מה אם היינו אומרים לכם שקיימת דרך לשפר באופן משמעותי את ביצועי המחשב שלכם, אפילו להכפיל את כוחו, מבלי להשקיע בו שקל אחד נוסף? לא מדובר בקסם, אלא בפעולה טכנית שעשויה לעתים להיות דווקא פשוטה למדי לביצוע. קוראים לזה ״Overclocking״, ואם אתם גיימרים ועדיין לא שמעתם על השיטה הזו, הגיע הזמן להכיר.

פורצים את הגבולות - בזהירות

הנה הסוד שמאחוריו מתגלית תורה שלמה: כמעט כל רכיב אלקטרוני המותקן בתוך המחשב, פועל בקצב איטי יותר מהמהירות המקסימלית אליה הוא מסוגל להגיע. לא מדובר בתעלול מרושע של יצרני הרכיבים, אלא בניסיון ״ללכת על בטוח״, ולדאוג לכך שלא יהיה כל סיכוי שאותו רכיב אפילו יתקרב למצב שבו הוא עשוי להיכשל בפעולתו או אף חלילה להתחמם יתר על המידה ולהישרף.

אם אתם מרוצים מביצועי המחשב שלכם, או לחלופין משתמשים בו לצורך ביצוע משימות עבודה קריטיות שלא יכולה ליפול בהן שום שגיאה, ברירת המחדל של היצרן תספיק בהחלט. רוב המחשבים הניידים היום, בוודאי מחשבי גיימינג כמו סדרת ה-OMEN של HP, מסוגלים לביצועים מרשימים ישר מהקופסה. אבל אם אתם זקוקים למעט יותר כוח, אפשר בהחלט למתוח מעט את הגבולות, ולגרום למחשב לפעול במהירות גבוהה יותר. כל עוד מודעים לסיכונים ויודעים כיצד להתמודד איתם, Overclocking יכול להיות תהליך בטוח למדי.

Overcloking על מחשב HO Omen X (יח``צ: HP, יחסי ציבור)
מחשב Omen X - נבנה במיוחד לאוברקלוקינג | יח``צ: HP, יחסי ציבור



ברוב המקרים, Overclocking מינימלי של רכיבים כגון המעבד הראשי של המחשב (CPU), המעבד הגראפי (GPU) או זיכרון העבודה (RAM) יספק ביצועים משופרים ללא תקלות מיוחדות, אם כי בטווח הארוך הוא עשוי לקצר את זמן חיי הרכיבים הללו (סביר להניח שתרצו להחליף את המחשב מסיבות אחרות הרבה לפני שזה יקרה). התהליך המפורט לביצוע Overcloking שונה מרכיב לרכיב וממחשב למחשב, אך לרוב חיפוש קצר בגוגל יספק מדריכים מפורטים לביצוע המשימה, ובהחלט לא נדרש תואר בהנדסת אלקטרוניקה על מנת לבצע אותה.

מחשבי ה-OMEN אותם הזכרנו קודם מגיעים עם תוכנה בשם Command Center שהופכת את המשימה לפשוטה במיוחד, ואף בודקת את הביצועים בכל פעם (Benchmark) כדי ליידע את המשתמש במצבו הנוכחי של המחשב.

Overclocking למתקדמים

אם אתם רוצים ללכת רחוק יותר, ולגרום למחשב שלכם לפעול הרבה יותר מהר, חייבים לקחת בחשבון את האפשרות כי המערכת תתחמם, וזקוקה לקירור יעיל במיוחד כדי להמשיך ולפעול. ישנם גיימרים שעבורם ההזדמנות הזו לנבור בקרבי המערכת היא סיבה למסיבה, והם נהנים להרכיב מארזים בעלי קירור אגרסיבי במיוחד – מאווררים עצומים, מערכות קירור מים, ואפילו מיזוג אוויר (!). בסיום המלאכה, כיף להיפגש בכנסים ולהציג לראווה את היצירה המושלמת בפני חובבי Overclocking נוספים.

אם אינכם מעוניינים להרכיב מחשב בעצמכם, או שאתם זקוקים לפתרון נייד שיוכל לשמש אתכם גם בלימודים או בנסיעות, זה ממש לא אומר שאתם חייבים להיוותר מחוץ למשחק. חלק מהפתרונות בשוק המיועדים לגיימרים לוקחים בחשבון תמיכה ב-Overclocking, ומאפשרים למתוח את הגבולות עד הקצה גם מבלי להשקיע בכך שבועות וחודשים.

סדרת מחשבי ה-Omen של HP נבנו במיוחד לצרכיהם של גיימרים, ועל כן הם מצוידים מלכתחילה במפרט מרשים – ומאפשרים Overclocking פשוט יחסית. מעל כולם בולט ה-Omen X, יצירת מופת גיימרית המיועדת להתחרות בביצועיה במחשבים שולחניים ולהציע לגיימרים את החבילה האולטימטיבית. המחשב הזה מצויד במערכת קירור מתקדמת ומהפכנית, לרבות תא קירור ייחודי שנועד לפזר את פליטת החום מרכיבי המחשב, ומאווררים חזקים במיוחד.

מתנסים ונהנים

ל-Omen X תכונות נוספות שהופכות אותו לחיית גיימינג מרשימה, עוד לפני שבכלל מנסים להגביר את ביצועיו. גם במפרט הבסיס שלו תוכלו לשחק ברוב המשחקים החדשים והתובעניים ביותר בשוק. אם אתם מוכרחים לשחק ברזולוציית 4K ובהגדרות הגרפיות המקסימליות (הנתמכת על ידי מסך 17 האינצ׳ של המחשב), תוכלו להתנסות ב-Overclocking ישירות דרך תפריט הגדרות החומרה, שכן מעבד ה-i7 של המחשב מגיע פתוח (״Unlocked״) לניסויים מעין אלו ולא נדרשת כל התחכמות בכדי לאפשר אותם.

הדרך ל-Overclocking מקסימלי עוברת בניסוי ובדיקה. בכל פעם מגבירים במעט את ביצועי המערכת, וממתינים לראות האם המחשב יציג הודעות שגיאה או יקרוס. ברגע שנתקלים בבעיות, מורידים את הרגל מהדוושה ומחזירים את רמת ה-Overclocking דרגה אחת לאחור, כלומר לרמה הגבוהה ביותר שבה המחשב עדיין פעל ללא תקלות. עם המחשב הנכון, אין סיבה שלא תצליחו לקבל ביצועים משופרים משמעותית בלחיצת כפתור, ממש כמו בימי ה-״טורבו״ העליזים של ראשית עידן המחשב האישי. בהצלחה!