בישראל, המטבח התאי הוא האהוב והפופולרי מבין כל מטבחי מזרח אסיה. כנראה שמשהו בשילוב בין חריפות חסרת פשרות, צבעוניות, פשטות וטעמים עזים מתחבר לטעם המקומי, ואם תוסיפו לכל אלה את העובדה שתאילנד היא יעד תיירותי פופולרי – אפשר להבין איך פאד תאי, סלט פאפאיה ובננה לוטי הפכו למנות שכמעט כל ישראלי מכיר.

בשנים האחרונות, אולי גם הודות ללא מעט סיפורי אהבה ישראליים-תאילנדיים, ההיצע התרחב והוא כולל גם לא מעט מנות אקזוטיות מאזורים ספציפיים, חומרי גלם חדשים וטעמים פחות מוכרים. המסעדות, הדוכנים ואפילו הפודטראקס התאילנדיים כבר כבשו את המדינה, ובשביל שלא תפספסו כלום - החלטנו לרכז סוף סוף את כל המקומות שצריך להכיר לרשימה אחת.

צפון

המחתרת התאילנדית

המחתרת התאילנדית נולדה, בהתאם לשמה, כדוכן קטן של אוכל תאילנדי שיואב צידון הפעיל בכניסה לחנות רהיטים פעמים ספורות בשבוע. שלוש ארבע מנות שהוכנו במקום, לנגד עיני הסועדים, הספיקו בשביל להפוך את הדוכן הקטן למה שהוא היום: מסעדה שהיא הסוד הלא ממש כמוס של פרדס חנה כרכור. בכניסה למסעדה יש גינה מסחררת חושים, הישיבה בחוץ על הדק היא חוויה הוליסטית ממש וכשתפתחו את התפריט תבינו מייד שמדובר על פנינה שמביני עניין ידעו להעריך, עם מנות כמו קרפלך סרטנים מושלמים (64 שקלים), סלט פומלה מעולה (68 שקלים), תמנון עם במיה תאילנדית ועוד.

ההגנה 1, כרכור. לא כשר

המחתרת התאילנדית, סלט פפאיה ירוקה (צילום: דניה ויינר, יחסי ציבור)
המחתרת התאילנדית, סלט פפאיה ירוקה | צילום: דניה ויינר, יחסי ציבור

טום יאם

טום יאם הוא פודטראק בן 4, שממוקם דרך קבע בגליל ומציע אוכל תאילנדי פשוט. הוא שייך לרועי בר זהר שמגיל 16 בישל במטבחים והמתין להזדמנות להכין את האוכל שבו התאהב במהלך הטיול שאחרי הצבא. התפריט של טום יאם מכיל רק 7 מנות, לא יקרות, אבל יש בו את כל מה שצריך: סלט טום יאם (35 שקלים), פאד תאי, קאו פאד ומנות על בסיס חלב קוקוס עם קארי אדום או קארי מסמן (35-45 שקלים למנה). הכול פשוט ונטול יומרה, בדיוק כמו ברחובות הסואנים של בנגקוק, רק באווירת קיבוץ.

שדה נחמיה 

טום יאם פוד טראק (צילום: ירון ושרון בר זוהר, יחסי ציבור)
טום יאם פוד טראק | צילום: ירון ושרון בר זוהר, יחסי ציבור

צ’אנג בה

צ'אנג בה הוותיקה היא מסעדת אוכל רחוב תאילנדי קטנה ומטריפה שממוקמת באזור הלוהט של העיר התחתית בחיפה. יש לה גם אחות באזור הייטק של יוקנעם ואחת נוספת בקריות, ושלושת הסניפים מתאפיינים בעיצוב צבעוני וצעיר ובאווירה סופר-פרנדלית לכולם. את המותג המוצלח הזה הקימו עידן ליפשיץ (יועזר בר יין, טוטו) וליאור גולן (הבעלים של מסעדת בלה). בתפריט של צ׳אנג בה תמצאו בעיקר מנות תאילנדיות טהורות ללא המרות והתאמות לקהל הישראלי, אבל כן יש בו מנות ילדים, שבדרך כלל קשה למצוא במסעדות תאילנדיות בארץ.
הנמל 23, חיפה | התמר 1, יוקנעם עלית | שדרות ירושלים 1, קריית ביאליק

