הישראלים מאוהבים באוכל איטלקי ובחומרי הגלם שלו; זה ניכר בשלל הפיצריות והמסעדות האיטלקיות ברחבי הארץ וגם בעובדה שכל מסעדה שמכבדת את עצמה תציע לפחות מנת פסטה ראויה ומיוחדת אחת בתפריט שלה.
בלי שום סיבה מיוחדת, הרבה אחרי יום הפסטה הבינלאומית ומספיק רחוק מפסח והפרידה הכפויה מחמץ, ומתוך אהבה טהורה לפסטה על שלל רטביה וצורותיה, חרשנו את הארץ לאורכה ולרוחבה וחזרנו עם רשימה ארוכה מאוד של פסטות טעימות, מתוכה סיננו, בחרנו והוצאנו רשימה מכובדת של 31 מנות הפסטה הכי מומלצות בישראל. אם אתם אוהבים פסטה, אין סיכוי שתפספסו אפילו אחת מהן.
קבוצות ורשתות
פאט ויני: סלמון קרמה
רשת הדיינרים האיטלקית שפרוסה בשלל מוקדים ברחבי הארץ נחשבת לאחת האהובות והפופולריות, בעיקר בזכות היצע נרחב וטאבון אבן בולט באמצע המסעדה (יש גם גלידה בייצור עצמי, אבל זה כבר לכתבה אחרת). מעל כולן בולטת לה מנה יחסית פשוטה אך מנצחת: סלמון קרמה, שכוללת לינגוויני ירוק, קרם תרד, שמנת, כרישה, שום, מיקס פטריות, תרד, עגבניות מיובשות, פאן גריטטה ופילה סלמון. מחיר: 69 שקלים.
קפה גן סיפור: פסטה היער השחור
מדובר במנה ותיקה בקבוצת המסעדות וכמובן שגם מאוד מבוקשת. מסוג המנות שלקוחות דורשים את המתכון שלהן כדי להכין בבית. מדובר, בסך הכל, בפסטה רדיאטורי שחורה עם עגבניות שרי צלויות, בצל סגול, פטריות פורטובלו ושמפניון. מה שתתקשו לשחזר הוא רוטב חמאת שמנת וטריאקי שמכינים במקום. מחיר: 72 שקלים.
תל אביב והמרכז
פסטה סרטנים בג'ורג' וג'ון
לא ייתכן שתהיה כתבה על פסטות מומלצות בלי מנת פסטה סרטנים של תומר טל, מנה שמלווה את ג'ורג' וג'ון מאז היווסדה ויש לא מעט סועדים, כמו כותב שורות אלו, שבביקורם במסעדה הזמינו אותה יותר מפעם אחת. ממה היא מורכבת שהופך אותה לכל כך טעימה? מדובר באטריות ביצים דקות מבושלות בציר סרטנים וחמאה חומה, מוגשות עם בשר סרטנים כחולים על קרם תירס מתוק , פירורי בריוש ומרווה ובוטרגה. מחיר: 110 שקלים.
אלנה: קאצ'ו אה פפה
המסעדה במלון נורמן מובלת בגאון על ידי השפים עומר שדמי ודניאל צור שעשו בה המון דברים יפים, ועדיין, רבים מהסועדים יעדיפו, לגמרי בצדק, להזמין את מנת הקאצ'ו אה פפה (חמאה, פקורינו, פלפל שחור) הקלאסית של המסעדה, ללא ספק הטעימה ביותר בעיר ואולי גם בארץ. ניתן גם להזמין אותה כמנת פתיחה בגודל חצי מנה. מחיר: 48/88 שקלים.
קלארו: טורטליני שורט ריבס
המנה הזו הפכה לאחת האהודות ביותר לאורך שנות קיומה של מסעדת השף של רן שמואלי. הטורטליני מוכנים כמובן בעבודת יד, בתוכם בשר מפורק והם מונחים על קרם בצל, קציפת פרמזן ומרווה. מחיר: 92 שקלים.
מלגו ומלבר: אנילוטי בצל שרוף
זו אחת ממנות הפסטה הפופולריות ביותר של מלגו ומלבר, אחת המסעדות המוערכות בתל אביב. המנה של השף מוטי טיטמן מורכבת מאנילוטי ברוטב ציר עוף חם וסמיך, מעליו פיסות מוח עגל מטוגן ומלמעלה מעט סחוג. כשקוראים את התפריט זה נראה לרגע לא הגיוני, אבל בפועל טעים בטירוף. מחיר: 84 שקלים.
