בזמן האחרון הפכה הגלידה לסוג של קינוח לאומי. הרשתות הגדולות נהיו תחנת חובה בכל מרכז מסחרי מקטן ועד גדול, משלוחי גלידה מפנקים כבר מזמן החליפו את זרי הפרחים חסרי התועלת שהיינו שולחים פעם – ואולי הסממן הכי גדול להצלחה של התחום כולו: יש לנו נבחרת מרשימה של גלידריות בוטיק, שלא מכוונות למכנה המשותף הנמוך ביותר ומעזות ללכת רחוק ולהפתיע.

אנחנו מדברים על שיטות ייצור ארטיזנליות, בכמויות קטנות, מדי יום וללא חומרים משמרים, על שפע סגנונות, אסכולות שונות, נראות אינסטגרמית לתפארת הפיד, ועוד לא התחלנו לדבר על הטעמים. איך בוחרים בין מסורת איטלקית רבת שנים לטעמים גליליים משלנו, איפה אפשר להשיג גלידת אוזו נשכנית, גלידת טחינה אמיתית וגם, נשבעים לכם, גלידת בורקס? כאן אנחנו נכנסים לתמונה: קבלו את המדריך שאתם באמת צריכים לקיץ הקרוב.

גלילטו, שדה נחמיה

את גלידריית גלילטו הקימו שני חברי ילדות, ג'קי ורפי, לפני שלוש שנים. רפי, שחיפש תפנית מקצועית, טס ללמוד ייצור גלידה באיטליה, והיום הוא מייצר ג'לאטו איטלקי אמיתי מחומרי גלם טריים, ללא אבקות טעם (מה שאומר שאת גלידת הפיסטוק הוא מייצר מפיסטוקים ולא ממחית, ואת גלידת אגוזי הלוז מאגוזי לוז). בגזרת הטעמים המיוחדים תמצאו כאן גלידות בטעם בזיליקום ונענע וגם גלידות טבעוניות מומלצות בקרב טבעונים יודעי דבר. יש כאן גם סורבה בכמה טעמים מפתיעים, כולל סורבה פיסטוק שעדיין לא פגשנו בשום גלידרייה אחרת בארץ.

המחיר: כדור – 18 שקל, 3 כדורים – 30 שקל
קיבוץ שדה נחמיה

אייסלון, חיפה

Eissalon ("סלון גלידה" בגרמנית) היא אחת הגלידריות המיוחדות בארץ: היא מוגדרת "קונדיטוריית גלידה", אבל הקסם האמיתי קורה דווקא מאחורי הוויטרינה, במטבח, שם מכינים את הגלידות תוך כדי בישול, אפיה, סחיטה וערבוב של המרכיבים השונים. התוצאה נשמרת בפוצ'טי איטלקי ומוגשת בעזרת Eisportionierer – כף מדידה מיוחדת לגלידות הנשטפת לאחר כל שימוש במתקן מיוחד. הטעמים, כמו מנות במסעדת שף, משתנים כמעט מדי יום ובהם צ'אי מנגו; גרידת הדרים ועוגת גבינה; בורקס גבינה עם גבינת שמנת, גבינה מלוחה, שומשום ושבבי בצק עלים אפוי; גלידת פיתה עם לאבנה זעתר וקרוטונים; שוקולד לבן ורוזמרין; או קפה לבן.

המחיר: החל מ-8 שקל לכדור והחל מ- 25 שקל למנה של 300 מ"ל
אוסקר שינדלר 7, סביוני דניה, חיפה

אייססלון (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
אייססלון | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

גלידת שפרעם

בגלידת שפרעם הגלידה מיוצרת לפי מתכונים משפחתיים שנשמרו מאז 1939 ובהם השתמשה הסבתא של משפחת זייתון כדי להכין גלידה לילדי המשפחה. הסניף שבכפר יאסיף גדול במיוחד, והכי מומלץ לטעום כאן גלידת מסטיקה טורקית, המוגשת גם במארז משפחתי. טעמים מעניינים אחרים הם גלידה בטעם כנאפה עם שערות קדאיף, גלידת "לילות בירות" וגלידה בטעם בקלאווה בורמה (סוג של בקלאווה טורקית). הגלידות מוגשות גם כקינוח על גבי צלחת והן חוויה שלמה של טעמים מהמזרח התיכון (31 שקל למנה בצלחת). יש כמובן גם מנות בגודל אישי, והשוס הוא שגם את המנה האישית אפשר לקנות בקופסת פלסטיק נסגרת – מאוד נוח אם אתם אוכלים בדרך!

