* באדיבות הבלוג לא על החסה לבדה
למרות ההתנגדות העקרונית שלי ליום המנגל הלאומי, החלטתי שבמקום לזעוף על מה שאחרים עושים, יותר מועיל להציע אלטרנטיבה טבעונית ולהוכיח שמנגל טבעוני זה כיף וחגיגי לא פחות. התוצאות לפניכם.
המנות הוכנו עם שני סוגים של מרינדות:
מרינדה מספר 1 (לטופו)
1/4 כוס רוטב סויה
1/4 כוס מיץ תפוזים
2-3 כפות רוטב צ'ילי מתוק
1 כף שמן
1 כף מיץ לימון
2 כפות סילאן
1 שן שום כתושה
כמה טיפות שמן שומשום
מרינדה מספר 2 (לכל השאר. לכן צריך להכין הרבה ממנה)
1 כוס שמן זית
כמה שיני שום כתושות (במקרה הזה פרסתי גבעול של שום ירוק)
חופן נדיב מאוד של עלי תימין טריים
מלח לפי הטעם (אני ממליצה לשים בנדיבות)
קצת פלפל שחור
קצת פפריקה מתוקה
1-2 כפות סילאן
שיפודי טופו ובצל
המרכיבים:
1 גוש טופו
1 בצל סגול, חתוך לקוביות
מרינדה מספר 1
אופן ההכנה:
1. חותכים את הטופו לקוביות של בערך 1.5 ס"מ, מניחים במגבת נייר ומועכים קלות כדי להיפטר מהנוזלים. נזהרים לא לפורר את הטופו, אנחנו צריכים אותו מוצק.
2. מערבבים את קוביות הטופו בקופסה עם המרינדה והבצל הסגול, ומשהים במקרר ל-12 שעות לפחות.
3. לפני הצלייה מסדרים את הטופו והבצל על שיפודים. במהלך הצלייה מברישים את השיפודים במרינדה כמה שיותר, עד שהטופו מגיע למרקם שאתם אוהבים (אני הכי אוהבת אותו כשהוא רק מתחיל להיות צמיגי).
שיפודי ירקות
המרכיבים:
2 קישואים ירוקים כהים/צהובים
1 בצל סגול
חופן עגבניות שרי
סלסלת פטריות חורש ו/או פטריות שמפיניון קטנות
מרינדה מספר 2
אופן ההכנה:
1. חותכים ומשפדים את הירקות (אפשר להוסיף כל ירק שאוהבים. אם הוא קשה, מבשלים אותו קודם לריכוך חלקי).
2. במהלך הצלייה על המנגל מברישים את הירקות במרינדה כמה פעמים.
סטייק פורטבלו
המרכיבים:
פטריות פורטבלו גדולות, בשרניות וטריות – כמספר הסועדים, או כמה שרוצים
מרינדה מספר 2
אופן ההכנה:
1. מסירים את רגלי הפטריות.
2. מברישים את הפטריות בנדיבות במרינדה משני הצדדים, ומניחים על המנגל כשהחלק הפנימי (איפה שהייתה הרגל) כלפי מעלה. אחרי כמה דקות הופכים, ומשאירים לעוד 2-3 דקות או עד שהפטרייה מפסיקה להיות ספוגית והופכת לבשרנית. חשוב לא להרוג אותן לגמרי, שלא יהפכו לסוליה או יצטמקו לחלוטין.
המבורגר פטריות טבעוני
את ההמבורגרים הכנתי לפי המתכון המהמם של שרה הורניק – בורגר פטריות טבעוני. מומלץ להכין אותם מראש ולשים במקרר לכמה שעות בטעם הצלייה על הגריל, כדי לוודא שהם יציבים מספיק.
סלט חציל צלוי בטחינה
המרכיבים:
2 חצילי בלאדי
1/4 כוס טחינה גולמית (או יותר, למי שאוהב)
1 לימון עסיסי
2 שיני שום כתושות
מלח
שמן זית
אופן ההכנה:
1. מחוררים מעט את החציל במזלג וצולים על הגריל עד שהוא רך לגמרי.
2. פותחים את החציל ומוציאים את תוכנו בעזרת מזלג. קוצצים קצת בסכין, כדי שלא ישארו "שרוכים" מאורכים שקשה לאכול. מניחים במסננת ומניחים לכמה דקות, להגרת נוזלים.
3. מערבבים את החציל עם הטחינה, הלימון, השום והמלח. טועמים ומתקנים תיבול. אם צריך, מוסיפים טחינה או לימון. מזלפים שמן זית ומגישים.
סלט פלפלים צלויים
המרכיבים:
2-3 פלפלים (אני מאוד אוהבת את השושקה המאורכים, אבל אפשר בכיף גם אדומים/כתומים)
2 שיני שום כתושות
מיץ מחצי לימון (או יותר, אם אוהבים חמוץ)
מלח
קצת שמן זית
אופן ההכנה:
1. צולים את הפלפלים על הגריל בשלמותם, עד שהם רכים מכל הכיוונים וקצת שרופים.
2. מורידים מהאש ומסירים את הקליפה בסכין (כי זה חם מדי בידיים, אבל חייבים - אחרת הקליפה נדבקת לנצח נצחים). אפשר גם לסגור אותם בסיר או שקית, ואז הם יתקלפו בקלות.
3. פורסים את בשר הפלפלים לרצועות ומערבבים עם שאר המרכיבים.
תפוחי אדמה אפויים עם שום ירוק
אוקיי, אז תפוחי האדמה לא לגמרי קשורים, כי הם אפויים ולא צלויים על המנגל. אבל הם טעימים כל כך!
המרכיבים:
15-10 תפוחי אדמה קטנים אדומים (או 5 גדולים)
1 בצל סגול (אופציונלי, אבל לא ממליצה לוותר)
1-2 ראשי שום ירוק, חצויים לאורך
מרינדה מספר 2
אופן ההכנה:
1. מבשלים את תפוחי האדמה על קליפתם עד שהם רכים כמעט לגמרי. שוטפים במים קרים וחותכים לקוביות בגודל ביס. את הבצל הסגול חותכים לשמיניות (חצי לאורך, כל חצי לחצי, כל רבע לעוד חצי).
2. מניחים את התפודים, הבצל והשום בתבנית ומוסיפים כמות נדיבה מהמרינדה. מערבבים הכל בידיים כדי לוודא שכל המרכיבים מצופים בשמן המתובל.
3. מכניסים לתנור שחומם ל-200 מעלות במצב גריל בחלק האמצעי/תחתון של התנור, ואופים עד שהכל משחים ופריך (בין 20 ל-30 דקות, אבל כדאי לבדוק שלא נשרף).
4. מוציאים מהתנור, ממליחים עוד קצת, ומגישים.