לפני פחות משלושים שנה נווה שאנן הייתה מרכז פועלים שמח, סמוך לתחנה המרכזית הפועמת. מאז נבנתה התחנה המרכזית החדשה, האזור הוזנח וגל של מהגרי עבודה ומבקשי מקלט שטף את המקום. כשנכנסים לנווה שאנן מקבלים לא מעט מבטים חשדניים מצד התושבים החדשים והוותיקים, ואת הסיור כולו מלווה תחושה של תלישות. ובכל זאת, כשמתרגלים קצת לאווירה מגלים שהשכונה, על אף השינוי הקיצוני, נותרה ססגונית ושוקקת חיים כשהייתה.
בדיוק בגלל הפער הזה, בין המגוון העצום והמרתק שיש למקום להציע לתדמית הלא מאוד מזמינה שלו, החליטו במיזם "מסעדות פתוחות", בשיתוף עם עיריית תל אביב, להוציא סיור חדש לאזור. הסיור, שמובילה אשת האוכל מרב סריג, מתמקד בחנויות אוכל ומסעדות אסייתיות בשכונה ומפגיש את המסיירים עם האנשים שמאחורי המקומות - כולם ידידותיים, נגישים ושמחים מאוד לארח קהל ישראלי.
סינג לונג
אין חובב אוכל סיני רציני בארץ שלא מכיר את סינג לונג, אבל מה - רובנו לא מביאים אותה בחשבון כשאנחנו רוצים ללכת למסעדה, ומעדיפים ליהנות משירות המשלוחים שהיא מציעה. אז זה המקום להכריז שיותר מכדאי להגיע למקום עצמו, ולו רק כדי להרגיש לשעה קלה כאילו אתם בצ'יינה טאון ולא בדרום תל אביב. סינג לונג מועצבת בסגנון סיני מסורתי, עם פסלים ומנורות סיניות, חלל פנימי נעים שצופה אל רחוב שלמה הסואן וגינה סימפטית ונעימה שמצליחה להישאר מנותקת לחלוטין מהשכונה.
בעלי המסעדה הם אב ובתו, הואן והדס קואן. מוצאה של המשפחה בסין, לאחר מכן התגוררה בצפון וייטנאם - שם עבדה הסבתא כסוחרת תבלינים - ומשם הגיעה לישראל, יחד עם פליטי מלחמת וייטנאם שנקלטו בארץ בשנות ה-70 ביוזמת ראש הממשלה דאז מנחם בגין. באותה תקופה נשטפה ישראל בגל של מסעדות סיניות, הואן, האב, החל לעבוד במסעדה שפעלה בנהריה ולאחר מכן פתח בעצמו מסעדות סיניות נוספות גם ברמת ישי ובכרמיאל. הטירוף המשפחתי לאוכל ובישול, הוא מודה, מגיע מאותה סבתא סוחרת תבלינים.
סינג לונג בתל אביב היא המסעדה הרביעית בבעלות המשפחה אך הראשונה שהם פתחו בעצמם, ללא שותפים נוספים. להואן חברה ביתו, הדס, שמתפעלת ביד רמה את אחורי הקלעים של המסעדה. "האוכל הסיני מאופיין בכך שהוא אוכל קל ולא עמוס", אומרת הדס, "וגם בכך שאוכלים בו הכל. לכל חלק של החיה יש שימוש במטבח הסיני, אז לא כדאי להיות חיה בסין", היא צוחקת. "אבל בסינג לונג התאמנו את האוכל הסיני לישראלים. אנחנו מגישים כאן מטבח שהוא בעצם ערבוב של דרום וצפון סין, וייטנאם וגם קצת הונג קונג".
בין אינספור המנות שמוגשות כאן ניתן למצוא שרימפס ג'ינג'ר ושום (86 שקלים), שרימפס ברוטב צדפות (86 שקלים), עוף באגוזים (66 שקלים), אטריות עם טופו (46 שקלים), סלט פירות ים (60 שקלים), אטריות אווז (50 שקלים), עוף סצ'ואן (63 שקלים) ועוד מגוון מרקים, סלטים ומנות סיניות, כולן גדולות ונדיבות.
סינג לונג, דרך שלמה 134, תל אביב, 03-5375184, ראשון-שבת 12:00-23:00. לא כשר.
