ביום ראשון הקרוב, ה-20 במרץ, יצויין בעולם יום האושר הבינלאומי. אבל האם אפשר בכלל להיות מאושרים בתקופה של קורונה ומלחמות? האם אושר בהכרח קשור לרמת ההכנסה שלנו, לכמה רכוש יש לנו, למצב העובר ושב שלנו, למעמד החברתי, לעוקבים באינסטגרם או האם יש לנו אהבה או לא? מהו בכלל אושר אמיתי? האם אפשר למדוד אושר? האם צריך לרדוף אחריו כדי להשיג אותו? "אושר אמיתי הוא מי שאנחנו", טוענת מעיין בן ציון, מגשרת ומאמנת מנטלית, מנחת קבוצות לפריצת דרך ולמציאת האושר הפנימי "מי שאנחנו כשאנחנו משחררים מעלינו את כל מנגנוני ההגנה שנבנו אצלינו כאשר נזקקנו להם מינקות".

תסבירי

"מאחר ולבני האדם, להבדיל מיתר החיות, יש פרק זמן ממושך של תלות בדמות המטפל (אבא, אמא, סבתא), אחד הדברים שהתפתחו אצלינו בגיל הינקות היא תחושת חרדה, שהיא בעצם פחד מוות. התינוק חרד כי הוא יודע שאם לא יטפלו בו הוא ימות. אין לו שום אפשרות להאכיל את עצמו ולדאוג לצרכים הבסיסיים שלו, ולכן החרדה שלו מאד הגיונית. כולנו, מול מצבים שבהם היינו חסרי אונים וחווינו ייאוש, פיתחנו כל מיני מנגנונים שהגנו עלינו באותה העת. הבעיה היא, זה שהעת עברה ואנחנו נשארנו בדיוק עם אותם המנגנונים. למשל: אנחנו אוטמים את עצמינו מלהרגיש כדי שלא יכאב לנו מידי, או הודפים דברים שקשה לנו לשמוע, וזה גם יכול להיות אפילו להתבטא במחלה כלשהי. אותם המנגנונים שהתפתחו בשלב מאד מוקדם כשחווינו איום, משתמשים בנו גם כשאנחנו אנשים גדולים וגם כשאנחנו כבר לא מאוימים ולא חסרי אונים. המחיר שאנחנו משלמים על זה הוא עצום, כי אם מנגנוני ההגנה מנהלים אותנו ולא אנחנו אותם זה אומר שאיבדנו את הרצון החופשי שלנו לטובת תוכנה"

זה אומר שאין לנו זכות בחירה?

"זה אומר שאין לנו בחירה כל עוד שאנחנו כלואים באותן תבניות. אנחנו על טייס אוטומטי. ואז אין לנו ברירה אלא למחזר את אותן המחשבות, אותן התחושות, אותם הרגשות ופחות או יותר את אותן התוצאות בחיים שלנו. וזה לא משנה אם צברנו עוד הרבה רכוש בחיים או עשינו תואר בכלכלה, כי מה שאנחנו ממחזרים זה את אותן החוויות הרגשיות שלנו. ואין אף אחד מבחוץ שגורם לזה לקרות או עושה לנו את זה בכוונה. 'התוכנה' נמצאת אצלינו ואנחנו היחידים שיכולים לנהל אותה. בשורה התחתונה, אותם מנגנונים שפעם היו נחוצים לנו, היום כבר מכבידים עלינו ומרחיקים אותנו מלפגוש את האושר האמיתי".

אז יש עתיד לאושר?

"כן. בהחלט. כשאנחנו משחררים את אותם המנגנונים שנבנו אצלינו בגיל מוקדם, אנחנו פוגשים את האושר האמיתי, השלווה, השמחה, היופי הטהור והחופש כי הם כבר קיימים אצלינו. האושר קיים אצל כל אחד ואחת מכם, זה תהליך שנכון לתת לו זמן לחלחל. האושר הוא החיבור לטבע האמיתי שלנו, למהות שלנו, למקום בו יש לנו פוטנציאל אינסופי להיות מי שאנחנו רוצים. זו דרך מאד אמיצה ועקבית לפסוע בה כי היא מצריכה מאיתנו ערנות. הערנות היא המודעות לכל אותם מנגנוני ההגנה והמחשבות שלנו. המודעות היא גם לאגו שמפריע לנו לחוות את האושר. האגו מוזן מתוך פחד ולכן רוצה להיות צודק כל הזמן, הוא זקוק נון סטופ להוכחות ואישורים, לתשומת לב בלתי פוסקת, ומנסה להיאחז בכל מה שאפשרי. שום דבר ממה שהוא אומר לנו זו לא האמת".

האם אנחנו צריכים ממש להתאמן כדי להיות מאושרים?

