בתרבות האוכל הים-תיכונית שלנו סלט הוא מנת צהריים לגיטימית לחלוטין. זה בריא, מזין, קל, מתאים למזג האוויר, ומיטב השפים המקומיים דואגים לשלב בתפריטים שלהם סלטים מגוונים ושווים. מצפון ועד דרום, אלה האפשרויות הכי מעניינות, מקוריות וטעימות לסלטים שהם מרכז הארוחה.
צפון
- סלט טאבולה במגדלנה
במסעדתו של השף יוסף (זוזו) תנא מגישים אוכל גלילי עדכני עם נגיעות של פיוז'ן, ובתפריט בולטים שלושה סלטים מיוחדים, שמכניסים לצלחת אחת את כל מה שטעים בגליל. הפייבוריט שלנו הוא סלט טאבולה נוסח מגדלנה שמורכב מלקט עשבים קצוצים, קינואה (שמחליפה את הבורגול המוכר), סוכריות דלעת, שברי פיצוחים וקרם לאבנה שמייצרים במקום. 64 שקלים.
מתחם צומת מגדל, כביש 90, מגדל - סלט פטוש בפוקצ'ה
במסעדה הוותיקה שממוקמת במתחם מסחרי ליד קריית שמונה מוגש סלט פטוש מהמיוחדים שטעמנו. יש בו גבינת שנקליש סורית, קרעי לאפה קראנצ'ית, עלים ירוקים, עגבניה, מלפפון בייבי, פלפל טינקרבל, בצל, ירוקים, זיתי קלמטה ושקדים קלויים, וכל זה בתיבול מפתיע של ויניגרט תפוחים, סומק וזעתר. 60 שקלים.
הגושרים 99, מתחם גן הצפון
מרכז
- סלט קיסר בדולצ'ה
בטרטוריה המשפחתית של דולב אללי ומורן שקוף מצאנו את סלט הקיסר המושלם. מדובר בסלט קלאסי וכיפי, מה שהופך אותו לחבר קבוע בהרבה תפריטים של הרבה מסעדות, אבל הקיסר של דולצ'ה הוא משהו מיוחד: הר של מיקס לבבות קיסר וליטל ג'ם רעננים, קרם פרמזן, בצל סגול, קראמבל לחם ואגוזי לוז. 65 שקלים.
המסגר 1, ארעננה - סלט שגית בדה סטריטס
כבר 16 שנה מוגש בקפה דה סטריטס סלט אחד מפואר במיוחד, כזה שחוזרים בשבילו שוב ושוב. קוראים לו סלט שגית, ויש בו סלק, גזר, חסה, אגוזים, עגבניה, בצל סגול ופטה. מדובר בסלט גדול ומשביע שיכול לסגור לכם את הפינה של הרעב לחצי יום לפחות, והפתעה משמחת מגיעה מכיוון המחיר, שלא חוצה את רף ה-60 שקלים על אף גודלה של המנה: 58 שקלים.
קינג ג'ורג' 70, תל אביב - סלט קיסריה בגורדוס
מסעדת גורדוס ידועה במנות המוגזמות והמושחתות שלה, והם שומרים באדיקות על אותו עיקרון מנחה גם כשמדובר בסלט. קיסריה הוא הטייק אוף שלהם לסלט הקיסר הקלאסי, ואנחנו לא מגזימים כשאנחנו אומרים שמדובר בסלט ענק בקטע משוגע ממש. יש בו עלי חסה אייסברג, בצל סגול, עגבניות שרי, עוף מתובל בטריאקי, קרוטונים פריכים וים רוטב קיסר. 68 שקלים.
שדרות ירושלים 222, פארק פרס, חולון - סלט טחינה עגבניות M25
מדובר במסעדת בשרים הכי בשרית שאפרת לדמיין, ובכל זאת – לא יכולנו להשאיר את סלט הטחינה-עגבניות המפורסם שלה מחוץ לרשימה. לא מדובר על סלט ענק שיכול להחליף ארוחה, אבל זו חד משמעית הגרסה הכי טעימה שנתקלנו בה לסלט עגבניות. מה שהופך את הסלט הזה לטעים כל כך זה החיתוך המושלם, העגבניות האדומות והבשלות, הכמות המדויקת של הצי'לי וכמובן - רוטב השום המפורסם של המסעדה, שמגיע מעל. תוסיפו את הטחינה הקטיפתית המושלמת שמגיעה לצד הסלט יחד עם פיתות עבות, והנה סגרנו לכם פינה של ארוחה קלה. 35 שקלים.