צ'אנג בה תפריט חדש  (צילום: משה לוי,  יח"צ)
צ'אנג בה | צילום: משה לוי, יח"צ

התאילנדית בשוק

התאילנדית בשוק היא התוספת האחרונה לאזור השוקק של שוק תלפיות בחיפה. קטנטנה, מלאת פשטות ומסתתרת באזור פחות מוכר בשוק, מה שמוסיף לה קסם. בתפריט תמצאו מנות אהובות כמו פאד תאי עם עוף או טופו, סום טאם, לאפ גאי, טום יאם, קארי ירוק עם חצילים, בננה לוטי וטפיוקה עם פירות עונתיים. הכל עשוי היטב ומספק חוויה תאילנדית שתעשה לכם חשק לטיול באיים הקסומים של הממלכה.

לונץ 4, שוק תלפיות, חיפה

התאילנדית בשוק בננה לוטי  (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
התאילנדית בשוק - בננה לוטי | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

תאי מרקט רמות

במושב רמות שמעל הכנרת, בסופי שבוע בלבד, פועל המיזם התאילנדי של נעה אזולאי ובן זוגה אלם. הם הכירו כשעבדו יחד בדוכן ירקות תאילנדיים בשוק הכרמל ובקורונה התגלגלו לבישול מנות שנעה למדה בילדותה מהמטפלת התאילנדית שגידלה אותה. הפופ אפ שהפעילו בימי הקורונה תפס, והיום הם גם מגדלים 8 דונמים של ירקות תאילנדיים, הכי מהשדה לצלחת שיש. ההיצע של המנות משתנה מדי שבוע ותמיד כולל סלט, מנת ווק מוקפצת, מנת קארי ומנת אורז. כמו כן דיירי קבע בתפריט הם סלט סום יאם האהוב (עם או בלי שרימפס), פאד קפאו (64-66 שקלים) וקאו פאד (42-60 שקלים) שאהובים במיוחד על הילדים. לפעמים יש גם מנות כמו סלט נודלס ועוף יאם וון סן (46-52 שקלים) ומנת דג פלה פאד אנצ'אי (64 שקלים).

מושב רמות

תאי מרקט (צילום: נועה אזולאי, יחסי ציבור)
תאי מרקט | צילום: נועה אזולאי, יחסי ציבור

מרכז

בית תאילנדי

זוהי ככל הנראה המסעדה התאילנדית המוכרת ביותר בארץ, פעילה מ-1996 בניצוחם של יריב מלילי ואשתו התאילנדית לק סונן. מאז הפתיחה ועד היום שומרים פה נאמנות לטעמי המטבח התאילנדי האותנטי ללא פשרות, ותמיד אפשר לטעום כאן את המנות הכי פחות מוכרות, כאלה שתמצאו רק בכפרים הקטנים של צפון תאילנד. חלב הקוקוס נסחט במקום, הפפאיות הירוקות אורגניות, את הירקות מגדלים יריב ולק בעצמם ואת הקארי הם כמובן מכינים במקום מאפס. יש המון מנות מעניינות ומיוחדות בתפריט של המסעדה הזו, ביניהן מו יאנג - ברוסט בשר לבן קריספי חריף בטירוף (88 שקלים) ולביבות שרימפס בשם טוט מאן גונג (52 שקלים). צמוד למסעדה פועל חדר פרטי נסתר שבו עורכים ארוחות פרטיות לקבוצות קטנות.

