ביקור בית: אם יש מקום אחד שבו תוכלו להעביר כמה שעות עם ילדיכם בחופשת הפסח ולהעשיר את הידע שלהם, זו התערוכה האימרסיבית של סלבדור דאלי אשר נפתחה השבוע בישראל. בשל השילוב עם מציאות מדומה, הקהל מעורב יותר - ועל הדרך מרוויח חוויה תרבותית.
לרגל התערוכה שמוקדשת לעבודותיו המוכרות של האמן, כתבת מערכת "גיא פינס", נוי גביש, טסה לראות את המקור בעיירת מגוריו שליד ברצלונה. שם, היא גם גילתה את הקשר של אחד האומנים הכי ידועים ומצליחים בעולם לישראל.
בעיירה לא רחוקה מברצלונה, ממקום מבנה מעוטר בצבעים עזים, לחמניות מוזהבות על הקירות והביצים הלבנות שמשגיחות על הכל מלמעלה - ומעידות על המתרחש בפנים. האמנות האייקונית שלו נמצאת בכל מקום ברחבי המבנה, חוץ מאלו שנרכשו או יצאו למוזיאונים הנחשבים בעולם.
לפני כשישה עשורים דאלי עיצב את המקום, שהפך למוקד עליה לרגל - ולא רק למבקרי מוזיאונים. שמו הוא שם נרדף לסוריאליזם, האמנות שמעל המציאות, כפי שאומרת מונצה אגר מנהלת "מוזיאון תיאטרון דאלי". "הייתה לו את היכולת לצייר החלומות שלנו, עבודות כמעט ריאליסטיות אבל עם אלמנטים פרובוקטיביים או אניגמטיים, אז כשאנחנו מסתכלים על ציור של דאלי אנחנו יכולים למצוא את התת מודע שלנו. הוא תמיד ביקש את מעורבות המסתכל, זה מאוד עכשווי, אנחנו מסיימים את יצירת האמנות במבטנו", היא אומרת.
דאלי הספיק הרבה ב-84 שנות חייו: ציור, פיסול, צילום ואפילו קולנוע. כ-1,500 יצירות רשומות על שמו, וביניהן ניתן למצוא סדרה שצייר בהזמנה בשנת 1968 לרגל ציון 20 שנה להקמת מדינת ישראל, "עלייה". "הזמינו מדאלי סדרה של תמונות בשם עלייה", מספרת אגר, "אז הוא למד את האיקונוגרפיה של ישראל ושילב עם האיקונוגרפיה שלו. דאלי הקדיש את חייו לאיקונוגרפיה שלו והעובדה שהוא שילב אומרת שהוא מאוד התעניין בסמלים של ישראל".
התמונות שהזמינה המדינה הצעירה מספרות בסדר כרונולוגי את סיפור העם היהודי ודאלי זרק פנימה את כל האייקונים המתבקשים: מגן דוד, ספינות מעפילים, דוד בן גוריון, המנורה מבית המקדש ועוד. כל זה מבלי להגיע לישראל. "הוא לא אהב לטייל", מספרת אגר. אמנם דאלי לא ביקר בישראל, אבל אשתו והמוזה שלו, גאלה, הייתה יהודיה שהיגרה מרוסיה לספרד.
מי שלא רואה את עצמו מגיע למקור, יוכל לפגוש את האמנות של דאלי בתערוכה המדוברת. אמנם לא היצירות המקוריות הן אלו שתלויות על הקיר, אלא וידאו ארט, אבל מדובר חוויה שבשנים האחרונות מנגישה את האמנות לקהל רחב יותר, ובעיקר צעיר - שיוכל לסייר בין 500 היצירות עם משקפי מציאות מדומה בשילוב של מוזיקה וציטוטים של דאלי.