הכל התחיל בפלאפל. בחלומות הכי פרועים שלי (ואני יודע לחלום פרוע) לא שיערתי שאגיע עד הלום. אז איך הגעתי לפלאפל ולקוסם? בגיל 26 רציתי ללמוד עבודה סוציאלית. נסעתי לאוניברסיטת תל אביב כדי להירשם, וכבר בתחילת השיחה פקידת ההרשמה ביקשה "את הבגרויות והפסיכומטרי שלך בבקשה". ואני, מתוקף סיפור חיי עד לאותה עת, לא הייתה לי שום השכלה. למעשה, סיימתי רק את כיתה ו'. ניסיתי להתמקח על תנאי הקבלה, זה לא עזר.
עצרתי בבית הקפה הראשון שראיתי להתאוששות, הזמנתי אספרסו, ועוד אספרסו ועוד אחד. אולי זאת הייתה כמות הקפאין ואולי ההבנה שאני לא מוכן שסיפור חיי יהיה טרגדיה לדורות - אבל באותו רגע החלטתי שמגיע לי ללמוד. עוד באותו יום נרשמתי לתכנית של בגרות מלאה ופסיכומטרי, תכנית שאורכת כארבע שנים.
טוחנים הכל ביחד. כמה שיותר ירוק יותר טוב | צילום: באדיבות הקוסםגרתי לבד והייתי חייב להתפרנס, לשלם שכר לימוד ושכר דירה ולממן דייטים כושלים. חשבתי לעצמי שאם אפתח דוכן פלאפל קטן וטעים – אנשים יחזרו. הרי אנשים אוהבים פה פלאפל, לא? אז פתחתי. מכרתי פלאפל בבקרים ולמדתי בערבים (זה הרבה כדורי פלאפל והרבה שיעורי בית). סיימתי בהצלחה את הלימודים, וגם הקוסם התפתח יחד איתי.
היום אני כבר יודע שפלאפל זה חלק מהד.נ.א הישראלי. במהלך השנים הבנתי את העוצמה המטורפת שיש לכדורי הפלא הרותחים האלה. ילדים ומבוגרים, נשים וגברים, דתיים וחילוניים, מוסלמים ויהודים, נוצרים ובודהיסטים, עשירים ועניים - זה פשוט מטורף, כולם אוהבים פלאפל.
ההיסטוריה של הפלאפל מתחילה במצרים, שם הכינו אותו מפול. הכדור התגלגל והתגלגל וכשהגיע לארץ, אולי מפאת רגישות של חלק מהאוכלוסיה לפול, המירו אותו בגרגירי חומוס. לא הרבה יודעים, אך במנת פלאפל קיימים כל אבות המזון.
איפה נמצא הפלאפל הכי טעים בארץ? בזיכרון הילדות. בטעם והריח שגדלנו עליהם. אני, לשמחתי, זכיתי להיות זיכרון ילדות של ילדים אחרים, להיכנס להם לרגש ולאותו הביס שהם יזכרו כל החיים.
מוסיפים תבלינים. הנוסחה המנצחת של הקוסם | צילום: באדיבות הקוסםמתכון לפלאפל הקוסם
רכיבים (לקילו וחצי עיסת פלאפל, 60-70 כדורים):
600 גרם גרגרי חומוס יבשים
צרור פטרוזיליה טרייה
צרור כוסברה טרייה
2 בצלים
10 שיני שום
חצי פלפל חריף ירוק
רבע כוס מים
תבלינים:
30 גרם כמון טחון (כף וחצי)
20 גרם שומשום (2 כפות)
20 גרם כוסברה יבשה טחונה (כף גדושה)
10 גרם קצח (2 כפיות)
30 גרם מלח (כף וחצי)
1 כפית אספרסו שטוחה של סודה לשתייה
אופן ההכנה:
1. שוטפים את גרגירי החומוס, משרים במים ומשאירים במקרר למשך כ-12 שעות.
2. מוציאים מהמקרר, מסננים ושוטפים את הגרגירים.
3. טוחנים במטחנת בשר את החומוס יחד עם הפטרוזיליה, הכוסברה, הבצלים, השום והפלפל החריף.
4. מוסיפים את התבלינים והמים (כולל הסודה לשתייה) ומערבבים היטב.
5. יוצרים כדורים.
6. מטגנים בשמן עמוק.
הוא קוסם. ככה נוצרים זיכרונות ילדות | צילום: באדיבות הקוסםהקוסם, שלמה המלך 1, תל אביב. 03-5252033. ראשון-חמישי 00:30-09:30, שישי 16:30-09:30, שבת מנוחה. כשר מרצון.
חפשו את הקוסם גם באינסטגרם: HAKOSEMOFFICIAL.