המחיר: 14–19 שקל למנה אישית
כפר יאסיף – בווייז: גלידת שפרעם כפר יאסיף | הגליל 6026, נצרת | שפרעם – מתחם האחים סמארה

גלידת שפרעם (צילום: לין לוי, יחסי ציבור)
גלידת שפרעם | צילום: לין לוי, יחסי ציבור

אמיליה, חיפה

גלידריית אמיליה שבבעלותם של דביר ועינת גרשון מציעה חוויה איטלקית כוללת עם מסעדה איטלקית צמודה שבה נמכרות גם פיצות ופסטות. דביר למד לייצר גלידה בבולוניה שבאיטליה ומייצר היום 32 טעמים בגלידרייה שלו. הטעמים המיוחדים כאן הם רד וולווט; קראנץ' קורנפלקס ורולאפס; מרציפן; והיער השחור.

המחיר: 17 שקל לכדור גלידה
מוריה 120, חיפה

גלידה אמיליה (צילום: לימור כרסנטי , יחסי ציבור)
גלידה אמיליה | צילום: לימור כרסנטי , יחסי ציבור

דליקטו, חיפה

את גלידריית דליקטו הקימו מריו סנטומו, איטלקי שהגיע לכאן במסגרת העבודה ונשאר בגלל אהבה, ודוד דרום, שעלה מאיטליה לפני עשרות שנים. הגלידות נשמרות בתוך מכלי פוצ'טי עם כיפות מוזהבות כיאה לגלידה איטלקית משובחת, ומעבר לטעמים הקלאסיים אפשר לטעום כאן גם גלידות מיוחדות כמו למשל מוצרלה בזיליקום, מלון ומלפפון, זביונה, חבושים והלהיט האחרון: גלידת אבטיח ובולגרית.

המחיר: 18–26 שקל למנה
פלימן 8 (במרכז קסטרא), חיפה

בוזה

את בוזה הקימו השותפים אדם זיו מקיבוץ סאסא ועלאא סוויטאת, הבעלים של מסעדת אלומה בתרשיחא, אבל היא לא רק נושאת את דגל השיתוף והדו-קיום (בכל סניפי הרשת מקפידים על שילוט דו-לשוני), אלא היא בעיקר פשוט גלידה מצוינת עם טעמים מקוריים שאנשים מגיעים לאכול במיוחד. הטעם המפורסם פה הוא השוקולד-ים המעולה, אבל מוכרים ואהובים הם גם טעם הקשיו, והטעמים שמשלבים בין גלידה למטבח גלילי כמו גלידת מרווה או גלידת זעתר. עוד מצוינים ומעניינים – טעם אמרטו, תפוח ג'ינג'ר, מנטה ושבבי שוקולד וגלידה בטעם ליצ'י.

המחיר: 16–17 שקל למנה
השוק 1, מעלות תרשיחא | צומת הגומא | החשמונאים 91, תל אביב | מתחם צומת יד מרדכי | סירקין 27, חיפה | כיכר בן גוריון, טבעון

בוזה - שוקולד ים וקשיופאה (צילום: איילה כהן, mako אוכל)
התמכרתי, אז באתי. בוזה | צילום: איילה כהן, mako אוכל

סופטי, תל אביב

הגלידה של סופטי היא הכלאה חדשנית בין נראות של גלידה אמריקאית למרקם של ג'לאטו איטלקי קרמי. מכינים אותה במכונות גלידה אמריקאית מסורתיות, אבל היא לא מיוצרת מאבקה וחלב אלא משמנת ותוספות כמו פירות טריים, מחִיות אגוזים טבעיות ושוקולדים. שווה לנסות סופטי פיסטוק עם פטל מיובש, פיסטוק קלוי ודבש; אפוגטו א-לה סופטי – סופטי וניל ואספרסו חם, קרמל מלוח ועוגיית לוטוס; וקראק פאי – סופטי וניל, קראק פאי, בייגלה ורוטב טופי.

