איך שלא תסתכלו על זה, נצרת היא פנינה מפוספסת. יש בה ממתקים, בשרים, מאפים, ירקות ופירות בלאדי ומסעדות שמגישות אוכל ערבי מסורתי שהתפתח באזור במשך מאות שנים, ולצדן מסעדות מודרניות וחדשניות שלא היו מביישות גם את מרכז הארץ. יש כאן אפילו סצנת ברים שוקקת וחיי לילה עתירי בליינים. אך החשש מלהגיע לאזור, או אולי חוסר ההיכרות עמו, הרחיק אותנו עם הזמן מאחת הערים הקולינריות העשירות ביותר בארץ, שדפקו חתיכת פריחה קולינרית בשנים האחרונות והוסיפו לארסנל שלהן מאות מסעדות, בתי אוכל וחנויות.
עם שיאה של תקופת החגים, על חיפושי הפעילויות הבלתי פוסקים שבה, החלטנו לשבור את המחסום המנטלי, לעלות על הרכב ולנסוע צפונה לנצרת, כדי להרגיש קצת חו"ל מקומי ותשתית קולינרית היסטורית. הגענו לסיור יומי ברחבי העיר בליוויו של המסעדן לשעבר גיל להב - שהמיר קריירה עסקית כדי להגשים את חלומו וליצור עסק לסיורים קולינריים ברחבי הארץ, עם התמחות בנצרת הפייבוריטית. נכנסנו עם להב לנבכי החנויות, התנפלנו על מקומות מעניינים לקניות ומציאות, וכמובן שטעמנו עד שלא יכולנו עוד (למרות שהיה מה).
פותחים את הבוקר
שומשומיית נצרת האסלית
וואליד אבו סיני פתח לפני כחמש שנים את החנות שלו למכירת ממתקי שומשום טבעיים, לא מתועשים וללא חומרים משמרים. משפחתו, עוסקת בתחום כבר מעל 100 שנה והוא עצמו מייצר את הממתקים מעל 30 שנה ומוכר אותם בחנות הצנועה שלו. ניתן למצוא כאן ממתק שומשום קלאסי - לא מתוק מדי ובמרקם מעולה, ממתק בוטנים ודבש וחטיף גרעינים ודבש (20 שקלים לקופסה במשקל חצי קילוגרם).
לצד הממתקים הסטנדרטיים והמוכרים יותר, מייצר ומוכר וואליד גם ממתק בריאותי עם צבע שחור מהפנט וטעם מיוחד מאוד, שעשוי מקצח, שומשום ודבש, ושונה מאוד מכל מה שאנחנו מכירים (30 שקלים לקופסה במשקל חצי קילוגרם). כמו כן יש כאן חלבה מיוחדת שמיוצרת עבור וואליד ומגיעה מהשטחים (25 שקלים).
שומשומיית נצרת האסלית. איכסל 2. שני-שבת 9:00-18:00 (מומלץ להתקשר קודם ולברר אם וואליד במקום). 052-7416790.
קפה מאמא
בית קפה מודרני ונעים במיוחד ששוכן בכיכר המעיין ונפתח לפני כשנתיים. המקום מעוצב בקפידה ומעוטר בתצלומים של נצרת שצולמו על ידי צלמים מקומיים. כל כוס קפה נטחנת כאן עם ההזמנה, מתערובת איטלקית שבחרה הבעלים לין מנסור - עורכת דין במקצועה שנמאס לה מהעבודה הטכנית והחליטה לפתוח חדר מלח לטיפול בילדים שצמוד לבית הקפה והפך לעיסוקה המשני לאור הצלחת המקום.
מנסור חברה לאחרונה לשף ניזאר ג'ראיסה, שנכנס כשותף במאמא. השניים מגישים כאן מבחר רחב מאוד של קינוחים בעבודת יד, כריכים וכן ארוחה יומית מתחלפת. בין הקינוחים שכדאי לטעום כאן: עוגת גבינה אפויה מצוינת, פאי פקאן ובראוניז קטנים ונימוחים (12-35 שקלים). כמו כן, קפה מאמא הוא המקום היחידי בנצרת כולה שמגיש בייקון, אותו אפשר למצוא במנות כמו פנקייקים עם בייקון, כריך עם מוצרלה, בייקון ושינקן ועוד.
מאמא. דרך הצלייניים כיכר המעיין. 04-6377807. שני-שבת 8:00-20:00.
סנטה מריה
דוכן מיצים פשוט אך לבבי שנמצא במיקום השווה ביותר בעיר ומשקיף על הכנסייה בכיכר המעיין, אליה מתנקזים רבים מהתושבים והתיירים בעיר. כיף להתחיל כאן את הבוקר או להגיע בכל שלב של הצהריים להתרעננות בין הקניות או המאכלים.
יש כאן מיץ מרימונים מקומיים שגדלים בסביבה וכן מיץ תפוזים טרי, גזר, אשכוליות או תפוחים (10-15 שקלים לכוס). אם תהיו נחמדים, הבעלים של הדוכן זיעד דניאל יספר לכם סיפורים משעשעים על ההיסטוריה המקומית ושל הדוכן עצמו ויחלוק עמכם תצלומים שלו עם אישי צבא ישראלים בכירים.
