הבוקר ייפתח בירושלים כנס DigiTell# (הלחם המילים דיגיטל ו"לספר" באנגלית), שמהווה חלק ממהלך מקיף של המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה, במהלכו יוענקו למשתתפים כלים למאבק מול הקמפיינים האנטי-ישראליים והאנטישמיים שמופנים נגד ישראל. בכנס, שיימשך שלושה ימים, ייפגשו לראשונה עשרות פעילים פרו-ישראליים מרחבי העולם עם עמיתיהם פנים אל פנים, כאשר כולם פועלים עבור אותה מטרה בדיוק – הגנה על מדינת ישראל.
כידוע, הרשתות החברתיות והתקשורת הדיגיטלית החלו לשמש בשנים האחרונות יותר ויותר ארגונים המנסים לקדם חרמות על ישראל ולחתור תחת הלגיטימציה שלה כמדינה יהודית ודמוקרטית. במשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה הבינו כי כל עוד לא יהיה מענה מהיר, יעיל ומקיף לתנועות האנטי-ישראליות, ישראל תאבד נקודות חשובות במאבק על דעת הקהל העולמית. בכנס, מלבד מפגש בין עשרות הפעילים וגיבוש רשת פרו-אקטיבית של מנהלי ניו מדיה מכל רחבי העולם, ישתתפו גם חברות האינטרנט הגדולות, ובהן גוגל, פייסבוק, אאוטבריין ואחרות, ויעבירו סדנאות מקצועיות על הפלטפורמות שלהן.
"גיבוש רשת פרו-ישראלית עולמית יוזמת הוא אחד הצעדים המשמעותיים ביותר לסיכול קמפיין השנאה השקרי שארגוני החרם מפיצים נגד ישראל ברשתות החברתיות", אמר השר לנושאים אסטרטגיים והסברה גלעד ארדן, "לכן יזמתי את הכנס אליו מגיעים משפיעני רשת פרו-ישראלים מובילים מכל העולם, על מנת לקבל כלים להיאבק בקמפיין החרם ולשתף את האמת אודות ישראל ברחבי הרשת".
"זה מדהים בכל קנה מידה", אומר עידו דניאל, ראש זירת דיגיטל במשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה. "מגיעים לכאן המומחים הטובים בעולם לשיווק דיגיטלי ורשתות חברתיות וכן מובילי דעת קהל ופעילים מאוסטרליה, הודו, ארה"ב, איטליה, נורווגיה, ברזיל, בריטניה, ארגנטינה, דרום אפריקה ועוד. בכנס אנחנו מבקשים לספק למשתתפים כלים לשיפור העבודה היומיומית של הארגונים הממוסדים בהם הם פועלים בזירת ההסברה, ולא שוכחים גם לסייע לפעילים העצמאיים יותר, שהקימו יוזמות פרו-ישראליות ברשת ולעיתים קרובות זקוקים לכלים לייעול עבודתם".
מלבד הענקת כלים מקצועיים, מהי חשיבות הכנס?
"כמי שעמד בעבר בראש ארגון חברה אזרחית שעסק במאבק באנטישמיות ובגזענות, אני מכיר את השטח ואת צרכיו היטב. כבר מספר שנים שמחשבה על כנס בסדר גודל בינלאומי שכזה, התרוצצה בראשי ובראשם של אנשים רבים שעוסקים בתחום, שמבינים ששילוב כוחות והיכרות 'בעולם האמיתי', יכולים להיות משמעותיים וחיוביים מאוד. בעבודתנו במשרד הגענו למסקנה שהשחקנים הפרו-ישראליים באינטרנט מאוד מפוצלים בינם לבין עצמם. הם לרוב לא משתפים פעולה, פשוט כי הם לא מכירים. סיבה נוספת היא השוני שקיים בין המדינות ואופי ההסברה בהן, כמו גם אינטנסיביות ומורכבות העבודה, שלא באמת מותירות זמן ליצירת קשרים חזקים עם ארגונים אחרים.
"ההישג הכי חשוב מבחינתנו בכנס הוא הנטוורקינג", מוסיף דניאל, "המטרה היא שהמשתתפים פשוט יכירו אחד את השני, כי פעילים פרו ישראליים בבריטניה לא מכירים את הפעילים בארה"ב, שלא מכירים את הפעילים באוסטרליה, שלא מכירים את הפעילים בישראל. משם, אנחנו רוצים שיצמחו שיתופי פעולה ומהלכים משותפים ומשמעותיים. אני חושב שיש הרבה מקומות שבהם אפשר לפעול ביחד, תוך כדי שמירה על הקול הייחודי של כל ארגון".
