כנראה שמעולם לא חשבתם ככה על אחד מהמלחינים הגדולים בעולם, אחת הסופרות המפורסמות בעולם והמדען הידוע בעולם – בטהובן היה חירש, הלן קלר הייתה חירשת ועיוורת, וסטיבן הוקינג חלה בניוון שרירים. אותם אנחנו רואים בתור גיבורים, אבל זה רחוק מאוד מהדרך שבה אנחנו מסתכלים לרוב על אנשים אחרים עם מוגבלויות.
"אוכלוסיית הנכים והאנשים עם מוגבלות בישראל מוצגת בתקשורת מעט מידי ובאור חדגוני. אנשים בעלי מגוון מוגבלויות נכנסים כולם תחת סטיגמה חברתית אחת - 'קבוצת הנכים'", אומרת הדר אבישי, שעומדת מאחורי פרויקט "כל אחד יכול". כסטודנטית לתקשורת חזותית במכון הטכנולוגי חולון, היא החליטה לנסות לשנות את התפיסה הזאת בפרויקט הגמר שלה, ויצרה סדרת ספרי ילדים אינטראקטיביים שכתבה ואיירה בעצמה, שהגיבורים שלהם הם אנשים שהגיעו להישגים מעוררי השראה, למרות ואולי בזכות, כל הקשיים שעמדו בדרכם כאנשים עם מוגבלויות.
"סדרת הספרים מבטאת מגוון של מוגבלויות והישגים בתחומים שונים", מספרת אבישי על הספרים שמוצגים בימים אלו בתערוכת הבוגרים, "הגישה של הפרויקט הזה שונה, כי בניגוד לספרי הביוגרפיות לילדים שקיימים היום בנושא של מוגבלויות, הספרים שלי מציגים את הגיבורים דווקא מתוך החוזקות שלהם, ומראים את ההתמודדות עם המוגבלויות באופן אמיתי, רגיש ועוצמתי"
"הבנתי שאנשים שלא גדלו לצד המוגבלות ולא מכירים את התופעה מקרוב, מקבלים את כל הידע על הקבוצה שנקראת 'מוגבלים' מהתקשורת, שלרוב מייצגת אותם באופן שגוי וסטריאוטיפי", מסבירה הדר, "בקושי מראיינים נכים או מוגבלים, וכשזה כבר קורה, הריאיון הוא תמיד בצל המגבלה. זה מה שאני מקווה לשנות – לאדם נכה או מוגבל יש סיפור ואישיות, ולא רק מגבלה. הוא אדם כמוני וכמוך, שפשוט מתמודד עם יותר אתגרים בחיים".
הספרים שיצרה אבישי מציגים את הנכים כגיבורים, כשהמסר העיקרי הוא שאין מגבלות, וכל אחד יכול. "מטרת הסדרה היא להעצים אותם, ולהכיר אותם לילדים כדי להעלות כבר מגיל צעיר את המודעות לכך שקיימים אנשים כאלו וצריך להתייחס אליהם רגיל, כשווים", היא מסבירה. הספרים הם אינטראקטיביים, ומעבירים את הילדים חוויה בהתאם לתוכן – בספר על הוקינג אפשר לסרוק את העמוד בטכנולוגיה של מציאות רבודה ולחשוף קטעי אנימציה שממחישים את התאוריה שלו על היקום, בספר על בטהובן סריקת העמוד המודפס מגלה קטעי סאונד ממיטב יצירותיו, והספר על הלן קלר כולל איורים זוהרים בחושך, שממחישים איך זה מרגיש להימצא בחשכה ודממה, אבל עדיין לראות בעיני הרוח.
"זה בוער בי מאז שאני קטנה"
הפרויקט של אבישי נולד מתוך החוויה האישית שלה כאחות בכורה לאחות מיוחדת. "אחותי הקטנה אופיר היא ההשראה שלי לכל הדבר הזה, וכל הספרים מוקדשים לה", היא מספרת בגאווה, "אופיר נולדה לקוית ראייה, ובהמשך התפתחה אצלה לקות שמיעה. השילוב בין שתי הלקויות גרם לבעיות בריאותיות מורכבות שהובילו לעיכוב התפתחותי ולקשיים רבים".
לדברי אבישי, אותם קשיים לא עצרו את אחותה, שהחליטה להצטרף לחוג טניס של ילדים ללא מוגבלויות. תוך זמן קצר היא השתלבה בארגון הספורט הבינלאומי ספיישל אולימפיק לאנשים עם מוגבלויות, ייצגה את ישראל בתחרויות בחו"ל, ואף זכתה בהן בכמה מדליות זהב. "כל זה לא היה קורה אם לא הייתה לאחותי מוטיבציה אדירה ובלתי מוסברת להתאמן למרות כל הקשיים שלה, וזה מסביר על קצה המזלג למה היא ההשראה שלי", אומרת אבישי, "בשבילי זו שליחות להפיץ את הנושא, זה משהו שבוער בי מאז שאני קטנה, אלו הערכים שעליהם גדלתי".
לדברי אבישי, תהליך הכתיבה היה מורכב, ארוך ואינטנסיבי. "רציתי שהגיבורים של הספרים יהיו אנשים מוכרים. חקרתי הרבה, הכנתי רשימה של אנשים מעוררי השראה עם מוגבלות, והפרמטרים שעזרו לי לבחור בסוף את הגיבורים היו הקשיים שאיתם הם היו צריכים להתמודד, עד כמה הם תרמו לאנושות, והאם האספקט האישיותי שלהם הוא למרות המוגבלות או בזכותה. לבסוף הרשימה הצטמצמה לשלושה אנשים, שכמו אצל אחותי, המוגבלות שלהם לא הייתה מולדת, אלא נרכשה בגילאים שונים. זו הייתה עבודה מאוד מאתגרת לאורך כל הדרך – לבחור את האנשים, לערוך את החומר, לאייר, להוסיף סאונד ובמיוחד לכתוב את הסיפור בצורה שתגרום לילדים להזדהות".
בינתיים הפרויקט מוצג רק בתערוכת הבוגרים של המכון הטכנולוגי חולון, ומקבל לדברי אבישי תגובות מדהימות, גם ממשפחתה וגם מהקהל הרחב. "המשפחה שלי נפלאה ותומכת. גדלתי בבית פתוח ומקבל שבו ההורים מעודדים לדבר על הכל, ליצור ולהיות בעשייה. הם מאוד התרגשו מהספרים וכך גם כל מי שנחשף לפרויקט", היא מספרת, "כולם אמרו שאני מוכרחה להוציא את הספרים לאור. אמנם עוד לא הספקתי לחשוף אותם לילדים, אבל יש הרבה תכנונים להמשך, הוצאה בארץ או אפילו משהו בחו"ל, בתקווה להפיץ את הבשורה, שמוגבלות לא צריכה לעצור אותנו בכלום ושבאמת כל אחד יכול".