העונה הקצרה, הצבע האדום, העובדה שהוא נראה קצת לא אמיתי והטעם האלוהי בביס הראשון של התות הנכון – כל אלה הופכים את התות לאחד הפירות הנחשקים שיש. כשהתחלתי לאפות התותים מיד נכנסו לעוגות ולקינוחים שלי, ובפברואר הייתי מוצאת את עצמי מחשבת אם התותים השנה יחזיקו עד פסח, כדי להכין קינוח עם תותים לחג. איכשהו בכל שנה נדמה לי שזמן התותים שלנו הולך וגדל בעוד קצת, וזה נהדר.
מאחר שגדלתי במושב יצא לי לאכול לא מעט תותים שנקטפו בשנייה שבה אכלתי אותם. זה היה מזמן, כשעוד הייתי ילדה, והתותים היו ממש מתוקים וטעימים. היום קשה לי לשחזר את הטעמים ההם, ולמרבה הצער אני נתקלת בהרבה תותים תפלים, מה שמבאס במיוחד בהתחשב במחיר שלהם.
אז מתי יש תותים? בין נובמבר (יקריםםםם) לאפריל, והמחיר מתחיל ב-20 שח לסלסילה (ויותר) בחודשים הראשונים ויורד עם הזמן ל-10. איך יודעים איזה תותים לקנות? קודם כל חפשו את אלו שמונחים בתחתית הסלסילה וודאו שהם לא נרקבים להם שם, כי התותים היפים שלמעלה לא תמיד מבשרים על הסלסילה כולה, וחוץ מזה - תריחו! כן כן, ממש עם האף. לתות יש ריח מתקתק ונעים, ואם אין ריח יש מצב שגם אין טעם.
עוד דברים שכדאי לזכור הם שלמרות שתותים גדולים הם יפים, דווקא הקטנים מתוקים יותר, והכי חשוב: שתות לא מבריק הוא תות לא טרי. וזה אומר שמהר מאוד הוא יירקב אצלכם בבית. חפשו רק את המבריקים.
מכיוון שחיי התות קצרים (נשמרים יום-יומיים במקרר), עדיף לרכוש תותים ביום שבו אתם מתכוונים להכין מהם קינוח. בטח אם מדובר בכזה ממשפחת הקצפת והתותים או עוגה עם תותים ללא אפייה. במקרה הזה אתם חייבים אותם טריים ויפים. לעומת זאת קראמבל תות, עוגות בחושות עם תותים וכמובן מחית או ריבת תות לקינוחים מסוימים יעבדו מצוין גם עם תותים עייפים.
מה שחשוב לשים לב אליו כשאופים עם תותים הוא שמדובר בפרי שמורכב רובו ממים, ולכן בזמן האפייה הוא מגיר כמות לא קטנה של נוזלים, שמשפיעה מאוד על המרקם הסופי. במאפים עם בצק פריך אני מנצלת את התכונה הזאת שלהם לטובתי – אני נותנת למאפה קצת לנוח, ואז הנוזלים נספגים בבצק וזה יוצא ממש טעים. בתותים קפואים עדיף לא להשתמש למאפים, כי המימיות שלהם עלולה להיות מוגזמת. מהם אפשר להכין סירופ (פשוט להרתיח אותם על האש עם קצת סוכר ולבשל עד שמסמיך).
ואגב אפייה עם תותים - לפני שנה, במהלך סדנת פיצות, יצא לי להכין ולאכול פיצה תות, שהתגלתה כאחת הפיצות הכי טובות שטעמתי בחיים. נחו עליה תותים בשילוב מושלם עם גבינה ורוטב בלסמי מצומצם, אז אם אתם בעניין של הרפתקנות אני מאוד ממליצה לנסות.
המלצה: מקומות טעימים במיוחד לקטיף תותים
לפני כמה שנים אמא של חברים הביאה לפיקניק קבוע שאנחנו מקיימים כל שנה קלקר גדול עם תותים. וואו, איזה תותים! מיד ביקשתי לדעת איפה היא משיגה תותים עם טעם כזה חזק וטוב, של תות אמיתי, אחרי שהתרגלנו לאכול תותים חסרי טעם, והיא סיפרה לי על תותלאנד - החווה שבה היא רוכשת את התותים ואפשר גם לקטוף לבד. מאז אני מבינה שבשביל תותים טובים שווה לעשות נסיעה, לקנות ארגז ולא להפסיק לאכול.
אלה ההמלצות האישיות שלי למקומות עם תותים מדהימים שאפשר לקטוף עם המשפחה:
תותלאנד של משק טל (ליד הוד השרון)
החממה בקדימה צורן
אורי תותים בחבל הבשור
רוח שתות, קצת אחרי חדרה
והמתכון: פאי תותים קל
המרכיבים:
לתחתית (תבנית עגולה או תבנית פאי בקוטר 24 ס"מ):
250 גרם פתי בר
100 גרם חמאה
למילוי:
כוס ריבת תות
250 מ"ל (מכל) שמנת להקצפה
כף אינסטנט פודינג וניל
3 כפות אבקת סוכר
חצי מכל (125 גרם) שמנת חמוצה 27%
לעיטור:
חבילת תותים שטופים, נקיים וחצויים
אופן ההכנה:
1. טוחנים במעבד מזון עם להב פלדה את הביסקוויטים והחמאה. מעבירים לתבנית ומהדקים היטב. מכניסים למקפיא.
2. מקציפים במיקסר שמנת מתוקה עם אבקת פודינג וניל ואבקת סוכר לקצפת יציבה. מוסיפים שמנת חמוצה ומערבבים במהירות נמוכה לבלילה אחידה.
3. מוציאים את תחתית הפאי מהמקפיא ובעזרת פלטה או ספטולה מורחים כוס ריבת תות על התחתית באופן אחיד. מעבירים את הקצפת מעל הריבה ומיישרים.
4. מסדרים את התותים במעגל חופף ומחזירים לצינון של לפחות שעתיים-שלוש לפני ההגשה.
5. מחלצים את העוגה מהתבנית ומעבירים לצלחת הגשה. אם רוצים מקשטים באבקת סוכר ומגישים.
>> ורולדה תותים שאנחנו פשוט מתים עליה
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!