דרגון
לדרגון בנווה שאנן יש אחות קטנה אך מפורסמת ממנה בשוק לוינסקי. החנות הקטנה בלוינסקי אכן נהדרת, אבל כשנכנסים לדרגון נווה שאנן - מגלים שזה הדבר האמיתי. המקום הוא פשוט אוצר לחובבי המטבח האסייתי. יש כאן כל מוצר שתוכלו להעלות על דעתכם ועוד הרבה יותר, הכל מסודר ומאורגן, והמבחר הוא כל כך גדול שאנחנו ממליצים ממש להעביר כאן יום, כדי להספיק לעבור בנחת על כל המוצרים.
דני רחום, הבעלים, מספר לנו שפתח את המקום מתוך תחושת שליחות ממש. הוא נמצא בעצמו בחנות חלק ניכר מהיום ומסייע לקהילת העובדים הזרים במקום - גם במחירים הנמוכים יחסית שהוא נותן לסחורה שהוא מייבא, גם בשעות הפתיחה הארוכות במיוחד בסופי השבוע, ואפילו בסיוע אישי בבעיות ביורוקרטיות ובריאותיות שבהן הם נתקלים.
בדרגון נווה שאנן יש כמה מחלקות: תאילנדית, סינית, פיליפינית ואפילו מחלקה אפריקאית שמייבאת מאכלים מגאנה ומוצרים נוספים שאפשר להשיג רק פה. במחלקה התאילנדית תוכלו למצוא סוגים שונים של אטריות תאילנדיות, שנחשבות לטובות בעולם, מגוון תבלינים מיובשים כמו גלנגל, כפיר ליים, ג'ינג'ר ולמון גראס, אינספור וריאציות על קוקוס - קרם, שמן, קוקוס מסוכר וקוקוס מיובש - ועוד שלל ממתקים תאילנדיים מיוחדים (שעועית מסוכרת עם ג'ק פרוט? יש, וזה אפילו טעים).
במחלקה הפיליפינית תפגשו שמנים שונים, רוטבי דגים, אבקות תיבול פיליפיניות וממתקים.
המחלקה הסינית שופעת כצפוי מגוון אטריות חיטה (בתחום זה הסינים גוברים על התאילנדים), אטריות מיוחדות מעמילן בטטה, אטריות ממחוזות שונים בסין, חטיפים סיניים חריפים-חמוצים מטופו, פלפל סצ'ואן, רטבים על בסיס צ'ילי ומגוון רב של חומצי סויה ורוטבי סויה מיושנים ולא מיושנים.
אז מסתבר שיש עולם שלם מעבר למדף האסייתי בסופר, ומאוד כדאי לכם לגלות אותו, אבל עם כל הכבוד לאטריות ולרטבים - מה שהכי עשה לנו את זה בדרגון היה אגף המשקאות הקלים. טעמנו מגוון אדיר של תה קר - מתה בטעם חרציות ועד תה בטעם חיטה, שהיה לא פחות ממושלם, וגם התנסינו במשקאות כמו מיץ אצות עם חתיכות ג'לי ומשקה קוקוס עם ג'לי קוקוס. זה אולי נשמע מוזר, אבל מדובר בגן עדן אקזוטי.
דרגון, ראש פינה 6, תל אביב, 03-6884219, ראשון-חמישי 9:00-22:00, שישי-שבת 08:00- 00:00. לא כשר.
דים סאם נווה שאנן
המקום הקטנטן וחסר השם נראה כאילו יצא מסרט סיני: זוג שולחנות פלסטיק פשוטים וטלוויזיה ישנה שמשדרת סדרות סיניות שבהן צופה ג'יאנג, בעל המקום. ג'יאנג מדבר עברית מספיק טובה בשביל שתגידו לו מה מתחשק לכם לאכול, והוא ייכנס למטבח קטן שמופרד בווילון מהחדר המרכזי, יפעיל את הקסמים שלו על סיר אידוי כסוף ומהפנט, יוציא לכם את המנה בצלחת פשוטה בלי גינונים מיותרים וימשיך לצפות בטלוויזיה שלו, בעודו משגיח על הסועדים בחצי עין. המקום הזה ממש לא מרגיש כמו תל אביב, וזה בדיוק הקסם שלו (מלבד המחירים) - ממש לא משנה לאף אחד מי אתם או מה אתם, כולם מקבלים אותו יחס בדיוק.
