לאזור עמק יזרעאל יש מין הילה פסטורלית שמושכת אליו לא מעט מבקרים, כאלה שחושבים על יישובים קטנים הפזורים להם בין שדות מוריקים. אוהבי האוכל מגיעים לסיורים בסביבה ונהנים ממסעדות ובתי קפה מצוינים (לא מזמן דיווחנו על כל הטוב שיש לטבעון להציע) - אבל מהערים הגדלות והמרכזיות של העמק, עפולה ויקנעם, נוטים משום מה להתעלם.
נודה ונתוודה, כשהחלטנו להרים את הכפפה ולהגיע בעצמנו לסיור אוכל באזור, גם אנחנו היינו קצת סקפטיים. למעשה, היינו מוכנים לחתום שסצנת האוכל המקומית תסתכם בכמה רשתות מזון מהיר לצד פיצרייה, שווארמה ואולי איזה בית קפה שכונתי - אבל תחנה אחר תחנה החשד הזה הלך ונמוג. גילינו אנשים צעירים שמביאים חידושים מרתקים לאזור, מסעדות ותיקות מצוינות וקונדיטוריות ומאפיות מטמטמות. אז תתפלאו, יש גם לכם מה לחפש בעפולה ויקנעם.
בוניטו
מקומות מקסיקניים צצו בשנה האחרונה כמו פטריות אחרי הגשם ברחבי תל אביב, אבל הנציגות של המטבח הזה מחוצה לה הייתה ונותרה אפסית. יעל חכים, צעירה ששבה מלימודים בארה"ב אחרי קריירה בארץ שהתמקדה בכלל בפוליטיקה ועריכת דין, החליטה לפתוח ביקנעם את המסעדה המקסיקנית הראשונה בצפון הארץ. הרעיון הוא אוכל מקסיקני בסגנון פאסט קז'ואל (שמכינים כאן בעצמם יעל ובן דודה דן חכים) שסופג השראה מהסגנון של צ'יפוטלה האמריקאית - מהלך די נועז שמצריך כוח הסתגלות ונחישות לא מועטה.
למען האמת, קשה לקרוא לבוניטו מסעדה: מדובר במקום צנוע וקטנטן במיוחד, שעוצב בפשטות ופונקציונליות. גם התפריט כאן מתמקד בדברים הפשוטים, שנעשים באופן הרציני ביותר. אפשר למצוא כאן בוריטו (35 שקלים), קערה מקסיקנית על בסיס אורז שהרעבים במיוחד יכולים גם למלא ללא תוספת תשלום (35 שקלים), טאקוס (25-30 שקלים) ונאצ'וס שמוגשים לצד גוואקמולי אמיתי (שנעשה מאבוקדו שגדל באזור) וסלסת עגבניות חריפה (8 שקלים, כתוספת לארוחה עסקית).
את הטאקוס, הבוריטו או הקערה בוחרים במה למלא. יש כאן תבשיל צ'ילי קון קרנה קלאסי ומעודן, וגם תבשיל צ'ילי סין קרנה שהוא טבעוני לחלוטין וטעים לא פחות. חוץ מזה בוחרים מה עוד להוסיף למנה מתוך אפשרויות כמו גוואקמולי, שמנת, סלסה, פיקו דה גאיו, כוסברה, חסה, תירס וחלפיניו ליים. ויש גם בירות מקסיקניות וקינוחים כמו מיני מוס גבינה וכדורי שוקולד רגילים או חריפים ב-5 שקלים.
כרגע בוניטו פתוחים בשעות הצהריים בלבד בימים ראשון עד רביעי וביום חמישי גם בערב, ומפעילים גם שירות משלוחים יעיל. עד ששעות הפעילויות יתרחבו מציעים בבוניטו למי שבא לו על אוכל מקסיקני גם בשעות הערב ארוחת פייסטה שניתן להזמין באתר ומכילה טאקואים רכים וקשיחים, סלטים לבחירה, רטבים, תוספות ובירות. את הארוחה מזמינים בשעות הצהריים ומגיעים לקחת (175 שקלים לארבעה סועדים או 340 שקלים לשמונה סועדים).
בוניטו. התעשייה 1, יקנעם עילית (לפני הכיכר מצד ימין). ראשון-רביעי 14:30-11:30, חמישי 22:00-11:30. 04-6602048. לא כשר.