"לגמרי. זה דורש מאיתנו אימון יום יומי כדי להגדיל את המודעות והערנות שלנו לדפוסים שלנו, למחשבות שאנחנו בוחרים לתת להן פוקוס. רק המודעות למחשבות שלנו היא זאת שנותנת לנו כרטיס לחופש אמיתי ואיתו האושר. כי המוח של כולנו עובד בלופים, והתוכנה הזו ממחזרת את עצמה. תמיד המחשבות הן מחשבות של – מה חסר לנו, מה חושבים עלינו, מה עוד צריך – וכל פעם שנדמה שפתרנו משהו, המוח ממציא בעיות חדשות כי זו התוכנה. אם באמת היינו מבינים את זה וגם מבינים שכל מחשבה שאנחנו מאמינים לה מייצרת תגובה כימית בגוף שלנו, היינו הרבה יותר קפדניים בלבחור לאיזה מחשבות נכון לתת כוח. יש לנו נטייה להאמין לכל המחשבות והסיפורים של המיינד שלנו, אנחנו טועים לחשוב שמה שהמיינד מאכיל אותנו זאת האמת, אבל האמת היא שאף אחת מהמחשבות שלנו היא לא האמת. שום דבר ממה שהמיינד אומר לנו הוא לא האמת. הם רק סיפורים בראש שלנו שאנחנו נקשרים אליהם כמו: שאנחנו לא יכולים לחיות בשפע או שאנחנו לא יכולים לעשות את זה ואת זה, שאנחנו לא ראויים. כשאנחנו משחררים את אותם רגשות ותחושות שליליים האושר פתאום מבצבץ ונגלה אלינו ואנחנו מרגישים תחושה מופלאה של אושר עילאי".

למה זה כל כך קשה בימינו?

"כי אנחנו חיים בעולם שמאמן אותנו כל הזמן להתעסק בכל מה שקורה מחוץ לעצמינו ובעולם שמאמן אותנו לחשוב שמשהו שקורה בחוץ אחראי למה שאנחנו מרגישים מבפנים. והאמת היא? שאין לנו מושג שהרגשות שלנו נמצאים בתוכנו ושמה שמשתקף לנו בעולם החיצוני כמציאות שלנו הוא בעצם הקרנה של התודעה שלנו. אנחנו רואים תמונות על המסך בחוץ רק מתוך מה שמתחולל אצלינו בפנים. אם אתם מביאים הרבה נוקשות, קשיחות והדחקה מול עצמכם אתם תפגשו במציאות החיצונית שלכם אירועים ומשברים שיגרמו לכם לחוות קושי, נוקשות וכמובן תסכול גדול. רק שאת זה כמעט ואף אחד לא מלמד אותנו".

אז איך אפשר לשנות את המציאות אם כך?

"אם לא נפתח מודעות לתוכנה ולזה שהמחשבות שלנו הן רק מחשבות, ומיד נאמין לכל מה שהמיינד שלנו אומר אנחנו נשים את עיקר הפוקוס שלנו על הדברים השליליים והחסרים בחיינו וזה מה שיגדל לנו מול העיניים. התפקיד היחיד של המיינד שלנו הוא שאנחנו נשתמש בו לבניית החיים שאנחנו רוצים לחיות. שנחזיק בתודעה תמונות שאנחנו רוצים שיוקרנו במסך של העולם החיצוני לנו, כי רק כשאנחנו באמת מחזיקים את התמונות שאנחנו רוצים שיוקרנו על המסך מבלי להתנגד, זה מה שיהיה לנו".

מעיין בן ציון (צילום: סיגל שחמון)
מעיין בן ציון | צילום: סיגל שחמון

מה ההבדל בין אנשים מאושרים לאנשים לא מאושרים?

"נדמה שהתשובה לשאלה הזו היא לחיות את החיים בעוצמה אחרת. אפשר לעבור חיים שלמים בלקום בבוקר, ללכת לעבודה, לגדל ילדים, להיות בזוגיות – ועדיין להיות מאד כבויים מבפנים. אנשים מאושרים הם חיוניים יותר. הם נותנים מקום לחלומות שלהם, זה לא אומר שאין להם זמנים מאתגרים, הם פשוט מודעים לזה שיש להם כוח לשים את הפוקוס על מה שהם רוצים ולגרום לו לקרות. הם מודעים לזה כי הם הוכיחו את זה לעצמם שוב ושוב ולכולנו יש את האפשרות לחיות ככה. ככל שיותר מודעים למיינד שלנו ככה זה נעשה קל יותר".

האם יש קשר בין כסף לאושר?

"מחקרים מראים שמעל לסכום חודשי מסוים, אין באמת חשיבות לסכום הכסף שאנחנו מרוויחים. אין באמת עלייה במד האושר, אם אנחנו מרוויחים 16,000 שקלים או 30,000 שקלים לצורך העניין לדוגמה. נכון שמי שנמצא בהישרדות כלכלית יהיה לו יותר מאתגר לפגוש את האושר, מכיוון שאם עיקר הפוקוס שלנו הוא על מאיפה נביא כסף בשבוע הבא, אז אנחנו הרבה פחות פנויים להתעסק בדברים אחרים, כמו אושר. יחד עם זאת, אפשר לראות אנשים שמייצרים גם 100 אלף שקלים בחודש ועדיין נמצאים בהישרדות כלכלית בחוויה שלהם, כי לצורך העניין, רמת ההוצאות שלהם בחודש עלתה והם חווים מתח מאד גדול מול ההתחייבויות שלהם. אז הרבה פעמים סכום הכסף שאנחנו מרוויחים לא קשור לחוויית האושר שלנו".

