לאחר שפגעה בחוף המזרחי של ארצות הברית בסוף השבוע האחרון סופת פלורנס כבר נחלשה מעט, אולם התחזיות מתריעות כי צפויות להמשיך לרדת כמויות גשם גדולות שיוסיפו לגרום לשיטפונות מסוכנים והצפות. עד היום דווח בכלי התקשורת על לפחות 11 הרוגים, ביניהם אם ותינוק שנפגעו לאחר נפילת עץ על ביתם.
הסופה, שכבר אינה מוגדרת כהוריקן כרגע, מתקדמת בקצב איטי מעל חופי צפון ודרום קרוליינה, כשהיא מלווה בגשמים עזים שיצרו הצפות נרחבות עם מים בגובה של לפחות מטר. כמיליון תושבים נותקו מחשמל ומאמצי החילוץ נמשכים.
אחד מארגוני הסיוע הבולטים שנמצאים בשטח הוא ישראייד (IsraAID) – הפורום הישראלי לסיוע הומניטרי בינלאומי שפועל ב-18 מדינות ברחבי העולם. "זו לא הפעם הראשונה שאנחנו שולחים משלחת לארה"ב", מספר יותם פוליצר, המנכ"ל המשותף של הארגון, "כבר 4-5 שנים שאנחנו שולחים משלחת בכל פעם שיש אסון בסדר גודל כזה, מדובר בכ-14 סופות ואסונות בארצות הברית".
בישראייד נוהגים לשלוח לשטח צוותים מתחלפים בני 5-6 ישראלים שמומחים בטיפול באירועים רבי נפגעים, כך שלאזורים הפגועים מגיעים כחמישים איש לאורך כמה חודשים. הצוותים עובדים יחד עם ארגונים אמריקאים שעוזרים להם לרכז את חלוקת ציוד החירום ופינוי ההריסות מהבתים, כשמטרתם המרכזית היא לעזור לאנשים לחזור לבתיהם.
"תיאורטית, הארגון שלנו מסייע רק אחרי שמתרחשים אסונות כאלה", מסביר פוליצר, "אבל בעיר יוסטון, לדוגמה, שהוצפה כבר שלוש פעמים ועברה הוריקן קשה לפני כשנה, צוות הסיוע נשאר עד עכשיו כדי להכשיר את הקהילה המקומית לסייע לעצמה בהמשך. לעיתים מדובר גם בסיוע נפשי ותמיכה מורלית משמעותית, מעבר לסיוע הפיזי. זה סיוע לטווח ארוך".
ואכן, גם בסופה הנוכחית, ההערכות הן שהצוותים של ישראייד ישהו באזור צפון קרוליינה כמה חודשים יחד עם שותפים אמריקאים וגם סיוע משמעותי מהקהילה היהודית ששולחת המון מתנדבים שעובדים עם הארגון.
"כישראלים יש לנו הרבה ניסיון באירועים רבי נפגעים"
את צוותי הסיוע הישראליים אנחנו רגילים לראות חדשות לבקרים, בעיקר באזורים קשים כמו המזרח הרחוק, אפריקה ואפילו סוריה, אבל אצל רבים עשויה להתעורר השאלה מדוע מדינה חזקה כמו ארה"ב צריכה סיוע חיצוני מישראל. "לצערנו, כישראלים יש לנו הרבה ניסיון באירועים רבי נפגעים וניהול מערכי מתנדבים וסיוע", מסביר פוליצר, "בנוסף, מדובר בערך משמעותי של סולידריות. אנחנו לא עושים את זה כהסברה לישראל, אלא כדי לתת סיוע הומניטרי אמיתי, להראות את ההזדהות שלנו עם הנפגעים, ועדיין, יש מקומות שזו הפעם הראשונה שהמקומיים פוגשים ישראלים פנים אל פנים, וזה עושה את שלו".
לדבריו, האנשים שנפגעים באסונות כאלו נופלים לעיתים בין הכיסאות. "הממשלה לא תמיד מגיעה לזה, היא מטפלת בתשתיות כלליות כמו חשמל, מים, כבישים, אבל מה שחסר זה צוות מתנדבים מיומן שיעזור לאנשים שהבתים שלהם הוצפו או נהרסו בהוריקן לשפץ ולשקם אותם".
"אנחנו נשארים גם אחרי שנגמר פסטיבל הסיוע"
אם זה לא מספיק, גם באיי הפיליפינים מכה בימים אלו סופת הטייפון הקטלני מגנקוט, שכבר גבתה את חייהם של 25 קורבנות. פוליצר מספר כי בארגון ישראייד ערוכים במקביל לשני המוקדים. "בפיליפינים מערך הסיוע כבר יותר פשוט. מאז הטייפון הגדול יולנדה ב-2013, שנהרגו בו כמה אלפי אנשים, אנחנו נמצאים שם באופן רציף ופועלים לא רק בסיוע ושיקום ממוקד, אלא גם לטווח הארוך", הוא מסביר, "הכשרנו צוותים מקומיים של מומחים בטראומה וחקלאות, וגם הקמנו צוות ישראלי-פיליפיני שכבר נמצא שם בימים אלו ומתכנן להגיע לאזור האסון, אנחנו אפילו לא צריכים להטיס משלחת מהארץ. בגלל שמדובר באזור מועד לפורענות, חשוב אפילו יותר להכשיר את המקומיים".
לדברי פוליצר, כשמתרחשים אסונות בסדר גודל כזה, יש בדרך כלל סיקור גדול בתקשורת, שגורר אחריו תרומות ומתנדבים רבים, אבל אחרי כמה חודשים, כשהתקשורת עוברת לנושא אחר, התרומות והמתנדבים מתחילים להיעלם גם הם. "אני קורא לזה פסטיבל סיוע", הוא אומר, "מה שלא יודעים זה שהמקומיים נשארים וסובלים. התשתיות פגועות, האנשים חוו טראומה, איבדו את הבתים ולעיתים לקו גם בבעיות רפואיות ארוכות טווח. הבנו שלבוא לחודש-חודשיים זה לא משמעותי. ולכן אנחנו נשארים עם המקומיים ובונים תכניות ארוכות טווח. זו המטרה שלנו".