Santa maria juice. כיכר המעיין. שני-שבת 9:00-16:00.
עושים קניות
פירות וירקות פיסל
בכיכר הראשית של כנסיית הבשורה ממוקמת חנות פירות וירקות מקסימה עם פירות וירקות בלאדי (אבל באמת בלאדי) כמו למשל שיזף, ענבים מחברון, גויאבה מצרית טעימה, קישוא קרע, חצילי בלאדי קטנים, אפרסמונים, מנדרינות, רימונים, מלפפוני בלאדי ועוד.
הסחורה כאן מתחלפת כל הזמן בהתאם לפירות וירקות הבלאדי של העונה. תתעלמו מקוטן התוצרת ותתנסו בטעם שיגרום לכם להתבאס שלא מדובר במרכול השכונתי שלכם. הבעלים של החנות הוא פיסל ראשיד המזוקן והחביב, שיחד עם בניו יסביר לכם על כל פרי וירק בחיוך וסבלנות.
פירות וירקות פיסל. 04-6467997. שני-שבת 8:30-23:00.
האטליז המודרני
נצרת היא אחד המקומות הטובים ביותר לרכוש בהם בשר בישראל מבחינת איכות חומר הגלם המקומי המעולה (חוץ מזה, בניגוד לקונספציה יש כאן גם מגוון בתי עסק שמוכרים בשר לבן, רק תשאלו). האטליז המודרני של זה מילאד גירייס, כשמו כן, הוא אטליז יפיפה, מעוצב, נקי ומוקפד שניתן למצוא בו מגוון סוגי בשר - החל בקבבים או המבורגרים מתובלים להכנה בבית, דרך נקניקיות בעבודת יד ופרגיות, וכלה בנתחי בשר שיחתכו לכם במקום מההיצע היומי המפואר.
האיטליז המודרני. רחוב נמסאווי. 04-6550101. שני-שבת 8:00-21:00.
פירות וירקות אלסעדי
חנות ירקות ופירות במרכז נצרת ששייכת למחמוד אלסעדי ומציעה ירקות בלאדי כמו תרד בר, ג'רג'ר, שיזף, עילט, חצילי בלאדי ועוד. אל תוותרו על החמוצים הנהדרים והביתיים שמוצעים למכירה לצד הירקות - חצילוני בלאדי עם פלפל חריף ושמן זית, מלפפונים חמוצים קטנים (אם יש לכם מזל) עלי גפן ועוד. חוץ מזה, תבקשו לטעום את דבש החרובים הטבעי ותבינו תענוג של ארומה וטעם מהו.
פירות וירקות אלסעדי. נמסאווי (ההמשך של רחוב פאולוס). 04-6571220. שני-שבת 6:00-22:00.
מאפיית טאבון עין מאהל
בכיכר הראשית של נצרת, מתחת לכנסיית הבשורה (על הציר הראשי של רחוב פאולוס), ממוקמת המאפייה של עבדו חביב עלא שקיימת מזה 14 שנה. אפשר לאכול כאן או לקנות הביתה (במחיר משתלם מאוד) פיתות גדולות ויפות (10 שקלים לחבילה גדולה), בצקים מיוחדים חצי קפואים שניתן לרכוש הביתה ולהכין בתנור הביתי עם תוספות שונות לבחירתכם, פיתה מיוחדת (בגודל של מגש פיצה) שנאפית על חלוקי נחל על בסיס מתכון ירדני מסורתי וניתן לאכול אותה עם לבנה וזעתר או תוספות אחרות שמציעים במקום (30 שקלים), פיתה דרוזית דקה דקה שניתן לרכוש הביתה בחבילות של 4 ולמרוח עליה מה שבוחרים (10 שקלים לחבילה) ועוד.
טאבון עין מאהל. תאופיק זיאד. 04-6560056. שני-שבת 6:00-20:00.
קפה סעדי
חנות ממתקים עם מתוקים מוכרים מכל העולם לצד ממתקים מיוחדים שמגיעים לכאן מירדן וסוריה. המחירים כאן משתלמים ומוזלים יחסית לאור העובדה שמדובר במשפחה שמייבאת ארצה בעצמה סוגי שוקולד וממתקים רבים ומוכרת למקומות אחרים.
כבר עם הכניסה יש כאן ריח מהפנט של קפה שניתן לרכוש גם הביתה. מגוון הממתקים במקום רחב מאוד - החל בממתקים ערביים כמו בקלאוות מעודנות, רחת לאקום מצוין ועוד, דרך פירות מסוכרים מסוריה (שכרגע נמצאים במחסור לאור המצב במדינה), וכלה בהרבה מאוד שוקולד מכל הסוגים כמו סוכריות, טבלאות מיוחדות, חטיפים ואפילו סוכריות גומי (המחירים משתנים בין 10-60 שקלים לקילוגרם לפני משקל).