המחיר: 19–26 שקל למנה
יהודה מכבי 53, תל אביב

סופטי אפוגטו. חדש בתל אביב (צילום: יהונתן בן חיים, יחסי ציבור)
סופטי אפוגטו. חדש בתל אביב | צילום: יהונתן בן חיים, יחסי ציבור

בונו בונה, תל אביב

בונו בונה נפתחה בשיא החורף 2022 בחלל דו-מפלסי עצום של 200 מטר רבוע. הגלידה כאן נשמרת כמו שנהוג באיטליה בתוך מכלי נירוסטה הנקראים פוצ'טי, ולה מרקם קרמי בטירוף ועשיר מאוד. הטעמים שמציע עמית פרטוש, שמייצר את הגלידה, מקוריים, מרוכזים ובעלי נוכחות: תמצאו פה גלידה בטעם עוגת גזר, גלידת ריקוטה, קרם פיסטוק, לוטוס צ'יזקייק, ארטיק מסטיק, מסקרפונה פסיפלורה ושוקולד לבן וקרם בוטנים. מעל הגלידות אפשר להוסיף ממגוון הרטבים – שוקולד לבן עוגיות, עוגיות קרמל, קרם בייגלה, שוקולד שקדים ושוקולד לבן, קוקוס ושקדים.

אם הגעתם לכאן לראשונה' דעו שגלידת הקרמל, חמאה חומה ופקאן מלוח היא השוס האמיתי של בונו בונה ולא היינו מפספסים אותה.

המחיר: 19–27 שקל למנה
הרצל 17, תל אביב

בונה בונו. גלידה (צילום: יונתן בן חיים, יחסי ציבור)
בונה בונו | צילום: יונתן בן חיים, יחסי ציבור

גלידרייה סיציליאנית 

אפשר להגיד שבני הזוג קרן ורפאל ארביב, היא ישראלית והוא איטלקי, הם מחלוצי מהפכת הגלידה בישראל, וממביאי בשורת הג'לאטו האיטלקי ארצה כבר ב-1999, אז פתחו את הגלידרייה הסיציליאנית ברחוב אבן גבירול בתל אביב. היום באימפריה שלהם מתגאה בשישה סניפים, ומעבר לטעמים והמרקמים המדויקים – הסיציליאנית מצטיינת בשני דברים: קינוחים מעולים הנמכרים לצד הגלידה, והאווריריות הייחודית, בכמה רמות מעל גלידה אחרת, שמשיגים פה בזכות מכלים מיוחדים שמערבבים מדי כמה שניות את הגלידה בעזרת וו המופעל אוטומטית. להיט אחר כאן הוא ברז שוקולד, ממש כמו שאפשר למצוא באיטליה.

המחיר: 18–26 שקל למנה
דיזנגוף 170, תל אביב | אבן גבירול 90, תל אביב | אבן גבירול 63, תל אביב | שנקר 14, הרצליה פיתוח | העצמאות 65, פתח תקווה | ברודצקי 19, רמת אביב

גלידה סיציליאנית (צילום: לין לוי, mako אוכל)
גלידה סיציליאנית | צילום: לין לוי, mako אוכל

שטפן גלידרייה, תל אביב

שטפן מאכר הוא שף גלסרי אמיתי (!) ממוצא אוסטרי, שבכלל התחיל את דרכו עם בייקרי וינאי בלב תל אביב. מאז הוא פנה לעולם הגלידות, אבל ההיסטוריה הפרטית שלו באה לידי ביטוי בטעמים המיוחדים, שמוקדשים פה לקינוחים קלאסיים דוגמת שטרודל תפוחים, לינזר טארט משופע באגוזים וקונפיטורת דומדמניות וזאכר טורט שוקולדי.

המחיר: 18–28 שקל למנה
טשרניחובסקי 21, תל אביב

גלידריית שטפן (צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור)
גלידריית שטפן | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

ארטה (Arte), תל אביב

גלידריית ארטה היא לא רק גלידרייה, אלא גם מקום של תרבות שמארח הופעות מוזיקה. את המקום פתחו מרקו קמורלי וסיסי פגאני, זוג איטלקים ממילאנו שמייצרים גלידה טבעית מחלב, שמנת, אגוזים שנטחנים במקום, פירות טריים משוק הכרמל הסמוך ושוקולד בלגי איכותי. את אומנות הכנת הגלידה הם למדו באקדמיה לגלידה טבעית בטוסקנה ואת ייצור הגרניטה הם נסעו ללמוד במיוחד בסיציליה, אז אל תפספסו אותה. חייבים לנסות כאן את הגלידה שנקראת "העוגה של מרקו" – שעשויה מגבינת שמנת, פירות יער וקראמבל שקדים וזכתה ב-2014 בפרס ראשון בפסטיבל הגלידה האיטלקית Viareggio. אם אתם קצת יותר נועזים, לכו על גלידת טחינה, גלידת גבינת עִזים וזרעי כוסברה או גלידת הלחם וחמאה המפורסמת.

