כשהייתי ילדה בכל שבועות הייתה תחרות במושב - מי מקשט את הטרקטור שלו הכי יפה. הייתה ממש תהלוכה של הטרקטורים ואנשים היו משקיעים בטירוף. אחר כך היינו מתאספים כל המושב יחד, הבנות היו רוקדות עם זרי פרחים על הראש והבנים היו מפנקים אותנו בריקוד הטרקטורים. זה אולי נשמע מוזר אבל זה לגמרי אמיתי. אחר כך הייתה מתקיימת סעודת שבועות בבית העם, עם שולחן עמוס במאפים לשבועות שהביאו כל המשפחות, ואני הייתי לובשת שמלה לבנה חגיגית ומרגישה בעננים. מאז ומעולם אהבתי מאוד שמלות לבנות וזה נשאר איתי עד היום.
היום אנחנו נוהגים לחגוג את שבועות כל המשפחה יחד, בשולחן לבן עמוס פרחים וקישוטים, עם מאפים מלוחים כמו פשטידות וקישים, לזניה או קנלוני ממולא, פלטת גבינות משגעת, פירות מפוזרים ושיבולים, סלטים ומטבלים, בייגלה ירושלמי מאפה בית, שיהיה מה לטבול, וכמובן לקינוח שורה לא מביישת כלל של עוגות גבינה.
השבוע אני רוצה לעזור לכולכם להרכיב שולחן שבועות שווה, למעט החלק של הקינוחים שלו נקדיש מדור נפרד. מה להכין? מה לקנות? הנה, זה מגיע.
טיפים לפלטת גבינות
נכון שפלטות הגבינות תמיד נראות קטנות? אז לא, הן לא! את הגבינות מנשנשים עם ירקות ולחם, ותמיד תמיד נשארות גבינות בסוף הערב. למעשה אני לא זוכרת מתי פלטה שכזו נאכלה עד סופה - אז תשתדלו לא למדוד כמויות עם העיניים אלא ממש לשקול את הגבינות, ולא לצאת מפרופורציה. אצלנו, מכיוון שיש ילדים בשולחן החג, אני מחשבת בערך 70 גרם גבינה לאדם.
מה בפלטה?
פלטת הגבינות שלי תמיד תכלול גבינה לבנה קשה כמו בולגרית או פטה, גבינה עגולה רכה (גבינת עובש כמו ברי או קממבר), גבינה קשה כמו מנצ'גו, גאודה, גבינת תום, גבינת גרוייר או קשקבל (מאוד אוהבת את אלו המיובאות מטורקיה), גבינה צהובה רכה יותר כמו אמנטל, או פרוסות של טל העמק שהילדים הכי אוהבים עם החור, גבינה כחולה (רוקפור או גורגונזולה) וגבינה בסגנון צפתית.
מאפים מלוחים לשבועות – הגבינות שצריך שיהיו בבית
המזל של כולנו הוא שכשאופים מאפי גבינות מלוחים אפשר לשחק עם הגבינות, והעצה "לקחת שאריות של גבינות מהמקרר" היא באמת נכונה וטובה. כי בשונה מעוגות גבינה, במאפים מלוחים כמעט כל שילוב של גבינות יביא לתוצאה טעימה. אז שאף מתכון לא ישכנע אתכם לעשות סיבוב בכל העיר בשביל למצוא את הגבינה המדויקת שהוא מבקש, תרשו לעצמכם לשחק עם זה חופשי.
אילו גבינות כדאי שיהיו במקרר לפני שבועות? גזרו ושמרו: גבינה רכה כמו קוטג' או גבינה לבנה, גבינה בסגנון ריקוטה, תבור, טוב טעם או כנען, גבינה קשה כמו פטה או בולגרית, גבינה חזקת טעם כמו מנצ'גו, קשקבל, פרמזן, גבינת תום או גאודה, גליל של גבינת עיזים וכמובן שמנת לבישול או הקצפה (לא מתוקה) ויוגורט או שמנת חמוצה.
החלפות, החלפות, החלפות
כתוב במתכון לערבב ריקוטה עם גרוייר ואין לכם? תשתמשו בתבור או טוב טעם, או שתמירו אותה בקוטג' או גבינה לבנה, אפילו גבינת שמנת סבבה. כתוב קשקבל אבל יש לכם בבית רק פרמזן או מוצרלה? אין בעיה להחליף, וגם גבינה צהובה פושטית מהסופר תעשה את העבודה. כתוב בולגרית ולכם יש רק פטה עיזים? תבורכו. כתוב לערבב גבינות עם כוס חלב ובדיוק נגמר? יוגורט עושה אחלה עבודה. כתוב יוגורט ויש רק שמנת חמוצה? אין שום בעיה. גם עם אחוזי השומן אפשר כמובן לשחק - שום פשטידה או פאי לא יתחרבשו אם בשמנת יש 5% פחות שומן ממה שכותב המתכון התכוון.
