פירוש המילה מוטיבציה, אם תחפשו במילון הוא דחף לפעול או כוח הנעה. כשאנחנו יודעים מה אנחנו רוצים, הרבה יותר קל לנו להתחיל לפעול לכיוון, מאשר שאנחנו לא יודעים בכלל. למשל: אם אנחנו רוצים לשפר את בריאותנו או להגיע למשקל האידיאלי עבורנו, אז ברור שעכשיו נצטרך לאכול מסודר יותר, בריא, להתחיל להתאמן ולשים לב למה שקורה לנו בצלחת. אז למה בכל זאת – למרות שאנחנו יודעים מה המטרה שלנו בבירור, הדברים לא קורים? איך זה שפתאום אנחנו לא מתעוררים לאימון, כי במיטה יותר נוח, והקרואסון בבית הקפה קורץ לנו והרבה יותר מפתה משייק ירוק וסנדוויץ' מלחם שיפון ולפתע מגיעות מחשבות שמערערות את החזון שהיה אתמול. למה המוטיבציה שלנו מגיעה לפרקים קצרים ונעלמת ואיך מחזירים אותה כשזה מגיע לתכלס?
איתן עזריה, מאמן מנטלי לספורטאי צמרת, מרצה ובעל הפודקאסט הביולוגיה של הווינרים, טוען כי יש קשר ישיר בין רמת המוטיבציה שלנו לאופן שבו הצבנו וניסחנו את המטרות שלנו. "כדי שהמוטיבציה תישמר לאורך זמן, חשוב שנבין מה המטרות והסיבות שבגללן הצבנו אותן מלכתחילה. כלומר – אם למישהי יש חתונה על הפרק בעוד 3 חודשים, יהיה לה מאוד קל וטבעי מאד לשלם את מחיר ההתמדה הלא נוח שיתבטא בפעולות כמו לקום מוקדם, לדייק בתזונה, להתאמן, כי התגמול במקרה הזה הוא קצר טווח, משתלם (מחמאות בחתונה), זמן השגת המטרה הוא ריאלי ולא מאיים, ובאורח פלא היא תיכנס לשמלה. אבל דקה אחרי החתונה, מה יקרה? אם לא יהיה מה שיזין את המוטיבציה, חברתנו היקרה צפויה לאתגרי התמדה. מנגד דמייני אישה אחרת שהחזון שלה הוא להגיע למצב שגם בגיל 80 היא חיה בתוך גוף חזק וחיוני שמסוגל להחזיק את החלומות שלה כמו לטייל עם הילדים והנכדים שלה בעולם, להיות בנוכחות מלאה עם בעלה, לעורר השראה בעשייה שלה כאשת קריירה – אישה כזו לא צריכה חתונה כדי לקום כל יום מוקדם לאימונים, יש משהו אחר שמניע אותה, תכלית ארוכה יותר, שתגרום לה באופן מפתיע לנוע אחרת ביום יום, ולהתגבר אחרת על המשברים שבדרך. לכן האופן שבו אנחנו מגדירים את המטרות כל כך משמעותי״
אז מה עושים במקרה שאין חתונה על הפרק או יעד מוגדר?
"אין דבר כזה שאין לאדם מוטיבציה לעשות משהו, תמיד יש לנו מוטיבציה – פשוט ברב הפעמים המוטיבציה היא בכיוון ה'לא' – לא לעשות, להישאר במקום, לחזור לישון, לקחת את הקרואסון. מוטיבציה תמיד יש, השאלה היא מה הכיוון שלה. כשאדם אומר שאין לו מוטיבציה, זה אומר שאין לו את הרצון לשלם את המחיר שנדרש ממנו לעבר השגת המטרה. למדנו להאשים את המוטיבציה, כאילו שמוטיבציה זה כדור פלא חיצוני, שכשיהיה לנו אותה נוכל לזוז; אבל כולנו יודעים שמוטיבציה שנשארת לאורך זמן היא הנעה פנימית, כזו שמתחילה ביכולת שלנו לחבר את הרצונות הפינימיים שלנו למעשיים חיצוניים, להתנהגות מוכוונת מטרה".
איך בכל זאת להעלות את המוטיבציה שלנו? הנה 8 טיפים של איתן שגם אתם יכולים ליישם:
-
לפני הכל הגדירו מטרות – "כדי שדברים יקרו, חשוב שתגדירו מטרה ברורה לפי 4 הפרמטרים הבאים:
- ספציפיות המטרה – המטרה צריכה להיות מדידה וכמותית. אם היא לא מדידה, קל לברוח ממנה. מה שאי אפשר למדוד, לא ניתן לשפר. מטרות ספציפיות הן אפקטיביות יותר ביצירת שינוי התנהגותי שמוביל להישגים ותוצאות. אם למשל מנהל מכירות יגיד לצוות מכירות "תמכרו כמה שיותר", זה לא יקדם מכירות כמו לבקש "תמכרו 20 מוצרים בחודש", כלומר ״עשה כפי יכולתך״ אי אפשר למדוד.
