצמו בהודיה, אז המחשבה הזו תקבל תוקף אחר."
- שאלות משנות פוקוס – "כשעולה בי מחשבה שאני לא ראוי, לשאול שאלה – האם זאת האמת לאמיתה? האם יש מצב אחד שבו הרגשתי ראוי? בן אדם צריך להסתכל על המצבים שבהם הוא מרגיש לא ראוי, ושם לשאול שאלות חדשות כמו האם אני ראוי על המאמץ שלי? על עצם ההשתדלות שלי? האם אני יכול להסתכל על זה מזוית חדשה ולהרגיש ראוי?"