מקווה שהבנתם את הרעיון: לפני שבועות עושים קנייה מרוכזת של הגבינות שציינתי למעלה, אפילו אם אין לכם עדיין מתכונים מסודרים, ואז אפשר לישון בשקט ואפילו לדחות לרגע האחרון את ההחלטה מה מכינים (שני מתכונים מיד). המקרר שלכם מוכן ומזומן לכל אתגר גבינות שיהיה.
גם בגזרת הבצקים, אין צורך להילחץ: כתוב בצק פריך ואתם לא מסוגלים להכין? תשתמשו בבסיס של עלי פילו, בצק עלים מוכן או אפילו בצק פריך מוכן שמוכרים היום בסופרים. כתוב בצק עלים והשגתם רק פילו או פילאס? אין בעיה, תעבדו איתם, המאפים שלכם ייצאו טעימים כך או כך. כתוב תבנית מלבנית בגודל מסוים ואין לכם בדיוק כזו? אל תהיו כבדים, לכו עם מה שיש לכם בבית, אל תרוצו לקנות עוד ועוד כלים שממילא אין לכם איפה לאחסן.
ומה מכינים עם כל הטוב הזה?
פשטידת פטריות ומנגולד בקלי קלות
ֿהמרכיבים (לתבנית עגולה לא מתפרקת בקוטר 26 ס"מ):
קופסת פטריות שמפיניון טריות, פרוסות עבה
4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
מעט שמן זית
חבילה של עלי מנגולד, חלוטים במים רותחים ומסוננים
3 ביצים גדולות
250 גרם גבינה רכה (ריקוטה/תבור/כנען וכד')
גביע (200 מ"ל) יוגורט, לא משנה איזה
2 שיני שום, כתושות
חצי כוס (120 מ"ל) חלב רגיל
3-4 כפות גבינה צהובה מגוררת (מוצרלה, קשקבל, צהובה רגילה או איזה שיש בבית)
שלושת רבעי כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
2 כפות קמח לבן רגיל
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-190 מעלות ומשמנים את התבנית.
2. מחממים במחבת מעט שמן זית ומקפיצים את הפטריות עם הבצל הירוק רק עד לריכוך קל. אל תהרגו אותם לגמרי.
3. מוסיפים את המנגולד ומסירים מהאש.
4. טורפים בקערה גדולה ביצים, גבינה רכה, יוגורט, שום כתוש, חלב ו-2 כפות גבינה צהובה מגוררת. מוסיפים מלח ופלפל שחור ומערבבים.
5. מוסיפים קמח ומערבבים היטב. מעבירים את הירקות פנימה ומערבבים מעט.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית, מפזרים את יתרת הגבינה הצהובה ואופים 45-50 דקות.
מאפה פילו גבינות ותרד
המרכיבים (לתבנית מלבנית 25 על 30 ס"מ):
6 עלי פילו מופשרים
שמן זית לשימון העלים (אפשר גם ספריי שמן)
למלית:
חצי גליל גבינת עיזים
250 גרם (מכל) גבינת תבור/כנען וכד'
125 גרם גבינה בולגרית, מפוררת
2 ביצים גודל L
4 כפות שמנת מתוקה או יוגורט
חצי כוס גבינת קשקבל, פרמזן או כל גבינה קשה אחרת, מגוררת
מלח
פלפל שחור
חופן עלי תרד טריים, קצוצים
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את כל הגבינות לתערובת אחידה ללא גושים. מוסיפים, מלח, פלפל שחור ואת עלי התרד הקצוצים ומערבבים.
2. מחממים תנור ל-200 מעלות.
3. פורסים עלה פילו על משטח נוח לעבודה ומברישים בשמן זית. מעבירים לתבנית, ואם השוליים נשארים בחוץ מקפלים אותם פנימה.
4. חוזרים על הפעולה עם שני עלים נוספים.
5. מברישים עלה פילו נוסף בשמן זית ומקמטים אותו, אבל לא לגמרי. מניחים אותו על העלים שבתבנית באופן מרושל. חוזרים על הפעולה עם שני העלים הנוספים. העלים המקומטים צריכים להיות מפוזרים בתבנית ולא צמודים זה לזה.
6. מוזגים את בלילת הגבינה על ובין כל עלי הפילו, ואופים 30-35 דקות, עד להזהבה.
עוד מתכונים של קרן אגם לשבועות:
בתיאבון!