ממבו
במרחק פסיעה מבוניטו נמצא ממבו, הקונדיטוריה ובית המאפה שעשה את הספתח לפעילות המסעדנית באזור יקנעם לפני כמעט 15 שנה. את ממבו פתח ברוך דבח - שף וקונדיטור שהגיע לתחום כמעט במקרה, כשהתחיל להשתעשע באפייה בעזרת הספר "עוגות לכל עת" של נירה שויאר, ואז, כמו בסרט אמריקאי דביק, הגיע לקבל הכוונה מקצועית לחיילים משוחררים ופגש ביועצת שהייתה שויאר בכבודה ובעצמה. תודו שעם כזה סימן משמיים הוא היה חייב להישאר בתחום.
כשפתח את ממבו היה דבח אחד הבודדים באזור. האוכלוסיה במקום הלכה וגדלה, דבח זיהה את הפוטנציאל ומאז העסק פורח. לפני עשור החליטו בממבו להתרחב ופרט לקונדיטוריה הם מציעים גם תפריט אוכל רחב שכולל אפשרויות טבעוניות וצמחוניות וגם מנות ללא גלוטן.
אבל הסיפור העיקרי בממבו הוא המתוקים. אפשר למצוא כאן קינוחים כמו סברינה על בסיס בריוש צרפתי; קרמשניט על בסיס קרם וניל עם שמנת מתוקה; פרלין קרם לימון עם בסיס חמאת לימון חמצמצה במקום מרנג; עוגיות מלוחות בסגנון עבדי; קרמבו לבן עם קרם דה קסיס ושוקולד לבן; טארטלט פירות על בסיס קרם שוקולד לבן עם מקלות וניל; עוגות שמרים; פרסבורגר; סופלה שוקולד ועוד ועוד. טווח המחירים נע סביב 16 שקלים למאפה שמרים, 9 שקלים לפטיפור אישי, 19 שקלים ללחמי מחמצת ו-32 לחבילת עוגיות.
ממבו. התעשייה 1, יקנעם עילית. ראשון-חמישי 23:00-8:00, שישי 16:00-8:00. 04-9938008. כשר חלבי.
אייה על כוס קפה
כשאיילת לביא עסקה בהיי טק והתגוררה בכפר ויתקין שבעמק חפר, היא התאהבה כמו רבים אחרים בעגלת הקפה המקומית והמיתולוגית של ברברה. לימים החליטה לביא לעזוב את עולם ההיי טק ולהגשים את החלום. לפני כשנה וחצי נפתחה אייה על כוס קפה - עגלת קפה צנועה וצבעונית שנשענת על חזית ביתה של לביא ביקנעם המושבה ומציעה אפשרות מעניינת וחדשנית לקפה של בוקר או לארוחת צהריים קלילה. יש לכם ראש פתוח ואתם אוהבים להתחיל את היום שלכם בחוץ, באוויר הצח? אייה על כוס קפה הוא המקום המושלם עבורכם.
לאייה על כוס קפה מגיעים מכל האזור שסביב יוקנעם המושבה, ובסופי השבוע תמצאו פה המוני ספורטאים שבאים לעשות מסלולי ריצה או אופניים בנחל השופט ובסיום האימון יושבים אצל איילת. במקום מספר קטן יחסית של כיסאות ושולחנות נינוחים ואיילת עושה כאן הכל כמעט לבדה. לא תמצאו פה מלצרים ותפריטים מסודרים, אלא שירות עצמי מהבוטקה.
לבד ממיצים טבעיים כמו רימונים או תפוזים ומהקפה שמכין כאן בידענות הבריסטה רועי סלומון (שניהל את סניף קפה MAE בשוק הכרמל בתל אביב עד לאחרונה), אפשר למצוא באייה על כוס קפה מנות קלילות וארוחות בוקר מלאות. ארוחת הבוקר כוללת מאזטים כמו ממרח עגבניות מיובשות, טחינה, פלפלים קלויים וזיתים, שני סוגי גבינות (צהובה ועזים), חביתת ירק, סלט אישי, לחם, ריבה וחמאה (48 שקלים).
בימי שבת מגישה כאן איילת ג'חנון עם ביצה, רסק וסחוג ביתי ב-20 שקלים למנה. בא לכם משהו קליל יותר? יש גם טוסט עם פסטו, גבינה צהובה, גבינה בולגרית ופלפלים קלויים (20 שקלים), כריך ירקות קלויים ונבטי אלפלפה עם ממרח טחינה ירוקה (18 שקלים) וגם ארטיקים בעבודת יד של מותג המיצים התל אביבי תמרה.