בוגרשוב 8, תל אביב

בית תאילנדי (צילום: יהונתן בן חיים, יחסי ציבור)
בית תאילנדי | צילום: יהונתן בן חיים, יחסי ציבור

קאב קם

האחות הקטנה של בית תאילנדי היא למעשה בר שמציע חווית בילוי אחרת, עם מנות שרינג קטנות שמוגשות על הבר הארוך ומשלימות אחת את השנייה, ביניהן פילה חזיר כבוש בשום וסטיקי רייס, עטוף בבייקון מעושן; ונקניקיות חזיר מאיסאן כבושות בשום ואורז (38-56 שקלים למנה). סלט פפאיה מוגש במקום במגוון גרסאות ומנות האטריות עשויות מאטריות שמיוצרות במקום מאפס. בשבת יש פה גם בראנצ' צהריים עם שלל מנות מיוחדות.  

לינקולן 11, תל אביב

קאב קם - הכל ומהכל (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
קאב קם | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

‏Jai

ג'אי הוא התוספת החדשה למתחם הפודטראקס של בנייני עזריאלי - DNA. הוא התחיל לפעול ממש עכשיו ומגישים בו מנות גריל (יאנג), מרקים (טום), מנות מטוגנות (טוד), מנות קארי (גאנג), סלטים (יאם) ומוקפצים (פאד), שיחד ירכיבו לכם חווית "פתיחת שולחן" תאילנדית מסורתית. כדאי לנסות למשל את הקאו סוי – אסאדו בבישול ארוך עם אטריות ביצים בקארי צהוב. 59-74 שקלים למנה.

דרך מנחם בגין 132 (מתחם הפודטראקס), תל אביב  

מסעדת JAI (צילום: דמיטרי פומזן, סוכנות קרלה, יחסי ציבור)
מסעדת JAI | צילום: דמיטרי פומזן, סוכנות קרלה, יחסי ציבור

איוטאיה

במיקום מפתיע בתחנת דלק תמצאו את מסעדת איוטאיה הוותיקה. האווירה במקום תזכיר לכם את הטיול האחרון בתאילנד, והתפריט את טעמי סיאם האהובים, עם מגוון רחב של סלטים, נודלס, מנות מוקפצות בווק ורשימה אינסופית של מרקים תאיים, עם או בלי קארי (55-70 שקלים למרק).

מבוא קדם 12, הוד השרון

בננה לוטי, איוטאיה (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
בננה לוטי, איוטאיה | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

נאם

נאם היא מסעדה תאילנדית ותיקה בתל אביב ויש לה שני סניפים. התפריט של נאם מציע את כל הקלאסיקות של המטבח התאי: לאפ גאי (61 שקלים), סום טאם (43 שקלים), לאפ פלה (63 שקלים), פאד קא פאו (81 שקלים) ועוד, וגם מבחר שווה של מנות ילדים.

דיזינגוף 275, תל אביב | קינג ג'ורג' 84, תל אביב

מסעדת נאם  (צילום: אנטוליו מיכאלי)
מסעדת נאם | צילום: אנטוליו מיכאלי

טייגר לילי

בטייגר לילי (על שני סניפיה) תמצאו אווירה צעירה, עיצוב מדליק ותפריט שמציע את כל מה שחובה להזמין במסעדה תאילנדית, אך גם מנות קצת פחות שגורות כמו למשל לביבות שרימפס עם רוטב צ'ילי (54 שקלים), נתחי אווז בטמפורה מוקפצים ברוטב צדפות (69 שקלים) ודניס שלם ממולא בעלי כפיר ליים, למון גראס וגלנגל (122 שקלים).

הברזל 32, תל אביב | קלמן מגן 3, שרונה מרקט, תל אביב

טייגר לילי (צילום: אפיק גבאי)
טייגר לילי | צילום: אפיק גבאי

סקון נקון

סקון נקון היא סודם הכמוס של פודיס מראשון לציון, ולא רק משם. את המסעדה הזו פתח דני שקד יחד עם אשתו התאית רותיארת (או פשוט רותי), שמגישה ממטעמי המטבח של פרובינציית סקון נקון שבצפון-מזרח תאילנד, שם נולדה. המקום קטן ואינטימי מאוד ובתפריט שלו יש לצד המנות המוכרות גם מנות קצת יותר מיוחדות כמו קארי פאננג בקר (70 שקלים) או פאד סי יו שרימפס עם אטריות רחבות.