סמטת הכרמל 30, שוק הכרמל, תל אביב | ברודצקי 15, תל אביב - סלט ברזל בסרפינה
בסרפינה האיטלקית נתקלנו בסלט גדול, מרשים ומיוחד בעל השם המוצדק – סלט ברזל. יש בו עשבי תיבול קצוצים, עדשים שחורות, קולרבי, כרובית, אגסים, גבינת גורגונזולה פיקנטית ושקדים קלויים, שמתחברים לביס מושלם ובריא במיוחד. 62 שקלים.
איינשטיין 10, תל אביב - סלט "נאם טוק מו" בקאב קם
בבר של מסעדת בית תאילנדי מגישים סלטים מיוחדים שמתאפיינים בטעמים עזים ושילובים מפתיעים. הבולט מכולם הוא ללא ספק סלט "נאם טוק מו". למעשה, הסלט הזה נראה יותר כמו מנה להרכבה עצמית; כל המרכיבים מונחים זה לצד זה על הצלחת, ומה שהופך את העסק לסלט – הוא שביחד הם יוצרים ביס מושלם. על הצלחת תפגשו ברוסט חזיר צלוי על הגריל (או נתח קצבים צלוי) בתיבול איסן, נענע, כוסברה, בזיל תאי, קאו קואה (שזה בעצם מין אורז טחון ומטוגן) ובצל. 82 שקלים.
לינקולן 11, תל אביב - "יאם פלה פו" בבית תאילנדי
סלט אחר מאותו בית יוצר הוא ה"יאם פלה פו" של בית תאילנדי. זה סלט לא גדול (יחסית לסלטים אחרים שמוזכרים פה) אבל הוא אחד המיוחדים, ואפשר לטעום אותו רק בבית תאילנדי. מדובר על מצע של פילה לברק אוורירי ופריך קצוץ דק ומטוגן, ומעליו תערובת של מנגו ירוק או תפוח עץ ירוק (תלוי בעונה), בצל סגול, צ'ילי יבש, בוטנים וסלרי. 78 שקלים.
בוגרשוב 8, תל אביב - סלטוש ב-JAJA
בפיצרייה של הפציולו גלעד סלומון מצאנו סלט צבעוני, פרשי ומגוון. קוראים לו סלטוש, ויש בו עגבניות שרי, חסה סלנובה, בצל סגול, בולגרית, קריספי בטטה, רוטב ויניגרט של גלעד, זיתי קלמטה ואגוזי מלך. 64 שקלים.
רוטשילד 86, ראשון לציון - סלט אנדיב בטרי בראסרי
בחצר הקסומה של טרי בראסרי, תחת עץ תות בן 130 שנים, תוכלו לאכול סלט אנדיב מושלם, כזה שמשלב בין מרירות, מתיקות, פריכות ורכות. בגרסה המשובחת של טרי בראסרי יש חסה לליק, ארוגולה, בצל סגול, אגוזי מלך, שקדים קלויים, פרי העונה, גבינת בושה צרפתית, ו-ויניגרט תפוזי דם שנותן קיק מיוחד. 62 שקלים.
הרצל 194, רחובות - סלט אמריקנו ברוסטיקו
בתפריט של רוסטיקו (שבדיוק חגגו 18 שנות פעילות) יש סלט מעולה שמוגש ממש מראשית דרכה של המסעדה: אנחנו מדברים כמובן על סלט אמריקנו, שהוא בעצם סלט קיסר אבל עם טוויסט שהופך את המנה לארוחה מלאה. יש בו חסה, ארוגולה, זוקיני ועגבניות צלויות, קרוטונים, ביצה חצי קשה, פרמיג׳אנו רג'אנו ורוטב סיזר קרמי מושלם. 58 שקלים.
