אחרי שהציוץ המבריק של ישראל בתגובה לרוחאני עשה סערה בטוויטר ולא רק שם, האשטאג חדש שהופיע בסוף השבוע האחרון ברשת החברתית, הפעם מצד איראן, שוב נתן לנו סיבה לחייך, והפעם עם המון תקווה.
ביום שישי האחרון גולשים איראניים שעוקבים אחרי הטוויטר של משרד החוץ הישראלי בפרסית יצרו את האשטאג westandwithisrael# – "אנחנו עומדים לצד ישראל". ההאשטאג החדש הפך לפופולרי ותוך זמן קצר כבר הופיע בציוצים של עשרות אלפי אזרחים באיראן, שהעדיפו להביע את אהדתם כלפי ישראל ולהתנער ממדיניות המשטר האיראני.
לאור היחסים העכורים בין ישראל לאיראן זה אולי נשמע הזוי, אבל לדברי שרונה אבגינסז, מנהלת המדיה הדיגיטלית של משרד החוץ בפרסית, זה דווקא לא מפתיע בכלל. "משרד החוץ מפעיל הסברה דיגיטלית ברשתות חברתיות שונות בכל מיני שפות, שאחת מהן היא פרסית", היא מסבירה, "בחצי השנה האחרונה עמוד הטוויטר שלנו, ישראל בפרסית, שמיועד ספציפית לאזרחים באיראן תפס המון תאוצה. יש לנו כשישים אלף עוקבים, והמסרים שלנו מגיעים מדי שבוע למעלה ממיליון וחצי איש בטוויטר הזה בלבד. כמו רוב הרשתות החברתיות, גם הטוויטר חסום באיראן, אבל הוא כלי קצת פוליטי ולכן הרבה אנשים, בעיקר מתנגדי המשטר אבל גם התומכים, מוצאים את הדרך לעקוף את זה".
"רואים את ישראל כבת ברית טבעית באזור"
יום שישי האחרון היה גם יום שישי האחרון של הרמדאן, שהמשטר האיראני הכריז עליו אחרי המהפכה בתור "יום קודס", כלומר "יום ירושלים" הבינלאומי. "זה יום שבו אזרחים בכל רחבי איראן יוצאים לרחובות כדי להביע תמיכה בשאיפות העם הפלסטיני לחזור למדינתו, בהפגנות שהם מפגן שנאה כלפי ישראל וגם כלפי ארצות הברית", מסבירה אבגינסז, "אבל בשנים האחרונות המפגן הזה הולך ומידלדל, ולפני שנה ושנתיים אפילו דובר על זה שהתמונות שהשלטונות מפיצים ממנו הן בכלל משנים קודמות, כי האזרחים כבר לא מגיעים להפגנות. השנה משתמשי טוויטר איראנים יידעו אותנו שהם מתכננים ליצור ביום הזה סערה בעזרת האשטאג שיהפוך להיות ויראלי כדי להביע תמיכה בישראל ולהראות שהעם האיראני אינו תומך במשטר ובשנאה כלפיה.
"עמוד הטוויטר שלנו הגיע בשבוע הזה לחשיפה של שניים וחצי מיליוני גולשים איראניים. היו עשרות אלפי ציוצים עם ההאשטאג westandwithisrael#, וכל אחד גם הביע את העמדה שלו, למה הם אוהבים את ישראל", אומרת אבגינסז ומספרת שהגולשים האיראנים צייצו שהם זקוקים לטכנולוגיות הישראליות כדי לצאת ממשבר המים, שהם רוצים את עזרתה של ישראל בהפלת המשטר האיראני, ושהמשטר האיראני הוא האויב המשותף של ישראל ושל העם האיראני. "הרבה מהם אפילו תרגמו את המסרים שלהם לעברית, וחלקם גם הכריזו שהם כותבים באנגלית כדי שכל העולם יראה את התמיכה שלהם ויראה שהם לא שונאים את ישראל", היא אומרת.
איך את מסבירה את ההאשטאג כזה?
"העם האיראני מתנגד ברובו למשטר באיראן ולמדיניות שלו כלפי ישראל, וגולשים איראניים כל הזמן כותבים לנו שהם אוהבים את ישראל, שהם לא רוצים שהמשטר ישתמש בכספים שלהם כדי לתמוך בחמאס וחיזבאללה במקום לפתח את המדינה, ולטפל למשל בבעיית המים של איראן. המדינה מתפרקת ואז המשטר מעביר מיליוני דולרים לעזה?"
לדברי אבגינסז לאיראנים יש חיבה מיוחדת לישראל משתי סיבות מרכזיות. "הראשונה היא שרבים מהם, גם הצעירים, עדיין זוכרים את היחסים הטובים שהיו בין איראן לישראל לפני המהפכה", היא מסבירה, "הם רואים את ישראל כבת הברית הטבעית והכי חשובה שלהם באזור, כי אנחנו שתי המדינות הלא ערביות היחידות באזור, ולעם האיראני יש מחלוקות עם מדינות ערב – אין להם קשר טוב עם סעודיה או מדינות המפרץ למשל".
הסיבה השנייה והעוד יותר משמעותית היא שהמשטר מנסה להפיץ טינה ושנאה כלפי ישראל. "אדם שחי את חיי היומיום שלו – מה אכפת לו מה קורה בישראל? אבל מאז שהם ילדים המשטר כל הזמן אומר להם שישראל היא רעה, שהיא טובחת בפלסטינים", מסבירה אבגינסז. "עכשיו הם אומרים – אנחנו עם שיש לו מודעות פוליטית ומדינית, ולא נקבל את מה שהמשטר אומר כמובן מאליו. אנחנו נמצאים באינטרנט ויודעים מה קורה בעולם, ישראל לא טובחת בפלסטינים, מגיעה לה להגן על עצמה ועל הגבולות שלה. בגלל השנאה למשטר הם עוד יותר רוצים להביע חיבה כלפי ישראל, גם כי זו עוד דרך להתנגד למשטר, וגם כי הם אומרים – ישראל מעולם לא עשתה לנו שום דבר, אין לנו גבולות משותפים, אין לנו מחלוקות – למה שנשנא אותה רק כי המשטר אמר? להפך, הם רוצים קשר טוב עם ישראל כדי שהמדינה שלהם תפסיק לבזבז את הכסף שלהם על הפלסטינים ועל ארגוני טרור.
לא הייתה תגובה נגדית של המשטר?
"בטח שכן. מהצד השני ניסו להפיץ בתגובה באותו זמן את ההאשטאג endofisrael# – הסוף לישראל, אבל זה לא הלך להם. הם לא הצליחו להרים אותו, והיו שם בודדים אל מול עשרות אלפים. זה היה פשוט מדהים ומרגש".