טרור עפיפוני התבערה שנשלחים מרצועת עזה נהיה בשבועות האחרונים כמעט עניין שבשגרה. עוגמת הנפש הנוראית של השדות הבוערים רק מתעצמת על רקע חג הקציר, אבל בקיבוץ סעד, שעפיפוני התבערה הגיעו לשדותיו בתחילת השבוע, מצאו תשובה שתחזיר לעפיפונים את המשמעות המשמחת שלהם, כשהערב יפריחו ילדי הקיבוץ 250 עפיפונים משדה חיטה הצמוד לשדה שנשרף.
"מדי שנה בשבועות אנחנו מקיימים טקס ביכורים בשדות, שמסתיים כשהקומביינים שלנו יוצא לקצור את החיטה", מספרת אפרת שלומי, מנהלת החינוך החברתי בקיבוץ, "כשהתחלנו להיערך לטקס שמענו כל הזמן בחדשות על עפיפוני התבערה, והשבוע זה הגיע גם אלינו – עפיפון תבערה שרף לנו חמישים דונם של שדות חיטה שהייתה מוכנה לקציר".
בקיבוץ החליטו לעשות בתגובה דווקא מעשה חיובי. "רצינו להוסיף טוב ואור בתקופה שהיא מלחיצה ומדאיגה, אז הוספנו לטקס את העפיפונים. החלטנו שבמקום שיש עפיפון של שנאה יהיה גם עפיפון של שלום ואהבה", אומרת אפרת.
בנוסף הסבירו בקיבוץ כי בשבועות האחרונים לילדי היישוב נוצרה קונוטציה שלילית כלפי עפיפונים ולכן הוחלט להעניק להם דווקא עפיפונים של שלום. "יש בזה עוצמה חוזק, חוסן, החלטה שאני עושה מעשה למען עצמי", מסבירה אפרת, "זה כמו לקחת חלומות מפחידים ולהפוך אותם לטובים. אנחנו לוקחים את הסיפור המפחיד של עפיפון בוער שעלול לשרוף את הבית או השדות, ומספרים לעצמנו את הסיפור מחדש – הנה אנחנו בעצמנו מפריחים עפיפון שהוא טוב".
"פתאום קלטנו שזה מסר שכל המדינה מתחברת אליו"
בתחילת השבוע כתבו אנשי הקיבוץ בפייסבוק שהם זקוקים לכמות נכבדה של עפיפונים, ותוך זמן קצר הפוסט הפך לויראלי. בסיוע של תנועת הקיבוץ הדתי נמצא תורם מצפון הארץ, ותוך שעות ספורות הגיעו לידי אפרת לא מעט פניות של אנשים נוספים שרצו לתרום. "חלק תרמו כמה שקלים, חלק תרמו ידע, חלק תרמו זמן, ונוצר משהו שהרבה אנשים שותפים לו. מישהי אפילו כתבה שיר שאנחנו מתכננים להדפיס על מגנטים", היא מספרת. "לקחנו את זה כברכה מעם ישראל בשבילנו. היה לזה המון באזז, זה כנראה זה פגש אנשים במקום עמוק, במקום של תחושה שגם לנו כאזרחים פשוטים יש מה לעשות כדי לשנות את תמונת המצב, את האווירה, את השיח".
הערב, במסגרת טקס הביכורים של הקיבוץ, יקבלו ילדי הקיבוץ את העפיפונים. "הם יכתבו ויציירו עליהם דברים שמחבקים אותם, מילים שנותנות להם תחושת ביטחון, מסרים של שלום, דברים חיוביים, ויפריחו אותם לאותם שמיים, מעל אותם שדות חרוכים, להפריח מסרים חיוביים", מספרת אפרת.
"הרעיון שלנו היה קודם כל לחזק את עצמנו. לא ידענו שיהיה לזה כזה הד רחב, ופתאום קלטנו שזה מסר שכל המדינה מתחברת אליו", אומרת אפרת, שרואה בבחירה בעפיפונים גם תשובה לצד השני. "לא בחרנו לשלוח בחזרה עפיפוני תבערה, אלא עפיפונים עם מסר של שלום", היא אומרת ומדגישה: "אין פה שום אמירה פוליטית. הקיבוץ מאוד מגוון מבחינת דעות פוליטיות, והמטרה היא לחזק ולהתחזק כקהילה. אנחנו רוצים לחיות בטוב, בשלווה, בשלום, אנחנו רוצים לחיות חיי שגרה פשוטים".
לסיכום, אפרת יוצאת בקריאה למי שרוצה להעיף עפיפונים של שלום גם בעזה. "זה מאוד ירגש וישמח אותנו. אני בטוחה שגם בצד השני יש הרבה אנשים שהיו מעדיפים להפריח עפיפונים שמחים, צבעוניים, טובים, ולא את העפיפונים האלו. זה ברור לי".