אייה על כוס קפה. דרך העמק (בין הכיכר השנייה לשלישית מצד ימין), להכניס לווייז "אייה על כוס קפה". ראשון-שבת 7:45-13:00. 054-8080227. לא כשר.
סביחוש
צלי לבני ושחר פיש הם שני שפים שעבדו במסעדות יוקרה נחשבות ברחבי הארץ. לבני עבד ביועזר וטוטו ומנהל עסק קייטרינג עצמאי מזה 16 שנים, ופיש עבד בבלה בבית שערים ואוקטגון. לפני חודשיים השניים החליטו על מהלך מהפכני ופתחו עסק של סביח-שף בעפולה. הרעיון המקורי היה להפעיל משאית אוכל שתמכור את הסביח ברחבי העמק, אך עקב בעיות רישוי סביחוש נפתח במיקום קבוע.
מי שמגיע לכאן לראשונה מקבל מפיש הסבר מפורט על המנטרה של המקום: סביח בוטיק שמורכב מיסודות קלאסיים של מטבח שף עם אוכל עממי. מה זה אומר? כאן לא ימרחו חומוס בתוך הפיתה (פיתה מושלמת אגב, ממאפיית ברכת משה הסמוכה) אלא קרם חצילים עם טחינה שהוא מעושן וקליל. אחר כך ירפדו את הפיתה בתפוחי אדמה שמעורבבים לכדי מחית גסה עם עריסה ולימון כבוש. וזה ממשיך: סלט עגבניות עם כוסברה, פלפל חריף ושום; סלט שומר עם נענע וסלרי; בצל מאודה עם סומק; ותוספות יומיות מתחלפות כמו סלט נבטי חמנייה של כרמל יבולים עם מלפפון, צ'אטני בטטה חריף תוצרת בית או עמבה טחונה עם כוסברה.
עפולה היא אמנם בירה של אוכל רחוב, אבל באופן מפתיע - מקומו של הסביח נפקד ממנה עד היום. כתוצאה מהמחסור, העפולאים מתרגלים לאט לאט לכריך השף שנחת עליהם והתנועה למקום הקטנטן הולכת וגוברת. כמי שטעמו את הפיתה המדוברת, שיורדת מבן מארי מאולתר כשהיא חמימה ואוורירית, אנחנו מוכרחים להעיד שמדובר במנה עצומה וצבעונית, שנעשית בהקפדה שכמותה לא ראינו הרבה זמן. התוצאה מרהיבה - פיתה עסיסית, סלטים פריכים וטריים, קרם חצילים שיהיה טעים גם למי שסולדים מחצילים ועוד עשרות טעמים שמשתנים עם כל ביס. בקיצור, מנה שלא נשכח הרבה זמן, והייתה נכנסת בקלות לרשימת מנות הרחוב הטובות בארץ. והמחיר - 17 שקלים למנה, 20 שקלים כולל לימונדה.
עוד שוס: בימי שישי קונים כאן לחוח מהמאפייה הסמוכה ומגישים את הסביח בתוכו במקום בפיתה. דמיינו לבד כמה זה טעים (20 שקלים ללחוח סביח).
סביחוש. הנשיא ויצמן 25, עפולה. ראשון-חמישי 10:00-19:00, שישי 10:00-14:00. כשר מהדרין.
מקלות וניל
את מקלות וניל הכרנו לכם כאחד מבתי הקפה הטובים בישראל לפני כמה שבועות, וזה עוד היה לפני שקיבלנו סיור במטבחים של המקום לצורך הכתבה הנוכחית. אז תנו לנו להוסיף: מדובר לא רק באחת מהמאפיות המשובחות בישראל, אלא באימפריה של ממש. כשנוכחנו לדעת באילו כמויות ייצור מדובר כאן, הלסת שלנו נשמטה - לא פחות מ-150 מקרונים נמכרים כאן מדי יום, לצד 120 אקלרים, 240 עוגות ויטרינה אישיות ועוד עשרות מאפים, טבלאות שוקולד בייצור עצמי, לחמים, גלידות ופרלינים. ועוד לא התחלנו לדבר על משקאות ומנות. מדובר בעסק שלא תמצאו בו דקה אחת דלה בתנועה במהלך היום.
את מקלות וניל הקים הקונדיטור יגאל אפרתי, שהחליט לפתוח מקום קטן באזור התעשייה השומם של עפולה בשנת 2000. אפרתי, שעשה סטאז' בארקפה ועבד לאחר מכן בקייטרינג פוד ארט, אפילו לא תיאר לעצמו לאיזה להיט המקום עתיד להפוך.
