מול השווקים המודרניים של תל אביב - שוק הנמל, שוק שרונה שייפתח בקרוב ואפילו שוק הכרמל המתחדש - סיור בשוק התקווה מקביל למסע אחורה בזמן. השוק הדרום תל אביבי הוותיק כמעט שלא השתנה עם השנים, וחלק גדול מהמסעדות והבסטות שבו עוברות מאב לבן, ביחד עם המתכונים, חומרי הגלם והאווירה. יצאנו לסיור בין כמה מהמקומות המצוינים בשוק ובסמטאותיו, ומצאנו בסטות מדהימות, מסעדות משובחות ומחירים מהמשתלמים שיצא לנו להיתקל בהם כבר זמן רב.
הסאלוף
אי אפשר לפספס את המוסד התימני המהולל הזה כשמגיעים לשוק. המקום קיים זה 14 שנה, ממש על הרחוב הראשי. בניו של יעקב צוברי, בעל המקום, כבר הספיקו לקחת את המורשת ולפתוח מוסד דומה בפתח תקווה ולאחרונה גם חמארה תימנית מודרנית בשוק לוינסקי.
בסאלוף פותחים את היום מוקדם, ומתחילים לעבוד על המאפים כבר בשלוש וחצי לפנות בוקר. הלקוחות שיגיעו בהמשך יוכלו לראות איך מכינים את הלחוח על מחבתות מול עיניהם, בעוד בחדר האחורי עובדים על קובנות טריות. והכי מומלץ - אם תגיעו לכאן בסופי השבוע תיקלעו לחגיגה תימנית של ממש עם אלכוהול, ריקודים והרבה מאוד בצק תימני.
אז מה אוכלים פה? סאלוף, כמובן (יש עם שומשום וזעתר ויש רגיל, 5 שקלים), מלאווח עם ביצה (20 שקלים), לחוח חביתה (20 שקלים), מרק שעועית או מרק חרירה (25 שקלים) וחומוס שקשוקה (31 שקלים). הכל מוגש עם חילבה אוורירית וחריף. ניתן לרכוש כאן גם מאפים קפואים לקחת הביתה.
הסאלוף. התקווה 1, תל אביב. ראשון-שלישי 06:00-20:00, שלישי-רביעי 06:00-01:00, חמישי 06:00-שעה לפני כניסת השבת (פתוח רצוף כל הלילה בחמישי)
קיוסק פלודה וסחלב
לקיוסק הקטן הזה, שנמצא על פינת הרחובות האצ"ל וקמואל, אין אפילו שם אבל כולם מכירים אותו בתור המקום שמוכר יופי של פלודה - משקה קר ומתוק עם מי ורדים ואטריות אורז, פופולרי במיוחד בימי הקיץ אבל המכורים יכולים להשיג אותו כאן גם בחורף. כוס קטנה של פלודה קר עולה כאן 3.5 שקלים. כשקר בחוץ יש כאן גם יופי של סחלב פשוט, טעים ומנחם שמוגש בכוס קלקר עם קוקוס וקינמון ועושה את העבודה נהדר (6 שקלים). אין כאן שעות פתיחה מדויקות, פשוט תקפצו לראות אם פתוח.
הקיוסק של הפלודה. האצ"ל 40, תל אביב.
האחים בועז
אחת המסעדות העדתיות המומלצות ביותר - גם בזכות היחס החברי והפתוח, שגורם לך להרגיש שייך כבר מהביקור הראשון. למרות שהמטבח הקטן לא מפסיק לעבוד, אחד מבעלי המקום יספר לכם בשמחה על התפריט, שמורכב ממנות של אוכל תימני נהדר ומושקע. המקום פתוח כבר 44 שנים כמסעדה, אבל במקור הוא בכלל היה חנות פלאפל קטנה.
מה אוכלים פה? מרק רגל, מרק בשר וגם מרק ריאות לאמיצים מביניכם, כולם מצוינים (38 שקלים למרק, מוגש עם חילבה ופיתה), שעועית ואורז (26 שקלים), חומוס פול (20 שקלים) ועוד. אפשר גם בטייק אוויי.
האחים בועז. האצ"ל 47, תל אביב. ראשון-חמישי 8:00-21:00, שישי 8:00-14:30
דוכן בורקס טורקי
ממש מחוץ לאחים בועז עומד בכל יום עד השעה 11 בבוקר בלבד דוכן בורקס טורקי קטן. הדוכן חסר שם, אבל אם לשפוט לפי כמויות האנשים שמגיעות אליו - הוא כנראה לא צריך אחד. תמצאו כאן שלושה בורקסים בלבד - תרד, תפוחי אדמה וגבינה - שאותם פותח הבעלים וממלא בביצה חתוכה. הבורקסים גדולים ומחירם 10 שקלים, ואפשר לאכול אותם במקום או לקחת, אם תצליחו להתאפק.
