כולנו מכירים את זה: אנחנו מנקים את הבית לפסח ופתאום מוצאים כל מיני דברים ששכחנו בכלל שיש לנו: מסמכים ישנים, ספרים, בגדים. לאחרונה החל טרנד של אנשים שנמנעים מלזרוק את מה שהם מוצאים ומחליטים "להעביר את זה הלאה" לכל מי שזקוק, כי אחרי הכל, הזבל של אדם אחד עשוי להיות אוצר בשביל אדם אחר.
אבל לפעמים זה אפילו יותר מזה, כשחיים של אדם אחד נמצאים, במקרה הטוב, במגירה של אדם אחר, ובמקרה הפחות טוב, בפח האשפה שלו. מסתבר שהתרופות הישנות שלכם, אלו שאתם כבר לא צריכים ותכננתם לזרוק, יכולות לעשות פלאים עבור אחרים – רק תשאלו את חברי עמותת חברים לרפואה.
העמותה הוקמה לפני כ-15 שנים במטרה לעזור לאנשים שלא עוזרים להם, והתחילה מהפעלת קרנות רפואיות לגיוס כספים עבור תרופות וטיפולים יקרים, וכן טיפול בילדים ובני נוער עם צרכים מיוחדים. אבל עם הזמן גילו המייסדים כי אחת מהמצוקות העיקריות בישראל היא הרבה יותר פשוטה – מימון והנגשת תרופות. "יום אחד הגיע אלינו מישהו שפתחנו לאשתו קרן כדי לאסוף כספים לתרופה יקרה שהיא הייתה זקוקה לה. אחרי שהיא נפטרה הוא הביא לנו את מה שנשאר מהתרופה. בדיוק יום לפני שהוא הגיע, מישהו פנה אלינו וביקש בדיוק את התרופה הזו – בשלב הזה הבנו שיש פה עניין", מספר ברוך ליברמן, מנכ"ל העמותה ואחד ממייסדיה. כך התחיל פרויקט איסוף התרופות. זה התחיל מתרופות יקרות, אבל בהמשך התחילו להגיע לעמותה תרופות רבות ומגוונות, ובמקביל גם המון בקשות לתרופות.
תרופות במקום לחם וגבינה
מהר מאוד זיהו בעמותה סוג אחר של חולים – לא כאלו שזקוקים לתרופות יקרות שלא נמצאות בסל התרופות, אלא עשרות אלפי חולים שאין להם כסף אפילו לתרופות פשוטות. "האנשים האלו מקבלים קצבה מביטוח לאומי, אבל זה לא מספיק להם אפילו כדי לשלם חשמל וארנונה. כשהם קונים תרופות, זה בא על חשבון האוכל שלהם", מסביר ליברמן. מדובר בחולים כרוניים, בעיקר מהגיל השלישי, ניצולי שואה, אך גם נשים חד הוריות עם מחלות מטבוליות, או צעירים ללא יכולת עבודה.
העמותה הקימה בית מרקחת מיוחד באישור משרד הבריאות, שהסכים לבצע החרגה בפקודה לרוקחים, כדי שהרוקחים המתנדבים בעמותה יוכלו לספק תרופות באופן חוקי לאנשים שזקוקים להן. החולים האלו מביאים לעמותה אישור ממחלקת הרווחה על כך שהם אינם יכולים לרכוש תרופות, נכנסים למאגר של העמותה, וכך מדי חודש מקבלים 4,400 חולים תרופות שהם זקוקים להן במשלוח מהמרכז הלוגיסטי של העמותה עד הבית, לגמרי בחינם. "הרוקחים המתנדבים שלנו מספרים שבבתי המרקחת הרגילים שהם עובדים בהם, הם פוגשים חולים שמנהלים איתם משא ומתן על תרופות, כאלו שמחליטים לוותר על חלק מהתרופות בגלל המחיר ומשכנעים את עצמם שיסתדרו בלי, או כאלו שחותכים את הכדור לחצי ולוקחים רק חצי מהכמות. במקרים כאלו הרוקחים ממליצים להם לפנות אלינו", אומר ליברמן.
לעמותה מגיעות גם תרופות יקרות, לאחר שהאנשים שהשתמשו בהן החליפו טיפול רפואי או נפטרו. מחירי תרופות כאלו נעים בין 10-100 אלף שקל בחודש, ובמקרים כאלו אפילו לא צריך אישור כדי לקבל את התרופה בחינם – התרופות עוברות מיד לאנשים שזקוקים להן – בעיקר מטופלים של בעיות פריון או חולים אונקולוגיים, בסך הכל כ-350 חולים שהעמותה דואגת להם.