היום תמצאו במקלות וניל כל מה שאפשר לבקש ממאפייה וקונדיטוריה. לחמים שמתחילים לאפות מדי יום בארבע בבוקר, עוגיות ששמן יצא למרחקים כמו שוקולד שוקולד, מאפים נימוחים כמו דניש ריקוטה או קרואסון, עוגות מיוחדות כמו מנגו-קוקוס או תות-למון גראס וקינוחים אישיים שמצליחים להיות גם יפהפיים וגם משובחים בטעמם כמו עוגת דולסה אישית על בסיס בצק פריך, קרם שקדים, קונפי תותים, פטל וקרמו דולצ'ה; קינוח אישי של שוקולד חלב וערמונים עם קרם וניל; וחידושים כמו בצק פריך עם קונפי תות, קרם פטיסייר, קרם וניל ופיסטוק (35-38 שקלים לחבילת עוגיות ועוגות ויטרינה אישיות).
אפרתי מייצר כאן גם מקרונים יפהפיים (נסו את האוכמניות) במחיר של 6 שקלים ליחידה, טבלאות שוקולד (שנקראות על שם ארבעת ילדיו) כדוגמת שוקולד מריר מ-60 ועד ל-85 אחוז מוצקי קקאו; שוקולד חלב במילויים כמו פטל, תות, או פיסטוקים; ופרלינים עם מילויים כמו ליים או קפה (29 שקלים לטבלה ו-6 שקלים לפרלין). כמו כן, מוגשות כאן ארוחות בוקר שמתבססות על הלחמים המקומיים, מגוון סלטים, פיצות מבצק שמכינים במקום, פוקצ'ות ועוד.
מקלות וניל. יהושוע חנקין 9, עפולה. ראשון-חמישי 23:00-6:00, שישי 15:00-6:00, שבת - חצי שעה לאחר צאת שבת (ולא לפני 19:00)-23:00. 04-6240222. כשר חלבי.
הצרפתייה הקטנה
בית קפה-מסעדה שפועל בעפולה כבר 20 שנה והוא ללא ספק המסעדה הפופולרית ביותר באזור, ששמה הטוב עובר מפה לאוזן. לא משנה מתי תיכנסו לכאן, המקום יהיה עמוס בסועדים - מזוגות צעירים, דרך חיילים שמגיעים להתפנק ועד לשולחנות ענק של משפחות וחברים.
המסעדה, שבה מעל מאה מקומות ישיבה, מציעה ארוחות בוקר, צהריים וערב - והכל תחת השגחה מוקפדת של זוג בעלות המקום, דגנית לרנר ותמי טל, וצוות המטבח שמלווה אותן כמעט מאז הפתיחה. התפריט ענק ומגוון, והמשותף לכל המנות הוא גודלן העצום.
ארוחת הבוקר כאן היא המנה הפופולרית ביותר במקום, והיא מגיעה עם אינספור רכיבים לבחירה (צוות המטבח מתחיל לעבוד על הגרנולה, הלחמים, המאפים והממרחים כבר בארבע לפנות בוקר). התפריט הוא דף חד פעמי שבו ניתן לסמן את הבחירות ולהרכיב ארוחה באופן אישי (שעולה 56 שקלים). תוכלו לבחור מתוך שמונה סוגי ביצים, מאומלט ירק טבעוני ועד אומלט ביצים עם בצל; המון סוגי גבינות; דגים מעושנים; לחמים מתוך מבחר עצום מלחמניות ללא גלוטן ועד לחם שיפון חיטה מלאה; ושתייה קלה וחמה.
התפריט של ארוחות הצהריים והערב מוגש באייפד, עם המוני סעיפים שכוללים הכל מהכל. מה למשל? פאי ברוקולי עם בצל ותערובת גבינות במעטפת בצק פריך (45 שקלים); מרק קר עם מלפפון, תפוחי אדמה, יוגורט ושמנת מתוקה (26 שקלים); בלינצ'ס תרד וגבינה מלוחה מוקרם במוצרלה (48 שקלים); תפוחי אדמה אפויים עם קישואים ונענע בשמנת (48 שקלים); לזניה עם רוטב עגבניות וקרם פטריות במוצרלה (45 שקלים); וכבדי עוף ביין עם בצל, פטריות שמפיניון, רוטב סויה ויין אדום (65 שקלים).
ועוד הערה קטנה: יש שיאמרו שהתפריט בצרפתייה הקטנה הוא מעט אולד סקול, אבל אחרי הכל מדובר במקום מוקפד ואיכותי שהוא הצלחה מוכחת, ועם הצלחה לא מתווכחים.