רוטשילד 15, תל אביב | בזל 42, תל אביב - סלט זוריק בזוריק
זוריק הוא בית קפה מיתולוגי של הצפון הישן של תל אביב ובתפריט שלו יש סלט שמוגש מאז 2004 (!). כבר כמעט 20 שנה שסלט זוריק הוא אחד מהבסט-סלרס בתפריט. מדובר בארוחה מלאה בצלחת, שכוללת פטריות מוקפצות, חסה, ארוגולה, בצל מטוגן, עגבניות, צנוניות ורוטב ויניגרט הדרים וטחינה גולמית שעוטף את הכול לכדי שלמות. הסלט מוגש גם בהמבורגרייה החדשה מבית זוריק, ברגר שמה, שנפתחה לאחרונה במתחם שוסטר ברמת אביב. 62 שקלים.
יהודה מכבי 4, תל אביב | קהילת סלוניקי 11, תל אביב - סלט סקנדינבי בשובך
בקפה שובך של השף שחר לוי מוגש סלט לא שגרתי ומושלם לאוהבי הדגים הכבושים. הוא נקרא סלט סקנדינבי ויש בו בצל מוחמץ, סלמון בכבישה ביתית (ששחר כובש בעצמו), ביצה, מלא עלים ירוקים, חסות ועגבניות שרי, בתיבול חומץ בלסמי, שמן זית ולימון. 56 שקלים.
דם המכבים 26, תל אביב - סלט הים התאילנדי בגוז ודניאל
עוד סלט שמשלב היטב בין ירקות וירוקים לבין דגים הוא סלט הים התאילנדי שמוגש בגוז ודניאל הוותיקה. יש בו מוסר ים, כרוב, כוסברה, בצל ירוק, בוטנים ורוטב רימונים חריף משוגע ומיוחד. 72 שקלים.
מושב בני ציון - סלט אטריות סובה באנסטסיה
בתפריט של אנסטסיה – מסעדה (ובית קפה) טבעונית, נעימה ומצוינת - יש לא מעט סלטים טובים, אבל סלט אטריות סובה היא ללא ספק מנת חובה. זהו מגה-סלט מטורף עם נגיעות טעמי אוממי ממכרים, והוא מכיל אטריות כוסמת, כרובית צלויה, קייל, ארוגולה, כוסברה, בצל ירוק, קרם קשיו וג'ינג'ר וקראמבל שקדים פיקנטי מעל הכל. 66 שקלים.
פרישמן 54, תל אביב - סלט עוף בסון רון
בסון רון אומנם מתמחים באוכל רחוב אבל יש במקום גם סלטים מעניינים. בתפריט מציעים סלטים עם שפונדרה, עם ברבוניה ועם כבדים, כולם מוצלחים, אבל אנחנו מכורים דווקא לסלט העוף המושלם, עם פילה עוף (טנדורי) במרינדה של יוגורט ותבלינים פיקנטיים, בורגול, חסה, עגבניה, בצל סגול, כוסברה ופטרוזיליה, והשדרוג האמיתי הוא רוטב הטחינה-יוגורט-צ'ילי שמגיע עם הסלט. המחיר מפתיע לטובה: 48 שקלים.
יהודה הלוי 44, תל אביב - סלט טונה קיסר באגתה
אגתה היא מעדנייה גדולה ומגוונת, מוקד משיכה לפודיס מביני עניין, ומלבד שלל דליקטסים היא מציעה גם תפריט קטן ומאוד שווה של מזטים, כריכים וסלטים שאפשר לאכול במקום או לקחת הביתה. הסלט שאנחנו הכי אוהבים הוא סלט טונה קיסר עם איולי אנשובי, קרוטונים ופרמיג’אנו רג’אנו. 51 שקלים.
ראול ולנברג 24, תל אביבדרום
- סלט ארטישוק ברוטשילד 30
בבית הקפה השכונתי רוטשילד 30 מגישים תפריט חלבי באווירה צעירה וייחודית. בין המנות היותר פופולריות כאן הוא סלט הארטישוק: ארטישוק מוקפץ במחבת, זיתים, עלי חסה, עגבניות שרי, מלפפונים, בצל, פלפל קלוי ותערובת פיצוחים שמוסיפים קראנצ'יות לכל ביס. 58 שקלים.