האם אושר זה משהו שצריך לרדוף אחריו?

"אני חושבת שככל שאנחנו מנסים לרדוף אחרי משהו, ככה הוא מתרחק מאיתנו. ברדיפה אחרי דברים, יש אנרגיה של מאמץ מאוד גדול ואנחנו מתעייפים, כי כל המערכת הפנימית שלנו מגויסת למאמץ. אנחנו כן צריכים לשאול את עצמינו שאלות לגבי האושר כמו: מה זה אומר לנו או האם הוא באמת חיצוני לנו. אנחנו כן אמורים לחקור ולהתעמק במה עושה לנו נעים, בללמוד איך להקל על עצמינו כשקשה לנו ואיך להיטיב עם החיים שלנו, לממש את עצמינו ולנשום טוב. העניין הוא שהרבה פעמים דווקא מה שמביא אותנו לשאול את השאלות האלו הוא הסבל. הסבל יכול להיות מנוע צמיחה מאד גדול כי מתוך הסבל יש רצון מאד גדול להשתחרר ואז אנחנו באמת מתחילים לשאול שאלות שמביאות אותנו לפגוש את עצמינו".

איפה בעולם אנשים יותר מאושרים?

"במשך ארבע שנים רצופות, פינלנד מדורגת כמדינה המאושרת ביותר בעולם. בסקר עולמי שנערך, השתמשו המחברים במספר קטגוריות על מנת להסביר את מרבית ההבדלים באושר בין מדינות, ביניהן- תמיכה סוציאלית, החופש לבצע בחירות בחיים ונדיבות. חלק מהתוצאות היו מפתיעות: חלקים במזרח אירופה דורגו נמוך יחסית ברשימה, למרות רמות הכנסה טובות, בעוד בדרום אמריקה קרה ההפך: רמות האושר נטו להיות גבוהות, גם לאור רמות הנכסה נמוכות יחסית. אומנם בפינלנד הדברים רחוקים מלהיות מושלמים, אך מה שבטוח זה שהם משקיעים המון בחינוך. מערכת בתי הספר הציבורית, היא בין הטובות בעולם. השכלה גבוה היא בחינם. יש מערכת בריאות אוניברסלית טובה, והטיפול בילדים הוא בר השגה. בפינלנד אנשים בוטחים זה בזה. וכשאנחנו מרגישים ביטחון, זה גם אומר בהכרח שהמחשבות שלנו איכותיות יותר, אנחנו ננשום טוב יותר וכמובן נעלה את מד האושר בתוכנו".

יש דבר כזה טיפים לאושר?

"יש טיפים לתחילת המסע", טוענת בן ציון. למי שרוצה להיות מאושר", והנה הטיפים שלה:

  1. התחילו בהבנה העמוקה שכל מה שיש לנו בחוץ הוא השתקפות של המיינד שלכם ושאתם יכולים לבחור לאילו מחשבות לתת כוח ולאלו לא.
  2. זכרו שכל מחשבה שאתם נותנים לה כוח, מפרישה כימיקלים בגוף שלכם ולכן משפיעה על איך שאתם מרגישים.
  3. איך שאתם מרגישים (התדר שלכם) קשור בצורה ישירה למה שתמגנטו לתוך החיים שלכם. ככל שהתדר שלכם יותר גבוה, ככה תמגנטו לחיים שלכם דברים יותר גדולים כי אנרגיה שווה מייצרת עוד אנרגיה שווה לה.
  4. בשביל לשנות את התדר יש כמה דברים שאנחנו יכולים לעשות: לייצר לנו בדמיון תמונה, של איך אתם רוצים להרגיש ולדמיין אותה שוב ושוב. איך אתם נראים בתמונה? מה אתם מרגישים? ממש תתאמנו בלראות את הפרטים בתמונה, כי אם באמת תדמיינו את מה שאתם רוצים להרגיש, תלמדו את הגוף שלכם לחוות את הדבר עוד לפני שהוא קרה. אז זה בעצם להכין אתכם מבעוד מועד. וזה כבר ישפיע על התדר שלכם ויעלה אותו.
  5. עשו רשימה של דברים שאתם שמחים עליהם בחיים שלכם. אלו יכולים להיות דברים מאד קטנים, כמו על זה שיש לכם אוכל במקרר או שעכשיו בדיוק מתחיל הקיץ. ככל שתקדישו יותר זמן לכתיבה של דברים שאתם שמחים עליהם אתם תראו שתוך דקה בלבד משהו מתחיל כבר להשתנות אצלכם בתדר.
  6. עשו רשימה של אנשים שאתם אוהבים, ורשמו את כל התכונות שאתם אוהבים בהם. זה גם ישנה לכם את התדר ובנוסף זה יפתח לכם את הלב.

הרעיון הוא כמובן ליישם את התרגילים האלו על בסיס יום יומי ובמקביל לשחרר את עצמינו מאנרגיות מיותרות בגוף שלנו.