בר 51: אנילוטי תפוח אדמה ומסקרפונה
מושיקו גמליאלי אחראי לאחת המנות הממכרות ביותר מבין כל ההיצע הנרחב בכתבה הזו. על הנייר זה די פשוט: אנילוטי תפוח אדמה ומסקרפונה ברוטב חמאת מרווה, המחיר מתחת ל-70 שקלים וכנראה שתזמינו את זה לפחות פעמיים. מחיר: 68 שקלים.
שאראק: אנילוטי תירס וכמהין
המסעדה בהובלת השף רוסלאן אוסוב ממשיכה להיות יעד קולינרי נחשק בתל אביב, ועדיין - יש תחושה שהיא מעט אנדרייטד לעומת המתחרות באותו הז'אנר - וחבל. חובבי ז'אנר הכמהין יתחברו במיוחד לאנילוטי הממולא בתירס, פקורינו, ריקוטה וחמאה ברוטב חמאת מרווה, ופטריית כמהין שחורה כמובן. מחיר: 118 שקלים.
קוצ'ינה הס 4: פסטה פיסטוק ארטישוק
רבים טוענים שהמסעדה של השפית תמר כהן צדק היא האיטלקית הטובה בארץ, ויכול להיות שהם צודקים. הפעם אנחנו ממוקדים בהמלצה חמה על מנת פסטה פיסטוק ארטישוק הכוללת קורדונטי ירוק פיסטוק ארטישוק ובזיליקום, אבל התפריט משתנה ולא בטוח שכשתגיעו למקום יהיה אותה, אז כל שנותר הוא להמליץ על הגעה למקום כדי לחוות ולהנות באופן כללי מכל מנות הפסטה. מחיר: 69 שקלים.
כפרה מיו: פסטה לימונה
אחת המנות המגניבות והטעימות במסעדה המגניבה בפני עצמה שלו, כפרה מיו, היא פסטה עם לימון, מרווה, אורגנו, שום, חמאה, שמן זית, והטוויסט המעניין שמשדרג: פירורי לחם. אם אתם אוהבים לימון, המנה הזו תהיה חלומית עבורכם, אם אתם פחות בקטע - תהיו סלחניים ותזמינו אותה בכל זאת. מחיר: 68 שקלים.
סרפינה: ספגטי טרטופו
הנציגה המקומית של רשת המסעדות האיטלקיות הבינלאומית, אותה הביא המסעדן יקי כביר לישראל, מגישה את מנת הדגל שלה, ספגטי טרטופו: ציר ירקות, פטריות כמהין שחורות, עירית, שמנת מתוקה, חמאה ופרמזן. ויש גם פיצה דומה, אם לא שבעתם. מחיר: 118 שקלים.
סילו: פסטה טרטופו
מנת הדגל של המסעדה החולונית מורכבת מלינגוויני ופטריות חורש בקרם שמנת וכמהין, אבל חלק מהכיף שלה הוא השואו המוכר של הגשה וגלגול המנה בתוך גלגל פרמזן עצום לפני שהיא מגיעה לצלחת. לא נמאס אף פעם. מחיר: 95 שקלים.
בקאפיקו: פטוצ'יני אלי אוליו
במסעדה האיטלקית - סיציליאנית מנווה צדק יש לא מעט פסטות טובות, אבל כאן הפשוט ביותר הוא הטעים ביותר מדובר כמובן על האלי אוליו המקומית, שמורכבת מפטוצ'יני, אורגנו, צ'ילי ירוק, שום קונפי, לימון, זיתי קלמטה, פטרוזיליה, המון שמן זית ועגבניות מיובשות. מחיר: 62 שקלים.
באנה: פרפום עגבניות
לא מעט מנות פסטה מתאימות גם לטבעונים או ברות טבעון וצמחון, אבל בלי קשר, מנת הפרפום עגבניות של באנה טעימה בטירוף וראויה לא רק כמנת פסטה טבעונית, אלא עומדת בשורה אחת עם לא מעט מנות שמופיעות ברשימה. הפסטה עשויה מחיטת כוסמין מלאה, פרפום עגבניות, גבינת פטה קדים, קראמבל אגוזים, צלפים וזיתים. מחיר: 64 שקלים.
