בינואר האחרון כבשה אפליקציית RightHear את מקדונלדס ישראל, והפכה את סניפי הרשת המקומיים ליחידים בעולם שבהם יכולים אנשים עיוורים ולקויי ראייה ליהנות משירות משמעותי מאוד – ניווט קולי שמכוון אותם בתוך הסניפים. עכשיו, לקראת סוף השנה, היא יוצאת בעוד צעד משנה מציאות עבור אותו ציבור, ומביאה לישראל כבוד בפעם השנייה, לאחר שהפכה רחוב שלם בתל אביב לראשון בעולם שמונגש במלואו לעיוורים ולקויי ראייה, בשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב.
בימים אלו הופך רחוב אבן גבירול, אחד מהרחובות המרכזיים ביותר בעיר, שבליבו נמצא גם בניין העירייה, לרחוב הקולי הראשון בעולם. במסגרת שיתוף הפעולה בין העירייה לבין אפליקציית RightHear הוטמעו לאורך הרחוב חיישנים חכמים, שבעזרתם מעניקה האפליקציה הנחיות קוליות שמסייעות להתמצא ברחוב בקלות. בעקבות הפיילוט המוצלח שהחל בחודש ינואר, בשבוע שעבר הכריזה עיריית תל אביב על השקת הפרויקט באופן רשמי.
RightHear, אפליקציה חינמית שנוסדה לפני ארבע שנים, היא למעשה פתרון הכוונה קולית לאנשים עם עיוורון, לקות ראייה וקשיי התמצאות, שמנחה אותם במילים במרחב הציבורי, במטרה לאפשר להם להתמצא באופן עצמאי. עד היום הונגשו כאמור סניפים ברשת מקדונלדס, ברשת "שופרסל", בבתי החולים מרשת "אסותא" ועוד. האפליקציה פועלת בסמארטפון של המשתמשים ברקע כל הזמן, וכשהם מגיעים לרחוב אבן גבירול, האפליקציה שולחת להם התראה קולית בשפה שהם בוחרים, שאומרת להם איפה הם נמצאים, מה יש סביבם ומה נמצא בקרבת מקום.
"הפרויקט הזה הוא בשורה, כי זאת הפעם הראשונה שאנחנו מנגישים רחוב", אומר עידן מאיר, מנכ"ל ומייסד שותף ב-RightHear, "לרוב כשמדברים על הנגשה במרחב הציבורי מתייחסים בעיקר לכיסאות גלגלים, אבל זו רק מוגבלות אחת. יש גם מוגבלויות קשות שלא רואים, מוגבלויות שקופות, כמו עיווריון ולקויות ראייה, וזאת פעם ראשונה שעירייה בעולם חושבת איך להפוך את המרחב העירוני לנגיש עבור האנשים האלו".
לאחר ש-RightHear פנתה לעיריית תל אביב והציעה להנגיש את המרחב הציבורי, הוחלט להתחיל עם רחוב אחד ולראות איך זה עובד. החשיבה הייתה לקחת נקודות עניין מרכזיות וחשובות לאורך הרחוב כמו צמתים, תחנות אוטובוס, האנדרטה בכיכר רבין ועוד, ולהטמיע בהן חיישנים חכמים, שבעזרתם יוכלו לקויי הראייה לקבל באפליקציה הנחיות קוליות שיסייעו להם להתמצא.
"תוך כדי עבודה הבנו שבתל אביב, שהיא עיר בינלאומית, זה יעזור לא רק לעיוורים, אלא גם לתיירים, שגם הן יוכלו להשתמש בפיתרון הזה ליד הנקודות הנגישות שלנו", מוסיף מאיר, ומציין שההנחיות הקוליות ברחוב אבן גבירול זמינות ב-9 שפות שונות, בהן עברית, אנגלית, ערבית, רוסית וצרפתית.
ומה הלאה? אתם מתכוונים להמשיך ולהנגיש עוד רחובות?
"מבחינתנו כן. היום הפתרון שלנו תומך ב-gps בכל מקום, אבל השאיפה היא לקחת רחובות ואזורים ראשיים במרחב העירוני שיש בהם יותר נקודות עניין ותעבורה של אנשים, ולהשלים אותם עם הטכנולוגיה שלנו במקומות שבהם ה- gpsלא מספיק, כדי להגיע לרמת דיוק גבוהה יותר ואינפורמציה רבה יותר בשביל ציבור העיוורים ולקויי הראייה".