דוכן הבורקס. האצ"ל 47, תל אביב. ראשון-שישי 07:00-11:00
קפה לוי
ניחוח חזק של קפה טרי משך אותנו באופן טבעי לחנות הבאה. קפה לוי הוא מוסד מוכר בשוק התקווה, עסק משפחתי שקיים כבר 80 שנה ומציע מגוון סוגים של קפה טחון וטרי. תוכלו למצוא פה קפה ירוק, פולים מברזיל וקולומביה שנקלים במקום, סוגים שונים של קפה טחון (תערובת לוי המפורסמת של המקום - 8 שקלים ל-100 גרם, תערובת קפה ערבי עם הל - 9 שקלים ל-100 גרם, תערובת אספרסו - 7 שקלים ל-100 גרם) ועוד ועוד. חוץ מקפה יש כאן מבחר תבלינים, קטניות וחומרי גלם אחרים כמו סוכר גבישי מיוחד.
אז הקפה אמנם טרי טרי, אבל המקום נראה כמו תמונה מפעם; את טעמו המיוחד מקבל הקפה בזכות טחינה באבני ריחיים, במכונות עתיקות ממש שנמצאות במקום. בעבר, כשתהליך הקלייה ארך שעות ארוכות, נהג בעל המקום להעביר את הזמן בעבודה בעץ, והיצירות שלו עדיין מעטרות את הקירות.
קפה לוי. אצ"ל 34, תל אביב. ראשון-חמישי 06:30-19:00
מעדני כרמלה
מסעדה קטנטנה עם אולי 15 מקומות, חלקם בחוץ – צופים אל השוק, וחלקם בפנים - משקיפים על כרמלה במטבח. ההורים של כרמלה פתחו את המקום עוד בימי המנדט הבריטי, אך בשנים האחרונות כרמלה היא זאת שנמצאת מאחורי הסירים, אחראית לניחוח הנהדר וגם לקהל לקוחות נאמן שמכיר אותה אישית. יש כאן תפריט קבוע של מנות כמו מרק רגל, מרק שעועית, מרק בשר, לחוח תימני עם ביצה, ריאות, ביז ובשר ראש (כ-33 שקלים למנה, שמוגשת עם לחם, חילבה וחריף).
מעדני כרמלה. האצ"ל 58, תל אביב. ראשון-חמישי 07:00-16:00
מרכז הרימונים
שיטוט לעומק השוק יוביל אתכם לחנות צבעונית שמקדישה תשומת לב מיוחדת למיץ הרימונים ולסגולותיו. אפשר למצוא פה גם רכז רימונים, שמכינים במקום והוא נהדר למגוון תבשילים. את החנות מפעילים אב ובנו, שמספרים לנו שהרימון שומר על ערכיו התזונתיים גם כשהוא קפוא, ולכן הם סוחטים כאן את הפרי כל השנה.
מלבד מיץ הרימונים יש כאן עוד מגוון מיצים נהדרים ממש - מיץ תמרהינדי ללא תוספת סוכר, ששומר על טעם חמוץ-מתוק ועשיר מאוד, פלודה שמכינים כאן עם מי זהר במקום מי ורדים, לימונדה קרה לימים חמים (5 שקלים לכוס מיץ קטנה, 10 לגדולה) ועוד.
מרכז הרימונים. חנוך 54, תל אביב. ראשון-חמישי 08:00-19:00, שישי 08:00-שעה לפני כניסת השבת
מעדני עופר
הפתעת הסיור: עמבה לא עושים ממנגו. תודו שלא ידעתם. את הפרט הזה למדנו מאלי עופר, דור חמישי ליצרני עמבה והבעלים של מעדני עופר, מקום חובה לחובבי הממרח הכתום (ואם תהיו נחמדים אולי תוכלו להיכנס לחדר החביות האחורי וללמוד על תהליך הייצור). העמבה החלקה היא למעשה תערובת של המון תבלינים ואת צבעה הכתום היא מקבלת מהכורכום. את המנגו מוסיפים רק לסוגים מסוימים, שהם דווקא פחות פופולריים היום.
תוכלו למצוא כאן עמבה רגילה, סמיכה ומרוכזת (16 שקלים לקופסה), עמבה ללא מלח (16 שקלים לקופסה), עמבה עם מנגו לא מקולף שגדל בארץ (16 שקלים לקופסה) ועמבה עם מנגו הודי מיובא (26 שקלים לקופסה). במעדנייה נמכרים גם זיתים, מלפפונים חמוצים, לפת סגולה בסלק ועוד מגוון של חמוצים, סלטים וממרחים - אבל המלכה של המקום היא ללא ספק העמבה.
מעדני עופר. נוריאל 10, שוק הבשר. ראשון-חמישי 06:30-20:00, שישי 06:30-שעה לפני כניסת השבת
חומוס זייתון
זה אחד המקומות הבודדים בשוק שהוא חדש, ויש משהו משמח בהרגשה שדברים חדשים עוד יכולים לקרום עור וגידים בין שלל המוסדות הוותיקים. האחים אלי וירון זוהר הם בעלי מסעדה איטלקית בניו יורק, שהחליטו לפתוח מקום בארץ והלכו הכי רחוק שיש. כך נולד חומוס זייתון.
