רוסיה של פוטין בכותרות. רוסיה תמיד הייתה וסביר להניח שתמיד תהיה בכותרות. זו ארץ כה גדולה, מגוונת ומורכבת שאפשר לומר עליה בביטחון – זר לא יבין זאת. אבל זה לא אומר שלא נמשיך לנסות. עולים מרוסיה שהגיעו ממוסקבה או סנט פטרסבורג תמיד מתקבלים ביראת כבוד, מדובר בערים עתיקות עם מסורת מפוארת של תרבות, היסטוריה וקולינריה. ובדיוק כאן אנחנו נכנסים לתמונה. אוכל רוסי מגוון לפחות כמו האנשים שאוכלים אותו, החל מהמטבח המלכותי של הצארים עם ההשפעות הצרפתיות והאירופאיות, דרך התזונה הסובייטית הדלה וחדירת המאכלים מרחבי ברית המועצות לשעבר, אל המטבח העכשווי של היום שמשלב בין מסורת מקומית לבין השראה מהעולם והשפעת הגלובליזציה.
סנט פטרסבורג היא העיר השנייה בגודלה ברוסיה, אחרי מוסקבה. מיקומה הצפוני בגבול עם פינלנד תמיד הגדיר אותה כעיר כמעט מערב אירופאית, הן מבחינת הסגנון האדריכלי שלה, התרבות והקולינריה שהתפתחה בה, ויש המכנים אותה (ואנחנו כמובן ביניהם) פריז של הצפון.
לקראת הקיץ ולקראת מונדיאל 2018 שהולך להוביל המוני מבקרים לרוסיה, עשינו קפיצה קטנה לעיר הגדולה, אכלנו ושתינו וקיפצנו בשלג האביבי והכל כדי לאסוף בשבילכם המלצות לטעימות מסנט פטרסבורג. זאת עבודה קשה, אבל מישהו צריך לעשות אותה.
רוסיה הישנה והיקרה
מסעדת פלקין הממוקמת על שדרת נייבסקי שחוצה את מרכז העיר היא פיסת היסטוריה מקומית. גרסה מוקדמת של המסעדה נפתחה כבר במאה ה-18, במהלך השנים היא שינתה חללים ובעלים אך תמיד הייתה מקום תוסס ויוקרתי שכלל מסעדה שהגישה מאכלים רוסים עם השפעה צרפתית, אולם נשפים ובר מפואר. בעקבות מהפכת אוקטובר 1917 ותחת השלטון הסובייטי, המסעדה הולאמה ושימשה כקפיטריה לחברי המפלגה וכמרכז תרבות. כיום מדובר במסעדה שמושכת אליה מפורסמים מקומיים ובינלאומיים ומגישה, על פי כל כללי הטקס, מנות רוסיות מסורתיות עם טוויסטים עכשוויים. אם אתם מחפשים מקום להתרשם ולהרשים, המסעדה הזאת תנשוף בפניכם חנקן נוזלי ותעמיס על שולחנכם את מיטב הקוויאר המקומי, מנות בשר מלכותיות מארנבים ואווזים, מנקי חך תוצרת השף וחמוצים תפארת רוסיה. במסעדה הזו, תהיו צארים לערב אחד.
ואם בקלאסיקות עסקינן, גם מסעדת אידיוט (בהשראת ספרו של דוסטוייבסקי), הממוקמת על נהר הפונטנקה היפיפה, מגישה לאורחים שלה חוויה רוסית אותנטית של תרבות ואוכל. אווירה ועיצוב רוסי של סוף המאה ה-19 ותחילת ה-20, מנות רוסיות צמחוניות כמו ורניקי במילויים שונים, דגים מעושנים, פירות ים וכמובן חמוצים נהדרים. במסעדה גם שלל משחקי חברה שינעימו את זמנכם בליווי וודקה טובה או יין. המחירים לא זולים יחסית לסנט פטרסבורג, אבל בהחלט נגישים לכיס הישראלי.
אכלני כל העולם, התאחדו
כל מי שגדל בברית המועצות ירגיש ברשת הקפיטריות Stolovaya no. 1 כמו בבית, אוכל סובייטי טעים וזול (מאוד) שלוקח אותנו למסע בזמן, זמן שבו התורים היו ארוכים ודג מלוח היה המאכל הלאומי. תוכלו למצוא פה סלטים כמו אוליבייה וויניגרט, שלל מרקים כמו בורשט, סאליאנקה ועוד. דג מלוח ב"פרווה" (שוּבָּה), כוסמת, דגים ובשרים וכמובן פירושקי בשלל מילויים. ארוחה זוגית, עם שתייה, תעלה לכם בין 20-30 שקלים. מי אמר שלא היו דברים טובים בתקופת הקומוניזם.
ברשת המאפיות Pirogoviy Dvorik אתם חייבים לאכול פירוגי, מאכל רוסי מסורתי שקיימות לו אין ספור גרסאות אבל למעשה מדובר בעוגת בצק עם מילוי אפוי בתנור. המילויים משתנים כיד הדמיון אבל הקלאסיים הם כרוב, תפוח אדמה, ביצים עם בצל ירוק ועוף. ועוד לא הגענו למתוקים, אפשר לבחור בין פירוגי עם פירות יער שונים, תפוחים, אגוזים ועוד ועוד. לצד המאפים והקינוחים, תמצאו פה גם את הלהיטים הסובייטים וגם כאן, המחירים ברצפה והאווירה בשמיים.
