לפי הסינים הקדמונים, למזונות רבים יש השפעה מחממת (או לחלופין מקררת), שאינה תלויה בהכרח בטמפרטורה שלהם בפועל. השפעה זו מכונה במינוח הסיני "האנרגיה של המזון", ולפי הרפואה הסינית לכל מזון אנרגיה משלו - מחממת או מקררת. מנקודת המבט ההוליסטית, האנרגיה של המזון נובעת מהחומרים המרכיבים אותו, תנאי הגידול שלו, קרבתו לשמש וגורמים נוספים. הראייה הסינית שמה דגש על התאמת התפריט לאדם וגם לעונה - לכן האנרגיה של המזון הנאכל בחורף צריכה להיות מחממת, כזו שמאפשרת לגוף שלנו להיות יותר חזק ועמיד לפגעי החורף כמו מחלות והצטננות.
הכלל הבסיסי הוא, אם כן, להמעיט במזונות הנחשבים מקררים, כמו מוצרי חלב בקר, מזונות קפואים כמו גלידות, שתייה קרה, ירקות שהוצאו זה עתה מהמקרר, נענע ומנטה, פירות עשירים במים כמו מלון, ירקות ירוקים וכו'. רוצים טיפים ספציפיים? בבקשה:
1. אכלו מזונות בטמפרטורת החדר. אם אתם דווקא מתעקשים על אכילת מזונות מקררים רצוי להוציא אותם כשעה לפני אכילתם מהמקרר, דבר שיש כאלה שעושים אותו באופן אינטואיטיבי בתקופת החורף.
2. עברו לירקות מבושלים. אפשר להכין מרקים, להקפיץ קלות ירקות או להכין מהם תבשיל ירקות עשיר. הירקות, כידוע, דלים מאוד בקלוריות אבל מחמים וממלאים את הקיבה בתחושת שובע נעימה ומחממת.
3. כדאי לשלב בתפריט ירקות כתומים כמו גזר, דלעת ובטטה. הם עשירים באנרגיה מחממם ויתרמו לחימום התפריט (וגם למלחמה בצינון).
4. מבין הפירות, כדאי לאכול יותר פירות מיובשים (רצוי אורגניים), שבעצם תהליך הייבוש הפכו למחממים יותר, בזכות השמש או התנור.
5. המעיטו במוצרי חלב בקר. הם נחשבים לבעלי אנרגיה מקררת ולכן מומלץ, במיוחד למצוננים שבינינו, לעבור למשך תקופת החורף למוצרי חלב צאן, שנחשבים פחות מקררים.
6. אכלו קטניות. הן נחשבות מחממות (שעועית לסוגיה השונים, עדשים, גרגרי חומוס, אפונה יבשה). בגזרת הדגנים העדיפו דגנים מלאים, ואכלו לחם בעיקר משיפון, שיבולת שועל, אורז מלא ואורז מתוק (ניתן להשיג בחנויות טבע).
7. תבלו את האוכל בתבלינים מחממים. אחת דרכים המופלאות של המטבח הסיני לחמם את התפריט היא לשלב בו תבלינים מחממים כמו קינמון, ג'ינג'ר, הל, צ'ילי, פלפל שחור ואדום (לא להגזים בכמויות), בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון, כורכום. למרבה השמחה, התבלינים מכילים 0 קלוריות.
8. מומלץ לשתות שתייה חמה. בעיקר תה וחליטות מסוגים שונים (חליטות צמחים, תה סיני, תה ירוק, רצוי לא חליטות מנטה ונענע שהם צמחים מקררים), ולהוסיף למשקאות תבלינים מחממים. גם הפעם - תענוג של 0 קלוריות.
9. גם לאופן הבישול יש חשיבות. בישול איטי וממושך יחזק את האנרגיה המחממת של התבשיל. כדאי לבשל בסיר על אש קטנה או בתנור בכלי חרס (חמין או תבשילי קטניות אחרים), מרקים ודייסות מומלצים במיוחד.
10. שלבו בשר בתפריט. בשר על סוגיו השונים - כולל עוף והודו - תורם לחימום התפריט.
הכותבת היא דיאטנית קלינית M.Sc ויועצת לתשלובת זוגלובק.