לכל אחד מאיתנו יצא להרגיש מתישהו במהלך חייו קצת שונה. זה יכול להיות מראה מעט אחר, התנהגות שונה מהרגיל, מוגבלות פיזית או רגשית, דת, מיניות, או פשוט השקפת עולם יוצאת דופן. העובדה שאף אחד על הגלובוס לא זהה לנו במאה אחוז, שמה את כולנו במשבצת האחר, ולפעמים, מה לעשות, קשה לבני אדם לקבל את מי שאחר מהם.
אבל בעיניו של אדם רקטוב יוספה, 42 מאילת, האחר הוא חבר. לא מדובר רק בסיסמה שמעלה חיוך, אלא ברעיון חברתי שבבסיסו עומדת השאיפה לשדרג ולו במעט את הקשר בין חברות, אחרות ואנשים בישראל. "אם כמוני יש רק אחד וכמוך יש רק אחת, זה אומר שכל אחד חוץ מאיתנו הוא אחר. בלי קשר למוגבלות, גזע, דעות פוליטיות, משהו מבחוץ או מבפנים", הוא מסביר. לפני כשנתיים החליט אדם להעלות את המודעות לרעיון הזה, והדפיס מאתיים סטיקרים עם הכיתוב "אחר אתה חבר" – ומאז לא הפסיק להפיץ אותם. היום מסתובבים ברחבי הארץ כבר מעל 50 אלף סטיקרים כאלו, ובינתיים הרעיון כבר הפך לפרויקט חברתי שחדר גם למערכת החינוך.
"כל הזמן נוצרות אפשרויות גדולות"
"המשפט הזה התחיל בתור האשטאג שהתחלתי לכתוב בפוסטים שלי בפייסבוק", מספר אדם, "פעם אחת הוספתי אותו בפוסט על חברה בכיסא גלגלים עם צרכים מיוחדים, פעם אחרת בסיפור על עובד סודני שחזר מבית חולים אחרי שהוציאו לו חץ מהרגל, ופעם נוספת בהקשר של זוג חברות שלי עם דעות פוליטיות מנוגדות, שלא הצליחו לתקשר ביניהן. היה לי קשה לראות את חוסר היכולת לקבל את השונה, ופשוט התחלתי לכתוב על זה".
אדם החליט להדפיס את הסטיקרים כאקט של הגשמה. "כרגע יש כבר עשרות אלפי סטיקרים כאלו. זה מטורף, לפני שנתיים יכולתי רק לחלום שזה יצבור תאוצה בקצב מסחרר ובקנה מידה כזה", הוא אומר, אבל לדבריו הסטיקרים הם רק כרטיס הביקור של הפרויקט. המטרה שלהם היא לעורר מודעות, אבל המאמץ העיקרי מושקע במפגשים חינוכיים שאדם התחיל לארגן בנושא 'אחר אתה חבר'. הוא קיבל חיזוק ממסדי, ואת הפעילויות החברתיות שלו הוא מעביר היום בבתי ספר יסודיים ותיכונים. הוא יכול לרשום לזכותו כבר 108 מפגשים בכתות ב'-י"ב. השיא האחרון נרשם בשנה שעברה, כשראש העיר של אילת הכריז על 2017 כשנת 'אחר אתה חבר'. כל אלו מתועדים בעמוד הפייסבוק שפתח לפרויקט תחת אותו שם. "כל הזמן נוצרות אפשרויות גדולות", הוא אומר.
כרגע המפגשים מתקיימים רק באילת ואינם מתרחבים לשאר הארץ, כי אדם כבר עובד עם עיריית אילת ועמותת 'יחדיו' על הדבר הגדול הבא: בית קפה שיעסיק אנשים עם מוגבלויות בלבד. תוך פחות משנה הוא הצליח לגייס תמיכה משמעותית, ובימים הקרובים הוא אמור לקבל תקציב של כמיליון שקל מהמוסד לביטוח לאומי.
"בהתחלה הסברתי מה זה אומר 'אחר אתה חבר' ואז הפסקתי להסביר והתחלתי לשאול כל אחד מה זה אומר מבחינתו", מספר אדם, "התשובות שקיבלתי היו מגוונות. אנשים הוציאו החוצה את כל הדברים שקשים מבחינתם, כי לכל אחד יש 'אחר' אחר, והיכולת לקבל את האחרות הזו באהבה היא המקום שאני שואף אליו. ברגע שכל אחד מאיתנו יסתכל על כל אדם כמו שהוא ולא כמו שהוא נתפס בעיניו, זה ישנה את העולם".
"הצורך ההישרדותי שלנו גורם לנו לחלק ל'אנחנו' ו'הם'"
לדברי אדם, קהל היעד של הפרויקט הוא למעשה כולם. "זה נושא גלובלי, ורלוונטי במיוחד במדינה שלנו", הוא אומר, "החברה הישראלית הגיעה לרמת קיטוב מסוכנת. כמי שגדל בעוטף עזה, אני רואה איך הצורך ההישרדותי שלנו גורם לנו להגיד בקלות רבה 'אנחנו' ו'הם', וזה מכניס אותנו לראייה אתנוצנטרית ואגוצנטרית. כל ברכת שבת שלום אני מסיים בברכת שבת של שלום בינינו – כי משם הכל יתחיל".
אדם בטוח שכל אחד היה רוצה שהילד שלו יתייחס לאדם שהוא אחר כפי שהיה מתייחס לחבר, וכמובן שיקבל את אותו היחס בחזרה. "כשעוצרים להולך רגל במעבר חציה לא מעניין אותנו למי אנחנו עוצרים, ואני מאמין שזו צריכה להיות הדרך שבה מתייחסים לעולם".
עד עכשיו שילם אדם על הדפסת הסטיקרים שהוא מחלק בפעילויות מכספו האישי, אבל הוא כבר אינו יכול לשאת בעלויות בעצמו. לכן, לפני כמה ימים פרסם בעמוד הפרויקט בפייסבוק בקשה לתרומות שבעזרתן יוכל להדפיס סטיקרים נוספים. ומכיוון שאין עמותה, אין מנכ"ל ואין משכורות – התרומה ישירה: מתקשרים ישירות לבית הדפוס, משלמים כמה שרוצים (מחירו של כל סטיקר 60 אגורות), ובית הדפוס מדפיס סטיקרים בשווי הערך הכספי ששולם, שאותם מפיץ אדם. "התהליך נקי וללא מטרות רווח. את המפגשים וההרצאות אני מעביר בעצמי כי אני יכול, והמדבקות זה רק כדי שיהיה מה לתת לילדים בסוף המפגש החשוב הזה".
"הערך של חברות הוא ערך עליון בעייני", מסכם אדם. "אם כל אחד מאיתנו ידאג לעץ אחד, בסופו של דבר לכולנו יהיה יותר צל. כל אחד חלש במשהו אחד וחזק במשהו אחר, ואני מבקש מכם דבר אחד – קחו איתכם לפחות בן אדם אחד במה שאתם חזקים וקדמו אותו הלאה. ואז כבר יהיה יותר טוב. תהיו טובים".
לתרומה להדפסת סטיקרים של "אחר אתה חבר": סטודיו מקס 08-6339555