הבוקר יצאה תכנית גירוש הפליטים לפועל, כאשר עשרות מבקשי מקלט שהגיעו לחדש את הוויזה קיבלו הודעה כי זו הפעם האחרונה שיוכלו לחדש אותה – בעוד שישים יום יצטרכו לעזוב את ישראל למדינות מוצאם או למדינה שלישית. שלל יוזמות עלו בחודשים האחרונים למען אותם מבקשי מקלט – מפעולות רשמיות של ארגוני סיוע ועד לקולות שקראו להתחתן איתם כדי למנוע את גירושם. לצד כל אלו, הנער מיכאל שרף מירושלים מנסה לפעול קצת אחרת, ולחבר בין הישראלים למבקשי המקלט כבר מהגן, עם המון תקווה לעתיד.

"נושא הפליטים דובר רבות אצלנו בבית", מספר מיכאל בן ה-17, "בתור כתבת רדיו אימא שלי נסעה סיקרה הרבה את מחנות הפליטים, ובמסגרת המחויבות האישית התנדבתי במשך שנתיים בגן של ילדי מבקשי מקלט בעיר, אבל הרגשתי שזה לא מספיק. באירופה כ-90 אחוז מהפליטים שמגיעים מאריתריאה מקבלים הכרה, ובישראל מכירים בפחות מחצי אחוז כפליטים. את יודעת שיש בישראל פי 2.5 יותר תיירים בלי אשרת שהייה בתוקף מאשר מבקשי מקלט? לעומתם כמות הפליטים היא אפסית. מדובר פה בכל מני אינטרסים זרים וציניים".

כשהיה בכיתה י' התקבל מיכאל לתכנית לפיתוח מנהיגות בארגון LEAD. מדי שנה נבחרים לתכנית 120 בני נוער שמכונים שגרירים, ועוברים בה סמינרים ופעילויות שמאפשרות להם לפתח את היכולות שלהם, וכך להתפתח ולהפוך, כל אחד בתחומו, למנהיגים ומובילים. כל אחד מהם מקים פרויקט אישי, נעזר בחברי הצוות האחרים וגם עוזר להם בפרויקטים שלהם. "כשהגעתי לתכנית אמרו לי שאם יש משהו שחשוב לי ואני רוצה להשפיע בו, אז אני באמת מסוגל לחולל שינוי – עד אז לא באמת הבנתי את זה".

שרף החליט להתמקד בעזרה למבקשי המקלט בירושלים, ונפגש איתם. "זו לא קהילה גדולה, כ-3000 איש, משפחות בעיקר. הם משתלבים טוב בעיר, זקוקים להם בעבודות במסעדות ובמלונאות, כך שהכמות מוכלת בעיר, והרבה אנשים בכלל לא ממש מודעים לקיומם כאן", הוא אומר, "הדוגמה של ירושלים מראה איך אפשר לשלב פליטים בלי לגרום להפרעה, לעומת מה שקורה בדרום תל אביב". לאחר שחקר את הנושא לעומק, החליט מיכאל להקים קייטנה לילדים של מבקשי המקלט, ומאוחר יותר החליט לעשות משהו יותר גדול וחינוכי. "מהשיחות שלי עם מבקשי המקלט הבנתי שיש להם בעיה של שילוב חברתי", הוא אומר.

"זו הדרך שלי לייצר מציאות אחרת מזו שהממשלה החליטה עליה"

ההבנה החדשה של מיכאל הביאה אותו להקים את "משלבים ידיים" – פרויקט שמטרתו לחבר בין ילדים ישראליים וילדי מבקשי מקלט בגיל 5-7. אחת לשבוע הילדים נפגשים במסגרת צהרון אחרי שעות הלימודים עם מדריכים בכיתות י'-י"א שעברו הכשרה מיוחדת, והם מעבירים להם פעולות שתוכננו מראש בנושאים ערכיים בדרך חווייתית ומשחקית, כדי ליצור תחושת שייכות אצל ילדי מבקשי המקלט, להפחית את הסטיגמות אצל הישראלים, ובסופו של דבר לייצר חברה שוויונית.

"בפרויקט שאני מפעיל אני רוצה להעביר את הנושא של קבלת השונה. בגילאים צעירים הגזענות לא קיימת, אף ילד לא נולד גזען, זה משהו שנוצר אצלו דרך החברה הבוגרת בשלבים מאוחרים. אז אם נוצר מפגש בגיל כזה אפשר לשנות, ולראות את האדם לפני הסטיגמה. ובגלל זה העבודה עם ילדים בגילאים הצעירים יכולה לאפשר גם לילדים של מבקשי המקלט וגם לילדים הישראליים התחלה טובה יותר ושווה לחיים משותפים".

זה לא בעייתי לדעת שכשהם יגיעו לגיל 18 יש סיכוי שהם יגורשו?
"אני לא מקבל את ההחלטה של המדינה. אני חושב שהאנשים האלה הם פליטים שצריכים את העזרה שלנו, וזו חובתנו לקלוט אותם ולעזור להם. דווקא באמצעות פעילות שמשלבת בין הילדים אולי נצליח לשנות עבורם את העתיד. הם בני 5, עד גיל 18 יש עוד המון זמן ויכול להיות שינוי. אני רוצה להשפיע על זה".

"אנחנו עם שסבל כפליט וכזר, ועברנו תלאות עד שהקמנו את המדינה, אז אני מרגיש שאנחנו מחויבים מוסרית לסייע להם בכל דרך, וזה מה שמפעיל אותי" אומר מיכאל. זו הדרך שלי לייצר מציאות אחרת מזו שהממשלה החליטה עליה. אנחנו לא צריכים לסייע לכל העולם, אבל למי שכבר פה אנחנו חייבים לעזור. מאז שהוקמה הגדר מספר הפליטים שואף לאפס, אז אנחנו בפירוש יכולים לסייע להם".

וזה עובד?
"אני לא נמצא עם הילדים ביום יום ורואים את השיפור בקשר של הילדים והאינטראקציה בניהם, הפעילות פה היא נטו חברתית. לא הכל עובר חלק. כמו בכל דבר יש נקודות שלפעמים לא מצליחים, יש לפעמים פעולות שלא מצליחות וצריך להגיע בפעם הבאה לשפר. יש כמה זירות שמשפיעות על הילדים הבית כמובן, כמו הגן או בית הספר, אבל זו עוד זירה ששמה דגש בעיקר על הפן החברתי וגם על ערכים אוניברסליים".

בשנה הבאה ייוצא מיכאל לשנת שירות בבית לילד בבית זינגר בכפר יחזקאל. "אני מאוד מקווה שיהיה מי שיוכל להמשיך את הפרויקט במקומי, אחרת זה ייפסק,, הוא אומר. "יש אפשרות לקבל תמיכה מ-LEAD גם עד גיל 35, אז אני מקווה לחזור לפרויקט גם אחרי הצבא".

אתה מרגיש מנהיג?
"כן. מנהיגות זה לא רק פוליטיקאים, זה יכול להיות מישהו שעושה משהו עבור אחרים. אני רוצה לעשות טוב ולהשפיע עם ערכים ואמונות, שלי לעשות טוב לאחרים".


בימים אלו נפתחת ההרשמה להשתתפות בתכנית המנהיגות של ארגון LEAD. ניתן להגיש מועמדות באתר האירגון.