הצרפתייה הקטנה. שפרינצק 5, עפולה. ראשון-חמישי 23:00-8:00, שישי 15:00-8:00, שבת 00:30-19:00. 04-6526516. לא כשר.
כרמל יבולים
באמצע הדרך בין עפולה ליקנעם נמצא מושב היוגב, ובו נקודת המכירה החדשה של כרמל יבולים, משק חקלאי משפחתי ומרשים. במקום מגדלים נבטים מסוגים שונים כמו נבטי קייל ונבטי שמיר, שבקרוב תראו ברשתות השיווק, וגם נבטי אלפלפה, נבטי חמנייה, נבטי שעועית מש, נבטוטים ונבטי ברוקולי.
חוץ מהנבטים מגדלים במשק גם חסה סלנובה יפהפייה וסופר טעימה, קייל, עלי פקצ'וי, תרד טורקי וניו זילנדי וריג'לה, ברוקומיני, אספרגוס ואפונת שלג. הכל גדל על מצע הידרופוני (מצע מים מנותק מהאדמה). בחנות החדשה תוכלו למצוא את הגידולים המקומיים לצד גידולים נוספים ממשקים בסביבה, וגם ממרחים מיוחדים וכריכי בריאות. בקרוב תוכלו גם לתאם סיורים בחממות ההידרופוניות.
חנות המשק כרמל יבולים. 400 מטרים אחרי שער הכניסה למושב, מצד שמאל. ראשון-חמישי 9:00-19:00, שישי 8:00-14:00. כשר.
עוד מקומות שווים בסביבה:
פיאנו פיאנו
אי אפשר להגיע לסיור אוכל באזור יקנעם ולא להזכיר את פיאנו פיאנו. מדובר באחת המסעדות הפופולריות ביותר בעיר ובסביבתה. המקום, שלו סניפים גם בנתניה ובכפר סבא, הוא להיט בטוח שמהווה אופציה אידיאלית לכל מי שמחפש חוויית מסעדה שמתאימה לכל המשפחה. יש כאן פיצות מצוינות ומנות פתיחה מוצלחות כמו פונגי מיסטי: פורטבלו ושמפיניון צלויות ברוטב יין אדום וציר בקר, או ארטישוק יהודי צלוי בתנור עם פרמזן ושמן כמהין. ויש גם ארוחות בוקר. קחו בחשבון שמדובר במסעדה מלאה תמידית, אז הזמינו מקום מראש.
נקניקיות שינווה (בתוך הקיוסק הירוק)
לכאורה, סתם נקניקייה פשוטה וקלאסית בלחמנייה עם סלטים פשוטים וטריים וקצת חמוצים. אבל עם הצלחות אי אפשר להתווכח. שינווה הפכה ללהיט בקרוב תושבי עפולה והסביבה, שעוצרים פה למאנץ' לילי באופן קבוע (בשעות הצהריים יש גם שקשוקה בלחמנייה). אל תתבלבלו, את המנה הזאת תמצאו ביציאה לכיוון מרחביה, בתוך מקום שנקרא הקיוסק הירוק.
הקיוסק הירוק, נקניקיות שינווה. שפרינצק 14, עפולה. כשר.
חומוס אליהו
חומוס אליהו היא רשת חומוס ארצית שהחלה את דרכה ביקנעם והיא פופולרית בעיר עד היום, ולא בכדי. מדובר ביופי של חומוס, שמוגש כאן עם פול, גרגירים, טחינה, ביצה, שקשוקה ו/או סלט ירקות. אופציה נהדרת לחובבי החומוס שמגיעים לאזור.
חומוס אליהו. צומת יקנעם (בתוך תחנת הדלק פז). 04-989-0916. כשר.
מפגש גולני
מפגש גולני הוא מהמוסדות המוכרים ביותר בעפולה. לא משנה מתי תגיעו - יהיה פה תור עצום של אנשים שבוהים במוכרים מקפיצים כדורי פלאפל ואוכלים פיתה תוך כדי.
מפגש גולני. הנשיא 6, עפולה. 054-2287718. כשר.
פלאפל נטו
מוקד מפורסם של שווארמה ופלאפל ביקנעם. מבין הרבה אפשרויות לפלאפל ושווארמה באזור, נטו היא אחת המוכרות והפופולריות.
פלאפל נטו. התמר 2, יקנעם. 5417437 052. כשר.