אנסטסיה: פסטה קלמרטה ברוטב בשמל
ממשיכים בקו הטבעוני, הפעם עם אחת ממנות הדגל של המוסד הטבעוני הוותיק. מדובר בפסטה קלמרטה ברוטב בשמל. רוטב בשמל בגרסתו הטבעונית הוא כמובן רוטב שמנת קשיו, משהו שהמקום מצטיין בו באופן כללי. מדובר בפסטה רגטוני באותו רוטב מוצלח, עם פטריות פורטובלו ושמפיניון, ערמונים, תרד, אגוז מוסקט, אורגנו טרי ופרמזן עשוי מאגוז מלך. מחיר: 66 שקלים.
פומו: טורטליני גבינות
מסעדת פומו קודם כל מצדיקה את הסיוט התחבורתי שכולל הגעה לרמת החייל, ויש בה לא מעט מנות טובות, אבל מעל כולן בולטת לדעתי מנת הטורטליני גבינות, שהיא כל מה שאתם מצפים מטורטליני גבינות להיות: ריקוטה, תרד ופקורינו רומנו במילוי, חמאת עגבניות צהובות ואורגנו ברוטב. לא צריך יותר מזה, באמת. מחיר: 88 שקלים.
ארנסטו: פסטה קרבונרה
המסעדה הוותיקה של ארנסטו מרקריה נראית כלפי חוץ כמו עוד טרטוריה איטלקית מגניבה, עם מפות הבד המשובצות וכל השואו, אבל הפסטות בארנסטו מצליחות להישאר טעימות ורלוונטיות לאורך למעלה משני עשורים בהם קיימת המסעדה. אל תוותרו על הקרבונרה: פקורינו רומנו, חלמון,פלפל שחור ו... חזה אווז מעושן. למרות היעדר הפנצ'טה/בייקון, זאת עדיין מנה נהדרת. מחיר: 79 שקלים.
ביסטרו מנא: פסטה ירקות שורש
כשקוראים את המרכיבים זה נראה כמו שילוב מוזר מאוד של חומרי גלם, אבל איכשהו הטעמים יוצרים מנה שאי אפשר להפסיק לאכול. מדובר בפסטה רחבה עם ירקות שורש ורוטב הכולל יין אדום, סילאן, זעתר ולמעלה פטה, אותה ניתן להוציא ולהפוך את המנה לטבעונית. מחיר: 78 שקלים.
רוסטיקו: ספגטי טונה אדומה
האיטלקית הוותיקה מתמחה בשילובי פסטות ודגים ועושה את זה מעולה לאורך שנים. מעל כולן בולטת מנת הספגטי טונה. מדובר בספגטי קוואדרטו עם נתחי טונה אדומה, שום, לימון, צ'ילי, ארוגולה, צלפים ופרמזן. מחיר: 82 שקלים.
ירושלים
מונא: אנילוטי תירס, אספרגוס ופרמזן
גם השף מושיקו גמליאלי חוזר בפעם השנייה לכתבה זו, ושוב עם אנילוטי, הפעם במנה הנהדרת של המסעדה הירושלמית שלו שכבר הפכה למוסד, מונא. במונא גמליאלי מגיש אנילוטי במילוי תירס עם אספרגוס ופרמזן, ואי אפשר להפסיק לאכול את זה. מחיר: 72 שקלים.
דולפין ים: פסטה פירות ים
מסעדת הדגים ופירות הים הירושלמית הוותיקה מציעה פסטה מרעננת בנוף הפסטות הישראלי, על אחת כמה וכמה בירושלים: פסטה מקמח דורום, שמן זית, שום, כוכב אניס, שרימפס, קלמרי ומולים. מחיר: 92 שקלים.
1868: ספגטי חלמונים
הירושלמית הכשרה (והממש יפה אגב) מציעה מנת ספגטי חלמונים עם קרם תירס, כרישה ושבבי ברזאולה, כאשר ניתן להוסיף כמהין ולשדרג את המנה בתוספת של 18 שקלים לגרם. מחיר: 74 שקלים.
שרון
עמק בראסרי: פטוצ'יני עגבניות עם שום וחמאה
לפעמים הפשוט ביותר הוא הטעים ביותר, ובבראסרי החדש והכה מדובר של עידו פיינר, אי שם בתחנת דלק במשמר השרון, בין מנות הפסטה המסקרנות מככבת במיוחד דווקא מנת הפטוצ'יני עגבניות. היא הכי זולה בקטגוריה, יש בה בסך הכל שום, חמאה, בזיליקום, פרמזן וקרמבל זיתי קלמטה, אבל כל מי שטעם יצא נפעם. מחיר: 58 שקלים.