רוטשילד 119, ראשון לציון

סקון נקון ראשון לציון סלט פפאיה (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
סקון נקון ראשון לציון - סלט פפאיה | צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

אונאאומה

המסעדה הזו היא כנראה הסיבה הכי טובה להגיע לרחוב קרליבך בתל אביב, ואם הגעתם – תקוו למצוא שולחן פנוי כי מדובר במקום מיניאטורי. בתפריט (שמגיע לטלפון אחרי שסורקים קוד): סלט סום טאם עם שרימפס (48 שקלים), גאי טור קאט יאם – כנפי עוף מטוגנות בציפוי קראנצ'י (46 שקלים), תבשיל קוטיאו קוטה עם איטריות ובקר (68 שקלים) ובגזרת הקינוחים בואה לוי - גרסה מרעננת לקינוח הקלאסי של מנגו, סטיקי רייס וחלב קוקוס שכאן מוגש בתור כדורי אורז עם שומשום קלוי מעל (36 שקלים).

קרליבך 15, תל אביב

התאילנדית בסמטת סיני

התאילנדית ההיפסטרית של הרשימה – בעיקר בזכות המיקום, במתחם השוקק של בית הכנסת הגדול (וגם בזכות העובדה שהיא היחידה ברשימה עם עמדת DJ) . העיצוב לקוח משווקי האוכל של תאילנד ויש במסעדה גם בר, אבל גולת הכותרת כאן היא ללא ספק החצר היפה בעלת 100 מקומות הישיבה. התפריט בנוי ממנות שרינג המוגשות למרכז השולח ושימו לב, זהו אחד התפריטים היותר חריפים, אז אם אתם מאוהבי הז'אנר - הגעתם למקום הנכון.

הר סיני 1, רחבת בית הכנסת הגדול, תל אביב

התאילנדית בסמטת הר סיני נפתחת לאירועים (צילום: יפית שמחה, יחסי ציבור)
התאילנדית בסמטת הר סיני | צילום: יפית שמחה, יחסי ציבור

איסאן

המסעדה הזאת נקראת על שם מחוז בצפון מזרח תאילנד והאוכל בה במידת חריפות שפחות מתאימה לבעלי לב חלש. המקום שייך לפריה סקולווראפאט, שבסך הכול רצתה אוכל כמו בבית, וזה בדיוק מה שהיא מגישה: אגרולים פריכים, סלט פפאיה עם שרימפס והנאם טוק המפורסם עם נענע ובצל ירוק, וגם מנות מוכרות פחות כמו כדורי טפיוקה ממולאים בבקר קצוץ (38 שקלים) ותבשיל גאווי טיאו על בסיס ציר מרק אטריות שעועית עם כדורי עוף (62 שקלים).

רבי עקיבא 22, שוק הכרמל, תל אביב

גברת קוטייאו

בלב אזור הקצביות של שוק הכרמל ממוקמת אחת המסעדות התאילנדיות המיוחדות בארץ. המקום נראה כמו מסעדת פועלים ובה מתמחים במנת קוטייאו - מרק עם אטריות אורז או חיטה, ירקות וטופינג, ששוחים בציר עשיר מאוד ומלא טעמים. יש במסעדה גם כד חרס מיוחד בו מכינים עופות צלויים בשיטה תאית מסורתית. המלצה שלנו: הזמינו חצי עוף צלוי (35 שקלים), וון טון - כיסונים דקיקים מאודים ומעולים במילוי שייטל קצוץ עם ציר עוף ורוטב צדפות (48 שקלים), תוסיפו לזה סלט פומלה עם בייקון (46 שקלים) ואת מנת הדגל – מרק קוטייאו! מבטיחים לכם שארוחה תאילנדית כזו עדיין לא אכלתם בישראל.