- דרגת קושי – וודאו שהמטרה היא ברת השגה אך בו זמנית מאתגרת. כלל אצבע: הגדירו מטרה שהיא – 10% או עד 20% יותר ממה שאתם מסוגלים לעשות היום. דרגת קושי בריאה של מטרה היא לא קשה מידי ולא קלה מידי. מטרות קשות אך ברות השגה הן המפתח לאפקטיביות, מטרות קשות מדי ולא ראליסטית לא עובדות.
- קרבת המטרה – וודאו שהשגת המטרה תשרת אפילו מטרה גדולה יותר. כלומר – הפעולות היומיומיות שלי מובילות לפעולות עתידיות גדולות.
- קבלת המטרה – תבינו שאתם בחרתם את המטרה הזו, ואתם היחידים שצריכים לעשות אותה ולקחת עליה אחריות. אף אחד לא בחר אותה בשבילכם. קבלת המטרה זה אומר לקבל על עצמי את הדרך על הטוב ועל הרע שלה."
-
צפו את המכשולים – "הגדירו את האתגרים בדרך ובנו להם פתרון מראש עם תגובות מנצחות. לדוגמה: בכל פעם שאין לי מכירות ואני מתייאש בדרך, או שאין לי לייקים לתמונה באינסטגרם, או שאני לא מצליח להתאמן כמו שרציתי, התגובה המנצחת היא לעבוד על הפוסט הבא, להמשיך הלאה ליצור, ולהמשיך לאימון הבא מבלי להתרגש. אל תתנו למכשולים, לקשיים או לאתגרים בדרך להוריד אתכם."
-
הפרידו את התוצאות מהדרך – "אף אחד לא יודע, מתי התוצאה שאתם רוצים בדיוק תצא לפועל ובאיזו דרך, ההצלחה היא ביצוע מקסימלי. שחררו את האחיזה של מתי תגיע התוצאה. נכון, הגדרתם יעד אבל הציפייה לדעת מתי היא תגיע, מחבלת במוטיבציה. הסיפוק צריך לנבוע מעצם עשיית הדבר הנכון, כי אם המוטיבציה היא תלותית ונתונה לתוצאות, אז אנחנו מבטיחים לעצמינו רכבת הרים רגשית, שלא ממש מניעה לפעולה."
-
תייצרו תנאים להצלחה בלתי נמנעת – "בדקו עם עצמכם מהם הגורמים החיצוניים שיביאו אתכם למצב שזה יהיה בלתי אפשרי שלא תתמידו לעבר היעד. לדוגמה: אם המטרה שלנו היא להיות בכושר, אז אולי זה לשלם למאמן כושר מראש ידרבן אתכם להגיע לאימון, או אולי יותר יניע אתכם להירשם לקבוצת ריצה, או אם זה להקים עסק, אז לקחת מאמן עסקי, שיכוון אתכם וגם ידחוף ולא יאפשר לכם לזוז מהדרך הנכונה."
-
הקיפו את עצמכם באנשים שתומכים במטרות שלכם – "משפחה לא ניתן להחליף אבל חברים אפשר לפטר וליצור סביבה שתומכת בהגשמה שלכם."
-
העוגן למוטיבציה: תמונה מנצחת – "כשאין לכם כוח לפעול, תעצרו שניה לשאול את עצמכם: מה האני העתידי שלי היה עושה היום? פשוט דמיינו לדקה את האדם שאתם רוצים להפוך להיות (אם לא עשיתם את זה עד היום, זה הזמן להתחיל לעשות את זה). התמונה המנצחת שלכם, היא זו שתיתן לכם את המוטיבציה לכיוון הנכון."
-
הגודל לא קובע – "עבור המח שלנו דין פעולה קטנה כדין פעולה ענקית, עשיית צעד קטן הוא התחלה של הרגל ענק, אל תמעיטו בצעד הקטן, הניצחון הגדול נמצא דווקא בעשייה ההתחלתית."
-
שחררו את הצורך שזה ילך מושלם – "לפרפקציוניזם יש חסרונות אמיתיים בזמן ביצוע לעבר מטרה, ציפייה שהכל ילך מושלם מייצרת הססנות ודחיינות, כי מרב שאנחנו רוצים להצליח אנחנו חוששים שזה לא יעבוד, שחררו את הצורך להיות מושלמים, והגדירו התקדמות, לא מושלמות בתור הצלחה."