בר איטליה: פטוצ'יני כמהין
המסעדה האיטלקית הנתנייתית, נחשבת לאהובה במיוחד בקרב תושבי האזור וידועה בזכןת הטאבון הענק שממוקם במרכזה, אבל אנחנו כאן בשביל הפסטות, והפסטה הפופולרית והטעימה ביותר כאן היא הפטוצ'יני כמהין. יש בה בסך הכל חמאה, מחית כמהין ופרמזן. מרכיבים מינימליים ובכל זאת אחת הטעימות שאכלנו מהקטגוריה. מחיר: 86 שקלים.
דרימרי: ספגטי סיציליאני
מה שיפה ברשימה הזאת הוא שלא את כל הפסטות המיוחדות תמצאו בהכרח במסעדה איטלקית. הנה דוגמא נהדרת: דרימרי בפתח תקווה הוא בייקרי וביסטרו כשרים של השף עידן מימון, ובכל זאת - אחת המנות האהובות כאן היא הספגטי הסיציליאני. הפסטה נעשית כמובן במקום, על בסיס יין לבן ומגיעה עם צלפים, אנשובי, ממרח עגבניות מיובשות, צ'ילי חריף, פטרוזיליה, שום זיתים והרבה פרמזן. מחיר: 72 שקלים.
דרום
נינה ביאנכה: טורטליני קרם פרמזן
האיטלקית הכשרה של השף דודו בן אבו מציעה מספר פסטות בעבודת יד, כאשר מעל כולן בולטת מנת הטורטליני קרם פרמזן שמגיעה עם פרמזן וריקוטה ברוטב בר בלאן. מחיר: 83 שקלים.
מאמו: רביולי ברינזה
אט אט השתחררה המסעדה האילתית מחבלי הלידה שלה ועכשיו היא יעד שהפך לתחנת חובה עבור כל פודי שמגיע לעיר. מעל כולן בולטת מנת הרביולי במילוי ברינזה וירקות מהאש. אם אתם לא מכירים - תסמכו עלינו ותזמינו כזאת. מחיר: 62 שקלים.
צפון
מיכאל ביסטרו מקומי: פסטה פיצ'י
אם כבר מוקדי עלייה לרגל קולינריים, המסעדה של השף מיכאל גרטופסקי היא לחלוטין אחת כזאת. כמו שנהוג היה לומר בטקס מלכת היופי: "כולן יפות", אבל פסטה אחת מככבת כאן מעל כולן והיא הפסטה פיצ'י - פסטה טוסקנית בייצור עצמי עם פנצ'טה וקלמרי. מחיר: 92 שקלים.
שאטו דה רואה: ספגטי ספירולינה ופירות ים
זה כנראה המקום שרובכם הגדול לא מכיר ויתהה לגביו. מדובר בטרטוריה איטלקית שנמצאת במבצר צלבני מימי הביניים בעיירה הנוצרית מעיליא שבגליל המערבי. על האוכל אחראי השף אליאן ליוס, שניהל בגאון מסעדה איטלקית בפאדובה בשנים האחרונות. המנה המיוחדת ביותר כאן, ובאופן כללי אחת המיוחדות בכל הכתבה הארוכה הזו היא ספגטי עם ספירולינה (בעבודת יד כמובן) עם סשימי טונה אדומה, שרימפס, קלמרי וחתיכות עגבנייה. מחיר: 79 שקלים.
קרודו: ספגטיני לימון כבוש עם שיפוד דג ים
במסעדת קרודו ברחוב הנמל בחיפה, בנה שף עלאא מוסא (לוקס) תפריט איטלקי בהשפעות ערביות וחיפאיות. בין מנות הפסטה שבתפריט אפשר למצוא טורטליני לובסטר בקרם לבנה, אנילוטי סרטניםסופגטיני חריימה, אבל המנה האהובה ביותר לדעת רבים היא שיפוד דג ים שמוגש עם ספגטיני לימון כבוש, אריסה ועשבי תיבול. מחיר: 92 שקלים.
ברדא בייקרי: פסטה פיסטוק
מדובר בעצירת חובה לכל פודי שמגיע לסיור קולינרי בחיפה, אבל הפעם אנחנו כאן לדבר על אותם שלושה ערבים בודדים בשבוע שהמאפייה החיפאית הופכת למסעדה עם שלל מנות מסקרנות, בראשן כמובן הפסטה פיסטוק. מה חשבתם, שלא נחתום כתבה קולינרית בלי פיסטוק? מחיר: 62 שקלים.