רוטשילד 30, אשדוד - סלט אטריות שעועית יאם-וון-סן ברונג'אן
במסעדה התאילנדית האהובה רונג'אן מכינים מנות שמחזירות אותנו אוטומטית לרחובות בנגקוק. יש בתפריט כמה סלטים מעולים במחירים שווים (כמו סלט פירות ים שעולה רק 55 שקלים), אבל הסלט הכי שווה בתפריט, שבהחלט יכול להוות מנה עיקרית בארוחה, הוא סלט אטריות שעועית יאם-וון-סן, עם שפע של שרימפס וקלמרי חלוטים, והוא חריף ברמה של 3 פלפלים ולכן מיועד לאמיצים בלבד. 65 שקלים.
נורדאו 24, אשדוד - סלט הכרובית של באבו בספרייה
המוסד הבאר שבעי מציע תפריט רחב שאפשר ללכת בתוכו לאיבוד, אז תרשו לנו לכוון אתכם לסלט הכרובית של באבו, עם כרובית צלויה בתערובת של שמן זית ועשבי תיבול על מצע של רוטב טיקה מסאללה הודי, בליווי קשיו קלוי, צ'ילי אדום, תפוח אדמה, שרי, בצל צלוי, בצל קריספי, כוסברה ולחם נאן הודי. גם סלט טאקו שווה מאוד והוא מגיע עם רצועות חזה עוף במרינדה מקסיקנית בגריל, עלי חסה, עגבניות שרי, בצל סגול מוחמץ, פלפלים, קוביות אבוקדו, כוסברה, קריספי טורטייה מתובלת ורוטב צ'ילי ליים פיקנטי. 56-58 שקלים.
יצחק נפחא 25, באר שבע - כרוביתוש בג'סיקה
ג'סיקה הוא רסטו בר שווה בבאר שבע, שממוקם במתחם מסחרי בכניסה לעיר. אחת ממנות הדגל בתפריט היא כרוביתוש: קערה ענקית של כרובית טרייה מגורדת, מלא כוסברה, בצל סגול, צ'ילי אדום שנותן קיק לכל ביס, חמוציות, נענע, קליפות תפוז מסוכרות ותערובת פיצוחים קלויים. כל ביס חגיגה של טעמים ומרקמים. 54 שקלים.
יצחק נפחא 25, באר שבעירושלים
- סלט בית זית בדרך הגפן
דרך הגפן הוא מקום מושלם להעביר בו את שעות הבוקר והצהריים. המסעדה יושבת בתוך גינה מטריפה, ויש במקום תפריט חלבי עשיר ומגוון, עם מבחר סלטים מרשים. אנחנו הכי אוהבים את סלט בית זית עם פטריות, אספרגוס ועגבניות שרי במחבת ברוטב בלסמי, עלי חסה, בצל סגול, גבינת עזים, שבבי פרמזן, פקאן מסוכר ורוטב איולי פרמזן. 72 שקלים.
דרך הגפן 1, בית זית - סלט הקיסר בטלביה
טלביה הוא ביסטרו שף מושלם של קבוצת טלביה, באווירה אלגנטית אך לא מחייבת ועם תפריט קלאסי ולא כשר, דבר שאינו מובן מאליו בעיר הבירה. המנה שמייצגת הכי טוב את כל הכתוב לעיל היא כנראה סלט הקיסר הנהדר של המקום, שמגיע בתוספת שרימפס. 60 שקלים.
שופן 5, ירושלים - סלט המאוורר במשק עפאים
בבית הקפה של משק עפאים מגישים תפריט מקורי ששם במרכז ועושה הרבה כבוד לתוצרת החקלאית המפוארת של משפחת עפאים. בין שלל הגבינות והמאפים המופלאים אנחנו ממליצים לא לפספס את סלט המאוורר, ובו עשבי תיבול ירוקים, פריקה, גבינת אביב קלויה באש וגם בצל מטוגן, שמן זית, לימון וקרם צחור – גבינת השמנת המושלמת שמיוצרת בחוות עפאים מחלב עזים אורגני. 62 שקלים כולל לחם שאור טרי.
בית הנסן, ירושלים