משבר האקלים כבר כאן, ויותר ויותר אנשים בכל רחבי העולם מתחילים להבין ששמירה על הסביבה ואורח חיים ירוק הם לא מותרות או תחביב, אלא צורך של ממש. ובזמן שבכל רחבי העולם יוצאים למחאות נגד התנהלות מקבלי ההחלטות בנושא, כמה אוהבי סביבה וטבע ישראלים לא יכלו יותר לשבת יותר בחיבוק ידיים והחליטו לעשות מעשה עם השפעה מיידית ומתגמלת למען כדור הארץ – להתחיל כאן בישראל.
מייסדי עמותת ונטעת, שהוקמה לפני כחודש, הבינו שנטיעות לא יכולות להישאר מנהג נקודתי של ט"ו בשבט, ושמו להם למטרה לייער את העיר והכפר בישראל, ובהמשך גם את העולם. "בחזון שלנו, כשיצלמו ערים בצילומים אוויריים, הן ייעלמו מתחת לצמרות ירוקות", אומר אחד המייסדים, הגנן האקולוגי אביב בייליס-לרנר (30), "אנחנו רוצים לאזרח את נטיעת עצים. פעם זה היה עניין מקובל ופופולרי, אבל היום יש ניכור ופער בין האזרחים לעצים, מה שהוביל לאדישות מסוימת".
הכל התחיל בארגון "אקוטופיה", שמסייע לאנשים ליצור לעצמם סביבת חיים ירוקה בעזרת הקמת גינות, יערות מאכל, חצרות ובוסתנים, בנייה ירוקה ועוד. בייליס-לרנר וחבריו לארגון מצאו שהשטחים הנטועים באזורים המיושבים בישראל הולכים ומצטמצמים – והבינו כמה זה פוגע בנו. "מערכות שלמות בטבע יכולות לקרוס אם מוציאים חלק מהשותפים להן", הוא מסביר, "אם נוציא את הצפרדע מהביצה, גם הצפרדע תמות וגם הביצה. הגענו למצב שאפשר ללכת בתל אביב ולהישרף בשמש, ואפשר להרגיש את ההבדל כשנכנסים לשדרה עם עצים ונהיה נעים יותר, אז למה שלא כל העיר תהיה ככה?"
בייליס-לרנר וחבריו החליטו לצאת במבצע נטיעות, והזמינו את הגולשים בעמוד הפייסבוק של הארגון להשתתף כל אחד ככל יכולתו – לנטוע עצים, להפיק את אירועי הנטיעות, לתרום חלקת קרקע מתאימה, ללוות את האירועים בפן המקצועי, לתעד אותם ועוד. "הרעיון היה ליצור חוויה תרבותית סביב הנטיעות", הוא מוסיף, "פעם נטיעת עצים הייתה הרבה יותר פופולרית בתרבות, אבל היום זה נהיה יותר מסובך. אנשים כבר לא באים לנטוע את העצים אלא פשוט תורמים כסף לנטיעה. אנחנו עובדים בתיאום עם קק"ל, ורצינו להיות גורם ביניים, להנגיש את החוויה ולהזכיר לאנשים שיש להם זכות להתעסק בעצים ובנטיעות. מעין עבודה סוציאלית של עצים".
בעקבות הפרסום הציעו מאות אנשים את עזרתם, ותוך חודש וחצי הופקו יותר מעשרים אירועי נטיעות, שבהם ניטעו כ-250 עצים – שהפכו למעשה ליריית פתיחה. כשהיוזמים ראו את ההיענות הגדולה, הם החליטו להפוך את הפעילות המבורכת למנהג קבוע, וכך נולדה עמותת "ונטעת". "באחד מהפוסטים הבטחנו שעל כל שיתוף ניטע עץ בשנה הקרובה, ושיתפו אותו מעל 4,400 פעמים", מספר בייליס-לרנר בהתלהבות. בסוף ספטמבר, חודש וחצי אחרי תחילת המבצע, הם קיבלו את האישור הרשמי מרשם העמותות.
"הקמנו את העמותה מתוך צורך ממשי", הוא מדגיש, "זה אבסורד שכולם מחויבים לדעת מתמטיקה, אנגלית ולשון, אבל לא יודעים מאיפה הם מקבלים חמצן, צל וגשם. יש המון אנשים מודאגים שאכפת להם ממה שקורה לטבע, ואפשר לראות את זה במחאות. אנחנו פשוט מציעים משהו אקטיבי שאפשר לעשות כדי להשפיע על המציאות שלנו".
להפוך בתי קברות ליערות וגגות של קניונים לגינות
אבל מבחינתם זו רק ההתחלה. החבורה, שכוללת גם אדריכלית, מוזיקאית שמארגנת מופעים לילדים בטבע, מומחי בנייה ירוקה ועוד, חולמת בגדול ושואפת הכי גבוה שרק אפשר. "אנחנו רוצים שארגונים, חברות גדולות ועסקים יבואו לנטוע עצים באופן מאורגן, ואנחנו אפילו מציעים לאנשים להפיק חתונת נטיעות, יום הולדת נטיעות ועוד אירועי נטיעות. אם מישהו מתחתן – לנטוע עץ, אם נולד תינוק – לנטוע עץ", אומר בייליס-לרנר.
בינתיים, הקבוצה ייסדה גם חברת בנייה ירוקה קטנה, שעוסקת בבניית בתי בוץ, קירות ירוקים, מרחבים אקולוגיים חינוכיים ועוד: "בסופו של דבר, אנחנו רוצים להתפרנס מזה, לפתח כלכלה ירוקה ולאפשר לאנשים להתקיים מהעשייה החיובית".
בין השאר, היזמים רוצים לעודד עסקים ומקצועות ירוקים על ידי הקמת אתר שינגיש את מאגר המידע, המתנדבים והתורמים, ויעזור לחבר ביניהם בעזרת הטבות ומבצעים שינגישו את התרומה – מעין הדסטארט לעסקים ירוקים בלבד. "יש למשל מיזמים שקוראים להפוך את בתי הקברות ליערות, ובמקום מצבות לנטוע מעל הקברים עצים, יש עסקים שהופכים גגות של קניונים ומבנים ציבוריים למרכזים אקולוגיים עם סדנאות, ויש אפילו בית קפה שהוקם לאחרונה, שהוא גם משתלה אקולוגית שיקומית למתמודדי נפש. באתר שלנו החשיפה שלהם תגדל ותתרום לפעילות שלהם, במקביל למטרה המרכזית של ייעור השטחים", מסביר בייליס-לרנר, ומספר שהאתר מתוכנן לעלות לאוויר באופן סמלי בט"ו בשבט הקרוב.
"היום כולם מבינים ששמירה על הסביבה היא צו השעה, והתגובות שאנחנו מקבלים הם מטורפות", מסכם בייליס-לרנר, "פונים אלינו אנשים בכמות עצומה, וזה פשוט פותח את הלב. בתוך כל הפאניקה של מה שקורה בעולם, אנשים מצליחים לעשות עם עצמם משהו למען זה ומרגישים מעורבים. אנחנו מקווים שהמודעות תעלה והקהילה רק תלך ותגדל עם הזמן".