דואגים גם לסביבה
בסקר שערכה העמותה לפני כשנה, נמצא כי מדי שנה נזרקות בישראל תרופות בשווי של מעל 300 מיליון שקל. לא מדובר כמובן בתרופות שמטפלות בכאב ראש או גרון, שתמיד כדאי שיהיו בבית ולכן לא נזרקות, אלא בעיקר בתרופות מרשם שנשארות אצל חולים אחרי השימוש כמו אנטיביוטיקה, תרופות לאיזון לחץ הדם וכן הלאה.
אז איך זה עובד בעצם? איך אפשר לתרום לכם תרופות?
"יש לנו למעלה מ-600 נקודות איסוף ברחבי הארץ, אצל אנשים פרטיים וחברות שהסכימו להציב אצלן מיכל לאיסוף. אנשים מביאים לנו את התרופות, ומשם אנחנו אוספים את התרופות למרכז הלוגיסטי שלנו, שבו שבעים מתנדבים ממיינים את ערימות התרופות שמגיעות, בודקים אותן ומסדרים אותן כך שניתן יהיה להחזיר אותן לשימוש".
מה קורה עם תרופות שמגיעות אחרי שפג תוקפן?
"מה שפג תוקף הולך להשמדה ירוקה, ואז זה טוב גם לקיימות, כי אנחנו דואגים שהתרופות לא יגיעו למי התהום ויזהמו אותם. יש לנו צוות של כעשרים רוקחים שעוברים על כל תרופה ותרופה, ואנחנו לא לוקחים סיכונים מיותרים – רק תרופות שמבחינתנו הן טובות עוברות הלאה".
למרות שהעמותה זקוקה גם לכסף – לדברי ליברמן, רק שינוע התרופות מהמרכז הלוגיסטי לחולים עולה לה כ-2.5 מיליון שקל בשנה – לא לשם הם מכוונים. "אחד הדברים הראשונים שאנשים יכולים לתת בקלות הוא תרופות. מדובר במשהו שכבר יש להם בבית, וקל להם יותר לתת ממה שהם לא צריכים ולא דורש מהם להוציא כסף. זו דרך לתרום ולהציל חיים בדרך הכי פשוטה שיש, במאמץ מינימלי". לקראת פסח, החליטו בעמותה לצאת בקמפיין מיוחד – בדיוק כשכולנו מנקים את הבית, פותחים ארונות ונפטרים מכל מה שלא צריך. "הציבור בישראל עסוק בניקיון, וזה הזמן להגיד לאנשים – התרופות שאתם לא צריכים יכולות להציל בצד השני החיים. הצורך הוא גדול מאוד, אנחנו יודעים את זה כי כשתרופות מגיעות לפה הן לא מתעכבות".
אילו מקרים מרגשים במיוחד אתם פוגשים במהלך הפעילות שלכם?
"מה שהכי מדהים זה לראות איך דברים מתגלגלים – לפעמים אנחנו מקבלים בקשה לתרופה, ואחרי שעות בודדות מגיעה התרופה עצמה. התזמון של המקרים האלו מרגש אותנו כל פעם מחדש. יום אחד קיבלתי טלפון עם בקשה לתרופה כשהייתי בדרך לדואר, ומה שהיה מדהים הוא שבחבילה שבאתי לאסוף הייתה התרופה שביקשו בשיחת הטלפון. בפעם אחרת קיבלתי ממישהי בקשה לעזרה בשביל חברה שלה, שהייתה צריכה תרופה יקרה. נכנסתי למחלקה של התרופות היקרות ושאלתי אם יש לנו את התרופה. המזכירות ענו לי שלא, אבל תוך כדי שאני עומד שם נכנס אדם, ואני מזהה את התרופה ביד שלו. הוא סיפר שהוא נסע כל הדרך מקריית גת באוטובוס כדי להביא לנו את אותה. מסתבר שאשתו קיבלה את התרופה בזכות קרן שהקמנו עבורה, והוא בא להחזיר. הוא אמר שבזכותנו היא חיה שנה שלמה".
יש לכם תרופות שאתם לא משתמשים בהן? תרמו אותן למישהו שזקוק להן באחת מתחנות האיסוף »