View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vollebak (@vollebak) on

לראשונה אי פעם, חברת ביגוד מצאה דרך בת-קיימא לייצר חולצות טריקו מסיבי עץ ואצות, שיוכלו להתכלות לגמרי בסוף דרכן בארון – הכירו את הסטארט-אפ הלונדוני Vollebak, שעיצב את חולצת Plant and Algae ("צמחים ואצות"), שאפשר פשוט לקבור בגינה – והיא כבר תתפרק מעצמה.

הבד של החולצה עשוי מסיבים של עצי אקליפטוס, אשור ואשוח ממקורות ברי קיימא, שנקצצו, פורקו לסיבים ונקלעו לחוטים. הדיו על החולצות עשוי כולו מאצות שהמעצבים גידלו  בביו-ריאקטור. "אנחנו מעבירים את המים מהביו-ריאקטור דרך פילטר, תהליך שמפריד בין האצות והופך אותן למעין משחת אצות", נכתב באתר החברה, "לאחר מכן מייבשים את המשחה בשמש כדי ליצור אבקה דקה, שמעורבבת עם חומר מקשר מבוסס מים כדי ליצור דיו אצות".

מכיוון שאצות לא יכולות לשרוד מחוץ למים, הן הופכות בהמשך לפיגמנט טבעי שדוהה לכדי צבעים שונים לאורך זמן. לכן, המעצבים מסבירים שהחולצות נראות שונות אחת מהשנייה, וצבעה של כל אחת מהן משתנה לאחר מספר כביסות.

"כשלובשים את החולצות האלו, הן מרגישות כמו חולצות טריקו רגילות. הן לא מתחילות להתכלות כשיוצאים לריצה או תולים אותן לייבוש", מסביר האתר, "הן זקוקות לפטריות, לחיידקים ולחום מכדור הארץ כדי להתחיל להתפרק, ומתחילות להתכלות רק כשקוברים אותן באדמה או שמים אותן בקומפוסט". כשאכן תחליטו להיפרד מהחולצה שלכם, ייקח לה בין 8-12 שבועות להתפרק ולהיעלם.

לפני שנה בחר מגזין טיים במוצר אחר של חברת וולבק - מעיל אטום למים שנטען סולרית וזוהר בחושך - בתור אחת ההמצאות הכי טובות לשנת 2018. כעת, החולצות החדשות שפותחו עשויות לספק פתרון חדשני לפסולת הטקסטיל, אחת מהבעיות הסביבתיות החמורות ביותר בעולם כיום.

לפי הסוכנות להגנת הסביבה של ארה"ב, כ-10.5 מיליון טונות של טקסטיל נשלחו למזבלות בשנת 2015, והיוו כ-7.6% מכלל הפסולת שנטמנה. דוחות קיימות אחרים מצביעים על כך שכדי לצבוע שני ק"ג של בד בלבד נדרשים בין 25-40 ליטר מים, כאשר תעשיית הטקסטיל משתמשת בכמעט 25 מיליארד ליטר מים בכל שנה – כמות מים של כ-10,000 בריכות אולימפיות.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Holistica (@holistica_network) on

אף על פי שהחולצות של וולבק נמכרות בימים אלו במחיר לא זול בכלל של 110 דולר לאחת, הרעיון של החברה עשוי להיות הצעד הראשון בדרך לעידן חדש של ביגוד ידידותי לסביבה.

"אנחנו הופכים את העץ לבד בתהליך ייצור אחראי מבחינה סביבתית בלולאה סגורה", נכתב באתר, "בפועל, המשמעות היא שיותר מ-99% מהמים ומהממיסים שמשמשים כדי להפוך את הסיבים לבדים חוזרים לשימוש מחדש או ממוחזרים". לדברי החברה, על פי דירוג MSI של Higg, שמודד את ההשפעה של ייצור ק"ג בד לפי מדדים שונים של פגיעה בסביבה כמו בזבוז מים, התחממות כדור הארץ ועוד, הציון של הבד שלה הוא 10, לעומת הציון של כותנה – 60. "המטרה הסופית שלנו היא להגיע לדירוג 0", נכתב באתר.