"סוף סוף אנחנו לא בודדים במערכה"
לדברי דניאל, לעיתים נראה שברשתות החברתיות הקולות האנטי-ישראליים גוברים על אלו שמביעים תמיכה במדינה, אך למעשה מדובר במצג שווא. מדובר פשוט בקול אחיד וקבוע שנשמע מצד אלה המנסים לערער על הלגיטימיות של ישראל. "ההבדל בין הקמפיין שלהם לשלנו ברור", הוא מסביר, "בעוד שבצד האנטי-ישראלי יש רק דעה אחת שנשמעת והיא שישראל היא רוע מוחלט, מדינת אפרטהייד והיא כמו הנאצים, בעולם הפרו ישראלי יש ביקורת עצמית, בדיקה ושאילת שאלות".
אפשר לייצר הסברה אפקטיבית עם מגוון קולות?
"בהחלט. אנחנו רוצים לשמור על הקולות המגוונים הללו ולא לייצא שיח אחיד, כי השונות בין הארגונים חשובה. למעשה זה אחד הנכסים הכי גדולים של ישראל מבחינת שותפיה בעולם, אבל לצד המגוון והעושר אנחנו רוצים ליצור גם תיאום בין הכוחות למען ישראל, וליצור רשת תמיכה בין כל הגורמים".
מי שוודאי תסכים עם הצורך ברשת תמיכה כזו היא הפעילה הפרו-ישראלית טרי לוין, שהגיעה אתמול לישראל מדרום אפריקה. "אני מרגישה כבוד וגאווה רבה לקחת חלק בכנס", אומרת לוין, שעובדת עבור הפדרציה היהודית וארגון ידידי ישראל בדרום אפריקה, ופועלת לחיזוק הקשרים בין הקהילות השונות בתוך המדינה ומחוצה לה. "לפעמים אני מרגישה שהעולם לא מצפה שתמיכה בישראל תגיע מדרום אפריקה, אבל יש כאן קהילה יהודית של 65 אלף תושבים, קטנה אבל פעילה מאוד. אנחנו גאים להיות דרום אפריקאים, גאים להיות יהודים ומאמינים בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית ודמוקרטית, אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שבגלל שאנחנו מדרום אפריקה, והאפרטהייד הוא חלק מאתנו, הרבה יותר קל לקדם את הנרטיב האנטי-ישראלי".
כיצד את רואה זאת?
"אני מנהלת את המדיה, יחסי הציבור והעבודה עם התקשורת בארגונים התומכים בישראל, ואני יכולה לומר שהתקשורת במדינה מוטית נגד ישראל. אמנם יש לנו כקונטרה את אמצעי התקשורת היהודים המקומיים, אבל ברמה הלאומית יש לתקשורת הבניות והנחות קבועות נגד ישראל, והיא לא עוזרת לנו, בלשון המעטה, בסיקור אובייקטיבי על המתרחש בישראל. זה קשה לעבוד איתם, אבל אנחנו לא מוותרים".
לוין נשמעת אופטימית ומלאת תקווה, אבל האמת שהגיעה לכנס בדיוק כשבקמפוסים בדרום אפריקה התחיל שבוע האפרטהייד הידוע לשמצה. "קל מאוד לשכנע בנרטיב האנטי-ישראלי, בעיקר אנשים שלא היו בישראל, ובמיוחד כשיש רוח גבית מכל מיני דמויות פוליטיות במדינה. אבל כאמור אנחנו נאבקים בנרטיב הזה והעובדה שנפגוש בכנס אנשים כמונו, שפועלים עבור ישראל, משמחת מאוד".
מה את מצפה שיקרה בכנס?
"אני משערת שנוכל לחלוק רעיונות וללמוד זה מזה. זה משמעותי מאוד עבורנו. הרי יש לנו חוויות דומות ואין ספק שהשיתוף בינינו יהיה חיובי, זו הרגשה שאנחנו לוקחים חלק במשהו גדול. אנחנו כבר לא בודדים במערכה".
"בשורה התחתונה", מסכם דניאל, "מטרת המשרד בכנס הזה ובכלל היא להיות "השדכן הפרו-ישראלי". אנחנו שואפים לתת פלטפורמה וסביבה מתאימה לכל הכוחות שפועלים בעד ישראל ברשת, ולאפשר להם למצוא מקומות שהם יכולים לשתף פעולה. אנחנו מספקים להם תנאים, ידע מקצועי, נטוורקינג ואטמוספירה מתאימה. יש להם את הבמה להציג את הקשיים שאיתם הם מתמודדים בעבודה היומיומית ולהציע פתרונות. אין לי ספק שהכנס יהווה קרקע פורייה לשיתופי פעולה משמעותיים, לשיתוף רעיונות ולקמפיינים גדולים בסדר גודל בינלאומי".
ערב הפתיחה החגיגי של הכנס יתקיים הערב, 12 במרץ, במעמד השר ארדן, כאשר המשתתפים יעבירו את המתרחש באירוע בלייב ברשתות החברתיות.