Saadi. פאולוס 47 (סמוך לכיכר דיאנא). 046565961. שני-שבת 8:00-20:00.
ארוחה מלאה או נשנוש
שווארמה דיאנא מעגל ממול המסעדה
השווארמה של משפחת ספאדי (את המקום מפעילים אחיו של השף דוחול ספאדי ממסעדת דיאנא הסמוכה) נמצאת מול המסעדה המפורסמת דיאנא שחזרה לאחרונה למיקומה הוותיק משכבר ימים. השווארמה קיימת משנת 1964 ונפתחה על ידי אב המשפחה. כיום מנהלים אותה האחים וואסים ועמר ספאדי.
שווה לטעום כאן את הפלאפל האוורירי, וכמובן את מנת השווארמה עגל שלעתים מוסיפים לה גם בשר טלה טחון ושומן טלה. המקום פתוח משעות הבוקר (החל משמונה בבוקר) ומוכר תחילה את הפלאפל ולאחר מכן גם את השווארמה בשעות הצהריים המוקדמות - גליל ראשון מוכן בשעה 10 בבוקר והמקום פתוח עד אחת בלילה (30-32 שקלים למנת שווארמה בבאגט, פיתה או לאפה ו-15 שקלים למנת פלאפל). אם אתם פה ובא לכם לשבת לאכול באופן רציני יותר, תחצו את הכביש ותגיעו לדיאנא עצמה.
שווארמה דיאנא. פאולוס 51. 04-66044789.
ריצ'רד המבורגר
איברהים חלאיה פתח את המקום שלו לפני קצת יותר משנה. מדובר בהמבורגרייה מודרנית ומדליקה שהתחילה מהתחביב שלו לעשות על האש לחברים שהתלהבו מהאוכל, והפכה למקצוע של ממש. הלקוחות מגיעים לכאן דרך שמועות והמלצות מפה לאוזן והמקום מתמלא לאט לאט. ההמבורגר כאן עשוי מבשר עגל והיחס אישי ונעים כך שאם רוצים, איברהים גם יכין לכם נתח מיוחד מהאיטליז הסמוך, לבחירתכם. להמבורגרים עצמם יש תופסות מגוונות כמו למשל חזה אווז מעושן ומי שרוצה, יכול גם לבקש המבורגר מאטנריקוט (45 שקלים למנה בסיסית-90 שקלים לארוחה).
ריצ'רד המבורגר. נמסאווי (מול מלון רימונים). 04-6254816. שני-שבת 12:00-20:00.
Mina
מסעדת פירות ים אירופית חדשה שמגישה אוכל שונה מאוד מהנוף הנצרתי הסטנדרטי. יש כאן מנות כמו ביף סטרוגנוף, לצד קלאסיקות מהים כמו מולים ביין לבן או שרימפס פרובנסל. מי שלא רוצה לשבת באווירה פורמלית יכול לקחת מהמקום באגטים ממולאים בפירות ים בטייק אווי או לשבת לאכול בקומה העליונה שם נמצאת המסעדה עצמה. יופי של אופציה לסגור כאן את היום אחרי הסתובבות ארוכה עם כוס יין טוב ואוכל טעים.
מינא. בצמוד למלון רימונים בעיר. 04-6256879. שני-שבת 10:00-23:00.
בשורה התחתונה
יש עוד המון מקומות שווים לאכול בהם ולקנות בהם בנצרת (כדאי להגיע לכאן גם ללילה ולהספיק אפילו יותר, לצד סיור באתרים ההיסטוריים האינסופיים בעיר). האוכלוסייה המקומית של העיר תקבל אתכם בסבר פנים יפות ותזכו לאירוח מהנה של ממש לצד חשיפה לשפע של חומרי גלם איכותיים, מסעדות, בתי קפה וברים. רק אל תתבלבלו ותבואו הנה בטעות ביום ראשון כי העיר בחופש.
לילה: מסעדה אותנטית בכיכר המעיין בעיר עם שף חדש שמכין במקום יופי של מנות.
ממתקי אחמד מחרום: בקלאווה לקחת הביתה.
תישרין: הביסטרו הערבי הראשון שנפתח בנצרת (ויש אומרים שבארץ בכלל) עם מגוון משקאות ומאכלים לצד אירוח מצוין.
מאפיית אלמשהדי: קרוב לתשרין. מגישים כאן עוגיות מיוחדות בשם ברזק וקרקיש לפי מתכונים מדמשק.
דנטה: מסעדה שמגישה אוכל מודרני בשילוב נגיעות מזרחיות בכיכר המעיין המפורסמת. השף של המקום הוא ניזאר ג'ראיסה, הבעלים של קפה מאמא.
אל ג'נינה: אחת המסעדות המסורתיות הוותיקות ביותר בנצרת. המקום ענקי ותזכו כאן לאירוח מהנה של ממש.
אלטאבון: מסעדה ותיקה (בבעלות המשפחה לה שייכות מסעדות אל באבור) שמגישה מחמר ביתי מצוין.