התפריט המצומצם והמדויק מציע מנות פשוטות, אבל אל תיתנו לפשטות להטעות אתכם: מדובר באחד המקומות השווים ביותר בעיר, שפתוח כבר תשע שנים והחל להתגלות בשנים האחרונות על ידי הקהל המקומי.
תמצאו כאן גיוזות עוף וג'ינג'ר נפלאות לצד גיוזות בשר לבן מהטובות שטעמנו, או באן שמנמן מעולה ממולא חזיר. המחירים כאן הם לא פחות ממציאה, והמנות ענקיות (8 שקלים ליחידת באן, 30 שקלים לצלחת גיוזות עמוסה ו-80 שקלים למנת אווז חגיגית).
דים סאם, נווה שאנן 26, תל אביב, ראשון-שבת 12:00-21:00. לא כשר.
החומה הסינית
בין המסעדות הטרנדיות שפועלות באזור גן החשמל, כמו הטאקרייה ואבושדיד, פועלת כבר 17 שנה מסעדת החומה הסינית. בעל המקום הוא רפאל שיו, יהודי סיני (יש דבר כזה!) שעלה לארץ ב-93' והתמקם בגן החשמל כשהאזור עוד היה ריק ממסעדות. מדובר במסעדה משפחתית כשרה, שמציעה מטבח צפון מערב סיני, הכולל הרבה קמח ואטריות חיטה שמוכנות כאן בשיטות מסורתיות, ואפילו השפעות מבוכרה ופרס - ופחות אורז שאנחנו רגילים לזהות עם המטבח הסיני. המסעדה נהנית מקהל לקוחות קבוע שמקבל כאן יחס חם וחברי, וכל מי שמגיע לשכונה ולא נכנס פשוט מפסיד.
משפחת שיו מגיעה מאזור הנקרא לנצ'ו, שהמטבח שלו מתאפיין בטעמים חמוצים-חריפים, ולכל מנה המוגשת במסעדה מתלווה רוטב חומץ ורוטב חריף, מה שמקפיץ את הטעמים בכמה רמות. התפריט כולל מרק עוף, בקר או ירקות עם אטריות חיטה או שעועית וכיסונים מושלמים (39 שקלים לקערה ענקית שמהווה ארוחה מלאה. בסין זו ארוחת בוקר פופולרית), ויש כאן גם דים סאם מהטובים שטעמנו, עם בצק לא פחות ממושלם ומילויים מצוינים (18 שקלים ל-3 יחידות דים סאם, ויש אפילו טבעוניים). האוכל במסעדה מלווה בתה מופלא שמוגש בקנקנים אותנטיים.
החומה הסינית, מקווה ישראל 26, תל אביב, 03-5603974, ראשון-חמישי 12:00-22:30, שישי 12:00-16:00. כשר.
מכולת הודית - Taste of India
אין סיור בנווה שאנן בלי ביקור בתחנה המרכזית, הפרעת הקשב של דרום תל אביב; רעשים, מראות, צלילים, אנשים, אוטובוסים, מכוניות ובתוך כל זה גם מכולת הודית קטנה שהריח שיוצא ממנה פשוט מעיף את המוח. מדובר במקום קטנטן ומלא בכל טוב שמיועד למי שמתגעגע לטעמים מהטיול למזרח, אבל גם למי שמעולם לא ביקר בהודו.
תמצאו כאן שלל תבלינים הודיים לצד סוגים רבים של קטניות כמו אורז מסוגים רבים, עדשים כתומות וצ'אנה (חומוס), שנמכרים כאן במחירים מצוינים. פרט לחומרי הגלם היבשים יש כאן גם נשנושים הודיים ממכרים, ממתקים הודיים שמגיעים מוכנים ממפעל בדימונה, ובסופי השבוע ניתן למצוא כאן סמוסות ברוטב צ'אטני וגם פפאדם - לחם הודי דקיק, לאכול במקום או לקנות הביתה.
טייסט אוף אינדיה, לוינסקי 108, תל אביב, ראשון-שישי 10:00-21:00. לא כשר.
ועוד משהו קטן: במסגרת הסיור עודכנו על מסעדה פיליפינית מקסימה בשם ג'ואן, שנמצאת ברחוב ראש פינה 16. אנחנו לא הספקנו לדגום אותה, אבל אומרים שגם היא שווה ביקור. אנחנו בטוח עוד ננסה אותה.
לפרטים נוספים על הסיור, במסגרת פרויקט "עיר עולם" של עיריית תל אביב.