המסעדה הקטנה מתרכזת בעיקר בחומוס, אבל לפעמים אפשר למצוא בה גם מנות נוספות כמו קוסקוס מחיטת דורום ממרוקו או מרקים שאלי מכין. בתפריט - חומוס פול ביצה (24 שקלים), חומוס פטריות פורטבלו (26 שקלים), מסבחה (18 שקלים) וצ'יפס (7 שקלים).
חומוס זייתון. ההודיה 24. ראשון-חמישי 10:00-17:00
מאפיית קולולו
למרות שהיא ממוקמת על הרחוב הראשי של השוק - אם לא שמים לב אפשר לפספס בקלות את מאפיית קולולו, וחבל, כי יש כאן אוצרות של ממש. תוכלו למצוא פה בקלאוות מכל הסוגים, עוגיות מרוקאיות, עוגות שמרים וכנאפה וכולם מצוינים, אבל הסיפור האמיתי כאן הוא המתוקים העיראקיים: מלפוף אגוזים, בעבע כדרסי (שהוא למעשה החלביצה המסורתית), מרמלדות חבושים ותפוזים ובעבע תמרים. עכשיו, לקראת פורים, תוכלו להשיג כאן את הממתק המסורתי של החג; הכירו את הזנגולה צ'יראגי - עיגול בצק מתוק מטוגן בשמן שמקבל צבע זוהר וחגיגי, שנכנס ללחמניית תבלינים עגולה. נשמע מוזר, אבל עובד מושלם.
מאפיית קולולו. התקווה 26. ראשון-חמישי 07:00-19:00, שישי 07:00-שעה לפני כניסת השבת
מסעדת שאול מוצפי
המסעדה של שאול מוצפי בכלל התחילה כעגלה ניידת שמוכרת קבבים. השמועה התפשטה, קהל הלקוחות גדל והעגלה הפכה למסעדה, אבל דבר אחד נותר ללא שינוי: הקבב. אצל שאול מוצפי לא מקשקשים את הבשר עם טעמים אחרים - מכינים כאן קבב מבשר קצוץ, צלוי על הגריל, בטעמים נקיים שמושכים לקוחות מכל הארץ. יש גם מנות נוספות - כבש, כבד עוף, פילה ואפילו ירקות בגריל - כולן מוגשות עם עמבה, כרוב חמוץ, ירק, חריף ולאפה. אבל תאמינו לנו, אל תוותרו על הקבב. הכי פשוט, הכי טעים (20 שקלים לקבב אחד).
שאול מוצפי. המבשר 15 (מול בית כנסת שמאי). ראשון-חמישי 10:00-00:00, שבת מצאת השבת עד חצות
מאפיית ההגנה
כמעט כל מי ששאלנו אותו על מאפייה טובה בשוק שלח אותנו לפה. כשנכנסנו, הריח של המאפים הטריים שכנע אותנו סופית. יש פה מגוון לחמים, לחמניות מכל הצורות, פיתות חמות שיוצאות בשרשרת מהטאבון ובורקסים מכל הסוגים, וגם מגוון מאפים שאפשר לחטוף על הדרך: פיתה עם זעתר, עם זיתים או עם ביצה בסגנון חצ'פורי (5 שקלים), ספינג'ים מפתים ואפילו סופגניות, שממשיכים להכין כאן עד שיגיע תור אוזני ההמן. הכל זול וטעים מאד, סכנה לחובבי הפחמימות.
מאפיית ההגנה. ההגנה 76. ראשון-חמישי 04:00-22:00, שישי 04:00-16:00
עוד 6 מקומות שווים בשוק התקווה
המרקים של חנה - מקום קטנטן ומומלץ שנמצא בסמוך למזנון של כרמלה. יש כאן שלל מרקים תימניים: שעועית, רגל, בשר ראש ועוד. האצ"ל 58.
תבליני נעמה - מוסד ענק לתבלינים ופיצוחים שמוכר בכל רחבי תל אביב כאחד המקומות השווים להצטייד בהם. המבשר 4.
דוד חביב ובניו - אין צורך להכביר מילים. כולם כבר מכירים את המוסד הזה, שהתפרסם בייחוד בזכות הקובה שמכינים בו. האצ"ל 68.
עגלת הברד מנטה - אי אפשר לתת את הכתובת של העגלה המפורסמת שמסתובבת בשוק התקווה עם ברד המנטה, אבל זה בדיוק חלק מהקסם. נתקלתם בה? פשוט לכו על זה.
המאפייה הבוכרית - בצמוד למרכז הרימונים נמצאת המאפייה הבוכרית, שמייצרת כאן בתנור מסורתי את הלחם הבוכרי היפהפה. חנוך פינת המבשר.
מסעדת שמש - עוד מוסד ותיק שמגיש יופי של בשרים. התקווה 13.