במאפיית Pyshechnaya מגישים רק קינוח אחד, ואתם חייבים להגיע אליה במיוחד. איך תדעו שהגעתם? לפי התור. תקראו להן סופגניות, תקראו להן דונאטס או אפילו ספינג', כאן קוראים להן פישקי. מדובר בקינוח סובייטי אולטימטיבי, בצק חצי מתקתק חצי מלוח מטוגן רגע לפני ההגשה בליווי אבקת סוכר, תה, קפה או מיצים. זה כל הסיפור. אבל האנשים בתור לא טועים, זה טעים, זה חם, זה טרי, זה פישקי. פעם מאורות הפישקי היו מפגש תרבותי מין השורה הראשונה, כאשר צעירים וצעירות הגיעו לזלול, להתחמם, לפלרטט ולשמוח כשבחוץ מזג האוויר והמזג הפוליטי היו קשים מנשוא. אה, וזה זול מאוד מאוד.
כדי לספוג קצת אווירה עממית ולאכול דברים טובים במרכז העיר, כדאי לבקר בשוק סיניי, שוק שפעל בעיר עוד בימי הצאר, השתנה יחד עם התקופה והיום מציע שלל פירות, ירקות, נקניקים וגבינות לצד חמוצים שלא מהעולם הזה, שאם הייתה דרך להביא ארצה בלי שיסריחו את כל המזוודה ותא המטען היינו מביאות קילוגרמים מהם. יש פה גם דוכני מאפים מקומיים, בגדים ונעליים ממותגים (ומזויפים). בהחלט שווה ביקור אבל תנסו להתמקח על המחירים - כי הם נוסקים ברגע שיבינו שאתם תיירים.
כמו באמריקה
כמובן שבסנט פטרסבורג יש יותר מדג מלוח ופירושקי - למען האמת - יש פה הכל, יותר מבתל אביב כך נדמה. סטארבקס ומקדונלדס תקעו פה יתד כבר מזמן, עכשיו גם בתי הקפה האלטרנטיביים ורשתות הפאסט פוד מצטרפים למגמה העולמית ומזכירים לנו שבעידן האינטרנט, העולם מתחיל להיות מאד דומה, לטוב ולרע.
bglcafe הוא בית קפה קטן ומקסים על שפת נהר המויקה, חלונות שמשקיפים על נוף מהמם ועיצוב עץ חמים ונעים. גולת הכותרת פה היא הבייגלים, עם שלל תוספות, ממש כמו בניו יורק. תוכלו למצוא פה גם מנות חמות עדכניות, קפה מצוין ובירות בוטיק מקומיות. הפוקדים את המקום הם היפסטרים מתוקתקים שיגרמו לכם לשכוח שאתם במזרח אירופה. המחירים בינוניים.
הבר-בית הקפה ההיפסטרי I'm Thankful For Today ממוקם באזור הכי מגניב בסנט פטרסבורג, עם עיצוב מודרני ומזמין ומנות עכשוויות עם טוויסט מסורתי רוסי. גולת הכותרת בבר הזה היא הקוקטיילים. ברמן מזוקן ומקועקע יכין לכם קוקטייל מושקע וטעים בטירוף במחירים שלא ייאמנו. אנחנו שתינו בלאדי מרי משגע ב-12 שקלים. לצאת מפה פיכחים זה פשע.
להגיד שברוסיה אוכלים הרבה בשר זה האנדרסטייטמנט של המאה. כמעט ואין מרק, מאפה או סלט שלא דוחפים בו בשר כלשהו, לכן צמחונים יתקשו למצוא פה את המגוון אליו אנחנו רגילים בארץ. וטבעונים יצטרכו לשרוד על וודקה וחמוצים. פתאום זה דווקא לא נשמע כל כך רע. בכל אופן, יש כמה מסעדות ובתי קפה צמחוניים וטבעוניים שמציעים מטבח רוסי מסוג אחר. ב"אוקרופ" (שמיר) תמצאו מגוון גדול של מנות מבוססות ירקות, מסלטים מושקעים למנות עיקריות יצירתיות. הדגש כאן הוא על בריאות, כי כמה יכול לשרוד האדם על בצק מטוגן.
סנט פטרסבורג היא עיר משתנה, לא העיר של פטר המלכותית, לא לנינגרד האדומה וגם לא לגמרי העיר של הקפיטליזם הדורסני של פוטין, זו עיר שמשתנה מול עינינו כמו רוסיה עצמה. בשנים האחרונות הגירה מסיבית מארצות אסיה משנה את העיר, ממלאת אותה בכוח עבודה מחודש, בתיירים מן המזרח ובקולינריה מפתיעה. כזו היא רשת קוריאנה לייט שמגישה אוכל קוריאני מסורתי בהתאמה לחיך המערבי ובדגש על בריאות. תמצאו פה את להיטי המטבח הקוריאני – מרק הקימצ'י, קערות ביבימבאפ עשירות ירקות ובשר ומנה שסקרנה אותנו במיוחד, המבורגר שבמקום לחמנייה, מוגש באורז. ויש גם שלל גזוזים בטעמי פירות. גם פה הקהל צעיר ומעודכן והמחירים שווים לכל כיס.