צבעים הם עניין מרכזי בחיי. הלבוש שלי הוא בעיקר שחור, על כל גווניו: שחור בהיר, שחור כהה, שחור מט. אני מרשה לעצמי להיות מונוכרומטי בגלל שאני מוקף באנשים צבעוניים. פה ושם אני מתפרע עם קצת אפור ולבן. כך אני מרגיש בנוח. אבל באוכל אני אוהב צבעים: אני אוהב בורדו של סלק, אני אוהב כתום של דלעת, אני אוהב ירוק של כוסברה ואחד הצבעים האהובים עליי מכולם הוא האדום של האריסה.
אריסה היא בעיניי סוג של משחת פלא. היא טעימה עם קוטג', חומוס, עם תבשילי בשר ומרקים, והיא חלק מרכזי מהדג המרוקאי שלי. היא נפלאה בפני עצמה וגם כחלק מרכזי מתבשילים רבים. האריסה מגיעה אלינו מטוניס וקיימת בשתי וריאציות – אחת חריפה והשנייה מתוקה, כאשר מה משתנה הוא היחס בין כמות הפלפלים החריפים למתוקים.
פלפלי שושקה. מאבות היסוד של האריסה | צילום: באדיבות הקוסםלפעמים, בהפתעה, נופלים על ביס חריף במיוחד. במקרה כזה צריך לשתות חלב או לאכול פרוסת לחם, ולזכור שהכל עובר. בניגוד לאינסטינקט הבסיסי שלנו, שתיית כוס מים רק תגביר את תחושת החריפות. הקפסאיצין - שהוא החומר הגורם לחריפות - שמנוני ואינו מתערבב עם מים. למעשה, אלו רק עוזרים לו להגיע לאזורים נוספים בפה.
אני באופן אישי מכור לחריף, ויש לכך סיבה: אכילת חריף מעוררת את קצות העצבים בלשון, או במילים אחרות – צורבת ומכאיבה. המכונה המופלאה שנקראת גוף האדם מחפה על הכאב הזה בשחרור אנדורפינים, שמדכאים את הכאב ובשלב הבא מביאים לתחושה נעימה של אופוריה. ואם כבר מצאנו משהו שמספק לנו טיפת אופוריה בחיים האלו, ברור שהגוף מבקש עוד.
חוץ מחריפות טעימה, האריסה גם מאוד בריאה. הפלפל החריף עשיר בוויטמין C, תורם לחיזוק המערכת החיסונית, מטפל בדלקות גרון, מפחית תסמיני אלרגיות וסינוסיטיס, קוטל דלקות חניכיים ומטפל בכיבים וגזים במערכת העיכול. לקפסאיצין תרומה גדולה בהנעת הדם באזור המצח, ולכן הוא גם עוזר לשיכוך כאבי מיגרנות.
כל הגרעינים - החוצה | צילום: באדיבות הקוסםמתכון לאריסה ממכרת
המצרכים (לקילו וחצי):
100 גרם פלפל שושקה (כ-2 כוסות)
100 גרם פלפל שאטה חריף (כ-3 כוסות)
100 גרם שום טרי, קלוף (כ-30 שיניים)
25 גרם זרעי קימל (כף גדושה ועוד כפית)
20 גרם זרעי כוסברה (כף גדושה)
25 גרם שאטה חריפה טחונה יבשה (כף גדושה ועוד כפית)
35 גרם פפריקה מתוקה אדומה בשמן (2 כפות)
25 גרם מלח (כף גדושה ועוד כפית)
150 מ"ל חומץ 5%
1 ליטר שמן (חמניות, קנולה וכו')
אופן ההכנה:
1. עוטפים את הידיים בכפפות חד פעמיות. חוצים את פלפל השושקה בעזרת סכין קטנה וחדה ומוציאים את הגרעינים.
2. שוטפים את הפלפל היטב כדי לחלץ גרעינים שנותרו.
3. טוחנים את פלפלי השאטה בשלמותם בפולסים במעבד מזון, רק עד שמתקבלות חתיכות גדולות. מעבירים אותם למסננת ומערבבים ביד, כדי להוציא את כל הגרעינים. שוטפים היטב במים כדי לוודא שבשר הפלפל נותר נקי מגרעינים.
4. מעבירים את שני הפלפלים לקערה ומכסים במים. מניחים צלחת על הפלפלים כדי שיידחסו כלפי תחתית הקערה ולא יצופו למעלה. מניחים במקרר ל-12 שעות.
5. מסננים את המים וטוחנים את הפלפלים במטחנת בשר יחד עם השום הטרי.
6. טוחנים את זרעי הקימל והכוסברה.
7. מערבבים את התבלינים, החומץ והשמן עם הפלפלים הטחונים, ומתמכרים בכיף.
היידה אל תוך הפיתה. אריסה של הקוסם | צילום: באדיבות הקוסםהקוסם, שלמה המלך 1, תל אביב. 03-5252033. ראשון-חמישי 00:30-09:30, שישי 16:30-09:30, שבת מנוחה. כשר מרצון.
חפשו את הקוסם גם באינסטגרם: HAKOSEMOFFICIAL.