המחיר: 17–27 שקל למנה
נחלת בנימין 11, תל אביב

גלידה ארטה (צילום: דניאלה קונטיני, יחסי ציבור)
גלידה ארטה | צילום: דניאלה קונטיני, יחסי ציבור

פינולי

פירוש השם פינולי הוא צנובר, ומאחורי השם המיוחד והגלידה המיוחדת הזו עומדים גלעד סמובסקי ואנדי רם, שמייצרים את הגלידה מדי יום והיא נטולת חומרים משמרים ומבוססת על מחִיות טעם סופר-איכותיות היישר מאיטליה. כמתבקש, ובהתאם לשם המקום – אסור לפספס פה את גלידת הצנוברים הבלתי נשכחת. חוץ מזה יש גם טעמים אלכוהוליים מיוחדים כמו אפרול תפוז, ברגמוט אוזו וקפה בייליס.

המחיר: 19–29 שקל
כיכר דיזנגוף 6, תל אביב | רפאל איתן 1, קריית אונו

גלידה פינולי (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
גלידה פינולי | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

גלידת ארי, תל אביב

עידן נעים למד את סודות הגליסרי באופן מקצועי באיטליה והיום הוא נותן דרור לידע וליצירתיות בגלידרייה לבנה ובוהקת שהוא פתח ברחוב אבן גבירול. המקום נראה כמו מעבדה שבה רוקחים את הגלידה, המוגשת עם תוספות ורטבים מעניינים. מומלץ לנסות כאן גלידת חלווה עם טחינת הר ברכה, שומשום מקורמל ורוטב בייגלה; גלידת סנט אונורה המוגשת עם עוגיות לוטוס ורוטב קרמל מתוק; וגלידת טארט טאטן עם תפוחי גרני ("גרנד") סמית' בתוספת שטרויזל קראנץ' פריך וחמאתי.

המחיר: 20 שקל למנה
אבן גבירול 21, תל אביב

גלידת ארי (צילום: ליאל סנד, יחסי ציבור)
גלידת ארי | צילום: ליאל סנד, יחסי ציבור

מיסטיק, תל אביב

מיסטיק היא נציגות נוספת לטרנד חדש יחסית בארץ – גלידה צרפתית. לאווירה הפריזאית אחראי מארק שטיקמן, שעלה מפריז לפני חמש שנים. מארק מייצר במקום לא רק את הגלידה אלא גם את הגביעים, ומבחר הטעמים כולל נוגט, אגסים, פיסטוק, פסיפלורה וליקריץ. יש גם קינוחים עם גלידה שנארזים בקופסאות יפות, כמו בריוש שנאפה במקום וממולא בגלידה (35 שקל) או דליס גלידה – שכבת קראמבל עסיסית, שכבת גלידה, קולי פרי ועוד גלידה מעל.
 
המחיר: 17 שקל לכדור
דיזנגוף 138, תל אביב

גלידה מיסטיק (צילום: Cover Agency, יחסי ציבור)
גלידה מיסטיק | צילום: Cover Agency, יחסי ציבור

נונו ג'וזף, ראשון לציון

סבא של יוסי אלגריסי, נונו ג'וזף, היה מייצר לפני שנים רבות ביפו גלידה ששמה הלך למרחוק. היום לנכד יש גלידרייה מקסימה בלב ראשון לציון, ובה הוא משחזר את המתכונים של סבו. הגלידה שלו עדינה, קטיפתית ומאוזנת מאוד ברמת המתיקות. הטעמים היותר מעניינים שאפשר לפגוש כאן (הם מתחלפים כל הזמן) הם פנקוטה קיווי, גלידת קינמון, וכמובן תות, שמנת ושוקולד לבן – מחווה לגלידת התות של נונו ג'וזף.

המחיר: 18–30 שקל למנה
רוטשילד 71, ראשון לציון

נונו ג'וזף (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
נונו ג'וזף | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

ג'לאטו וריגטו (Gelato variegato), ירושלים

הגלידריה מבית קבוצת טלביה – מקבוצות המסעדנות הבולטות והמצליחות הפועלות היום בירושלים – כובשת את העיר בזכות מכלי הפוצ'טי הייחודיים שכבר הוזכרו כאן לא פעם, וגם בזכות העובדה שהיא פתוחה בשבת. אבל הגלידה בולטת לא רק בנוף הירושלמי – בזכות הטעמים המיוחדים של השף ניר לוי, ובהם יוגורט כבשים עם דבש וזעתר; גלידת משמשים עם שקדים ירוקים; וריגטו קלמנטינה וקראנץ' פיסטוק; סורבה סלק; סורבה גויאבה; סורבה גזר וג'ינג'ר; וגלידת חד-קרן המבוססת על שוקולד לבן והיביסקוס.
 
