יש פירה ויש פירה. מצד אחד יש את הפירה ה"אמיתי", צרפתי, מועשר בחלב/שמנת וספוג בחמאה. מצד שני, יש פירה של ארוחת צהריים, כזה שמגישים ליד השניצל. אנחנו נלך על השני. למה? כי הוא הבסיס וממנו אפשר להמשיך הלאה, וגם כי זה מה שילדים אוהבים. מכיוון שכולנו היינו ילדים ורובנו לא היינו ילדים פריזאים, סביר להניח שזה הפירה שגם אתם אכלתם כשחזרתם מבית יהספר. אני מודה, היה לי קשה עם המתכון הזה, דווקא כי הוא כל כך קל. לא יכולתי לכתוב "מבשלים תפוחי אדמה ומועכים אותם", נכון? אז ניסיתי לחשוב איפה נמצאות הנקודות הקטנות שהופכות סתם תפוחי אדמה מעוכים לפירה.
>> רוצים לקבל את המתכונים הכי טובים של "אוכל טוב" למייל?
ובכן, סוג תפוחי האדמה הוא חשוב אבל לא קריטי. נסו למצוא כאלה שכתוב עליהם "לבישול". הייעוד השונה של זני תפוחי האדמה נובע מכמות המים שבהם; תפוחי אדמה "רטובים" לא יתאימו לטיגון, אבל דווקא לפירה הם יהיו מצוינים. עם זאת, רטיבות תמיד אפשר להוסיף ממקור חיצוני, אז זה לא ממש משנה. זמן הבישול עשוי להשתנות מזן לזן, ולכן במקום זמנים מדויקים אתן הנחיות איך לזהות שהגענו לרמת הרכות הנדרשת.
שיטת המעיכה חייבת להיות ידנית. אם תנסו לרסק תפוחי אדמה מבושלים במעבד מזון, תקבלו דבק. פעולת הריסוק של המעבד מפעילה עמילנים בתפוח האדמה והתוצאה לא אכילה. מעיכה ידנית מאפשרת שליטה על התהליך ועצירה בדיוק בזמן.
בישול תפוחי אדמה מתחיל תמיד במים קרים. אל תנסו לקצר תהליכים עם מים רותחים. אחרי שיש לכם ביד פירה בסיסי וטעים, תוכלו לאכול אותו כמו שהוא, או להתחיל לשדרג ולשפצר.
החומרים:
1 ק"ג תפוחי אדמה (6-7 בינוניים)
מים
כפית מלח
עוד מלח לתיבול
אופן ההכנה:
1. מקלפים את תפוחי האדמה, מסירים "עיניים" וחותכים לחצאים או רבעים, בהתאם לגודל תפוחי האדמה. חשוב שכל החתיכות יהיו בגודל פחות או יותר אחיד.
2. מניחים את תפוחי האדמה בסיר. מכסים במים, מערבבים מעט ושופכים את המים. מכסים שוב במים נקיים, מוסיפים את המלח ומביאים לרתיחה על גבי להבה שמתאימה לגודל הסיר (בינונית או גדולה).
3. כשהמים רותחים, מנמיכים מעט את האש כך שהמים ימשיכו לרתוח אבל בעדינות. אחרי כ-25 דקות בודקים בפעם הראשונה: נועצים מזלג, ואם הוא ננעץ בקלות אתם בדרך הנכונה. אם לא, ממשיכים ובודקים שוב אחרי 10 דקות.
4. ממשיכים לבשל (אם חסרים מים, מוסיפים מים רותחים) עד שתפוח האדמה נמעך בקלות תחת לחיצה קלה של מזלג (כ-10 דקות נוספות).
5. מכבים את האש. שומרים חצי כוס ממי הבישול ואת השאר שופכים. מתחילים למעוך את תפוחי האדמה בסיר החם כך שעודפי נוזלים ימשיכו להתאדות. מועכים היטב את כל הגושים.
6. אם רואים שהפירה יבש מדי, מוסיפים מעט מאוד ממי הבישול ששמרתם בצד. מועכים עד ש"נחשי" הפירה שיוצאים מן הממחה חלקים לגמרי. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם. מועכים עוד קצת לערבוב המלח ומפסיקים למעוך כדי לא לקבל פירה דביק.
* זמני הבישול של תפוחי האדמה יכולים לנוע בין 25 דקות לשעה. בישול יתר בפירה לא ממש יזיק, אבל בישול לא מספיק יקשה עליכם לקבל פירה חלק ונטול גושים.
למיטיבי לכת:
* תוספות מעשירות לפירה חלבי וקרמי: חלב/שמנת מתוקה/חמאה. מוסיפים לקראת סוף המעיכה, בכמות קטנה כדי לא לקבל פירה דליל ומימי. אפשר לשלב חלב וחמאה או שמנת וחמאה.
* בצל מטוגן על ערימת הפירה יהפוך אותה למאושרת מאוד.
>> והנה המדריך שלנו לאורז פשוט.