לכולנו יש בבית מוצרי אלקטרוניקה ישנים שאנחנו לא צריכים, ואם להודות באמת, רובנו לא טורחים לתקן אותם, וכשהם מתקלקלים פשוט זורקים אותם לפח. אבל עכשיו מתברר שהעצלות שלנו בעצם עשויה להשתלם – ואפילו לעשות טוב למישהו אחר.
בעמותת מל"י – מרכז לאזרחים יוזמים, החליטו לעשות מעשה וליזום פרויקט שכולו מבוסס על טהרת המיחזור, ובעיקר של אלו שאנחנו בדרך כלל לא חושבים למחזר. מדי חודש הם מזמינים את הציבור למחזר מוצרים שונים – ואת הכסף שהם אוספים תורמים לעמותות, בפרויקט מיוחד שזכה לשם "פרויקט מלאכים", שלדבריהם אין לו פירוש מיוחד, אבל אין מתאים ממנו.
"המטרה של כל הפעילויות של עמותת מל"י היא לתת מענה וסיוע לאזרחים שרוצים ליזום פרויקטים לטובת החברה", מסביר אלעזר סגל, מתנדב בארגון ומנהל פרויקט מלאכים בשנתיים האחרונות, "אנחנו מעניקים ליווי, ייעוץ, תמיכה טכנית ומשפטית, מפעילים קשרים, בקיצור – נותנים ליוזמים בית". תחת הגג הזה הוקם גם פרויקט מלאכים, ומאז, כבר חמש שנים, ימי האיסוף המיוחדים מתקיימים מדי חודש.
גם חפצים מקולקלים זה כסף
לדברי סגל, מטרת הפרויקט היא לעודד את הציבור למודעות למיחזור ולשמירה על סביבה יותר נקייה, אבל גם להפוך את המחזור למעשה טוב. "ברגע שהמיחזור מתורגם לכסף שמסייע לתמוך בפעילויות של עמותות אחרות, זה הופך את מעשה המחזור למבורך", הוא אומר. ההחלטה לאן הולכת התרומה היא של מי שהביא את המוצר למיחזור.
ביום שישי האחרון בכל חודש מגיעים מתנדבי העמותה לערים שונות ברחבי הארץ בשעות 10:00-14:00 ומקימים עמדות איסוף במיקומים מרכזיים. הפעם זה יקרה מחר (שישי, 30.11), כשהמתנדבים יגיעו לחיפה, ירושלים, תל אביב, מודיעין, ובפעם הראשונה גם לאשדוד.
לעמדות האיסוף אפשר להביא בקבוקי פיקדון ופחיות, וכן חפצים אלקטרוניים בכל מצב, תקינים או מקולקלים: טלפונים סלולריים, מטענים, מצלמות, מחשבים, שעונים, נגני מוזיקה ועוד, וסגל מספר שפעם מישהו אפילו הביא אליהם פטיפון עתיק. החפצים האלקטרוניים מועברים לשימוש חוזר או לתרומה לעמותה לבחירתכם, בעוד שמהבקבוקים מועברים לסופרמרקטים תמורת הפיקדון, שמועבר ברובו (70%) לעמותות, והשאר ולכיסוי הוצאות המיזם וקידום הפעילות.
ומה עם החפצים האלקטרוניים שכבר לא עובדים? "את המוצרים המקולקלים אנחנו מוכרים למעבדות כחלפים, הם משלמים לנו על הרכיבים והכסף הולך לתרומה", מסביר סגל, "אנחנו מעבירים את המוצרים גם לבתי ספר שמלמדים לתקן פלאפונים ומכשירים אלקטרוניים, והם מעבירים לנו תרומה כנגד".
"אלפי שקלים לעמותות שעושות עבודת קודש"
הפעילות של פרויקט מלאכים מתקיימת בשיתוף עם העיריות, שמסייעות לחברי העמותה להפיץ את הבשורה על יום המיחזור החודשי, וכך נוצר ולאט לאט מעגל של תורמים קבועים. "כמעט תמיד התורמים חוזרים וגם מביאים את החברים שלהם, אבל לצערי עדיין אין מספיק מודעות לפרויקט – יש לדעתנו ההיענות של הציבור לא מגרדת אפילו 10% ממה שהיינו יכולים לעשות אם הייתה יותר הסברה".
לדברי סגל, הקושי בהתרחבות הפרויקט מגיע גם מהמחסור בכוח אדם. "אנחנו כל הזמן מחפשים מתנדבים שיסכימו לפתוח נקודות איסוף חדשות בערים נוספות, כדי שנצליח למחזר יותר ולתרום יותר לעמותות". בנוסף, אנחנו מחפשים עוד פלטפורמות לפרסם את עצמנו ולהפיץ את הפעילות, ולכן מגיעים לאירועים שונים, לפסטיבלים וגם משתפים פעולה עם עשר חברות מסחריות שאוספות מהעובדים את מוצרי האלקטרוניקה שהם לא צריכים ומעבירות אותם אלינו במרוכז. לכל חברה יש אחריות תאגידית, אז יש להן אינטרס לשתף איתנו פעולה, ולכן אני שואף להגיע לעשרות חברות שייקחו חלק בפרויקט הזה ולא רק לעשר".
אלעזר מספר שבשנה האחרונה הצטרפו לפעילות שלהם שתי תנועות נוער ונוצר קשר גם עם כמה בתי ספר. "התקווה שלנו היא לגדול, להגדיל את המודעות, להרחיב את המעגלים ולהגיע למסה קריטית של אנשים שירצו להשתתף בפרויקט", אומר סגל.
אבל בינתיים, לצד השאיפה להתרחב ולעשות עוד, פרויקט מלאכים כבר רושם לזכותו הצלחות לא קטנות. "השנה אספנו מאה אלף בקבוקים ו-700 מוצרי אלקטרוניקה", מספר סגל, "בתרגום לכסף, קיבלנו מהמיחזור שווי של כעשרים אלף ש"ח שנרתמו לעמותות, וזה נפלא – גם עזרנו לשמור על איכות הסביבה, וגם הצלחנו להכניס עוד קצת כסף לעמותות שעושות כאן בארץ עבודות קודש".