המחיר: 16–21 שקל למנה
עזה 29, ירושלים

ג'לטו וריגטו (צילום: גיא אסולין)
ג'לטו וריגטו | צילום: גיא אסולין

מוסלין, ירושלים

מוסלין הוא מותג גלידה ירושלמי שראוי לשבח. מקור השם מגיע מעולם הפטיסרי הצרפתי – קרם מוסלין, ואכן הגלידה בסגנון צרפתי ולא בסגנון האיטלקי השולט כיום, והיא עשויה מחלב, שמנת וחלמונים. הטעמים שתמצאו בארבעת הסניפים (כולם בירושלים) הם באמת לא משהו שרואים כל יום: גלידת וואסאבי הפיקנטית וגלידת הזעפרן המיוחדות, גלידת קפה ערביקה בעלת טעם עמוק של קפה וגלידת טונקה, שמזכירה בטעמה שילוב בין וניל וקוקוס.
 
המחיר: 16–26 שקל למנה
הערמונים 2, ירושלים | הנשיא 10, ירושלים | יד חרוצים 4, ירושלים | שד' הרצל 103, ירושלים

גלידת מוסלין (צילום: אביב טישלר, יחסי ציבור)
גלידת מוסלין | צילום: אביב טישלר, יחסי ציבור

גליאלה

גם בדרום מצאנו גלידת בוטיק מיוחדת ומעניינת. את הסניף הראשון פתח גיא הבעלים (שמגיבכלל ע מתחום המוזיקה) בקיבוץ אורים, והיום יש לגליאלה גם עגלת גלידה שממוקמת במתחם הקטר בבאר שבע. הטעמים המעניינים שמצאנו כאן הם גלידת וניל כחולה (שמכילה אבקה מאפונה תאילנדית שיוצרת את הצבע), גלידה בטעם בטטה, סלרי וגזר, וגלידת בזיליקום עם בלסמי מצומצם. את המתכונים גיא פיתח אצל מומחה לג'לאטו בבולוניה, את הפירות והירקות שבהם הוא משתמש הוא קונה מהחקלאים של עוטף עזה, והגלידה נשמרת בתוך פוצ'טי על פי כל הגינונים האיטלקיים.

המחיר: 18–24 שקל למנה
מתחם הקטר, באר שבע | קיבוץ אורים

גלידה גליאלה (צילום: באדיבות המקום, יחסי ציבור)
גלידה גליאלה | צילום: באדיבות המקום, יחסי ציבור

גלנדריה

בעגלת הגלידה של גלנדה, עולה מברזיל, נתקלנו בדרכנו לדרום, במצפה חגי, מול הנוף המדברי המרהיב. לאחרונה פתח אחיה התאום של גלנדה עגלה-אחות בכפר רופין שבעמק המעיינות, ובשתיהן תוכלו לנסות את הטעמים המופלאים של המקום. יש פה גלידה בטעם קפה שחור והל; גלידה בטעם מעמול; יוגורט ושמן זית; אננס וג'ינג'ר; תפוח ירוק; לילות בירות; כנאפה; שוקולד מלוח; וגלידת פיסטוק טבעונית. העגלה הדרומית פועלת בימים רביעי–שבת מהצהריים ועד השקיעה.

המחיר: 15–28 שקל למנה
מצפה חגי | כפר רופין

גלנדריה (צילום: Marchilis, יחסי ציבור)
גלנדריה | צילום: Marchilis, יחסי ציבור

גלידות סרניטי, אילת

הגלידה של סרניטי היא הסוד הכמוס של תושבי אילת. היא מיוצרת בייצור ביתי והמבחר כולל סורבה או גלידות על בסיס שמנת. אפשר לאכול במקום וגם להזמין ולבוא לקחת, ומבחר הטעמים כולל שוקולד מריר, מסטיק, קפה, פאי תפוחים, וניל, מנגו, קרמלו, צ'רי לבן, בייגלה משוגע וטעמים נוספים ששמותיהם מעלים חיוך על השפתיים.

המחיר: 15 שקל לכדור
המלך יהושפט 16, אילת

גלידה סרניטי (צילום: ענבל ועקנין, יחסי ציבור)
גלידה סרניטי | צילום: ענבל ועקנין, יחסי ציבור