יום טוב 1, שוק הכרמל, תל אביב 

קוטייאו פט גברת קוטייאו שוק הכרמל (צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako)
קוטייאו פט גברת קוטייאו שוק הכרמל | צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako

דרום

 רונג׳אן

אחת המסעדות התאילנדיות האהובות בארץ שהיא גם היכל התהילה של אישה אחת: רונג׳אן, שהגיעה לארץ מתאילנד בעקבות האהבה. המקום נראה כמו מסעדת פועלים בבנגקוק, עם מפות ניילון על השולחנות ותפריט עם תמונות המנות, והמחירים זולים בהרבה מכל מה שתמצאו במסעדות תאילנדיות אחרות בארץ. בזמן שרונג'אן מג'נגלת עם הווקים במטבח, אבי, בעלה, אחראי על האירוח והאווירה. האוכל כאן פשוט, המבחר אדיר והמנות ענקיות. נסו מרק עוף בקארי (25 שקלים) או מרק טום יאם ענק שמגיע בכלי הגשה מיוחד (60 שקלים) ואל תוותרו בסיום הארוחה על הבננה לוטי הכי נאמן למקור שאפשר למצוא בארץ, ממש כמו בדוכני הרחוב בתאילנד.

מקס נורדאו 24, אשדוד

פאד תאי, רונג'אן (צילום: גיל גוטקין)
פאד תאי, רונג'אן | צילום: גיל גוטקין

המטבח של פריי

פריי ובעלה שחר מפעילים פודטראק תאילנדי בערבה מזה שלוש שנים. לפני שהקימו את הפודטראק פריי הייתה מארחת בביתם לארוחות תאילנדיות וגם העבירה סדנאות בישול תאילנדי. היום במסעדה הניידת שלה אפשר להזמין סלט פפאיה, פאד תאי, סטיקי רייס, אגרול, מרק טום יאם ופאד קה פאו. לפעמים פריי מכינה גם מסמאן קארי ומנות בשריות מיוחדות (15-50 שקלים למנה). המיקום של הפודטראק משתנה מדי יום ועל מנת לעקוב אחריו פשוט תבדקו בפייסבוק.

המטבח של פריי, צופר, 052-3666832

המטבח של פריי (צילום: משפחת שחר, יחסי ציבור)
המטבח של פריי | צילום: משפחת שחר, יחסי ציבור

קו תאי

קו תאי, האחות התאילנדית של קבוצת קמפאי, נפתחה לפני שנה וחצי ברחוב הבילויים של העיר העתיקה של באר שבע. התפריט מציע הברקות דוגמת "שולחן תאילנדי": מבחר מנות קטנות שכוללת בין היתר יאם סום ולאפ קאי טוד - כדורי עוף עם עשבי תיבול (156 שקלים לשולחן טעימות).

סמילנסקי 23, העיר העתיקה, באר שבע

קו תאי מבית קמפאי שולחן פתיחים תאילנדי  (צילום: גליה אבירם,  יח"צ)
קו תאי מבית קמפאי שולחן פתיחים תאילנדי | צילום: גליה אבירם, יח"צ

התאילנדית בבני ראם

המסעדה הזו ממוקמת בחצר ביתם של זוג תאילנדי-ישראלי, נעמה (נאט) ואילן, והיא נפתחה, איך לא, בעיצומו של משבר קורונה. אפשר להגיע לכאן רק בהזמנה מראש, ואז מול נוף פתוח לשדות ועם מוזיקה תאילנדית ברקע תוכלו ליהנות מאוכל תאי ביתי כשר בגרסאות כפריות שלא מגישים במסעדות בארץ, למשל - קציצות תאילנדיות מחזה עוף, קארי אדום, שעועית וקפיר ליים (43 שקלים ל-5 יחידות), נקניקייה תאילנדית בייצור עצמי מבקר, גלנגל, קפיר ליים וקארי אדום (43 שקלים) וסלט יאם וונסן עוף או טופו חם, אטריות שעועית, פטריות ומלא ירקות (54 שקלים).

הקורנית 18, בני ראם

תאילנדית בראם (צילום: שירן כהן שי , יחסי ציבור)
התאילנדית בבני ראם | צילום: שירן כהן שי , יחסי ציבור