בעקבות המחקר החדש שפורסם בכתב העת המדעי Nature, שלפיו העולם מתחמם לאט יותר ממה שחשבנו, בתור אופטימיים מושבעים החלטנו שלא לתת לחורף הנוכחי לייאש אותנו. במקום זה בחרנו לשאת עיניים כבר מעכשיו לחורף הבא, ולקוות שהוא ייתן לנו סיבה טובה ללבוש את הסוודר החם האהוב עלינו, ואולי אפילו לשלוף מטרייה. חזאית החדשות אילנית אדלר הסבירה לנו מה בדיוק הסיכויים.
כמה זמן מראש אפשר לחזות האם חורף יהיה גשום או יבש כמו זה שיש לנו עכשיו?
"יש מודלים שחוזים כמה חודשים קדימה, אבל מידת הדיוק שלהם בנויה על סוג של הסתברות. לכל מדינה ששייכת לשירות המטאורולוגי העולמי יש מודל חיזוי, שאותו היא מפעילה על מודל אזורי – למשל מפעילים את המודל הישראלי על האירופאי. המודלים לוקחים את הנתונים המקומיים והעולמיים, ועושים שקלול. אבל גם אם חוזים שיהיה חורף גשום מאוד, יכולות להיות למשל שתי מערכות גשם מטורפות של שלושה ימים כל אחת, ובכל מערכת יירדו מאות מילימטרים, או שיכולות להיות עשרים מערכות קצרות של יום אחד, ובכל אחת יירד מעט גשמים שיחד יצטברו להרבה. אפשר לדעת את זה רק ברמה היומית שאנחנו חוזים, ברמה החודשית זה לא נכנס לרזולוציות כאלו".
כל כמה זמן יוצרים תחזית עונתית כזאת?
"בכל חודש בודקים על שלושת החודשים הבאים, לדוגמה בנובמבר בודקים את התחזית לדצמבר, ינואר ופברואר. זה לא ברמה של שנה קדימה, זה ברמה של רק שלושה חודשים, וגם אז מידת הדיוק של התחזית העונתית היא בערך חמישים אחוז – כמו הטלת מטבע".
לא מתייחסים לגורמים? אי אפשר לראות משהו ולדעת שהוא יגרום למזג אוויר מסוים?
"כמו שבאפקט הפרפר משק כנפיים בצד אחד של העולם יכול להשפיע על הצד השני שלו, ככה זה גם במזג אוויר. המודלים של החיזוי מסתמכים על כל כך הרבה נתונים, כמו רוח, טמפרטורה, לחץ ולחות באינספור מיפלסים, ומספיק שנתון אחד משתנה – זה משנה לחלוטין את התסריט".
אז בעצם יכול להיות ששנה הבאה נזכה סוף סוף לחורף גשום?
"מבחינה תיאורטית כן, הכל יכול להיות. חיזוי זה לא מתמטיקה, זה לא מדע מדויק. הלוואי שהייתה לנו דרך לדעת, אבל אנחנו רק חזאים, לא נביאים. תמיד יש סיכוי, אני אופטימית".
אז אם לא יודעים, מה הגדולה של חיזוי מזג האוויר בעצם?
"ככל שחוזים יותר קדימה, האמינות של התחזית יורדת. אנחנו יכולים לתת תחזית במידת דיוק טובה שלושה ימים קדימה, וגם אז לא קל לדייק. כל מה שמעבר לזה צריך לקחת בעירבון מוגבל, כי זה יכול להשתנות".
למקרה שבכל זאת יגיע חורף סוער בשנה הבאה, או שאפילו הנוכחי יפתיע אותנו, בדקנו עם אילנית מה הסיכוי שגם בארץ יאמצו את המנהג של הענקת שמות לסופות. כאן התחזית של אילנית הרבה יותר קודרת: "אין אצלנו משהו רשמי כמו בארצות הברית, ששם לסופות טרופיות ולהוריקנים יש שמות רשמיים, כי אין כאן רצף של מערכות מזג אוויר משמעותיות, וגם אין סערות טרופיות, אלא רק מערכות גשם. לפני עשרים שנה, כשעבדתי עם דני רופ, ניסינו לתת שמות לסופות, אבל זה לא שרד יותר מפעמיים. כל מיני חובבי מזג אוויר נותנים שמות, לדוגמה הסופה האחרונה קיבלה את השם בת שבע, והיו עוד שמות כמו קין והבל, אבל אין החלטה רשמית בנושא".
אז איך אתם קראתם לאותה סופה שהענקתם לה שם?
"אבי, על שם הבמאי הראשי שלנו".